Свалят надценката върху лекарствата с 2%

Фармацевти предричат фалити на аптеките заради промяната
22 авг 2012 17:18,
50
Свалят надценката върху лекарствата с 2%
Снимка: архив Булфото

Надценката на търговците върху лекарствата да се намали с 2%, реши правителството на днешното си заседание. Според кабинета по този начин ще паднат цените на медикаментите. То е част от кампанията на МЗ за намаляване на цените на лекарствените продукти.

Предложението на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова предизвика недоволство сред фармацевтите.

Още по темата

Представители на бранша предричат, че намаляването с 2 на сто на надценката на търговците на едро и дребно няма да доведе до чувствително поевтиняване, което да се усети от крайния потребител. Фармацевтите дори предрекоха негативни последици от решението. Според тях то ще доведе до фалити на аптеки в малките населени места, което ще затрудни достъпа на хората до лекарства.

Аптекарите се притесняват още, че по този начин пазарът на лекарства ще се монополизира и големите вериги ще получат по-изгодни позиции на пазара, за сметка на дребните търговци.

Днес правителството гласува и друга мярка за намаляване на цените на лекарствата. От осем на дванадесет се увеличава броят на основните държави, към които се реферират цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък,  и на пределните цени на медикаментите.

Определянето на цените на лекарствените продукти, покривани от Здравната каса, се определя чрез съпоставка на цените им различни страни. Новите държави, към които ще се реферират цените на лекарствените продукти, са Италия, Финландия, Дания и Словения.

Според правителството по този начин цените ще се реферират по-детайлно и пълно и ще бъдат обхванати по-голяма част от наличните на европейския пазар лекарствени продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 11 години
До 2% от 30 лвтова са сметкио, които дори и кръчмар няма да ги сметне така. Ако един антибиотик е 30 лв и му сложим 30% надценка, става 39. Ако му се сложат 2% - става30,60лв. Разликата е съществена... Иначе подкрепям фармацефтите - това ограничение ги дискриминира от всички търговци. Хлябът е не по- малко важен, но там надценките са около 8%
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова ли е *** българския народ,че не може да разбере,че аптеките са си магазини,само че не за храна и дрехи,а за лекарства,но за разлика от дрехите ,където се взимат за 5лв,а се продават за 100лв,при аптеките го взимаш за 5 и имаш право да го продадеш максимум на 6лв.Да не говорим,че надценката е нулева в повечето случаи.Печели повече,този от тчх ,който пазарува големи количества,но пак не е много.Високата цена идва от производителя
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 43.Като е толкова печеливш и сигурен бизнес,защо не си направиш аптека бе умник???Най-печеливш е на баба ти ...Позаинтересувай се малко и тогава лай,*** просто.*** злобен народ сме майка му стара.Фалирали много има,но ти няма как да знаеш,защото си ,като кон с капаци.Решил си ,че много се печели и край.Аз имам 2 а-ки в голям град и не успявам да спестя,и лев.Всяко ново изискване към аптеките ме вкарва в нови и нови кредити,и накрая,тичам денонощно за единия хляб
39
0
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 11 години
Аз лично мога да ти покажа поне 20 затворени аптеки ,само в моя регион.Не говорете глупости.И идея си нямате от сложността на този бизнес.Направи си ппроста сметчица,при 10% надценка върху лекарствата,какъв оборот трябва да направиш,за да отселееш.За да покриваш изискванията на закона трябва да имаш поне двама магистри и един пом.фармацевт(за целодневна работа).Тоест минимум 1300лв за пом.фармацевта и по 1700/2000 за магистрите.А осигуровки,разходи за ток и всякакви други..
38
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аптекар фалирал няма и няма да има. Това е най-печелившия бизнес.
37
4
 
1
 
! Отговори
Раличка преди 11 години
"Според тях то ще доведе до фалити на аптеки в малките населени места"Ахам... колкото фалираха бензиностанциите, като им свързаха касовите апарати с НАП. :)
36
0
 
0
 
! Отговори
Тежко болен преди 11 години
УРАААА , НЕМА ДА СЕ МРЕ .
35
4
 
1
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Пример: Как е възможно една аптека да продава капките за очи Systain ultra за 18.70 лева, а друга за 16.04 ТРябва да има контрол върху произвола на повечето аптеки и да ги глобяват. ?Трябва да се приеме закон за допустимата разлика в цените между отделните аптеки. А как има ***, които пазаруват в тези скъпи аптеки, не мога да рабзера ?Първенството във високите цени държи аптека КОЛИМЕЧКОВА на улица Латинка в квартал Изгрев.Цените там понякога са до 30-40 % по-високи.
34
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Не знам защо всички си мислят,че високите цени идват от аптеките!Те са само търговски обекти,които осигурявата контролирана продажба на лекарства.Бизнес,като всеки друг.Взимат едно нещо от производителя,слагат си някаква надценка: не повече от 20% според закона и т.н.Да не говорим,че повечето аптеки работят на нулева надценка(тоест,това което плащате вие е цената на която аптеките пазаруват от производителя) и единствената им печалба е отстъпката за количества-не повече от 5-12 %
33
0
 
5
 
! Отговори
загрижен преди 11 години
Да не измрат гласоподавателите,внимавайте!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо държавицата ни не се отказа от 2% от ДДС то върху лекарствата?
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХАХАХА !!! Все по смешно започва да ми става ,ХАХАХАХА !!!
30
0
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 11 години
Всичко е много просто!!!Дори моье да се окаже,че аптеките с по-ниска цена имат по-голяма печалба.Големите аптечни вериги пазаруват огромни количества и съответно цената от доставчиците за тях е различна,а за по малките аптеки друга.
29
1
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Пакет безплатни лекарства няма, но има безплатен ковчег от общината.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като са толкова загрижени за народа,защо не задължат здравната каса да отпуска по-голям процент ж полза на хората?Здравна каса постоянно намалява доплащането от своя страна(Съответно цената за пациента скача)Аптеките са търговски обекти,като всички други.Голяма заблуда е ,че аптечнич бизнес е много печеливш.Ако беше така,всеки щеше да се натиска да прави аптеки.Както се вижда,малко останаха аптеките,които не са собственост на големи вериги.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЩОМ СИ ПЛАЩАМ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ, ТРЯБВА ДА ИМА ПАКЕТ БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТИГА С ТАЗИ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ- ДНЕС ДЯНКОВ КАЗА: ВСИЧКО, ОСТАНАЛО ДЪРЖАВНО ДА СЕ ПРОДАВА ВЕДНАГА. И ДАЖЕ ГО ПОЧНАХА - Ж.П. ГАРА ПЛОВДИВ. И ЗАЩО ЛИ ТОЧНО ДНЕС ШЕФА НА БДЖ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА? РАЗГРАБВАТ И ПОСЛЕДНОТО ОСТАНАЛО ДЪРЖАВНО- ПОСЛЕ ЗАКРИВАТ ДЪРЖАВАТА. ЗА КАКВО Е ПРАВИТЕЛСТВО, КАТО НЯМА НИЩО ДЪРЖАВНО? КАКВО ЩЕ УПРАВЛЯВА?
25
0
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Ако лекарството ви е било по здравна каса сте абсолютно прав. Там действа един *** механизъм на ценообразуване от който много хронично болни пропищяха през последните месеци. Най пресния пример е лекарството Мадопар за паркинсон. До миналия месец беше напълно безплатно, като касата го заплащаше на 100% или 59.74 лв на опаковка. От 01.08.2012 касата сюрпризира паркинсониците като ги накара за същия медикамент да доплащат 34.67 лв от собствения си джоб. За всичко това трябва да благодарим на правителството на ГЕРБ и лично на министър Атанасова, които денонощно се борят за намаляване цените на лекарствата с лекарствената мафия и спекулантите търговци и резултатите от тази борба не закъсняват, веднага ни удариха по джобовете. А най смешното е, че цената на същото лекарство ще остане пак 59.74 лв даже и след широко рекламираното намаление на цените с 2%, защото за него търговците на дребно нямат право да начисляват печалба по договореностите с НЗОК, т.е. надценката му в момента е 0% и няма от къде да се свалят прословутите 2%. Ето това ИСТИНАТА.
24
0
 
2
 
! Отговори
от Явор до 27 номер преди 11 години
Аз пък ще ти дам един пример: бебешка храна 400 грама в Кауфланд е 12 лева ,в Аптека е 16.80, в бебешки магазин е 11.80. Хапчета "Небилет" в една Аптека са 7 лева в друга 9 ,в трета 11.50.и т.н..Кой колко печели ще кажеш ти !
23
3
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 11 години
Явно нямаш и най-бегла представа от фармацевтичния бизнес.Един магазин,какъвто и да е,ако направи 10 000лв оборот,една аптека трябва да направи 100 000 ,за да реализира същата печалба(най-просто казано,без да изпадаме в подробности за хилядите проблеми свързани с аптечния бизнес-финансови и не само).Високата цена на лекарствата няма нищо общо с аптечните вериги.