Плевнелиев - за туризма, против дефицита на информация

Президентът наложил вето, за да може двете страни да се разберат
Обновена: 18 юни 2012 14:54 | 18 юни 2012 13:20,
156
Плевнелиев -  за туризма, против дефицита на информация
Плевнелиев иска консенсус. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев наложил вето върху Закона за горите, за да даде възможност еколозите и депутатите да стигнат до консенсус по спорните теми.

„С налагането на ветото дадох шанс, както на едната, така и на другата страна вместо да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението“, коментира държавният глава.

„Посочил съм ясно, че аз съм „за” развитието на регионите, че не трябва да се пропилява шансът да се печели от туризъм. Но това не бива да става в дефицит на информация“, добави президентът.

Той е сигурен, че следващите няколко седмици в Народното събрание ще се работи прозрачно по приемането на закона.

„Познавам региона на Банско много добре. Преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха”, каза още той.

Той заяви, че ще бъде на страната на регионите и е категорично „за” ски туризма, сноуборда и всички, които по екологичен начин могат да използват природните дадености.

Още по темата
След като три дни екоактивисти блокираха „Орлов мост“ в столицата, държавният глава наложи вето на Закона за горите.
Според президента промените създават основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

Опазването, защитата и подобряването на качеството на природата и горските ресурси не е само национална цел, а и общоевропейска, пише още в мотивите на Плевнелиев.

В края на миналата седмица правителството и представители на екоорганизации постигнаха съгласие по три от общо четири спорни промени в Закона за горите.

По най-спорния въпрос обаче – дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за строеж на спортни съоръжения, все още няма постигнато съгласие. След разговорите днес при премиера Борисов стана ясно, че няма постигнат консенсус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лунапаркът на Бойко БорисовАлександър Симов 20. Юни 2012, брой 141 "В политиката съм 12-13 години на различни постове върху името ми не съм дал думичка да се каже и това ми е силата в политиката". Само за информация - този цитат не принадлежи на майка Тереза, защото тя имаше достатъчно разум да се посвети на хората, но без да стъпва в политиката. Автор на горната фраза не е и Далай Лама, чиито пиари по цялото земно кълбо го представят като свят, мъдър и добродушен човек. Цитатът в началото принадлежи на българския премиер Бойко Борисов. Той разстрелва с тези думи еколозите, които се бяха събрали в Министерския съвет преди два дни, за да започнат преговорите по Закона за горите. Вероятно Борисов живее в някаква алтернативна България от различно измерение. В другата България, която обитаваме ние, от първия ден в политиката около него се носят слухове и информации за минало тъмно като душата на десен финансов министър. Американското издание "Конгрешънъл куотърли" пък написа цяла статия за странната биография на Борисов, което, както и да го погледнете, веднага унищожава патоса на драматичното излияние, че силата в политиката на премиера е неговото име. Неговото име отдавна е така увъртяно в скандали, че е заприличало на въртележка в лунапарк. В деня, в който премиерът обяви за национално богатство своето име, стана известен един много интересен факт. Оказа се, че фирмата "Пампорово" АД, собственик на която е небезизвестната Цветелина Бориславова, е разпоредила депутати, министри и техните семейства да пътуват без пари с лифтове, влекове и други съоръжения. Една частна фирма може да си позволи да прави каквото иска, но подобна заповед веднага осветлява странни взаимоотношения власт - бизнес. Вероятно Бойко Борисов разчита с клетвите за чистото си име да скрие този факт, но след като властта и бизнесът са така преплетени, подозрението на хората на Орлов мост е съвсем логично, че кабинетът лобира за едрия бизнес и е готов да му подари природата за жълти стотинки. Пред голите факти клетвите за чисто име просто не важат. Всъщност логореята на Борисов е маска, която цели да скрие, че най-важните въпроси остават без отговор. В патетичната си тирада министър-председателят се оплаква, че от пет години е разделен с Цветелина Бориславова, но пък не обяснява откъде са тези топли чувства на нейната фирма към цялата власт и дори към семействата на нейните членове. От "Пампорово" обясняват, че властниците често идвали на инспекция и понеже е по служба, не трябва да плащат. Жалко и безпомощно - децата и внуците на същите властници и те ли инспектират, та се возят гратис? И нека Борисов да се сърди и разправя вълшебни приказки, но неговото име отдавна не е политически капитал. То се е превърнало единствено и само в разменна монета, в чек, който хората във властта осребряват постоянно. Започва се от лифтовете и се стига до калинките. Ако това е чистото име на Борисов - мерси! А лунапаркът междувременно продължава.
115
0
 
3
 
! Отговори
Съмнително преди 11 години
Вече силно се съмнявам, че Росенчо е преродена овчарка както той твърди. Все повече си мисля, че е преродена овца.
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевньо, защо не си отидеш в резиденцията в Черноморец ами се пъчиш мъж?
113
1
 
8
 
! Отговори
Бойчо преди 11 години
Р.ПЛЕВН. Е ПРОСТО ЕДНО ЦИРКАДЖИЙЧЕ В ЦИРКА НА ГЕРБ.
112
2
 
6
 
! Отговори
еди койси преди 11 години
и така докато се стимулират разговорите в туризма и се баламосват взаимно протестиращи и политици, законът тихомълком ще се обнародва, родната полиция та Цв.Цв. ще го изпълни и Цеко Минев и Цв. Бориславова ще си построят пистите, ще си седнат на монопола и ще си гледат кефа отвисоко на фона на продължаващите разпри кой е по-умен, кой е по-честен и кой е по-демократичен.
111
2
 
3
 
! Отговори
др.Т.Живков преди 11 години
Туризъма другари се развива , благодарение на откраднатите от мен и членовете на Политбюро пари от българския народа. Раздадохме ги на синове, снахи и внуци и те направиха хотел до хотела, бар до бара. Сега нашите другари в управлението , ще направят закона така, че внуците хем да не плащат данък, хем дръжавата да им осигури инфраструктура да одат софианци на морето. Така другари разбирам аз радзвивашиа се социализам и комунизъм. Че махнем и визите на съветските братушки и ше им подарим земя ха!
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рачко Пръдлето пак се изцепи неподготвен.......
109
3
 
3
 
! Отговори
друг Анонимен преди 11 години
Какво се пък репчат с това какви да бъдат горите?Какво лошо има да са държавни?Има ли значение дали ще се казва една ски писта "дърво" или "бетон".Нали тази държава трябва да се храни с нещо,нали трябва да има туризъм,нали трябва хората трябва да имат условия да се насладят на тази природа.Само,че нещо инвеститорите ги няма.Рибата си плува в морето,а ние сложихме тигана.И с чист бг. манталитет усилихме огъня :)))
108
1
 
6
 
! Отговори
бостаня преди 11 години
защо не искат инвеститорите да сменят предназначението на земята. Защото не може да се смени от гора на нищо, освен гора. Гората вече е описана и е включена в Натура 2000 и нищо не може да се промени. Затова и законът е такъв фалшификат. Той е отчетен фалшификат като счетоводство и като статистика. На базата на този отчетен фалшификат обаче тази писта, която е всъщност гора ще получава еко-субсидии вкл. за енергийна ефективност, вкл. за опазване на горския фонд, вкл. за залесяване, вкл. за рисърч, вкл. за каквото си поискат, а същевременно ще се водят инвеситор в паркова територия и ще им се възстановяват всички, запомни всички направени инвестиции. Не че Цеко ще направи инвестиция със свои пари. Ще натрупа в таксите фалшиви инвестиции и те ще му се възстановяват като ще печели само от това двойно - и от възстановяване чрез фондовете и от увеличените такси. До тук печели четворно общо. Ето и петото- ще представя оперативни разходи като инвестиции, както правят водоснабдителните дружества и топлофикацията и пак ще му се "възстановяват" тези разходи.
107
0
 
6
 
! Отговори
ShaMana преди 11 години
Познавам региона на Банско много добре. Преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч."Прав е, сега просто сечта ще е законна :)
106
0
 
2
 
! Отговори
Az преди 11 години
sym za turizma i shte si postroq imeniq vyv vsichki nacionalni parkove, rezervati, zashtiteni prirodni obekti, aktualni turisticheski destinacii i t.n. Vash Prezident, Rosen POSLUSHNALIEV
105
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 години
"Най-сетне под натиск от обществото, той започна да си върши работата, заяви още проф. Евгени Дайнов. Става въпрос за президента.Най- сетне след 4-ри месеца на работа той започнал да си върши работата.Дайнов, Дайнов колко е лошо да залязваш и да се чудиш как да блеснеш пред прожекторите.Няма СДС и Дайнов се метна на протестите за горите.
104
1
 
10
 
! Отговори
ДЕДО ЙУХ преди 11 години
ГЕРБЕРАСТИТЕ ДА КАЖАТ КЪДЕ ПОГРЕБАХА ДЕМОКРАЦИЯТА.И това ако е държава - премиера казал на президента да наложи вето на закона дето герберастката парламентарна група го прие преди два дена???Страхливци герберасти - даже собствените си гласувания нямат смелост да защитят.
103
1
 
10
 
! Отговори
Че ни го натресоха преди 11 години
тоя *** с фалшиви избори стана ясно. Ама що търпим да ни залива с бълвочите си?Кукловодааа, не му давай да си отваря плювалника, се тъпотии ръси.
102
0
 
4
 
! Отговори
127 това не е причи преди 11 години
Които са секли незаконно преди ще го направят пак...с и без лифтове! Това е въпрос на манталитет и ум! Прескътпния ум винаги ще измисли нещо /ако ще да е допълнително- и да има запата!!!!!/
101
0
 
6
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Аха по най-спорният въпрос за промяната на предназначението при строителство нама постигнато решиение. Е как ще има Цветелина Бориславова и Цеко Минев да не би да са направили Бойко Борисов , премиер за да зопуска закони което , ще ги карат да си плащата за гяволиите. каквото и да ви говорят тук е заровено кучето, поетия ангажимент от ББ да премахне държавните такси и да им спести милиони. Точно това ще му изяде главата в Брюксел защото това е 100% държавна субсидия.
100
0
 
6
 
! Отговори
много умни, много!!! преди 11 години
За всичко говорят, всичко знаят, от всичко разбират...интелигентни, възпитани и успешни...говорят по няколко чужди езика...НО никой не вижда, не говори, не мисли и не се интересува защо заплатите ни са най-ниски в Европа /а може би и в целия що-годе цивилизован свят...и да вземе да направи нещо в тази посока!
99
0
 
10
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Половината от Банскалии трябва да са доволни от квалифицирането им от Плевнелиев като престъпници, нека да да им е честито, нека да се радват. *** това Гербер като си отвори устата обижда половината население , ти го плюеш то се хили и вика пролетен дъждец роси.
98
0
 
7
 
! Отговори
Житан преди 11 години
Не му е лесно на Росенчо...слушка премиерчето,яде бой в къщи....слушка жена си,дърпа му ушите премиерчето...бассссси ситуацията!!!!
97
1
 
6
 
! Отговори
? преди 11 години
Познавам региона на Банско много добре. Преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляхаСлед толкова безогледно строителство в Банско, гори там почти не останаха, г-н Президент.