Опозицията на нож за скока на тока. Добрев офейка

Едни искат компенсации за бедните, а други – Бойко Борисов да им обясни
29 юни 2012 13:00,
526
Опозицията на нож за скока на тока. Добрев офейка
Добрев избяга от журналистите. Снимка: Impact Press Group

Цялата парламентарна опозиция настръхна срещу решението на ДКЕВР за поскъпване с 13% на цената на тока от 1 юли.

"Коалиция за България" поиска незабавни компенсации на доходите на най-уязвимите групи български граждани.

Левият Ангел Найденов посочи, че поскъпването на електроенергията е поредната изненада на управляващите, която вещае и поредния тежък удар върху доходите на хората и стандарта им на живот.

"Това повишение очевидно става с мълчаливото съгласие на правителството, но защо не се казва нищо за компенсации", попита той.

Още по темата

Бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров пък се зачуди откъде изведнъж е изскочила "зелената добавка", след като до днес прогнозата на ДКЕВР е била за 10% увеличение на тока.

"Откъде се появиха тези 3 процента отгоре, нямаше ли я до вчера тази добавка. Някой е наредил тази нова цена", коментира той.

Според депутата причината за повишението на цената на електроенергията е, че управляващите дълго време са задържали цената й, с което са вкарали в несъстоятелност НЕК, и понеже сега НЕК е в изключително тежка финансова ситуация, тежестта трябва да се прехвърли върху всички българи и върху бизнеса.

От "Атака" също възразиха остро срещу увеличаването на цените на тока.

"Такива решения трябва да се оповестяват от премиера Бойко Борисов, а да не се крие зад председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев", каза депутатът Десислав Чуколов.

По думите му какво ще се случи в България зависи от Бойко Борисов и затова той трябва да идва в парламента и да информира българското общество.

Доскорошният лидер на СДС и председател на икономическата комисия Мартин Димитров прогнозира, че ако държавният регулатор не предприеме адекватни мерки за контрол на скока на тока, ще имаме още лоши новини за по-висока цена на електричеството.

Според него обаче виновник за днешната лоша новина за потребителите е предходното управление, подписало договорите за изкупуване на зелена енергия.

Вината на ГЕРБ пък била, че бавно се опитали да сложат ред в този сектор.

Веднага след тирадите в пленарна зала журналистите опитаха да спрат ресорния министър Делян Добрев, който да отговори на въпросите им, а и на тези, зададени от опозицията в НС.

Добрев обаче ги финтира и влезе в служебната стая на зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов, който е от ГЕРБ.

Журналистите застанаха чинно на входа на кабинета, въпреки че бяха предупредени, че министърът няма да отговаря на въпросите им.

Въпреки неотстъпчивостта на медиите да освободят входа на кабинета отново беше обяснено, че министърът не е нито в този кабинет, нито в кабинета на председателя Цецка Цачева, който е съседен. Делян Добрев вече бил дори в Министерския съвет.

Единствено зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев застана пред микрофоните и оправда поскъпването на тока като неизбежен ход.

По думите му поскъпването се определя по методики на база реалните разходи, реално включените мощности на нова зелена енергия.

"Така че това, което е направено, беше неизбежно. Явно регулаторът така е преценил и ние днес научаваме тази новина. Сметките се правят от независимия регулатор, в последно време са включени нови мощности, които повишават и цената на тока",  категоричен бе Червенкондев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


526
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
436
0
 
1
 
! Отговори
дивак преди 11 години
Бойко ку..во, Бойко ку...во .......
435
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ ДРУГАРИТЕ ДА КОМПЕНСИРАТ НЕК , С ОКРАДЕНИТЕ ОТ ТЯХ ПАРИ И ПО-ТОЧНО НА ДРУГАРИТЕ ОВЧАРОВ И НЕГОВИЯТ СОЛ ТЪШАК - ВАЛЬО ТОПЛОТО , ЗА ДА НЕ СЕ ВДИГА ЦЕНАТА НА ТОКА ...А , АКО ВКЛЮЧИМ И ДЖОБНИТЕ НА ОНЯ КУ-КУВЕЦ...МОЖЕ ДА ПЛАТИМ И ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ ...
434
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако правителството има кураж трябва веднага да национализира електроразпределителните дружества! Няма нужда да съкращава хората, които работят в тях, а само да си вземе онези 15 - 20% от парите, които изтичат в чужбина!
433
0
 
3
 
! Отговори
ivo преди 11 години
До 513. Питай чичко цвък със забранителните списъци - то знае най-добре.
432
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
БЬЛГАРИЯ МРАЗИ ГЕРБ И НЕКАДЬРНИКА БОРИСОВ
431
1
 
5
 
! Отговори
Как става.. преди 11 години
Как става така,че в коментарите всички плюят гроб,а като се стигне до изборите..да,да,знаем как става.
430
0
 
6
 
! Отговори
бай Промо преди 11 години
Няма ли някой да ни обясни истината, ами ни говорят разни глупости за зелена енергия да манипулират и озлобяват хората и да ги забутат към АЕЦ Белене.За последните 3 год. цената на 'зелената енергия' върви така:PV модули от 5.5 → 2.2 USD/Wattклетки от 4.5 → 1.9 USD/Wattполисилиций 2 → 0.8 USD/Wattвсичко пада надолу или може би цената на слънцето и на вятъра са се вдигнали. Слънцето грее вече по-скъпо.Защо не вземат да кажат колко и какви лихви плащат в момента по АЕЦ Белене ... и за какво.
429
1
 
14
 
! Отговори
Мила преди 11 години
Трайчо Трайков е крадец и всички знаят това! Публична тайна е, че бе назначен в правителството именно за обслужи интересите на някои хора! Той е мой личен познат повече от 10 години! Много добре знам какво твърдя - не съм като повечето форумци тук, които пишат без да познават хората, които оплюват!
428
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте разтягали дъвката "подписали за 12 Мегавата зелена енергия" И какво от това.Сега има десетки или стотици изгоряли пишман бизнесмени.Построиха си слънчеви и вятърни централи обаче никой не ги включва в мрежата.Включват само свързаните с Цветелина.Другите да духат супата ,а Борисов колко е възмутен от предишните управляващи.Че 12 Мегавата са 6 централи Белене.Ние цяла Европа ли ще снабдяваме с ток
427
13
 
2
 
! Отговори
Ножът за Геновева преди 11 години
е бил дървен, но на БКП си е направо от гума,да вземат да се спрат, че стават смешни не само у нас, но и в Германия,Австрия и Страсбург. Да се чудиш как хелзинкския комитет не скочи и той с Бивол да приглася за"тъмното минало на Борисов" Тук вече комунистите съвсем се ос----раха.Само за да не дойдат на власт, тяхната работа няма да се случи...
426
2
 
9
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Южна Америка,десетилетия им яде арогантността на Американците и сега не иска да ги види.Бележат икономически ръст и няма криза.Русев изгони Бил Геитс.Тука,организираме геи паради,далаверката при повишеващите напрежението тр-ри върви с пълна сила и всички артисти са доволни,а раята сее на поразия марихуана и пави амфетки.Кажете не е ли хубаво.
425
2
 
8
 
! Отговори
Ха! преди 11 години
Според "Коалиция за България" увеличение с 10% е нормално, но 3-те отгоре им се виждат много. И отново се застъпва за своя електорат - да има компенсации за ***! Никакво увеличение докато не се коригира механизма за компенсиране на вложителите в зелена енергия! По реда на закона за ВЕИ от 2007 г. са подписали договори за 12 000 мегавата. Досега ДКВР и ГЕРБ не знаеха ли това?! Чии са подписите, кои са имената на инвеститорите?
424
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а вие какво очаквате от това момченце
423
0
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Bravo na Ivet Lalova,takiva bulgari trqbva da se uvajavat!Boiko Borisov da go du#a
422
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
I nakraq pristigaj v rodniq grad pulen s Gigani,koito karat BMW ta i jiveqt dosta po-dobre ot bulgarite!Sre6ta6 hora,koito te molqt za 20 stotinki,izstradali ot jivota!I vijda6 kakva e realnostta!I posle po podkupnite medii 6te mi govorqt gluposti ,4e jiveem dobre!I oniq tuiflek mi pravil puti6ta i infrastruktura!Nqma 6to.........Pulni ne6tastnici bez kapka moral i suvest!Tova sa GERB
421
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Prav e 497 Severozapdna Bulgariq e tragediq!Rabotq v Blagoevgrad,no ina4e sum ot Vidin!Predi sedmica patuvah i edva zapazih kolata zdrava do Vidin!kato zapo4ne6 ot ot okolovrustnoto na Liulin ,dupki,kolkoto za cqlata kola da vleze ,magistrala Hemus,koqto nestava za ni6to i trqbva da q zatvorqt!kum Vratsa polojenieto stava stra6no:kara6 na avariini prez celiq grad!Kum Vidin me spirat i mi iskat podkup 20 leva,za6toto uj sum karal s previ6ena skorost,pri uslovie,4e tam nemoje da se kara i s 50 km
420
0
 
46
 
! Отговори
ГЕРБ НИ ЗАКЛА преди 11 години
ЧЕСТИТО ГЕРБЕРСКО СУРВАКАНЕ 15% СЕ ВДИГА ЦЕНАТА НА ТОКА. ВСИЧКО КОЕТО Е НА ТОК И ТО СЕ ВДИГА. БОЙКО СИ ВДИГНА ЗАПЛАТАТА ОТ 3000 НА 6000 ЛЕВА НА ВАС БЪЛГАРСКИ ОВЦЕ И *** ПО ЗДРАВ ОТ БОЙКО И ОТ ГЕРБ. СЕГА ВСЯКА СЕКУНДА ПО ЛЕВЧЕ В ДЖОБА НА ЦВЕТАЛИНА ОТ ВАШИЯ ДЖОБ.
419
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква опозиция,бе?По мижава опозиция не сме имали.Хайде да ви видим сега.Нали искате всички да спечелите изборите.Защитете ни ,де.Това повишение е убийствено,защото е поредно.Ако вие не защитите интересите на гражданите,ще ви изметем всички.С голямата метла.
418
0
 
2
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
Писанията ти о неразумнии юроде малко ми напомнят на онази стара песничка на братя *** - бай ***.Бай *** кара кадилак Самара, бай *** пие кафето с канела.... абе мързи ме да пиша, чуй я и ще схванеш какво говоря о неразумнии.
417
0
 
37
 
! Отговори
Анти преди 11 години
Къде живее този председател на Дружеството за Корупция и Експлоатация на Българските Работници (както четох че се казва вече ДКЕБР) ? Кой е номера на колата му ?