Без глоби за работници без трудов договор, реши КС

Обявиха за противоконституционни два текста от Кодекса на труда
Обновена: 21 юни 2012 17:00 | 21 юни 2012 17:00,
36
Без глоби за работници без трудов договор, реши КС
Снимка: Reuters

Конституционният съд /КС/ обяви за противоконституционни два текста от Кодекса на труда, съобщиха от съда.

В края на януари 55 народни представители от Коалиция за България и ДПС сезираха КС за промените в кодекса. Червените и хората на Доган атакуваха текстовете, с които се въвеждат глоби за работници без трудов договор и се повишават критериите за представителност на национално ниво на синдикалните и работодателските организации.

Според магистратите приетите текстове от мнозинството, с които представителните организации на работодателите на национално равнище трябва да обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица, противоречат на основния закон на държавата.

Другият обявен за противоконституционен текст е свързан с отговорността на работника или служителя, когато се извършва дейност без сключен трудов договор.

С последните одобрени от ГЕРБ промени бяха въведени наказания, според които се налага санкция в размер на три лични осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход, ако работникът бъде спипан от инспекторите без трудов договор.

Още по темата
В мотивите за връщането на текстовете конституционните съдии са записали, че промените в нормите за национално представителство на работодателските организации не са само количествени, а и съдържателни.

"Не само драстично се завишават нормите за представителство, но и отпада като критерий броят на членовете-работодатели, което ще ограничи участието на организации на дребния бизнес в тристранния диалог на национално равнище", пишат съдиите.

Това според тях води до избирателно и небалансирано отношение от страна на държавата към работодателските организации.

Така се дава предимство на организациите на едрия пред тези на дребния и средния капитал и се създава опасност за деформация на пазарната среда поради риска от монополизъм и нелоялна конкуренция, се посочва в решението на КС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е така. И един *** да няма в родината, пенсиите няма да станат по-високи. Просто властимащите ще имат повече за крадене. Българинът е свикнал да живее на минимума и така ще си продължава до безкрай..
27
2
 
24
 
! Отговори
Българин преди 11 години
И не си мислете, че ни принуждават да плащаме осигуровки, за да имаме пенсия някой ден. Такава няма да получим и всички го знаем. Принуждават ни, за да плащаме пенсиите на сегашните пенсионери, чиито цял живот внасяни пари управляващите откраднаха и профукаха и за да издържаме 1 000 000 мързеливи ***, които нищо не дават но само искат и всичко получават наготово !!!Парите, които внасяте уж за бъдещата си пенсия *** ги изяжда и изпива още следващия месец !!!
26
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
И още - ако аз съм самоосигуряващ се и откажа да плащам осигуровки - как ще ме принудят и какво ще ми направят? Това може да стане само по съдебен ред - но като се има предвид, че аз не плащам осигуровки за себе си и ощетявам само себе си, кой ще бъде ищец? НОИ и НЗОК ли? Ами тогава аз ще задам въпросът какво печелят те от мене, ако плащам и какво губят ако не плащам, та се явяват ищец?Ще ме лишат от пенсия и здравеопазване ли? - Ами аз не им ги и искам, а и знам че няма да ги получа !!!
25
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 11 години
По принцип самото задължително осигуряване е противоконституционно и противоправно. От една страна - никой пълнолетен и дееспособен човек не може да бъде задължаван да събира пари за старини или за лечение - и то по точно определен начин, а от друга страна - откъде-накъде държавата ще осигурява ушеви и чиновници и ще плаща пожизнени помощи и безплатно лечение за *** с парите на данъкоплатците, поставяйки така тези касти в привилегировано положение?
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NAI SETNE UMNO RESHENIE NA KS
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно решение, какво се вълнувате. Работодателят е водещата страна в такива нарушения, няма как да се вършат против неговата воля, докато обратното е възможно. Следователно той трябва да носи отговорността. То вече без договор рядко се работи - отделен въпрос е в какъв % от договорите са отразени реалните условия.
22
6
 
1
 
! Отговори
Уркото преди 11 години
Кво няма да те е страх бе, ***!? Такива мишоци като тебе и аз да бях работодател и аз щях да дерибействам. Да се съгласите да ми работите под масата. *** смешника, пък сега показва мускули. ,
21
1
 
0
 
! Отговори
бг преди 11 години
Всъщност предното се отнасяше за "доволен" Сори!
20
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 11 години
Ей, Работодател -част 2, сега вече няма да ме е страх да те изпея за всичко, преди да реша да се махна от дерибейската ти фирма..
19
3
 
3
 
! Отговори
BG преди 11 години
Ei tova moje da se ozakoni samo v Bulgaria!Da jivee sivata ikonomika!.vse o6te produljavam da se 4udq kak ni prieja v Evropeiskiq suyuz.....
18
4
 
15
 
! Отговори
Уркото преди 11 години
Пореден грандиозен провал на герберастката ***. Един закон не могат да прокарат тия некадърници. Както каза корпоративния оверлорд по-долу представил се за работодател, няма как и двамата да са в нарушение, а само единия да е отговорен. Но ганьовеца иска да бачка и да не внася една стотинка в хазната, пък после бил беден, болен и *** (необразован). Ами какъв да си като се скатаваш като дойде време да плащаш бе, ***!? Еееех, ***, ***. Смърт за герберастите и техните ***
17
13
 
5
 
! Отговори
Работодател -част 2 преди 11 години
Само да вметна... Закона променен по този начин може и да не е съвсем коректен спрямо конституцията, но предвиждаше наказание и за двете страни. И за работника, съгласил се да работи без договор и за работодателя. Сега се оказва че само работодателя носи отговорност за това съвместно нарушение. Има нещо доста нередно в това си мисля...
16
11
 
7
 
! Отговори
доволен преди 11 години
Имам 6 работника и сега ще си ги е*авам законно,на който не му харесва,да ходи на Позитано да му плащат,осигуряват и защитават,вече ще си пия бирата на спокойствие,няма да се бъркам за осигуровки.
15
17
 
10
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
Всички чудесни расъждения които чета тук са основно на хора които през живота си не са били в ролята на работодатели. Малко ми червенеете другари. Тогава когато някой от умниците тук защитаващи работника плати заплати и осигуровки, поеме рискове за своя сметка, инвестира време и усилия за да даде работа на някого, тогава ще е в правото си да прави коментари. Сега е лесно. Отиваш на работа, работиш и в края на месеца прибираш едни парички. А погледнато от другата страна? Или не е важно?
14
0
 
20
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Работници без договори, сива икономика, работници без заплати, събиране на пари за лечение на болни.... И сме били за пример.... МОЛЯ ?!?!?!
13
2
 
11
 
! Отговори
Комуна преди 11 години
При социалистите работника е цар, дори без осигуровки. А тези гербаджии никога няма да защитят работника.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно! некадърниците от ГЕРБ сигурно щяха сигурно да налагат санкции ако се разболееш! Евала на КС! Браво!
11
13
 
4
 
! Отговори
КС=ДС преди 11 години
Винаги съм твърдял, че КС е последната инстанция, пзеща статуквото и недопускаща да се случват реформи. Това е добре измислен орган, да предпазва от реформи страната и е добре премислен ход на другарите, създали БГ конституцията. Всички от КС са слуги на другарите и трескаво отменят неудобните текстове...
10
1
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Не забравяйте кой гласува този закон(ГЕРБ) --работника плаща глоби за това че бизнесмена не му е напаравил договор-не забравяйте изказването на Цецка Цачева че НЕ е нужно да се криминализира невнасянето на осигуровки от страна на работодателя(бизнесмена) По антисоциално правителство не съм виждал-замразени заплати и пенсии на фона на постоянно вдигане с -10 %20 % на ток вода храни и горива - 250 000 безработни за 3 месеца а те хранят поне 3 *** безработни === 1 мил гладни
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ пак опърдяха кочана...