Държавата да обработва пистите на Витоша, предлага Найденов

Ски сезон ще има, успокоиха министърът и Фандъкова
Обновена: 1 авг 2012 15:15 | 1 авг 2012 14:21,
65
Държавата да обработва пистите на Витоша, предлага Найденов
Найденов и Фандъкова готвят ще търсят решение. Снимка: БТА

Ски сезон на Витоша ще има, успокоиха кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По думите на министъра ще се направи всичко възможно, за да не останат софиянци без писти през зимата. Изявлението на Фандъкова и министъра идва в отговор на изказвания на представители на фирмата собственик на лифтовете на Витоша “Витоша ски“.

Досега дружеството стопанисваше пистите, но на пресконференция в понеделник те обявиха, че приетите промени в Закона за горите им пречат да ги наемат и тази година.

Още по темата

Ако трябва Държавното горско предприятие ще купи два ратрака, ще обучим екипи и пистите ще бъдат обработвани, анонсира идеята си Найденов.

По негови думи има средства за подобна инвестиция и вече е възложил да се направят финансови разчети. Найденов не можа да отговори какви средства ще са необходими, за да осъществи идеята си, но успокои, че един ратрак струва по-малко от  един комбайн.

Другата седмица ще има среща с представители на “Витоша ски“, за да се намери решение на въпроса, обясни Фандъкова. По нейни думи Столична община няма собственост на Витоша, защото лифтовете са приватизирани, а пистите са държавни.

“Не мога да стоя настрана. Ние сме казали – трябва да има ски на Витоша“, обясни позицията си столичният градоначалник.

Фандъкова изрази надежда, че другата седмица ще бъде намерено решение на казуса.

“Големият проблем е, че съгласно Закона за горите е нужна промяна на предназначението на териториите, на които са направени пистите, а това се забранява от плана за управление на Витоша“, обясни Мирослав Найденов.

По негови думи промяната на плана може да отнеме 10 години

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
До 56 преди 11 години
Не пиши глупости, бе! Знаеш ли колко ни струва 1 радиатор - цели 125 лв. месечно. Това евтино ли ти се вижда? Аре стига с тоя просташки завистлив манталитет!
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата обработва и плаща, т.е. всички ние, но печели само частният консеционер. Ха, да ви е честито, така се работи за интересите на олигархията.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Начи, вижте - обработва нива с царевица, картофи, мушмули ако трябва.Тука трябва поддръжка на пистите и съоръженията. Айде моля - европейци сме все пак.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Photo: Bonnie and Clyde
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво Mery.... да допълня и че топлофикация София продава на държавата 6 пъти по-скъп ток от АЕЦ. Това е за сметка на по-евтиното парно в столицата.По думите на Найденов имало пари за инвестиция за някакви си трактори. Само че на мен ми изглежда като "разход", а не инвестиция.
48
0
 
2
 
! Отговори
Mery преди 11 години
Бих искала да попитам,колко още ще трябва да издържаме столицата с данъците на хората от всички населени места.Аз съм от Варна и бих искала и нашите плажове да бъдат поети от държавата.А магистрала Хемус?Какво стана с нея.Правят се всякакви пътища и пътчета,за да могат софиянци да стигат по-бързо до южното черноморие.Опропастиха и загрозиха Калиакра и околностите с глупавите си перки,заради които плащаме сега по-скъп ток.Не стига това,ами стана ясно,че по-голямата част от тези паркове са незакон
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво! Наистина най-добре ще е държавата да се грижи за Витоша и съоръженията. Пак трябва да се оправят бакиите на тройната коалиция.
46
0
 
0
 
! Отговори
Горска теменужка преди 11 години
С това изказване на Миро Найденов излиза, че държавата признава, че е направила гаф в закона за горите така че ски сезон да няма. Сега странно защо изведнъж дават заден и видиш ли горските ще стопанисват пистите тоест ливадите. Именно новоприетият закон не дава възможност на Витоша ски да стопанисва ливадките. Фирмата е в правото си да не го прави, защото в противен случай ще върви срещу закона. Явно обаче преди да гласуват народните избраници нищо не са разбрали и сега си сърбат супата.
45
5
 
0
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Така или иначе не биха допуснали втора година да има криза в тази област. Винаги е по-добри да има частна проява в този бизнес, но щом преговорите са стигнали до там, че държавата да поема контрол, очевидно условията не са били благоприятни. Министър Найденов винаги се е старал да осъществява диалог, но очевидно има ситуации, в които остава само с намеренията си.
44
1
 
6
 
! Отговори
виде се преди 11 години
и тия дойдоха да грабат -срамота е при готови писти и съоражения вече 20 години витоша прилича на нищо подобно-смешни селяци ни управляват -кражбаджии и шанаджии-абе оставете този който има пари и ум да управлява стига с мишоците търсещи бързи сделки от приватизаци-по същия принцип унищожиха цялата държава-
43
0
 
4
 
! Отговори
Плувец преди 11 години
Нищо не се чува за бившия плаж "Република" впоследствие "Мария Луиза" и понастоящем затворен от години. Някой знае ли каква е сделката за водата, че както е тръгнало кметицата ще ни кара вода с водоноски, а ние ще я плащаме на Софийска вода. Ще се върнат менците с кобилиците и ще си правят младите срещи на водоноските. Идилия!
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Витоша ски" е продадена от Бойко Борисов. Затова беше зор да се сече гората и то с нашите пари- за да изпълни поетите обещания при продажбата и да си оправдае взетия за това комисион. По-голям цинизъм от това да се биеш в гърдите колко си честен и какви крадци били другите, здраве му кажи.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Договорът, с който Столична община продава Въжени линии ЕАД на Витоша ски ЕАД на Костадин Костадинов. Кмет на София по това време е настоящият министър-председател на България Бойко Борисов, информира pressclub.bg Скандалното: контрактът е сключен в последните работни дни на 2007 година, а именно на 20 декември, а новият чорбаджия се задължава да инвестира в дружеството едва 500 000 лева. Не само, че сумата е фиктивна, но и въпросната инвестиция се прави само през първата година. В следващите 24 години Витоша ски ЕАД са освободени от всякакво инвестиционни задължения спрямо съоръжението и им остава само да усвояват дивиденти.500 000 лева би струвало само машинното масло за лифта.
40
0
 
6
 
! Отговори
Vito$ha преди 11 години
Божичко, какви кавали!
39
1
 
3
 
! Отговори
@ преди 11 години
нито туристите на Витоша са САМО скиори,нито пък скиорите искат ,,витоша ски,, да стопанисва писти и лифтове. а тоя дебел бурсук ,найденов,къде се бъта. да не отнесе некой шут по дебелия г*з
38
0
 
4
 
! Отговори
Държавата преди 11 години
Сбогом.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама естествено бе, господин Министре и госпожо Кмете. Боко ще "плати" масрафа с нашите пари! Може и обезщетение да платите на Цеко Минев! Нагли ****ти! "Загрижили" са се за мястото за спорт и отдих на софиянци!
36
1
 
13
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Какво е построил концесионерът, че ще си го прибира? Тези лифтове са строени от комунистите и аз съм се возил на тях почти 50 години бе з прекъсване! Само кабината от Симеоново и триседалката на Лалето са по-нови съоръжения - тях ги строиха 81-82-ра г. Независимо, че са стари, лифтовете бяха идеално поддържани и в перфектно техн. състояние, преди да ги харижат на тези *** от Витоша Ски.Нищо не може да си вземе от Витоша концесионерът! Да му върнат парите и шут отзад!
35
1
 
12
 
! Отговори
Скиорче от София преди 11 години
Да развалят договора с тези мошеници от Витоша ски! Да им върнат парите от приватизацията, да им платят неустойките за загуби и пропуснати ползи и шут в ***! Да докажат в съда колко са печелили - нали требва да покажат баланси и платен данък печалба. На тази база - колко са смятали да печелят - едва ли са се скъсали да декларират печалби!Общината да си вземе лифтовете и да ги върне там, където бяха - към Столичен електротранспорт! Толкова трамваи и тролеи издържаме, та три лифта да не можем!
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДЪРЖАВАТА ДА ОБРАБОТВА ПИСТИТЕНА К О М У Н И С Т И Т Е...ПАРИТЕ ОТ ПИСТИТЕ ВК О М У Н И С Т И Т Е...