Който има пари за кола, има и за осигуровки, заинати се Атанасова

Министърът пресметна, че над 1 млн. българи не са здравноосигурени
Обновена: 11 юли 2012 15:28 | 11 юли 2012 13:20,
967
Който има пари за кола, има и за осигуровки, заинати се Атанасова
Атанасова държи на поправките в Закона. Снимка: архив Булфото

Който има пари да си купи кола или апартамент, значи има средства да си плати здравните осигуровки, обясни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Коментарът й дойде по повод приетите в НС на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване. Те предвиждат разпоредителни сделки със собственост да могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски.

Опозицията се противопостави на тези текстове, а сините депутати дори ги обявиха за противоконституционни.

Още по темата

Днес обаче Атанасова категорично отхвърли тези твърдения и обяви, че за нея промените в закона не противоречат на основния закон на страната.

Тя обясни, че над 1 млн. българи не са здравноосигурени. По думите й страната ни има солидарна здравна система и е редно всички да плащат вноските си. Според Атанасова до тази мярка се е стигнало, защото досегашните просто не действат.

По изчисленията на здравния министър дори половината от този 1 млн. здравнонеосигурени да платят вноските си, това ще вкара в бюджета на здравната каса близо 300 млн. лева, които могат да бъдат дадени за по-голям достъп до лекарства.

Атанасова коментира още, че Министерство на здравеопазването е взело много мерки за намаляване на цените на лекарствата.

Днес фармацевтите се събират, за да решат как ще протестират срещу намаляването с 2% на надценката на медикаментите. От бранша смятат, че това ще е голям удар по бизнеса им, а същевременно няма да доведе до съществена промяна за потребителите.

Министър Атанасова отхвърли твърденията, че орязването на надценката ще повлияе зле на бизнеса на фармацевтите.

Според нея има три ценови групи за лекарства – от 0 до 10 лв, от 10 до 30 лв. и над 30 лева. Тя обясни, че при различните групи промяната в надценката ще се отрази различно, но се съмнява да има пагубен ефект върху бизнеса на аптеките.

Тя призова още профсъюзите и работодателите да се върнат на масата за преговори за колективния трудов договор в сектор Здравеопазване.

Вчера анонсираното от Атанасова подписване на договора, който предвижда повишаване на заплатите на медицинските работници с около 20 на сто, не се случи. Причина за това стана спорен текст, който гарантира финансовата стабилност на лечебните заведения.

Профсъюзите отказаха да подпишат, защото по думите на представителите им те не отговарят за финансовата стабилност на болниците.

Десислава Атанасова обясни, че не вижда заплаха за бюджетите на болниците при увеличаване на заплатите. По нейните думи подписването на този договор е изключително важно за младите лекари, които сега постъпват на работа.

Финансовият министър Симеон Дянков подкрепи колежката си за увеличаването на заплатите на лекарите. Той обясни, че болниците имат достатъчно пари, за да отпуснат по-високи възнаграждения, защото и в момента медицинският персонал получавал големи бонуси извън работните си заплати.

Дянков даде за пример "Пирогов", където лекари получавали средно 850 - 900 лева заплата, а впоследствие се оказвало, че с всичките добавки получават много повече.

Той обясни още, че вдигането на основните заплати на лекарите ще изкара финансите на светло и ще премахне раздаването на ДМС-та.

Министърът все пак уточни, че няма как да задължи болниците, които са общински например, да подпишат договора. По думите му това може да стане само в държавните болници чрез борда на директорите.

Симеон Дянков смята, че щом другите лечебни заведения видят колко добре работи прозрачната система в държавните болници, постепенно и те ще я възприемат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


967
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я да видим сега... Червените тикви в тоя форум са против:- Плащане на здравни осигуровки;- Плащане на ДДС;- Плащане на данък МПС... Изобщо за БСП какво е това данък другари?БСП се интересуват от заменки, консултантство (особено хидроенергетика), АЕЦове, Цигарки, Митници... Изобщо само професори са се събрали!
17
6
 
30
 
! Отговори
Глупачка преди 11 години
Толкова ли е сложно да отнемат правата на хората които не си плащат здравните осигуровки , да не могат да гласуват ? 1 милион били тези които не си плащали ... защо ли си мисля, че това са *** ... А пък тая министърка до кога ще я търпят ? С тоя акъл дето го няма изобщо едва ли ще изкара до края на годината ...
16
8
 
32
 
! Отговори
реалист преди 11 години
досега бях за герб.. но с тези промени за здравните.. нещо се навивам да не гласувам за тях некст тайм... не искам да плащам осигоровки.
15
1
 
8
 
! Отговори
Черна котка бял.... преди 11 години
Един рог - 5 марки, 1 мил. рога - 5 мил. марки .....много повърхностни сметки....
14
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който има право да се лекува на частно или в чужбина защо ще си плаща тука, и няма право да се разпорежда със собствените си имоти. Kато ми купи кола или апартамент министърката тогава ще се прави на господарка, а ние на роби.
13
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам две коли и пари за още две, но не ми е ясно защото трябва да плащам веднъж здравни осигуровки, втори път за избор на екип и трети път на всеки от екипа.
12
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 000 000 неосигурени - *** колко са от тях А?
11
2
 
47
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
И обърнете внимание за причината за този рекет:"Към тази мярка пристъпихме, защото към момента всички административно-наказателни мерки, заложени в закона, не работят, посочи министърът и допълни, че биха се събрали над 300 млн. лева само от половината нередовни платци."Ами намерете начин да работят бе! Или така по-лесно да се рекетират хората. Най-малкото за наглия ви коментар и отношение трябва веднага да си подадете оставката! Явно ГЕРБ не могат да работят, а пълнят хазната чрез рекет и изнудване!
10
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашенка от село....
9
6
 
80
 
! Отговори
Не е вярно преди 11 години
Здравното осигуряване е право, а не задължение! При това положение подобно решение е нарушаване на основно човешко право, тъй като задължава човек да прави нещо против собствената му воля. Тази селска мома няма акъл в главата си, дори колкото една пуйка!
8
7
 
46
 
! Отговори
Илиана преди 11 години
Въпрос на избор е дали да внасяш здравни осигуровки и пак да си плащаш лечението. Или да не внасяш и само да си плащаш.
7
7
 
56
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Това е отврат! Гнусно, по манталитета на мутрите! Това вече минава всякакви граници! Ало-о-о, кикимората да не държи сметка на хората какво имат и какво нямат, ами да си прочете законите и конституцията! Тези съвсем вече взеха по мутренски да събират приходите в държавата, без никаква работа чрез непосилни глоби, измислени такси всякакви, сега и погазване на конституционните ни права.... Това е самоуправство! Тази да си взима дърмите и да се разкара веднага!
6
3
 
31
 
! Отговори
men преди 11 години
Тази някой да вземе и да я...
5
5
 
58
 
! Отговори
Пари, Пари преди 11 години
Бойко иска пари, пари, пари ...... Мутрите искат пари
4
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Купона свърши-яжте на Бойко и дружината му гегата!
3
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По принцип е права,но нека направят тогава индивидуална унаследяема партида за здравните вноски!И хората с кеф ще ги внасят тогава,и още нещо-ще са по-мотивирани да си пазят собственото здраве,щото иначе се изпарява насъбраното в личната сметка.
2
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1Що аз да плащам осигуровки, а ти не? Да не би да си нещо повече от мен?
1
14
 
56
 
! Отговори
Всичко в името на чо преди 11 години
' Тигърът ' от Бистрица не осъзнава ли, че тази жена с феодалното си мислене му сваля кредитния рейтинг ?