Който има пари за кола, има и за осигуровки, заинати се Атанасова

Министърът пресметна, че над 1 млн. българи не са здравноосигурени
Обновена: 11 юли 2012 15:28 | 11 юли 2012 13:20,
967
Който има пари за кола, има и за осигуровки, заинати се Атанасова
Атанасова държи на поправките в Закона. Снимка: архив Булфото

Който има пари да си купи кола или апартамент, значи има средства да си плати здравните осигуровки, обясни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Коментарът й дойде по повод приетите в НС на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване. Те предвиждат разпоредителни сделки със собственост да могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски.

Опозицията се противопостави на тези текстове, а сините депутати дори ги обявиха за противоконституционни.

Още по темата

Днес обаче Атанасова категорично отхвърли тези твърдения и обяви, че за нея промените в закона не противоречат на основния закон на страната.

Тя обясни, че над 1 млн. българи не са здравноосигурени. По думите й страната ни има солидарна здравна система и е редно всички да плащат вноските си. Според Атанасова до тази мярка се е стигнало, защото досегашните просто не действат.

По изчисленията на здравния министър дори половината от този 1 млн. здравнонеосигурени да платят вноските си, това ще вкара в бюджета на здравната каса близо 300 млн. лева, които могат да бъдат дадени за по-голям достъп до лекарства.

Атанасова коментира още, че Министерство на здравеопазването е взело много мерки за намаляване на цените на лекарствата.

Днес фармацевтите се събират, за да решат как ще протестират срещу намаляването с 2% на надценката на медикаментите. От бранша смятат, че това ще е голям удар по бизнеса им, а същевременно няма да доведе до съществена промяна за потребителите.

Министър Атанасова отхвърли твърденията, че орязването на надценката ще повлияе зле на бизнеса на фармацевтите.

Според нея има три ценови групи за лекарства – от 0 до 10 лв, от 10 до 30 лв. и над 30 лева. Тя обясни, че при различните групи промяната в надценката ще се отрази различно, но се съмнява да има пагубен ефект върху бизнеса на аптеките.

Тя призова още профсъюзите и работодателите да се върнат на масата за преговори за колективния трудов договор в сектор Здравеопазване.

Вчера анонсираното от Атанасова подписване на договора, който предвижда повишаване на заплатите на медицинските работници с около 20 на сто, не се случи. Причина за това стана спорен текст, който гарантира финансовата стабилност на лечебните заведения.

Профсъюзите отказаха да подпишат, защото по думите на представителите им те не отговарят за финансовата стабилност на болниците.

Десислава Атанасова обясни, че не вижда заплаха за бюджетите на болниците при увеличаване на заплатите. По нейните думи подписването на този договор е изключително важно за младите лекари, които сега постъпват на работа.

Финансовият министър Симеон Дянков подкрепи колежката си за увеличаването на заплатите на лекарите. Той обясни, че болниците имат достатъчно пари, за да отпуснат по-високи възнаграждения, защото и в момента медицинският персонал получавал големи бонуси извън работните си заплати.

Дянков даде за пример "Пирогов", където лекари получавали средно 850 - 900 лева заплата, а впоследствие се оказвало, че с всичките добавки получават много повече.

Той обясни още, че вдигането на основните заплати на лекарите ще изкара финансите на светло и ще премахне раздаването на ДМС-та.

Министърът все пак уточни, че няма как да задължи болниците, които са общински например, да подпишат договора. По думите му това може да стане само в държавните болници чрез борда на директорите.

Симеон Дянков смята, че щом другите лечебни заведения видят колко добре работи прозрачната система в държавните болници, постепенно и те ще я възприемат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


967
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
718
0
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 11 години
Който има пари, може да си плати 3-5000 лв. за седмично лечение и без да плаща ЗО. Не може да задължават всички да плащат за нещо, което никога няма да получат. Който разчита на ЗО, получава около 7-10 дена някакво болнично лечение. Ако оживее за това време, добре. Ако не, касата не може да разхищава средства, щото някой си не може да се вдигне за определеното време. Спират лекарствата и системите и - до тук!
717
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Внимавайте - тая на снимката е "тежката артилерия на ГЕРБ"! Ще вземе да ви отвее с дву........., пардон с трицевката! Абе и тая ли я клати Цветанов бе?!
716
1
 
16
 
! Отговори
К.ПЕТКОВ преди 11 години
ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ! С ТАЗИ НОВА ПОРЕДНА ГЛУПОСТ ПОЛУЧИХА 50% ЧЕРВЕН КАРТОН ОТ ТЕХНИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ. РАЗБИРАМ ЧЕ Б.Б. СИ СЛАГА НАЙ-УДОБНИТЕ И ПОСЛУШНИ ХОРА ЗА МИНИСТРИ, НО ДЕСИ АТАНАСОВА ОСВЕН ЗА СЕРВИТИОРКА В КВАРТАЛНО КАФЕ ЗА ДРУГО ЕДВА ЛИ СТАВА! АПЛОДИСМЕНТИ САМО ЗА Ц.Ц. ТОВА Е НАЙ-КАДЪРНИЯ И СПОЛУЧЛИВ МИНИСТЪР ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 22 Г.!P.S- (АЗ СИ ПЛАШАМ ЗДР.ОСИГУРОВКА) !
715
0
 
9
 
! Отговори
860 НФБ преди 11 години
Да дадем имена да! Ама какво от това? Всичко е под изгладена покривка и нище няма да излезе наяве! Има "келнерчета" дето чистят петънцата! Колко имена излязоха до ден днешен за какво ли не.. рекет, злоупотреби с власт, източване на евро фондове, убийства, шофиране в нетрезво ... ще спра до тук! На площада, кой с каквате "тояга" и така се решават нещата! В колко държави имаше какви ли не сътресения, за колко "по-леки" престъпления срещу нацията!? Примери колкото искаш! Тук не се решават нещата!
714
3
 
6
 
! Отговори
васко преди 11 години
Слушай сега г-жо министър от Руси, с правна дипломка от унсс, да те светна нещо: Идеята ти е добра, ако успееш да накараш и т.нар. "агенти" на недвижими имоти и те да си внасят осигуровките и данъците, цена няма да имаш.
713
0
 
16
 
! Отговори
Хехехе преди 11 години
Да си дупчим билетчета за трамвая, ако нямаме кола и не сме си платили ЗО ;-) Хитро! А ако живея извън ГОЛЕМО ГРАД СОФИЯ!? Тук трамвай не е минавал от 100 години, а и още толкоз няма да мине ... само слски рейс по 2 пъти в деня! И с какво да ида до болицата?! С двойката? Или ще ми пратят МИНИстерското возило?! Не ставайте смешни! Дори регистраицията като безработен е до време а след това ?! Не всички сме ВИШИСТИ и взимаме 5000 Е заплата! Изън София нещата седят друго яче! Мислете преди коментар!
712
0
 
13
 
! Отговори
Като я гледам преди 11 години
Като я гледам тая от снимката защо имам чувството че страда от някаква форма на олигофрения. Досега не съм я чул две думи на кръст да каже и да стане ясно за какво иде реч. *** на квадрат...
711
0
 
8
 
! Отговори
Az преди 11 години
Статистиката ви е грешна! Точният брой неосигурени е 999 999 - аз се отписах преди няколко години и нямам намерение да плащам понеже и без това не живея в България. Само искам да попитам какво стана с 33-те лева, които ме накараха да платя неправомерно до края на годината, след като така или иначе се подписах под декларация, че не пребивавам в страната. Много ме е яд, че не реагирах на момента - ама на бях младо и зелено. Сега ако съм в същата ситуация, ще направя скандал. М.ка ви иззедна!!!
710
0
 
11
 
! Отговори
ДО 853 преди 11 години
Да ти дам ли ЕГН и всички данни за мен да провериш дали не съм платил всичко!? Отворко, всичко ми е платено за 20 години и кусур назад, но пак си плащам като "поп" за да получа необходимото в болницата! Преди мен някой бе писал за дотации на мед сестри и лекари с по 5-10 лв на ден! Тук не става въпрос дали си си платил лично ТИ! Плащаме си МНОГО хора, но не получаваме НИЩО! Не ме грее ако го вкарат закона, на мен си ми е платено ВСИЧКО, но това не е начина, нито момента! НАРОДА Е БЕЗКРАЙНО БЕДЕН
709
1
 
18
 
! Отговори
Ние преди 11 години
Спират А.К.Т.А ;-) А няма да спрат издевателството и инквзицията над българите! Асен БЛАТОтечки ... друго си е да гепиш филм, и да гепиш манджата на човек, дето едва свързва двата края! Хитро! Скапаха бизнеса на малките кръчми и кафенета ... пушенето забранено! Но за да можеш да съществуваш не може да търгуваш с имуществото си!!! ИЗЕДНИЦИ! Напомня ми едно време какво учехме за турското робство!! Сега е БРЕГ робство!Не са законотворци, а СМЕХОТВОРЦИ и ГЛУПОСТОТВОРЦИ! ПРОТЕСТ! СТАЧКА! НА ПЛОЩАДА!
708
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предните ни стрижеха, а тези направо ни дерат...без упойка.И тях ще надживеем...ама време е вече да вземем тоягите.Иначе оправия няма да има, да знаете.
707
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се вмъкна и аз и да попитам ,ние всички останали "шарани"ли сме?Или сте мързеливци или яки изпърцани ***.За не издължени данъци,всяка държава те праща на едно добро място.
706
1
 
19
 
! Отговори
Той преди 11 години
***! Като ми трябваше спешна помощ, къде беше 80 минути!? Като отидох при ОПЛ и ми сервира "Лимита за направление е изчерпан, *** на частно" А здравните ми осигуовки са 20 години + платени до стотинка !?! Като отидох за ЯМР в жк "СТАРОСТ" и ме одрусаха 300 лева, щото съм нямал НАПРАВЛЕНИЕ!?! Ако на теб ти се случи това, сигурно щр опищиш всичко, ама сега си "Оборотен"! Не ти го пожелавам да ти се случи, но ако се разболееш и тръгнеш по КАНАЛА друго ще говориш! СМЕШНИЦИ коментатори ПОМИСЛЕТЕ!
705
1
 
17
 
! Отговори
А3 преди 11 години
Сега гледам по новините как болните се варят в собствен сос в болниците при 40 градуса температура, без климатик! И за какво дявол го взел да плащам ЗО? Защо не видят авто парка в БГ, че 90% от колите са ТОТАЛ ЩЕТА?! Колата която карам не мога да я продам и да искам, само в НАДИН я взимат .. за 300-400 лева! Смях! Да ми вземат каквото искат, ако намерят какво! Защото за да живеем в момента и да си платим "всички дългове" продадохме ВСИЧКО! А срещу това.. НИЩО! Живота ми отива само за БГ СКРАП!!!
704
1
 
11
 
! Отговори
до ДФГ преди 11 години
Ами логичният отговор е :НЕ и Не на цялата неадекватна асфалтова мафия,която ни управлява .И колкото по- бързо го осъзнаем толкова по-добре за нас.Иначе,ще ни свалят и кожите от гърба.
703
1
 
15
 
! Отговори
дфг преди 11 години
възниква логичният въпрос: ако аз имам пари за кола, трябва ли задължително да плащам за едно неефективно, преебано здравеуказване.
702
1
 
17
 
! Отговори
A3 преди 11 години
А някой замисли ли се, че колата не е лукс, а необходимост в днешно време!? По ТВ дават нонстоп за БАВНА ПОМОЩ!! Казвам, че е бавна от личен опит преди няколко месеца. Инсулт... Б.П.: Чакайте ни идваме! (45 минути) Закарах майка си с КОЛАТА която струва 500 лв в първия пункт за вторични суровини! Глобиха ме... АКТ.. Доктора в национлната кардиологична болница ми се ИЗСМЯ, че толкова съм се притеснявал, и че срещу 600 лв всичко ще е ОК!? За здравно осигурен!?СМЯХ!
701
0
 
12
 
! Отговори
Запор преди 11 години
моята кола е под запор,беше 12х.лева ,когато това се случи още си е в мен,но вече е 6х.лева.Ако я вземе съдията, да ми плати здравните.Разбрахме се !!!
700
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
изключителна тъпотия, понеже не знаят герберояците как да се измъкнат от оаканата ситуация, та сега измислиха ***, че едва ли не заради тях кухата лейка се изказала така, за да ги накара да плащат. плиткоумни гербери, какви имоти и какви коли имат ***, за да ги прехвърлят. това, че вие сте изключително прости, не означава, че другите са като тях. меверетата тука само толкова могат. затова са станали меверета. още една тъпотия от потен, смрадлив гербер и ви почвам, та няма да се ...
699
1
 
8
 
! Отговори
До "умния" преди 11 години
Май не си много умен, ако наистина мислиш така...Ами те *** какви имоти и автомобили имат?! Ясно е, че не е за тях- Те нямат нищо и няма как да вземат от тях каквото и да било! Тук става въпрос за имоти и автомобили...умнико