Как ще се оправим? Който знае, нека каже!

Преглед на печата на 7 август 2012 г.
7 авг 2012 07:00,
414
Как ще се оправим? Който знае, нека каже!
Покупателната сила на българина намалява. Снимка: архив, Булфото

"Как ще се оправим? Който знае, нека каже!", коментира "Сега". Покупателната сила намалява, отбелязва авторът. Да се яде, пътува и лекува става по-трудно. За много българи - невъзможно. Големият наш проблем е, че бедата не е в кадрите. Бойко Борисов ще падне, друг ще го смени и ще се оправдава с него.

Преди ГЕРБ икономиката ни не бе нито по-честна, нито по-свободна, нито създаваше перспективи. Обратното - вещаеше срив. Преди ГЕРБ имаше икономически ръст, но той съвпадна със световното оживление, което, оказа се, се дължи на балони. Обедняваме, защото ни управлява ГЕРБ или защото настана световна финансово-икономическа криза - този въпрос има много тълкувания. Но всяко съдържа усещането, че ще продължим да обедняваме.

В България се произвежда малко, не се гради, трудовият ни ресурс е обслужващ персонал, икономиката ни е под наем. Този процес започна преди 22 години и берем плодовете днес. Пък ако има хора, които, гледайки настоящето, виждат бъдещето по-различно, нека кажат, пише изданието.

"Коалиции по интереси коват лобистки закони", е анализът в "24 часа" на Борислав Цеков, председател на УС на Института за модерна политика. Той припомня, че ИМП въведе термина "сиво законодателство", което прокарва корпоративни интереси и ерозира правата на гражданите. В първите две години на мандата на ГЕРБ "сивите" закони бяха патент на управляващите. Но през изминалата сесия проблемът излезе от техните територии и се превърна в системен.

Лъсна с още по-голяма сила фактът, че законодателният процес и политическата ни система нямат изградени надеждни предпазни мрежи срещу корпоративно влияние. Родиха се разноцветни депутатски коалиции по интереси - понякога несъчетаеми от политическо гледище. Целият въпрос е, че обществените обсъждания по спорните законопроекти често не успяват да разрешат тежките дилеми при сблъсака на обществения с частните интереси и решаващ аргумент остава уличният натиск.

Практиката на ГЕРБ за всеки проблем да създава анкетна парламентарна комисия излиза солено на данъкоплатеца, акцентира "Сега". 1,5 млн. лв. са погълнали възнагражденията на депутатите от 12-те временни анкетни комисии от началото на мандата до сега. Броят на въпросните комисии в 41-вия парламент е рекорден за последните 22 г., а резултатът от работата им - съмнителен. Отделно за представителни нужди народните избраници продължават да прибират по малко над 1500 лв. месечно над заплатата си. За последните три години по това перо са изхарчени близо 13 млн. лв.

Токът трябва да се увеличава с по 5-6% годишно, смята Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. В интервю за "Новинар" той посочва, че е спекулация, ако някой говори, че токът няма да поскъпва следващите години. След 2014 г. токът от тецовете ще поскъпне с около 20 на сто. Затова всички предходни години той ще се увеличава плавно - с по 5-6% годишно. Това важи и за топлинната енергия, и за природния газ. И е естествен процес.

Според Хиновски референдумът за АЕЦ Белене е абсолютно излишен. "Става въпрос за една много специализирана материя, за която широката общественост няма необходимите познания, компетентност и най-вече хората не разполагат с информация за наличните финанси и средства. Гражданинът у нас не знае има ли необходимост от тази мощност, няма яснота за баланса и редица други факти по проекта. Според мен и моите колеги този референдум е долна политическа игра", категоричен е Хиновски.

"Токът ще поскъпва още по-драстично", е озаглавено интервюто в "Труд" с председателя на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска. Тя обяснява, че чистата цена на енергията за битовите потребители е почти равна на това, което плащат фирмите за средно напрежение, т.е. там, където с този ток се произвежда брутен вътрешен продукт. Все едно, че битовите клиенти не плащаме за това, че заради нас се поддържа цяла електроразпределителна мрежа.

Това е още един фактор, който в бъдеще ще допринася за увеличаване на цените на тока за домакинствата и то по доста по-драстичен начин. Идва времето потребителите на ток средно напрежение да излязат на свободния пазар. Вече няма кой да субсидира цената на тока за бита.

"Валутният борд вече ни тежи като воденичен камък", към това мнение на експерти се присъединява и икономистът Кольо Парамов. В интервю за "24 часа" той поставя въпроса ще се държим ли за еврото като удавници за сламка, вместо да се вържем за друга валута. И финансисти от чужбина смятат, че бордът пречи на ръста на икономиката. Това голямо задържане на курса на лева над 12 г. ще ни изиграе лоша шега. Но БНБ е потънала в мълчание и самодоволство. А всички ние сме потънали в огромна взаимна задлъжнялост, която спъва ръста. Вярно е, че бордът донесе стабилност, но той не може да е вечен, посочва Парамов. Той не призовава да отменим борда, но "има лостове, има механизми, с които бордът се променя така, че от спирачка да стане инструмент на растеж".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз знам как.Като се събудим престанем да се мразим един друг.Кото спрем като слепи овце да ходим до урните през 4 години.Като започнем да крадим вътре в нас.Като видим този на до вас на улицата или съседа че страда да му помогнем.Един вид като станем по-добри хора.САМО ТОГАВА може и да успеем да станем по-богата нация,богата на ценности,на религия,на култура,на образование,на пари.Моля ви догодина не гласувайте пак от немотия.Направете го с мисъл за нас младите.ЗА нас старите.Направето
228
1
 
26
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
За катастрофата в икономиката не бел виновен Борисов , а световната икномическа криза . Добре. Само защо няма криза а има растеж, вГермания Турция, Естония Словакия Словения ,Полша Хърватска Литва Швеция Финландия , Япония за Бразилия и Китай и Русия и Дубай няма да говорим и още десетки държави. Те какво да не би да са на Марс. Докато не се проумее, че Герб са основната причина за безработицата , рецесията и инфлацията и провал в икономиката последните 3 години в България няма да мръдне
227
2
 
3
 
! Отговори
Александър Йорданов преди 11 години
до 248Не мога да ти отговоря защо, защото злобата ти струи от всяко изречение, очевидно ти липсват и християнски ценности ... Мога да отговоря само на хора, които по дефиниция не са безотечественици и безбожници!
226
0
 
16
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Практиката на ГЕРБ за всеки проблем да създава анкетна парламентарна комисия излиза солено на данъкоплатеца, акцентира "Сега". 1,5 млн. лв. са погълнали възнагражденията на депутатите от 12-те временни анкетни комисии от началото на мандата до сега. Броят на въпросните комисии в 41-вия парламент е рекорден за последните 22 г., а резултатът от работата им - съмнителен. Отделно за представителни нужди народните избраници продължават да прибират по малко над 1500 лв. месечно над заплатата си.ОТВРАТ
225
2
 
21
 
! Отговори
Странджата преди 11 години
Революция му е майката .
224
0
 
25
 
! Отговори
Александър Йорданов преди 11 години
Най - вече, ще се оправим, когато спрем всички съзнателно или подсъзнателно да имитираме Бойко Борисов ..., защото точно той и ГЕРБ са антипод на традиционните български ценности, които социалистите, демократите и царистите ги ерозираха, но ГЕРБ ще ги изличи трайно от психологията на българина. Някога богатите българи са градили поне чешма, църква, читалище ... Сега богатите българи (под 5%) се чудят само как да ограбят сънародниците си и да изнесат откраднатото в чужбина ... Такава е аритметика
223
1
 
17
 
! Отговори
За да я има България преди 11 години
Е тези може да се каже, че ни доведоха до трета национална катастрофа!!!! Пък вие продължавайте да си плюете комунисти, седесари, царисти и когото там ви е удобно да мразите. Вече няма значение кой какви партийни пристрастия има, защото точно тези ни докараха до ръба на оцеляването и размерите на злоупотребите с власт са недостижими за никое от предишните правителства. Дано на следващите избори гласуваме с повече разум и по-малко страст!
222
8
 
1
 
! Отговори
до 248 преди 11 години
Само не виждам защо намесваш измислени концепции като бог в цялата работа. Можем да сме добри и без тези глупости, без да бъдем нечие "паство". Писна ми от зеалоти по форумите, един мислещ няма...
221
2
 
11
 
! Отговори
Александър Йорданов преди 11 години
Ще се оправим, когато успеем да си възвърнем нормалната християнска ценностна система, която ни е генетично заложена, когато богатите българи развържат кесиите си за смислени неща, когато почнем да почитаме Бога и ближния, когато махнем грабителите от Народното събрание, когато почнем да защитаваме първо своя си интерес и тогава се вълнуваме от "световните проблеми", когато спрем да сме овчедушни, когато се организираме заедно и когато почнем да мислим за децата си. Дотогава ще сме си все същите
220
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
никога няма да се оправимнад 1 милион младо население избяга през тия 23г демокрациянаселението което работи плаща данъци прави стокообороттова младо население е потенциала на една държаваще дам един елементарен пример един млад човек ако работи и получава1000 лева заплата от тези 1000 100 лева данък към 200 лева са осигуровки от тези 700 лева които му остават за харчене 20% ще отидат пак в държавата под формата на ДДС и отделно при търговци производители които също плащат данъци
219
0
 
6
 
! Отговори
ВЪЗРОЖДЕНЕЦ преди 11 години
от статията на Ив.Бедров "Със сигурност на далавера са въпросните търговски вериги, защото клиентите са научили от новините, че там е по-евтино. Със сигурност на далавера са производителите на конкретните продукти със замразени цени, защото ще продават повече от преди...." НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА СЕ САМОСЕЗИРА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА И ДА СПРЕ ЛОБИСТКИТЕ ДЕЙСТВИЯы СКРИТИ ПОД ПОПУЛИСТКИ ИЗКАЗВАНИЯ НА ТОЗИ ТОЛКОВА ОБИЧАН ОТ ВСИЧКИ НАС МИНСТЪР?
218
0
 
13
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Значи 6 милиона българи трябва да имат частен бизнес ?!? (сложили му +чета даже). Абе кратуно проста, кой ще ти бере домати за лютеница бре ? Кой ще ти лекува и образова децата, кой ще е оператор на националната телевизия ... частен бизнес ... мале тая хамерика тотално Ви е изпила мозъците! Що просто не погледнете историята за да видите под какво управление са били най-напредналите в социално отношение нации. Коментарчета ми пишат пишлемета ...Ех, Фома Фомич, батюшка ... най-великия (уж)
217
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живеят мутрите,дето за 22 години ни докараха до там да носим опърдяните дрипи на европейците и да ядем *** им !!!!!!!Ние сме отличниците на Евросъюза!Браво на нас!Ние сме идиотчетата на света които се мислят за велики.А животът си върви...към едно място в земята 2на 2 на2 метра.Родихме се телета и ще умрем като ***.А тарикатите си живеят...философ коко
216
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕМОЖЕ ДА ВДИГАШ ЦЕНИТЕ НА ТОКА ГОРИВАТА ХРАНАТА И ТО ПО ВРЕМЕ НА СВЕТОВНА КРИЗА. ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ОБРИЧАШ МИЛИОНИ НА ГЛАДНА СМЪРТ. НО ТОВА ДРУГАРЧЕТАТА НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ЗА ТЯХ А ПО ВАЖНО ОНЕЗИ ОТ ЕВРОПАТА ДА ГИ ТУПАТ ПО ГЪРБА И ДА ИМ КАЗВАТ ЕВАЛА БРАТО. ТОВА НЕ Е ПОХВАЛА ТОВАЕ ПОДИГРАВКА БРАТО. ЗАЩОТО АКО ТАКА ЖИВЕЕЕХА В ГЕРМАНИЯ КАКТО НИЕ В ТИКВОЛАНДИЯ ЩЯХА ДА НАПРАВЯТ ТРЕТАТА СВЕТОВНА. НО ТАМ ЖИВЕЕ НАРОД КОЙТО НЕ ТЪРПИ ПОДИГРАВКИ СЪС ЖИВОТА СИ. ДОКАТО В ТИКВОЛАНДИЯ ЖИВЕЕ РАЯ КОЯТО Е ОБРЕЧЕНА НА ИЗЧЕЗВАНЕ. И ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ В СЛЕДВАЩИТЕ 20 ГОДИНИ. АКО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СИ ИЗБИРАТЕ ТАКИНА КАВИТО СИ ИЗБИРАТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 22 ГОДИНИ ЖАЛНА ВИ МАЙКА.
215
1
 
18
 
! Отговори
спас преди 11 години
Ще се оправим тогава ,когато ВСИЧКИ политици от 10 11 1989г до сега получат по една пудовка на врата и командировани на островите Белене и Болшевик.Дали някой от тях ще може да плува.
214
1
 
18
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 11 години
КАК НЕ ВИ Е СРАМ ДА ПОВИШАВАТЕ НЕПРЕКУСНАТО ТОКА - НИЕ И СЕГА НЕ МОЖЕМ ДА СИ ГО ПЛАЩАМЕ - КОГА НАИ-ПОСЛЕ ЩЕ ИЗХВЪРЛИТЕ ТЕЗИ ЧУЖДЕСТРАННИ *** КОИТО ПОСТОЯННО ВДИГАТ ТОКА - ТОКА ТРЯБВА ДА Е ДЪРЖАВЕН И САМО ТОГАВА МОЖЕ ДА СЕ СПРЕ ТОВА ПОСТОЯННО ПОСКЪПВАНЕ - ДО КОГА ЩЕ ТРАЕМ КАТО ОВЦЕ ДА НИ ПРАВЯТ НА МАИМУНИ? НАРОДЕ ОПОМНИ СЕ И ДА ПОМЕТЕМ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ И ВЪН ОТ СТРАНАТА НИ НА ТЕЗИ ЧУЖДЕСТРАННИ *** КОИТО СА ЗАВЗЕЛИ ТОКА !!!
213
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯМА КАК ДА СЕ ОПРАВИМЕ АКО НЯМА ПРОИЗВОДСТВО И ИЗНОС. НЯМАЛИ СВЕЖИ ПАРИ ОТ ПРОИЗВОДСТВО А НЕ ОТ ПРОДАВАЧИ НА СЕМКИ ОПРАВИЯ НЯМА ДА ИМА. В МОМЕНТА СМЕ В ТАКАВА СТАГНАЦИЯ ЧЕ И ГОСПОД НЕМОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ. САМО ЗА 3 ГОДИНИ СА УНИЩОЖЕНИ МНОГО ПРЕДПРИЯТИЯ КОИТО БЯХА ГРЪБНАКА НА ИКОНОМИКАТА. ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО КЛОНИ КЪМ НУЛА. ЕДНО ЧЕТИРИ ЧЛЕННО СЕМЕЙСТВО В КОЕТО РАБОТИ САМО ЕДИНИЯТ ОТ РОДИТЕЛИТЕ НЕМОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ СЛЕД ПЛАЩАНЕ НА СМЕТКИТЕ И НАЙ ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ НЕЩА КАТО ХРАНАТА. ЗА ДА ТРЪГНАТ НЕЩАТА КЪМ ПО ДОБРО ДРУГАРИТЕ УПРАВЛЕНЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ДАЛИ ТОВА МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА И ДО КОГА? ЗАЩОТО КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА НЯМА ДА ОТИДАТ ДО ХУБАВ ФИНАЛ. НЕМОЖЕ ДА ВДИГАШ ЦЕНИТЕ НА ТОКА ГОРИВАТА ХРАНАТА И ТО ПО ВРЕМЕ НА СВЕТОВНА КРИЗА. ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ОБРИЧАШ МИЛИОНИ НА ГЛАДНА СМЪРТ. НО ТОВА ДРУГАРЧЕТАТА НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ЗА ТЯХ А ПО ВАЖНО ОНЕЗИ ОТ ЕВРОПАТА ДА ГИ ТУПАТ ПО ГЪРБА И ДА ИМ КАЗВАТ ЕВАЛА БРАТО. ТОВА НЕ Е ПОХВАЛА ТОВАЕ ПОДИГРАВКА БРАТО. ЗАЩОТО АКО ТАКА ЖИВЕЕЕХА В ГЕРМАНИЯ КАКТО НИЕ В ТИКВОЛАНДИЯ ЩЯХА ДА НАПРАВЯТ ТРЕТАТА СВЕТОВНА. НО ТАМ ЖИВЕЕ НАРОД КОЙТО НЕ ТЪРПИ ПОДИГРАВКИ СЪС ЖИВОТА СИ. ДОКАТО В ТИКВОЛАНДИЯ ЖИВЕЕ РАЯ КОЯТО Е ОБРЕЧЕНА НА ИЗЧЕЗВАНЕ. И ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ В СЛЕДВАЩИТЕ 20 ГОДИНИ. АКО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СИ ИЗБИРАТЕ ТАКИНА КАВИТО СИ ИЗБИРАТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 22 ГОДИНИ ЖАЛНА ВИ МАЙКА.
212
1
 
16
 
! Отговори
СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ преди 11 години
Без ТАЙНА ОПОЗИЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ съставена от СМЕЛИ народни мъже , които да организират убийства на най-богатите българи + много подземни босове , чрез застрелване от снайперист и взривявания ( атентати ) - НЕ Е ВЪЗМОЖНО МУТРИТЕ ОБЛЕЧЕНИ В КОСТЮМИ В ПАРЛАМЕНТА И МИНИСТЕРСТВАТА , ДА СИ РАЗМЪРДАТ МАЛКО МОЗЪЦИТЕ И ДА ПОМИСЛЯТ МАЛКО ЗА НАРОДА , ОТ КОЙТО СА НАЗНАЧЕНИ И ПЕЧЕЛЯТ !световната история го доказваи този момент ще дойде и при насвъпроса е КОГА ? НОВ ЛЕВСКИ или БЪЛГАРСКИ АНДЕРШ БРАЙВИК
211
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разберете не си ли помогнем сами нито една партия няма няма да ни помогне
210
0
 
8
 
! Отговори
мими преди 11 години
Държавата ще се оправи само с контрол! Когато контролните органи започнат да си ГЛЕДАТ съвестно работата ще има напредък. Няма значение кой е на власт. Не може едни даса по привилегировани от други и да мислим,че всичко е наред.