България формулира "червените линии" в политиката към съседите

Страната ни няма да позволи да се шикалкави с историята й, заяви Н. Младенов
5 сеп 2012 21:06, Елка Василева
89
България формулира "червените линии" в политиката към съседите
България може да бъде пример не само за нашите съседи, но и за много други страни. Снимка: архив, Булфото

Започва изготвянето на принципен документ за основните устои на българската политика към съседните на България държави. За това решение на Министерския съвет съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. Документът ще бъде предложен за дискусия и одобрение в Народното събрание.

Имаме трайни културни, исторически и политически интереси в региона, които трябва да бъдат защитени с конструктивен диалог с нашите съседи, посочи Младенов, без да назовава конкретни страни.

Основен приоритет за нашето общество, и то не от вчера, са развитие на българските общности и запазване на българския език и култура, заяви Младенов. Затова е крайно време да проведем този открит и спокоен дебат в нашето общество и да формулираме основни параметри и принципи и "основни червени линии, от които няма да отстъпим в политиката си към нашите съседи", каза министърът.

Това трябва да стане на базата на максимално съгласие между политическите сили и обществото като цяло, посочи министърът. В края на този дебат българското общество и политиците ще покажат, че нашата страна има какво да даде на съседните страни. Както ние се възползваме от членството си в ЕС за подобряване на качеството на живот в България, така трябва да помогнем на нашите съседи, които искат да извървят същия път, за да видят предимствата от общия пазар на ЕС и да базират политиката си на конструктивен поглед към бъдещето, а не да се ровят в миналото, където е мястото на историците, посочи той.

Пет години след като сме член на ЕС и осем години като член на НАТО, има нужда да се определят трайно българските интереси и виждания по отношение на това как съседните държави се движат към тези две организации, каза министърът.

Още по темата

Може би този дебат трябваше да се направи още след разпадането на Югославия в началото на 90-те години на миналия век или след присъединяването ни към ЕС, каза Младенов.

Трябва да си даваме сметка, че развитието на нашата страна не може да бъде изолирано от нашите съседи. За да получат тези страни подкрепа от България, трябва да докажат, че искат да извървят абсолютно конструктивно, отговорно и истински пътя, които ние сме извървели, за да станат част от ЕС, посочи министърът.

Документът ще бъде достатъчно общ, за да включва тези основни устои, които не се променят от политическата ситуация, каза Младенов, запитан дали нашата политика ще бъде формулирана към всяка страна отделно.

През следващата седмица министър Младенов ще извика в София посланиците на България в страните от Балканите, за да започне обсъждане на параметрите на документа и да се направи цялостен преглед на отношенията със страните от региона.

България ще бъде отворена страна, която насърчава идването на гости от съседните страни, развитието на търговските отношения и разширяването на ЕС. България обаче няма да позволи да се "шикалкави с нейната история и с нейната идентичност", каза Младенов. Всички такива опити в миналото са довеждали до крах, затова е по-важно да гледаме напред, а не да гледаме назад, каза Младенов. Да не забравяме, че се навършват 100 години от Балканските войни. Мисля, че сме се развили като общество през това време и в много отношения можем да бъде пример не само за нашите съседи, но и за много други страни, заяви Николай Младенов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пешо,*** цари в главата ти!
50
9
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Кенефиканците чертаят червени линии около *** си :)))))) И телини огради да поставите няма как да задържите лъжливата си нация..... Мнозинсвото "българи " генетично са траки, културно турци и политически иранци
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
езикът който се говори във фирома не е български,и те не са българи,това най после някои *** у нас трябва да го разберат а за вето,да,напълно оправдано и на място ще бъде
48
4
 
16
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Мисля, че може и по-директно да се каже:"Ние ще сложим вето за влизане на Македония в ЕС, ако не признае, че краде нашата история и ,че говорят на български език. Точка."
47
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Младенов и ГЕРБ шикалкавят най-много с историята. Младенов забравя, че в най-новата история на България от последните 23 години България просто няма никаква политика и просто слугува на САЩ и ЕС, но за последните 3 години точно Младенов е външен министър на ГЕРБ и носи и пряка отговорност за предателската си политика към българските интереси.
46
4
 
3
 
! Отговори
До 55 Vict преди 11 години
Опса...леко с историята на света... Нямаш абсолютно никакви познания. Натъпкал си главата си с измислици от вестник "Шок"...
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя само може да развали отношенията с всичките ни съседи. Досега е показал само грешки за всяко едно нещо. Аве Млъденоф...ко тана там дет пращаше адвокати на един Боевски...Мълчим си и си траем нещо все едно нищо няма... Само заради тая стъпка трееше да фърляш оставки ... Ти един елементарен случай не мое прецениш, сея отношения и то взривоопасни ще ми оправяш нещо...
44
6
 
12
 
! Отговори
Vict преди 11 години
Крайно време беше! Но да се покаже и истинската история на България и да се изметат вредните измислени митове, че българите са пришълци на тази земя и за т.нар. славяни. Те доведоха до невъзможност да защитим родовото си право и до разделяне на земите ни на княжество България и Изт Румелия, бяха откъснати изконни български области. На днешните румънци, с които сме били един народ, с общ език и обичаи, за 250 г бяха дебългаризирани и насъскани срещу нас, същото се случва сега в Македония.
43
1
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
Дано не си остане само "инициатива",защото сме се наслушали и напатили от псевдо инициативни!!! Празнодумци многооо!!!
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
49 ако те застъпеше Варшавската армия имаше да квичиш...После ше снасяш кат самосвал
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно комунистическите партии измисляха и пишеха историите на държавите от балканите.
40
2
 
11
 
! Отговори
Ха ха хаааа преди 11 години
Какво мислят сънародниците ни от скопие и Босилеград по въпроса а не комуниститите е важно за България
39
6
 
13
 
! Отговори
Мършата си е мърша преди 11 години
Г-н Младенов,а със социопатите от форумната група на БСП какво да правим?Те е*аха ****ата на българите в Македония,по същият начин както го направиха и в България.За тях национални интереси се свеждат до мавзолей Георги Димитров.Ако ги поканите на срещата и тях,рискувате да влошите,а не да реализирате интересите на България зад граница.
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може ли да се вярва на човек,който до преди три-четири години,гордо се пъчеше до Надето Михайлова а сега е видите ли ,горд гербаджия ,утре може би ще си хареса нова партия ,според интересите!Пребоядисани,пребоядисани,пребоядисани интересчии - затова държавата е на този хал. А ние продължаваме да ги избираме, всеки път едни и същи и не ни увира акъла!
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България не може да има никаква политика към съседите си, защото СДС, НДСВ и ГЕРБ ликвидираха българската армия.
36
7
 
7
 
! Отговори
Beni преди 11 години
Дали няма да им набият обрачите на нашите управници от Анкара и да забравят да пишат . При това правителство вече ярко започва да личи провежданият вече 22 години геноцид спрямо българите ! Време е да да се върне смъртната присъда и да се въседе народният съд. Борисов ако си отиде то ще е както изгонихме Жан Виденов че и по-жестоко .
35
6
 
21
 
! Отговори
Професора преди 11 години
Този външен министър изрази безусловна подкрепа на България за членството на Сърбия,Македония и Турция,въпреки потъпкването на правата на българите в тези държави.Сега се сетил да отбие номера.Лично аз смятам,че този външен министър е чужда агентура и не работи за българските интереси.НФСБ-Национален фронт за спасение на България!
34
4
 
1
 
! Отговори
22g. преди 11 години
''и да базират политиката си на конструктивен поглед към бъдещето, а не да се ровят в миналото, където е мястото на историците, посочи той.'' а историята не е ли национално богатство? защо не раздадете цялата хазна на българите? после финансовият министър да го мисли това е негова работа.
33
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази ПЕПЕРУДА ще мисли добро за България, когато премине в отвъдния свят, за сега само я продава !Чакайте с нетърпение отиването на Бойко и глутница на поклонение (заседание съвместно !) в Израел !
32
8
 
19
 
! Отговори
Ъ преди 11 години
Г-н Младенов , ти си най слабия външен министър на България от 23 години на сам. Нито единпът не си защетил интересите на България а да не говорим и обикновения български гражданин. Навремето лижеше задниците по Раковска 134 , сега сата най - големия активист на ГЕРБ по същия начин. Къде спа тези години. Пааси който продаде българските интереси пак повече направи от теб да сме извесни. Явно си македонски агент защото до сега само ги защитаваш единпът не си защетил интереса на България. ОСТАВКА