Който има пари за кола, има и за осигуровки, заинати се Атанасова

Министърът пресметна, че над 1 млн. българи не са здравноосигурени
Обновена: 11 юли 2012 15:28 | 11 юли 2012 13:20,
967
Който има пари за кола, има и за осигуровки, заинати се Атанасова
Атанасова държи на поправките в Закона. Снимка: архив Булфото

Който има пари да си купи кола или апартамент, значи има средства да си плати здравните осигуровки, обясни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Коментарът й дойде по повод приетите в НС на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване. Те предвиждат разпоредителни сделки със собственост да могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски.

Опозицията се противопостави на тези текстове, а сините депутати дори ги обявиха за противоконституционни.

Още по темата

Днес обаче Атанасова категорично отхвърли тези твърдения и обяви, че за нея промените в закона не противоречат на основния закон на страната.

Тя обясни, че над 1 млн. българи не са здравноосигурени. По думите й страната ни има солидарна здравна система и е редно всички да плащат вноските си. Според Атанасова до тази мярка се е стигнало, защото досегашните просто не действат.

По изчисленията на здравния министър дори половината от този 1 млн. здравнонеосигурени да платят вноските си, това ще вкара в бюджета на здравната каса близо 300 млн. лева, които могат да бъдат дадени за по-голям достъп до лекарства.

Атанасова коментира още, че Министерство на здравеопазването е взело много мерки за намаляване на цените на лекарствата.

Днес фармацевтите се събират, за да решат как ще протестират срещу намаляването с 2% на надценката на медикаментите. От бранша смятат, че това ще е голям удар по бизнеса им, а същевременно няма да доведе до съществена промяна за потребителите.

Министър Атанасова отхвърли твърденията, че орязването на надценката ще повлияе зле на бизнеса на фармацевтите.

Според нея има три ценови групи за лекарства – от 0 до 10 лв, от 10 до 30 лв. и над 30 лева. Тя обясни, че при различните групи промяната в надценката ще се отрази различно, но се съмнява да има пагубен ефект върху бизнеса на аптеките.

Тя призова още профсъюзите и работодателите да се върнат на масата за преговори за колективния трудов договор в сектор Здравеопазване.

Вчера анонсираното от Атанасова подписване на договора, който предвижда повишаване на заплатите на медицинските работници с около 20 на сто, не се случи. Причина за това стана спорен текст, който гарантира финансовата стабилност на лечебните заведения.

Профсъюзите отказаха да подпишат, защото по думите на представителите им те не отговарят за финансовата стабилност на болниците.

Десислава Атанасова обясни, че не вижда заплаха за бюджетите на болниците при увеличаване на заплатите. По нейните думи подписването на този договор е изключително важно за младите лекари, които сега постъпват на работа.

Финансовият министър Симеон Дянков подкрепи колежката си за увеличаването на заплатите на лекарите. Той обясни, че болниците имат достатъчно пари, за да отпуснат по-високи възнаграждения, защото и в момента медицинският персонал получавал големи бонуси извън работните си заплати.

Дянков даде за пример "Пирогов", където лекари получавали средно 850 - 900 лева заплата, а впоследствие се оказвало, че с всичките добавки получават много повече.

Той обясни още, че вдигането на основните заплати на лекарите ще изкара финансите на светло и ще премахне раздаването на ДМС-та.

Министърът все пак уточни, че няма как да задължи болниците, които са общински например, да подпишат договора. По думите му това може да стане само в държавните болници чрез борда на директорите.

Симеон Дянков смята, че щом другите лечебни заведения видят колко добре работи прозрачната система в държавните болници, постепенно и те ще я възприемат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


967
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
678
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това девойче ще си изпроси нещо от бате си цецо, кво ще стане с електората им ?
677
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпросът е дали желаем да даваме пари, а да не получаме нищо в замяна ? Само преди няколко месеца се сблъскахме със здравното ви осигоряване и вниманието на лекарите! Лечение на здравно осигорен ни излезе около 2000лева ! И то не за операции и прочие - консумативи и спонсорство на определени лекари , за да обърнат внимание. Питам госпожо министър за такова ли здравеопазване да плащаме ?
676
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
имали чужденци в автобуса?нешофер спирай климатикаС.Трифонофхехе
675
0
 
17
 
! Отговори
Топлата вода преди 11 години
Във Китай здравни осигуровки плащат само докато са здрави хората,щом се разболеят НЕ плащат НИЩО.Така лекарят НЯМА интерес ти да си болен ,оти нема кинти и прави всичко възможно за да си здрав.Е затова са 1,5 милиарда,защото тази система работи там от над 1000 години.
674
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
казах два-три лафа по темата, надявам се всички разбраха, че тази тотално не е в час. изключително куха лейка. да се маха! много ми е неприятно, че ми е натресена като министър.
673
0
 
17
 
! Отговори
Кастинг преди 11 години
В Холивуд е обявен кастинг за главна роля в "Дълбокото гърло-3" - от снимката се вижда, че здравната министърка се е подготвила идеално и със 100% сигурност ще спечели ролята!
672
0
 
8
 
! Отговори
Ууууууу преди 11 години
МЗ е МАФИЯ
671
2
 
24
 
! Отговори
До 308-ми анонимен преди 11 години
"кифла" се казва на разглезена градска мацкана тази трябва да и казват "***"
670
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да не се измества темата, не ми е зор колко получават лекарите и как си изкарват парите, а че тази кифла, овластена по разбираеми причини се изказва тотално неподготвена, даже не е чула за нещо като конституция. сигурно си представя, че е лак за коса. какво ли ще каже вкс на подобна простотия. биби, от къде ги намирате подобни смотли?
669
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оберете хубаво народа
668
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След Топлофикация тези са най-кръвожадните
667
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като гледам тия лекари кви къщи имат и какви коли карат и какразполагат с пари не са само от заплатите
666
0
 
20
 
! Отговори
ще ни вземат и жилищ преди 11 години
ИМА ЛИ ДЪРЖАВА В КОЯТО БЕЗРАБОТНИТЕ ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ САМИ? ВЧЕРА ПИТАХ- ДНЕС ПАК......................Направете осигуровките по 8 лева и ще се осигуряват много повече хора! Така се прави- да е достъпно за повече хора!
665
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тежка артилерия на вожда - поредната куха лейка.
664
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
796 с платени осигоровки като отидеш в болницата само кръвното ще ти измерят не се заблуждавай че без да ти одерат кожата ще те излекуват
663
1
 
14
 
! Отговори
до 796 преди 11 години
ченге, разбери най-на края,че плащането на здравни осигуровки по конституция е по желание, никъде не е издаден закон за задължително плащане. това, че мутрите ти взимат парите означава само едно... плиткоумни селяци като теб да взимат и да ходят да облизват дупето на вожда си. за друго не ставате, марш *** проклета имаше един лъчо мозъка, та той също скачаше подобно, но си седна на ***.
662
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз ако съм на мястото на тази другарка със златния часовник ще поискам и децата и пенсионерите да се самоосигуряват
661
20
 
3
 
! Отговори
Здравноосигуряващ се преди 11 години
Права е министъркаата! Първо да си плщат осигуровките, после да си купуват каквото искат! Защщо ние, които редовно плащаме, трябва да издържаме шмекерите? Заради *** и шмекерите криворазбраната солидарност такива като мен са практически лишени от здравни грижи, въпреки че цял живот плащам!
660
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в нашия град няма дерматолог идва от друг град един път в месеца заведох детето ми на лекар платих му 35лв за преглед 39лв лекарства а за целия месец взимам 300лв кажете как да се живее
659
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а ще има ли най накрая една компетентна лекарска комисия която до види какви лекари ни лекуват --------който не става за лекар и иска само да *** вън от лек. кабинети