На прощаване от Уорлик - милиони долари за БАН

С последния си работен ден посланикът щял да остане в спомените на българите
13 сеп 2012 18:30,
136
На прощаване от Уорлик - милиони долари за БАН
Уорлик също е доволен от свършеното. Снимка: БТА

Свършеното в последния работен ден на американския посланик у нас Джеймс Уорлик е най-добрият начин той да остане в спомените на българите. Около тази теза се обединиха премиерът Бойко Борисов и директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН Димитър Тонев.

На специална церемония днес в Министерския съвет Уорлик и шефът на АЕЦ “Козлодуй“ връчиха дарение на Тонев за изграждане на Национален циклотронен център. Американското посолство дарява 3 млн. долара, а атомната ни централа – 2 млн. долара.

Циклотронният център ще помага както за диагностицирането на онкологични заболявания в ранен стадий, така и за обучението на кадри, които след това ще отиват на работа в АЕЦ “Козлодуй“. Там ще се произвеждат изотопи, които служат за диагностика на ракови заболявания.

Уорлик определи дарението като “последния подарък“, който прави преди отпътуването си. Той обясни, че за него е удоволствие, че може да допринесе за работата на нашите учени. По негови думи дарението е ясен знак за добрите отношение между учените от САЩ и България.

Той определи като “велика“ историята ни в научен план. Американският посланик изрази задоволство, че с изграждането на циклотронния център ще се спестят милиони на държавата от закупуване на изотопи, които ще могат да се произвеждат у нас и освен това ще спомогне за спасяването на човешки животи.

“Днес е много добър ден за българската наука“, заяви директорът на  Института Димитър Тонев. Той определи центъра като най-големия научен проект в последните 20 години у нас.

Тонев също акцентира върху медицинските приложения на циклотрона, но не пропусна да отбележи, че той ще играе и важна роля при подготовката на кадри за работа в АЕЦ “Козлодуй“.

Според Тонев е очевидно, че посланикът на САЩ има сантимент към България и допълни, че дипломатът е избрал най-добрия начин “да остане у нас“ и след отпътуването си утре. Директорът на института благодари специално и на премиера, здравния министър Десислава Атанасова, просветния министър Сергей Игнатов, енергийния Делян Добрев и експертите от екипа си.

След като връчи дарението, шефът на АЕЦ “Козлодуй“ Валентин Николов също не пропусна да благодари на Бойко Борисов и “разбира се, на Джеймс Уорлик“. По негови думи атомната централа влага тези пари в бъдещото развитие на енергетиката и подготовката на специалисти.

Сергей Игнатов пък обясни, че благодарение на “натиска и усилията“ на Борисов проектът на Националния циклотронен център е успял да се реализира. По негови думи проектът отваря врати за задълбочено и тясно свързване на научните изследвания.

Според Игнатов чрез обучението на кадри в центъра ще се създаде връзка “изследвания-обучение-трудов пазар“.

Здравният министър Атанасова логично сложи акцента на проекта върху здравеопазването и го определи като “изключителна инвестиция в здравето“. По нейни думи с реализирането му българските граждани ще имат възможност да получават добра диагностика у нас.

Добър начин да останете в съзнанието на българските граждани, обърна се премиерът Борисов към американския дипломат. Той изрази задоволство, че проектът най-накрая се реализира. Той не пропусна да отбележи как преди от здравното министерство и от МИЕТ е чувал само обяснения как проектът не може да се осъществи.

“Това е един начин да се види, че БАН не само може да гради наука, но и да подпомага практиката“, заяви Борисов.

По негови думи циклотронът ще спести около 8-10 милиона лева на България, които преди са давани за закупуването на изотопи за диагностика от чужбина.

По думите на премиера ядрената централа не е място за обучение и сега кадрите на “Козлодуй“ ще получават квалификацията си в Центъра.

Борисов не се съгласи с мнението на Димитър Тонев, че първите изотопи ще бъдат произведени през 2015 година и обясни, че според него нещата могат да се случат по-бързо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
daril a kolko iznesoxte v amerika ,mislia che sa ot 4 do 6 8 miliarda .lajat lajat paplach.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Икономиката ни е унищожена от руските олигарси които внасят корупция, а изнасят милиарди евра.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам за други дипломати, но дипломат номер едно на Русия ни размахва пръст и ни обяснява че нямаме горива и ТРЯБВА да купуваме от Русия на каквито цени те кажат.
101
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гадни американци,унищожихте икономиката в света ,давате трохички и си мислите ,че не виждаме кави са ви намеренията вие сте в основата за спиране на АЕЦ Белене,а нашите управляващи мутри си мислят за мафиотските си далавери ,тези пари каде утиват пак при мафията ,а народа за всичко си плаща и мълчи ,емиграцията всеки ден расте ,докога управляващи ще лъжете народа български
100
2
 
4
 
! Отговори
До 122 преди 11 години
И съвсем случайно имаш доста по-големи шансове да преживееш повече или да оздравееш. Между другото мазен, сух, добър или лош осигури 3 млн долара. Колко пари е осигурил посланикът на Русия? Е, мъчи се да осигури 1 млрд... ама за Росатом :)))))))))))
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много харесвах Уорлик. Жалко, че си тръгна!Народ, който не цени приятелите си ги губи и живее само с врагове. Запомнете го от мен!
98
4
 
4
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Този ухилен *** и глуповатия мечок до него , са достойни за презрение...
97
1
 
1
 
! Отговори
Let CIA be with you преди 11 години
Ama - da vidim kak Prezvazhoditelstvoto, a pak i saprugata mu, ot "arabskata prolet" shte nakarat da cafnat ovoshkite v pustinjata... I - ne mozhe da ne ste zabeljazali kak ni go "nachukvat" v glavite - Kozlodui ta Kozlodui... Breh - a Belene, Mr Warlik... Kakvo za tamoshnite "kadri"... Carvul... Kolkoto do izotopite za rakovite izsledvanija, nai-nakraja Boiko ni svetna po kolko miliona (8-10) vlizat na godina na Ogi Donev v dzhobcheto... Ami sega! Kakkto se pitashe v edno TV predavane...
96
2
 
3
 
! Отговори
РУШКИ ДУШМАНИ преди 11 години
Аятолах *** ал ахби би осраан ,дари 1 МИЛЯРД за Българските деца нуждаещи се от транспламтация във чужбина
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Циклотронният център ще помага за диагностицирането на онкологични заболявания в ранен стадий"Целта е ясна... Колкото по-рано те диагностицират, толкова по-рано те закачват в системата на големите фармацевтични компании, които произвеждат химиотерапевтичните лекарства, ако това изобщо може да се нарече терапия... убиват те бавно, като за това си плащаш - ти, или здравната каса, няма значение кой плаща - важното е, че те си получават парите...
94
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На никой не му пука за тоя пальош. Да се връща в прерията.
93
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Никой ли не си задава въпроса защо по всички медии дарението се представя като лично на п-к Уорлик? Че не е от джоба му е повече от ясно. Но явно у масовия българин трябва да се натрапят определени внушения от всички покорни на премиера медии, за да се демонизират и съответно оправдаят действията, които ще последват на икономическата и геополитическа сцена. А защо никой и никъде не каза, какво пишеше в доклада на HSBC за рентабилност на нова ядрена централа? За какво платихме ти и аз 50млн?
92
0
 
4
 
! Отговори
до 113 преди 11 години
синко зеУени,за провал,в САЩ не ги издигат,а ги пенсионират-е да с по-висока пенсия от баба ти и дядо ти...
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ZARSTVO BALGARIA I TARNOVSKATA KONSTITUZIS
90
2
 
6
 
! Отговори
BRAV0 BOIKO преди 11 години
EDNA DESETA OT NARODA E S TEB!
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако беше дарил $3 млн. на БСП какви ли щяха да са по-долните коментари?
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ Козлодуй, който бил в тежко състояние и неефективен, дарява:)))) честитOOOOOOOOOOOO
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До го хоум уорликА ще му честитиш ли новото,по високо място.
86
6
 
7
 
! Отговори
го хоум уорлик преди 11 години
Да се маха тоя *** слабоумен ш*бан амбасадор , определено няма да липсва на никой тук. Го хоум мада фака , стюпид фък.
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хей , тези ще ни побъркат от противоречива информация . Козлодуй който няма пари -- дарява . Най хубавото дарение е да намали цената на тока , но го поддържат висок . Е защо Българина плаща 4 пъти по слъп ток от Американеца ? Не разбрах ..