Как ще се оправим? Който знае, нека каже!

Преглед на печата на 7 август 2012 г.
7 авг 2012 07:00,
414
Как ще се оправим? Който знае, нека каже!
Покупателната сила на българина намалява. Снимка: архив, Булфото

"Как ще се оправим? Който знае, нека каже!", коментира "Сега". Покупателната сила намалява, отбелязва авторът. Да се яде, пътува и лекува става по-трудно. За много българи - невъзможно. Големият наш проблем е, че бедата не е в кадрите. Бойко Борисов ще падне, друг ще го смени и ще се оправдава с него.

Преди ГЕРБ икономиката ни не бе нито по-честна, нито по-свободна, нито създаваше перспективи. Обратното - вещаеше срив. Преди ГЕРБ имаше икономически ръст, но той съвпадна със световното оживление, което, оказа се, се дължи на балони. Обедняваме, защото ни управлява ГЕРБ или защото настана световна финансово-икономическа криза - този въпрос има много тълкувания. Но всяко съдържа усещането, че ще продължим да обедняваме.

В България се произвежда малко, не се гради, трудовият ни ресурс е обслужващ персонал, икономиката ни е под наем. Този процес започна преди 22 години и берем плодовете днес. Пък ако има хора, които, гледайки настоящето, виждат бъдещето по-различно, нека кажат, пише изданието.

"Коалиции по интереси коват лобистки закони", е анализът в "24 часа" на Борислав Цеков, председател на УС на Института за модерна политика. Той припомня, че ИМП въведе термина "сиво законодателство", което прокарва корпоративни интереси и ерозира правата на гражданите. В първите две години на мандата на ГЕРБ "сивите" закони бяха патент на управляващите. Но през изминалата сесия проблемът излезе от техните територии и се превърна в системен.

Лъсна с още по-голяма сила фактът, че законодателният процес и политическата ни система нямат изградени надеждни предпазни мрежи срещу корпоративно влияние. Родиха се разноцветни депутатски коалиции по интереси - понякога несъчетаеми от политическо гледище. Целият въпрос е, че обществените обсъждания по спорните законопроекти често не успяват да разрешат тежките дилеми при сблъсака на обществения с частните интереси и решаващ аргумент остава уличният натиск.

Практиката на ГЕРБ за всеки проблем да създава анкетна парламентарна комисия излиза солено на данъкоплатеца, акцентира "Сега". 1,5 млн. лв. са погълнали възнагражденията на депутатите от 12-те временни анкетни комисии от началото на мандата до сега. Броят на въпросните комисии в 41-вия парламент е рекорден за последните 22 г., а резултатът от работата им - съмнителен. Отделно за представителни нужди народните избраници продължават да прибират по малко над 1500 лв. месечно над заплатата си. За последните три години по това перо са изхарчени близо 13 млн. лв.

Токът трябва да се увеличава с по 5-6% годишно, смята Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. В интервю за "Новинар" той посочва, че е спекулация, ако някой говори, че токът няма да поскъпва следващите години. След 2014 г. токът от тецовете ще поскъпне с около 20 на сто. Затова всички предходни години той ще се увеличава плавно - с по 5-6% годишно. Това важи и за топлинната енергия, и за природния газ. И е естествен процес.

Според Хиновски референдумът за АЕЦ Белене е абсолютно излишен. "Става въпрос за една много специализирана материя, за която широката общественост няма необходимите познания, компетентност и най-вече хората не разполагат с информация за наличните финанси и средства. Гражданинът у нас не знае има ли необходимост от тази мощност, няма яснота за баланса и редица други факти по проекта. Според мен и моите колеги този референдум е долна политическа игра", категоричен е Хиновски.

"Токът ще поскъпва още по-драстично", е озаглавено интервюто в "Труд" с председателя на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска. Тя обяснява, че чистата цена на енергията за битовите потребители е почти равна на това, което плащат фирмите за средно напрежение, т.е. там, където с този ток се произвежда брутен вътрешен продукт. Все едно, че битовите клиенти не плащаме за това, че заради нас се поддържа цяла електроразпределителна мрежа.

Това е още един фактор, който в бъдеще ще допринася за увеличаване на цените на тока за домакинствата и то по доста по-драстичен начин. Идва времето потребителите на ток средно напрежение да излязат на свободния пазар. Вече няма кой да субсидира цената на тока за бита.

"Валутният борд вече ни тежи като воденичен камък", към това мнение на експерти се присъединява и икономистът Кольо Парамов. В интервю за "24 часа" той поставя въпроса ще се държим ли за еврото като удавници за сламка, вместо да се вържем за друга валута. И финансисти от чужбина смятат, че бордът пречи на ръста на икономиката. Това голямо задържане на курса на лева над 12 г. ще ни изиграе лоша шега. Но БНБ е потънала в мълчание и самодоволство. А всички ние сме потънали в огромна взаимна задлъжнялост, която спъва ръста. Вярно е, че бордът донесе стабилност, но той не може да е вечен, посочва Парамов. Той не призовава да отменим борда, но "има лостове, има механизми, с които бордът се променя така, че от спирачка да стане инструмент на растеж".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как ще се оправим? Който знае, нека каже!"В земеделието - субсидиите да се разпределят не на декар, а пропорционално за декар според продукцията за периода спрямо средния добив за съответния регион, удостоверен със счетоводни документи.Държавата да има участие с търговски фирми( с дялов капитал или изцяло държавна собственост) във всички сфери където има риск от картел и монопол - т.е. където се изисква държавно лицензиране за дейност- борси, комуникации, енергетика, енергоразпределение, горива. Фирми с държавно участие да не могат да субсидират политически партии, пряко или, чрез посреднически и подизпълнителски фирми.Гратисен данъчен период от 10 години за всеки инвеститор на над 1 милион евро в производство на машини, съоражения, инструменти, бяла и черна техника, медицинска апаратура, електроника, оръжие, лека и тежка химия, хранително вкусова промишленост -да не заплаща данък печалба, данък сгради, данък земя, а единствено ДДС и осигуровките за персонала. Както и споразумение с инвеститора да не се променя законодателството в сферата му на работа.Да се подобри работата на държавната администрация. Приходите от инвестициите да се вложат в образование и инфраструктура, а не в пенсии, бонуси и комисиони.Брутална борба с корупцията на всички нива в държавата. Брутално строг закон за защита на държавните служители при или поради изпълнение на служебния им дълг.
248
0
 
20
 
! Отговори
Тогава преди 11 години
Когато хората излязат от интернет на улицата.
247
0
 
14
 
! Отговори
СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ преди 11 години
Без ТАЙНА ОПОЗИЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ съставена от СМЕЛИ народни мъже , които да организират убийства на най-богатите българи + много подземни босове , чрез застрелване от снайперист и взривявания ( атентати ) - НЕ Е ВЪЗМОЖНО МУТРИТЕ ОБЛЕЧЕНИ В КОСТЮМИ В ПАРЛАМЕНТА И МИНИСТЕРСТВАТА , ДА СИ РАЗМЪРДАТ МАЛКО МОЗЪЦИТЕ И ДА ПОМИСЛЯТ МАЛКО ЗА НАРОДА , ОТ КОЙТО СА НАЗНАЧЕНИ И ПЕЧЕЛЯТ !световната история го доказваи този момент ще дойде и при насвъпроса е КОГА ?НОВ ЛЕВСКИ или БЪЛГАРСКИ АНДЕРШ БРАЙВИК
246
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо трябва да се оправяме
245
1
 
12
 
! Отговори
Мара Фурламата преди 11 години
Ще се оправим, когато се оправят маймуните в Африка. Що беше годно и читаво се измете вече на запад. Нека си спомним крилатата фраза още от преди Тошово време "Кадрите решават всичко". Амин и сбогом на патриотите, дето ще стоят до потъването на кораба...
244
0
 
3
 
! Отговори
минчо преди 11 години
трябва да има ограничение на печалбата не трябва да минава 10 % виичко друго да отива за заплати и нови технологии това е до дянков ако му стиска да го въведе
243
0
 
8
 
! Отговори
Granatomet преди 11 години
И ти си чорбаджийско ухо! И ти лижеш еминиите на онези хайдутяги! Какво мислите вий, все тъй ли ще върви? Е-хе! свърши се то! Ще доде видовден, ще видим кой кум, кой сват. Ний да работим, ний да се бием на фронта, ний да плащаме каза Нейчо. Все ний. А онез, дето имат по на десет ката къщи, тях никой ги не закача. Те само по бани и по курорти ходят каза Йови. Какво искате от тоз народ вий бе? разгорещи се още повече Велко. Какво току му пращате бирници, какво има, какво му е остало? Аз съм пиян, аз нищо не разбирам оправдаваше се дядо Минко. Чакай, чакай! обади се Динката. То малко остана, малко ще потраем. Че като грабнем брадвите!...
242
2
 
23
 
! Отговори
а преди 11 години
Ама има ли още наивници, които си мислят, че нещо у нас ще се оправи? Това са младежки мечти. Който може да се спасява по света, а който е стар или съсем нерешителен ще тъне в тази действителност. И това докато го опее попът. Всичко друго е илюзия.
241
1
 
15
 
! Отговори
гого преди 11 години
Дедо ми взима 580 лв. пенсия и още 350 като охрана на бариера за месец,аз съм млад но взимам толкова за 3 месеца
240
3
 
8
 
! Отговори
Към Анонимен 267 преди 11 години
"Въвеждане на смъртното наказание"...и изпълнението му не по-късно от 3 дни след присъдата!
239
0
 
9
 
! Отговори
м дааа преди 11 години
е като гледам тук някои са се оправили вече :) "Близо 1,5 млн. лв. са си докарали общо депутатите за извънреден труд във временни анкетни комисии на Народното събрание през последните три години, показва справка на парламента. Според правилника им за участието си в тези допълнителни органи законотворците получават по 5% над заплатата си за всяко заседание. Депутатското възнаграждение е 2196 лв. на месец, което означава, че за ден работа в анкетна комисия всеки парламентарист прибира по 109,80 л
238
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА2. НЕЗАБАВНО НАПУСКАНЕ НА ЕС И НАТО3. РЕВИЗИРАНЕ НА ПРИВИЛЕГИРОВАНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА МАЛЦИНСТВАТА 4. ЛИКВИДИРАНЕ НА СЕГАШНАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА И ПОДМЯНАТА И С ТАЗИ ОТ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ5. ВЪВЕЖДАНЕ НА СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ6. ЗАБРАНА НА ВСИЧКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗАНИМАВАЩИ НИ С ПРАВА НА ЧОВЕКА7. ОБЯВЯВАНЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В БГ ЗА ПЕРСОНА НОН ГРАТА
237
3
 
28
 
! Отговори
Анон. преди 11 години
Липсват ни един Пиночет и китайски закони със смъртно наказание.
236
1
 
33
 
! Отговори
копнато от другиго 3 преди 11 години
Добър вечер, уважаеми зрители. Спите ли?Или чакате да дойдат поредните спасители?Колко пъти се повтаря старата история Изхвърляме единия, прегръщаме втория.Някой знае ли как един милиционер,Внезапно събужда се милионер?И нали уж са нови, а пак са си същите.Правят се на шефове, гледат мрачно, мръщят се.Изведнъж става ясно, че са пълни с имотиИзведнъж става ясно, че са пълни ***.И какво да ги правим сега тия кавалиЩом така или иначе сме ги избрали?Не ви ли омръзна да ви лъжат на дребно?Не ви ли омръзна да живеете бедно?Докога ще си траем вече става баналноТолкова ли е трудно да живеем нормално
235
1
 
38
 
! Отговори
копнато от другиго 2 преди 11 години
Писмо до В.Левски, написано от Таня - ученичка в 11 клас Спи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб! Добре си ти. От там не виждаш... съдбата на достойния ни род.Не виждаш майките, които днес не раждат.Стариците край кофите за смет.Бащите с джобовете празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет.Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градове. Строим хотели, паркинги, гаражи. Край просяка минава Беемве.На пътя към Европа се продават в ръцете с кукли малките моми. Те детството си в сънища сънуват, стаена скръб в очите им гори. ...Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст. Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, разпънати на кръст.
234
2
 
30
 
! Отговори
копнато от другиго преди 11 години
"Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и да ги видите защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част о т стоките и услугите са с по-високи цени от средно европейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат въобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на площадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма.И ние като гръцки граждани свикнали да търсим и отстояваме правят си задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговора е един те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда.Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това което е продадено на чужденци на безценица или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки или се използва за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина. На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентно способни и така забележете привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не проста маса работеща за без пари, а работници образовани, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето. Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от третия свят, а не по знания с развитите Европейски държави.В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен. Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, *** са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем."
233
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е обречена никога да не се оправи ! При наличие на над 200 партии с по един файтон хора и капацитет на около нулата,но иначе с лешоядски интер,нищо не става ! Една шепа хора умишлено съсипаха икономиката,разграбиха и разпродадоха ,каквото беше построено и спестено за 45 г. и си скриха парите по света ! Няма икономика,производство - нищо ! Желю Жабата,*** Костов,Луканов,Мадридския мошеник , а сега и Боко ни закопават все по-дълбоко ! Некъдърници и крадци долни!
232
4
 
26
 
! Отговори
Старец преди 11 години
Историята ни показва,че народът ни се е чувствал най-добре във времена на тоталитаризъм .тогава лошото е било лошо,а доброто -добро.Имало е добре установени морални ценности,като централната власт строго е съблюдавала тяхното спазване. имало е и вяра в нещо,която ни е движела напред.Сега няма морал,няма ценности,няма вяра и добродетели - властват злобата,завистта,користолюбието,алчността и те вече ни погубват.Трябва водач,който да ни спаси и да ни води.
231
0
 
7
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Приносът на Гезел се признава и от такива авторитети като Джон Мейнард Кейнс. В средата на 30-те години на двадесети век freigeld успешно навлиза в Австрия, Швейцария, Германия и САЩ. Въпреки отличните резултати, тази теория е зачеркната от общественото съзнание за дълги години. Остава открит въпросът - защо? При всички опити за практическа реализация на теорията на свободните пари през изминалия век, в рамките на относително кратък период от време (два до три месеца), се достигат феноменални резултати в преодоляването на най-лошите явления на икономическата депресия. Намалява безработицата. Подобрява се събираемостта на данъците. Преодолява се инвестиционният дефицита. Търговията процъфтява. Причините за края на проектите не са икономически, а по-скоро социални или ако трябва да бъдем конкретни опит за съхраняване на статуквото. Насърчавани от постигнатото редица общини желаят да се присъединят към експеримента. Следва намесата на Централната банка, която под един или друг предлог, предявява обвинения в нарушаване държавния монопол върху платежните средства. Проектите са насилствено закрити. В САЩ въвеждането на свободните пари е забранено въз основа на "Новият договор", подписан едностранно от Ф.Д.Рузвелт. След Втората Световна война името на Гезел и идеята за свободните пари е обгърната в тайна. Да се твърди, че съществува заговор от страна на академичната общност за подобно мълчание е нелогично. Истинската причина е изложена в следното становище на Кейнс: "Идеята Freigeld на Гезел не просто разрушава основите на световната, финансова система, но и се явява една от най-жизнените и реално приложими теории. Нейното прилагане би довело до прекратяване диктата на кредитното финансиране. В този ред на мисли опасността, която крие идеята за Freigeld за самото съществуване на на световния, финансов елит е с пъти по-голяма от идеите, изложени в "Капиталът" на Маркс."
230
0
 
5
 
! Отговори
до 254 преди 11 години
Не можеш да ми отговориш, просто защото няма какво да кажеш. И не бъркай отвращението със злоба. За теб всички, които не споделяме религиозните ти убеждения, сме "безбожници" и "безотечественици", нищо че второто определение няма общо с първото и че първото си е чиста проба дискриминация на религиозна основа. Докато болшинството българи робуват на религиозни норми и други подобни измислици, ще си седим все на този хал.