Българската пералня за пари работи на пълни обороти

Движението на парите с неизяснен произход става в 4 направления
23 авг 2012 20:00, Елка Василева
64
Българската пералня за пари работи на пълни обороти
Едва 70 са присъдите за пране на пари у нас за периода 2006–2010 г. Снимка: архив, Reuters

В България пералнята за пари работи на пълни обороти. Въпреки приетата национална стратегия за противодействие и демонстрираните усилия държавата така и не може да отбележи успехи в тази битка, пише Дойче веле. Защо ли?

"Българският преход" създаде среда за интензивно натрупване на черни пари. Поради липсата на противодействие мръсните финансови потоци се вляха по-късно в българската икономика - при преразпределението на държавната собственост и приватизацията. Така започна изпирането на първите черни пари.

Това са част от изводите в анализ на работна група с ръководител Георги Петрунов, изследовател в Института по социология при БАН и научен координатор на екипа, разработил първата национална стратегия срещу прането на пари. Днес според различни изследвания оборотът на престъпния бизнес в България надхвърля милиард лева годишно.

Откъде минават парите

Движението на парите с неизяснен произход в България се осъществява в четири направления, сочи анализът на експертите. Първото е износ на натрупано вътре в страната "необяснимо" богатство. Внася се и капитал, генериран навън, включително и от българския подземен свят, който бива представен за "чужда" инвестиция.

Третото направление са вътрешни потоци в страната, изпрани от български институции. Четвъртият поток е транзитен - натрупан е от престъпна дейност на чужда територия, но също минал през пералнята на български институции.

Най-разпространеният похват за пране на пари е този, в чиято схема се включват юридически лица, обичайно адвокатски кантори и фирми, регистрирани в офшорни зони. Офшорките се оказват голям препъникамък пред доказването на криминалния характер на "необяснимото" богатство, защото затрудняват проследяването на произхода на средствата. Но не само фасадата на офшорките пречи на държавата да лиши престъпността от печалби.

Миналия август държавата включи в "арсенала си за противодействие на прането на пари" първата своя стратегия, а в началото на тази година пренаписа за пореден път и Закона за конфискация на незаконно придобитото имущество.

Експертите обаче продължават да отчитат нищожни резултати. За периода 2006–2010 година в България има едва 70 присъди за пране на пари. А сумата, която е отнета в полза на държавата или предстои да се плати, е малко над 15 милиона лева. В началото на август Комисията за конфискация на престъпното имущество се похвали, че е удвоила резултатите и само за първите 7 месеца на тази година е отнела имоти и пари за общо 8.5 млн. лв.

Като се тегли обаче чертата, излиза, че едва около 5% от това престъпно имущество влизат реално в държавната хазна. Това се дължи на факта, че често отнетите активи са зле съхранявани от държавата. Има и много случаи, в които осъдените успяват да прехвърлят своите активи на друг, преди те да бъдат запорирани. "И въпреки че съдът е определил сумата, когато се стигне до конфискация, парите ги няма", обяснява Тодор Коларов, бивш председател на Комисията за конфискация на престъпно имущество.

Недосегаемите високи етажи

Опитът на държавата да отнеме печалбата на олигархията се препъва често и в болното българско правосъдие, което никога не засяга истинските олигарси, твърди Иванка Иванова, директор на Правната програма на "Отворено общество". Според юристката липсата на добри резултати при конфискацията на престъпно имущество и борбата с прането на пари е резултат както на липсата на желание да се разследват високите етажи на властта, така и на лош синхрон между компетентните институции.

Всъщност в България противодействието срещу прането на пари закъсня с почти едно десетилетие. И това също е причина за нищожните резултати, подчертава Георги Петрунов. Той посочва, че няма единен мониторинг, който да направи оценка на потоците от мръсни пари, техния мащаб, източници, социалните ефекти и икономически заплахи в различните сектори и региони на страната. Липсват и централизирани регистри. Няма и механизъм, по който би могло да бъде разследвано изпирането на пари в периода до 1997 година – периода на бума на подземния свят и интензивното натрупване и изпиране на престъпни активи.

Заради всичко това въпреки изписаните страници стратегически документи и демонстрираните усилия държавата все още търси обяснение за "необяснимото богатство".

А престъпният свят на свой ред въобще няма вид на уплашен от борбата срещу него – при надвиснала заплаха просто пренасочва мръсните потоци по нови направления в чужбина. До следващото препиране до бяло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дойче Веле и ББС са две "медии", които ни представят като *** гето, пълно с престъпници. Даже за децата пишат, че са престъпници, понеже са от България.Истината е, че Турското лоби им плаща милиони долари за да *** върху нас, само и само Турция да бъде приета в ЕС. А ББ отдавна е заявил, че ще ги подкрепи.След като него са купили, представете си с колко пари разполагат.
31
0
 
33
 
! Отговори
Edna преди 11 години
До АнонименДа си припомним, дали осъдиха Христо Ковачки, който разпродаде през офшорки почти всичко, и не внесе нито стотинка в държавата - Ни лук ял, ни мирисал... Пари - не дължи!Такова е нашето вмирисано на корупция правосъдие! Но, ако опре обикновения данъкоплатец да дължи пари, давност - няма! Плаща докато е жив и прошка няма!
30
0
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
3 тона кока кво пране щеше да падне?
29
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То тия дето перат парите са зад всички партии бе. България е малката Русия. Повечето капитали са руски. БСП и ГЕРБ са руски. Прокуратурата е на повикване. Съдебната система е смешна. Какво да си говорим повече? И после ми викат върни се. Ще се върна на куково лято.
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
черните пари никой няма да ги търси,защото сегашната власт ако ги търси следващата власт ще търси техните.без благословията на власта няма голям бизнес.те хващат тези които са пробили блокадата.капитализма всички започнахме горе долу с равен старт,на някои дадоха големи фабрики на други по малки за да ги унищожат а други дето тръгнаха без подкрепата на върхушката бяха премазани от рекетьорите. тези богаташи продължават да са длъжници на своите господари.
27
0
 
8
 
! Отговори
реален преди 11 години
добре,че ние открихме топлата вода та да можем и да перем!Ама поне от прането да не излизаше такава воня!
26
5
 
24
 
! Отговори
Браво бат Бойко преди 11 години
Ти си най-големият.Ти си върха.Ти си перач 1.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То, цяла България на АРИЕЛ мирише.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
болното българско правосъдие, което никога не засяга истинските олигарси, твърди Иванка Иванова, директор на Правната програма на "Отворено общество".-------------------Вие в "Отворено общество" сте специалисти по пране на пари, с такъв експерт за собственик...
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От където и да идват парите те отиват в чужди банки.Над 80% от банките в страната ни са чужди и то западни.Банките с печалба над 100% са все чужди.Преобладаването на чужди банки в България говори за силна зависимост от Запада.Самият запад явно няма интереси да да се намеси за да се хванат незаконно забогателите.Уж демокрация а народът ни нито веднъж не бе попитан за масовите приватизации/обири/Нито веднъж не е провеждан какъвто и да е референдум.
22
4
 
3
 
! Отговори
Доиче шаизе преди 11 години
Тия от ,Д.В, са много прости . ТОВА СА ИНВЕСТИЦИИ БЕ ЩИРЛИЦ КАКВИ ЧЕРНИ ПАРИ ,КАКВИ ПЕРАЛНИ ,КВИ ПЕТ ЛЕВА. Между другото във Доиче Веле няма Българска секция , в смисъл няма Български журналисти има една амалгама между евреи,македоносръби и други със не ясен произход .
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Eбати смешната статия. Написана в типичния *** академичен стил на БАН. Личи си че ... подхвърлил изследването разбира от пране на пари толкова, колкото и от научна дейност, с две думи още един пропилян и безмислен живот на някаква мижитурка мислеща, че прави научна дейност. Само ми е чудно чии пари са похарчили за това изследване и колко пари са потрошени.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе Днес.бг какъв е този слугинаж бе??? И вие ли започнахте да лижете *** на Чоко и Боко??? "...въпреки изписаните страници стратегически документи и демонстрираните усилия държавата все още търси обяснение за "необяснимото богатство". Какво усилие, какви 5 лв?? Че тя държавата е най-голямата пералня и всички закони и закончета се правят така, че да може да се открадне повече и повече, без това да бъде наказуемо! Да се чуди човек Катар ли ще инвестира в България или България в Катар?!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи у францията може а у нас не. така ли?
18
5
 
2
 
! Отговори
na 21 преди 11 години
bre statiq posvetena na komunistite molq nekadarni komunqgi da ne draskat minusi
17
2
 
36
 
! Отговори
ГОГО преди 11 години
КОМУНИСТИТЕ ВИНОВНИ, А ГЕРБ Е СВЕТА ВОДА. ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА, СЯКАШ ВЪРХУШКАТА НА ГЕРБ СА ЧЕСТНИ И БЕДНИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДЕПУТАТИЕ ИМ!
16
3
 
44
 
! Отговори
И к'ва стана тя преди 11 години
хахахххаха, к'во стана с успехите на цветанов, с успехите на ГЕРБ...нали уж пребориха, смачкаха, сдъфкаха и изплюха организираната престъпност.НЯКОЙ НИ ЛЪЖЕ НОН СТОП...АМА ЯКО ЛЪЖЕ.
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Става ли нещо без намесата на политиците?
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То вече няма пари за пране ако се е заклещила някоя стотинка в пералнята-това е!
13
1
 
24
 
! Отговори
кака ви Цеца преди 11 години
Питайте *** мене как се перат пари да ви кажа. Едно време с бат ви Бойко като бяхме млади...