"Мечешка услуга“ ли е вдигането на минималната работна заплата

Разнопосочни коментари за планираното увеличение от 1 януари 2013 г.
Обновена: 2 авг 2012 15:16 | 2 авг 2012 10:11,
201
"Мечешка услуга“ ли е вдигането на минималната работна заплата
Снимка: БТА

След като министърът на финансите Симеон Дянков обяви във вторник, че от януари 2013 г. ще бъде увеличена минималната работна заплата на 310 лева и това ще бъде планирано в държавния бюджет през есента, потърсихме коментара на икономисти, работодатели и експерти за очакваните икономически ефекти от увеличението.

Десислава Николова, старши икономист в Института за пазарна икономика коментира за Investor.bg, че всяко покачване на минималната работна заплата (МРЗ) представлява "мечешка услуга" за нискоквалифицираните и нископлатените работници. За тези, които след увеличението, ще останат на работа, ефектът е положителен по отношение на техните доходи и благосъстояние, коментира Николова. Тя уточнява, че "цената" на по-високата МРЗ се плаща от работодателите, за които разходите за труд неизбежно се увеличават, а това би довело до влошаване на тяхната конкурентоспособност по отношение на по-високи крайни цени на техните продукти и услуги.

По повод на намерението на правителството да увеличава минималното възнаграждение с по 20 лв. всяка година до 2015 г., когато то трябва да достигне 350 лв., Николова коментира, че защитниците на съществуването на МРЗ и нейното увеличение традиционно пренебрегват ефектите върху тези, които ще загубят своята работа, защото са станали прекалено скъпи за своите работодатели. 

Също така се пренебрегва и групата на хората, които ще продължат да работят, но вече в сивия сектор, тъй като техните работодатели ще предпочетат да им плащат старите заплати, но това би било възможно само "на ръка", тоест в неформалния сектор. Традиционно втората и третата група, при които ефектите от повишаването на минималното заплащане са отрицателни, както върху работещите по линия на загубена работа и осигуровки, така и по линия на загубени приходи за държавния бюджет, превишават значително първата група, при която отрицателните последствия се поемат от работодателите заради по-високи разходи за труд.

Николова обобщава, че икономическата литература е категорична, че минималната заплата и нейното повишаване имат единствено отрицателни ефекти върху заетостта. От една страна тези повишавания автоматично водят до закриване на работни места, а от друга - поставят все по-висока летва пред създаването на нови такива. Противопоставянето на хората, които са заети и остават такива дори и след повишаване на МРЗ, и всички останали групи на пазара на труда - тези, които търсят активно работа и тези, които губят работата си в резултат от по-високото минимално възнаграждение, всъщност представлява този ефект на "сегментиране" на пазара на труда. Това сегментиране е и една от често изтъкваните отрицателни последици от повишаването на МРЗ.

Принципната позиция на ИПИ за минималната работна заплата е, че тя трябва да бъде премахната. Основният аргумент на икономистите от института е, че „покачването й способства за сегментацията на пазара на труда, ощетява наетите и ограничава заетостта“?

Бизнесът също смята, че увеличението на минималната заплата би довело до негативни последици за икономиката.

Всяко вдигане на минималната заплата ще постави в затруднение голяма част от фирмите в България, преди всичко – малките и средни предприятия, се казва в позицията на Българската стопанска камара.

Подобна стъпка ще принуди работодателите да закрият работни места или да освободят главно нискоквалифицираната работна ръка, което ще доведе до допълнителен натиск върху обществените фондове, държавния бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
6
 
11
 
! Отговори
teo преди 11 години
Бойко,ВЛАСТТА ТЕ ПРОМЕНИ !!! Стягайте коланите,казваш, А ПЪК УВЕЛИЧАВАШ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИ, МИНИСТРИ И ЧИНОВНИЦИ С 30% И ТО ОТ 1-ВИ АВГУСТ, А ПЪК ПЕНСИОНЕРИТЕ, МОЖЕ БИ ДА ИМ УВЕЛИЧИШ ПЕНСИИТЕ САМО СЪС 7% И ТО ОТ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА??!! От къде намери пари за БЕДНИТЕ ДЕПУТАТИ И ЧИНОВНИЦИ, А ПЪК НИЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ СКЪСАХМЕ СИ КОЛАНИТЕ ОТ СТЯГАНЕ!!?? Ситият на гладния не вярва, НО И КРАЯТ ТИ СЕ ВИЖДА БОЙКО, ЗАЩОТО ТИ ЗАБРАВИ ЗА ТВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ!!! Чао ЗаБрАвАнКо!!!
84
2
 
18
 
! Отговори
hagen преди 11 години
Тя уточнява, че "цената" на по-високата МРЗ се плаща от работодателите, за които разходите за труд неизбежно се увеличават............................................Е как няма да се увеличават след като издръжката на любовницата и лизинга на джипа остават същите.Нали трябва да се избият от някъде.Вместо да влагат пари за нови технологии те предпочитат да работят с техника отпреди 30 год.и искат след това да бъдат конкурентноспособни на външният пазар.
83
2
 
24
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
118, ако беше такава далавера да се произвежда в България всички европейски фирми щяха да си преместят бизнеса в България, но е факт, че не го правят!Корупцията, липсата на добра инфраструктура, междуфирмената задлъжнялост, високите лихви по кредитите, слабата подготовка на българските работници и т.н. правят доста неизгодно инвестирането в производство в България. Много фирми предпочитат да плащат по 3000 евро заплати в Германия, но да нямат горните проблеми!
82
2
 
17
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Голяма гавра просто не истина, скоро хващам багажа и заминавам, не знам колко правилен избор ще бъде или дали не е предателство към Майка България, но просто вече не се трае.
81
6
 
19
 
! Отговори
23535 преди 11 години
Заплатите могат да се увеличат с 200 или 300 леваФирмите печелят много пари но им свиди за заплатиНека форбс да направи класация на най-печелившите български фирми през годината и сигурно за заплати ще се окаже че отиват 4 процента от печалбите
80
4
 
4
 
! Отговори
Martin преди 11 години
Добре де...ако икономиката расте макар и с минимални темпове какъв е проблема с покачването на минималната работна заплата. Звучи съвсем логично. Заплатата расте за сметка на още по - голямата печалба на бизнеса. Или пък не?
79
2
 
9
 
! Отговори
Ели преди 11 години
А защо не се коментира как увеличението на МРЗ влияе върху пенсиите, за тези, на които предстои пенсионеране в близките години?
78
1
 
20
 
! Отговори
hahaha преди 11 години
до 74 Реално ти продаваш труда си на пазара на труда!********************************************Да де но пазара на който си попаднал е от третия или четвьртия свят. Там имат нужда само от секретарки и селско-стопански труженици а ти си некакьв си *** Ядрен Физик или изобретател или не дай си боже некой като Айнщайн. Е какво ще се прави тогава ???
77
1
 
12
 
! Отговори
Към анонимен ! преди 11 години
А тези помощи от къде ще дойдат бе, кой вкарва тия пари в хазната за милионите хора , които ползват без да внасят нищо ! Всеки има право да почне бизнес ,пробвай да видиш как се намира работа за да могат да се плащат заплати и осигуровки и най- вече колко е трудно да си прибереш задълженията от клиенти.Ама е много лесно да се пишат глупости тука и да си чакаш заплатката на 30 число!!
76
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Писна ми от комунисти. МНооого бързо взехте да забравяте!
75
5
 
23
 
! Отговори
Ори преди 11 години
Познавам само 3-4-*** човека, които ще пострадат малко от вдигането на МРЗ. Те са дребни чстници, които се спукват от работа и са работодатели сами на себе си. Останалата работодателска "гмеч" реве защото ще им намелее печалбицата, малко, но пък те не са свикнали да има намаляват паричките пък и мразят да дават.
74
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
да приемат закон онези безполезници в нс да не им се обвързва заплатата с минималната а също и държ. субсидии за партиите в парламента сега герб вече ще вземат не 22 млн. А 25 млн.добре ще си харчат ***.а тези 20 лв. Увеличение да си ги заврът о.....д
73
4
 
14
 
! Отговори
Емо до ива преди 11 години
Иве, щом можеш да си позволиш да работиш за без пари, евала. За мен увеличаването на МРЗ е добре дошло, не смятам че фирмите ще фалират от това, най-много от бугати да слезнат на бентли нашите работодатели. Не мисля че това нещо е предизборно но с комунисти като теб, просто няма какда стане диалог. Дерзай мойто момиче и си намали тарифата на околовръстното!
72
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако в България се забранят лъжата и кражбата за 10 години ще станем като Швейцария! За съжаление обаче в България няма християнство-няма морал, затова сме си и бедни и си пишем гневно в този фроум.
71
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ще загубят своята работа, защото са станали прекалено скъпи за своите работодатели" Хахахаха ,демек загрижили са се ,че няма да са роби повече , така ли ? *** бе робовладелци . По добре без работа и на помощи отколкото гърч за тоя дето духа.
70
1
 
17
 
! Отговори
KOM6IATA преди 11 години
Uvajaemi kom6ii , a eto tova sa zaplatite tuk v TURKIYE ( darjava koiato ne e 4lenka na Evr. Saiuz )Minimalna zaplata: 830 Turski Liri (mnogo blizo 830 Leva)Minimalnata pensia: 910 Liri (910 Leva)Med. sestra: 1900 Liri (1900 Leva)Lekar , min. zaplata: 4200 Liri ( 4200 Leva)U4itel: 2050 Liri (2050 Leva)Politsai: 2200 Liri (2200 Leva)Rabotnik v niakoi zavod ili fabrika: sredno 1600-1700 Liri (1600-1700 Leva)
69
0
 
5
 
! Отговори
456 преди 11 години
74, локуми, теории, локуми, теории. Личи си, че нямаш реален контакт с реалността ;-) Момче излез поработи наистина както трябва извън България. Например - Дания, Холандия, Германия пък тогава разтягай локуми !!! ;-) Определено там ще вземаш много по-голяма заплата или ще правиш по-голям доход там - ама дали ти стиска на "д"то ;-) Или предпочиташ да се правиш на велик пред няколкото лелки, които работят за теб или "командваш" служебно !!! ;-)
68
8
 
8
 
! Отговори
ива преди 11 години
Когато увеличат МРЗ се увеличават таксите ,обвързани с нея-лични лекари, болнично лечение и др .Работещите в частни фирми няма да получат увеличение, а четох , че милион и половина частници издържат вс държавни служители. И осигуровките ще скочат .Стига предизборни бозаджийници.Къде е гражданското общство?
67
1
 
3
 
! Отговори
7 преди 11 години
Тези специалисти от ИПИ защо не направят един анализ на себестойността и да видят какво влияние ще окаже върху него вдигането на МРЗ и после да дойдат да говорят глупости :)) Същото се отнася и за пишещите тук срещу вдигането и. Дали ще бъде гарантирано минимално почасово заплащане или МРЗ същността не се променя от името, набийте си го в главиците.
66
0
 
2
 
! Отговори
hahaha преди 11 години
Богатите грабят от бедните, нехристиянски капитализъм**************************************************Да не очаквате аз да ви правя богати???Нещо не разбирам, капитализма е точно това което казваш няма друга идеологиа. Друга е работата че така наречения социализьм правеше сьщото...