България формулира "червените линии" в политиката към съседите

Страната ни няма да позволи да се шикалкави с историята й, заяви Н. Младенов
5 сеп 2012 21:06, Елка Василева
89
България формулира "червените линии" в политиката към съседите
България може да бъде пример не само за нашите съседи, но и за много други страни. Снимка: архив, Булфото

Започва изготвянето на принципен документ за основните устои на българската политика към съседните на България държави. За това решение на Министерския съвет съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. Документът ще бъде предложен за дискусия и одобрение в Народното събрание.

Имаме трайни културни, исторически и политически интереси в региона, които трябва да бъдат защитени с конструктивен диалог с нашите съседи, посочи Младенов, без да назовава конкретни страни.

Основен приоритет за нашето общество, и то не от вчера, са развитие на българските общности и запазване на българския език и култура, заяви Младенов. Затова е крайно време да проведем този открит и спокоен дебат в нашето общество и да формулираме основни параметри и принципи и "основни червени линии, от които няма да отстъпим в политиката си към нашите съседи", каза министърът.

Това трябва да стане на базата на максимално съгласие между политическите сили и обществото като цяло, посочи министърът. В края на този дебат българското общество и политиците ще покажат, че нашата страна има какво да даде на съседните страни. Както ние се възползваме от членството си в ЕС за подобряване на качеството на живот в България, така трябва да помогнем на нашите съседи, които искат да извървят същия път, за да видят предимствата от общия пазар на ЕС и да базират политиката си на конструктивен поглед към бъдещето, а не да се ровят в миналото, където е мястото на историците, посочи той.

Пет години след като сме член на ЕС и осем години като член на НАТО, има нужда да се определят трайно българските интереси и виждания по отношение на това как съседните държави се движат към тези две организации, каза министърът.

Още по темата

Може би този дебат трябваше да се направи още след разпадането на Югославия в началото на 90-те години на миналия век или след присъединяването ни към ЕС, каза Младенов.

Трябва да си даваме сметка, че развитието на нашата страна не може да бъде изолирано от нашите съседи. За да получат тези страни подкрепа от България, трябва да докажат, че искат да извървят абсолютно конструктивно, отговорно и истински пътя, които ние сме извървели, за да станат част от ЕС, посочи министърът.

Документът ще бъде достатъчно общ, за да включва тези основни устои, които не се променят от политическата ситуация, каза Младенов, запитан дали нашата политика ще бъде формулирана към всяка страна отделно.

През следващата седмица министър Младенов ще извика в София посланиците на България в страните от Балканите, за да започне обсъждане на параметрите на документа и да се направи цялостен преглед на отношенията със страните от региона.

България ще бъде отворена страна, която насърчава идването на гости от съседните страни, развитието на търговските отношения и разширяването на ЕС. България обаче няма да позволи да се "шикалкави с нейната история и с нейната идентичност", каза Младенов. Всички такива опити в миналото са довеждали до крах, затова е по-важно да гледаме напред, а не да гледаме назад, каза Младенов. Да не забравяме, че се навършват 100 години от Балканските войни. Мисля, че сме се развили като общество през това време и в много отношения можем да бъде пример не само за нашите съседи, но и за много други страни, заяви Николай Младенов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
26
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
"Първо сложете червената линия за еврейте, а после мислете за съседните държави. Никой от съседите ни не изкупува българска земя на безценица, както това правят израелски граждани с вашата протекция."Не знам колко земя са изкупили евреите, но съм сигурен, че турците чрез подставени лица са изкупили поне 100 пъти повече.НАПЪЛНО СЕРИОЗНО!Никаква опасност не са евреите. Над БГ надвисва друга, СТРАШНА ОПАСНОСТ, а хората са си наврели главите в задниците.
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На този са му изцъклени очите все едно е зомбиран на какво ли е
9
7
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Да,но преди години Жельо Жабата пръв призна Македония.ГлупакГлупак си ти. Нищо не зависеше от Жельо. Филип Димитров изяде лай..та.
8
16
 
10
 
! Отговори
bravo преди 11 години
Tozi mladej vse poveche mi haresva.Stava za darjavnik.Bravo.
7
3
 
21
 
! Отговори
dali преди 11 години
за съжаление страната се управлява от хайдути а не от почтенни хора
6
3
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
"Основен приоритет за нашето общество, и то не от вчера, са развитие на българските общности и запазване на българския език и култура, заяви Младенов."не от вчера а от днес, и ако 3 години българите не "пищеха" по разни интернет форуми че не защитаваш българите зад граница нямаше и да се сетиш
5
4
 
11
 
! Отговори
Нов Световен Ред преди 11 години
Кибуците до Пловдив са почти завършени. Скоро дългоносите ще ги видите и по други краища на бившата държава...на батко шабес-гойчетата.
4
3
 
9
 
! Отговори
тики преди 11 години
Добре разбирам , че грешките до сега са доста в нбого от въпросите Сега какво ще извикаме посланиците и...? Аз си мисля нещо по драстично и от всички Например никакъв туризъм там в Фиром или да влизат трудно с визи А за еврейте ако става нещо такова и мълчиме , някои обира облаги и крие
3
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ доста са закъснели, защото ЕС започва вече да се разпада.
2
2
 
13
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
решението е елемтарно. не си вреш носа където не ти е работа.
1
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да,но преди години Жельо Жабата пръв призна Македония.***!