Професионалните шофьори вече ще си сменят книжките на 5 г.

Това е поредният начин да се събират такси от хората, скочи опозицията
Обновена: 19 сеп 2012 14:50 | 19 сеп 2012 10:33,
64
Професионалните шофьори вече ще си сменят книжките на 5 г.
Снимка: архив, Булфото

Професионалните шофьори ще сменят книжките си на 5 години. Така хората, които изкарват хляба си с превоз на пътници и товари, ще сменят свидетелствата за управление на по-кратък период-  вместо на 10 години вече ще го правят на 5.

Решението беше одобрено от депутатите с промени в Закона за българските документи за самоличност. Промяната засяга водачите, които имат свидетелства за категория С и D, и влиза в сила от 19 януари 2013 г. година.

Управляващите обясниха, че промяната се налага заради синхронизиране на българското с европейското законодателство. Според опозицията това е поредният начин да се събират такси от хората.

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков директно призова шофьорите, чиито свидетелства изтичат скоро, да сменят документа преди януари, защото така все ще ползват по-дългия срок на валидност на документа от 10 години.

„В режим на изпълнение сме на една европейска директива. Всички от парламентарните комисии бяха съгласни, когато промяната беше представена в комисиите. Не може да има отстъпление от дикрективата на ЕС”, обясни категоричността на управляващите Вучков.

Това обаче не спря критиките на опозицията. „Нали психологичните прегледи за шофьорите са на 5 години. Ами какъв е проблемът тогава да ги караме да си сменят книжките”, попита бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

„Стана порочна практика всичко в тежест на българските граждани да оправдаваме с европейски директиви”, допълни тезата независимият депутат Георги Терзийски. Според него това е нова тежест за българските граждани, които имат достатъчно лутане в лабиринта на чиновническата администрация.

„Това касае упражняване на професията. Това е един дребен ход за събиране на такси. Защото хората се чудят как да работят, а ние се чудим как да им пречим”, допълни още Терзийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: смянашофьорски книжки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За шофьорите психотест проверки изпитиА за полицайте няма ли да има някакви нови правила.Например психотест за психическа годност на всеки 6 месеца от независима лаборатория Защото всички виждаме какви ги вършат
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мен пък не ми стана ясно (отг.28), ако имам кат.С, но не шофирам товарни автомобили, трябва ли пак да си сменям книжката на 5г.или не???
27
1
 
40
 
! Отговори
мара преди 11 години
Герберски идиотизми , друго от Мутрата не се очаква , само простотии и скубене на пари от всякъде , скоро ще вкарат такса въздух не може да им дишаме въздаха е така , само им дай да събират пари.
26
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Taka e в развитите в САЩ и Канада. В някои щати и провинции даже се ходи на медицински + изпити-да си припомниш правилата. Така трябва!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A za6to kato sinhronizirate vsi4ko po evropeiskite direktivi za6to ne sinhronizirat i standarta ni na pensiite i zaplatite po evropeiskite direktivi?ili kogato e za drane e po evropeiski a ina4e e po afrikanski e.ati logikata.
24
17
 
5
 
! Отговори
... преди 11 години
Абсолютно правилно! Така ще се пресече практиката професионални шофьори (таксиджии, тираджии, автобусни шофьори и т.н.) да карат с 10 000 акта, но въпреки това книжката да им е валидна, защото сега дори да не си платиш актовете или ако не си предадеш в КАТ отнетата книжа тя остава валидна, а работодателят може дори да не знае за всички провинения. Ако я преиздаваш на 5 години, а това не може да стане без да си платил всички актове, искаш не искаш трябва да си редовен. Не смятам, че това е рекет
23
10
 
9
 
! Отговори
123 преди 11 години
Подкрепям напълно предложението! И дори предлагам професионалните книжки да се сменят всяка година! Вероятно ще бъде добре транспортната комисия да помисли по въпроса дали няма да бъде по-добре това да става на шест месеца. И, разбира се, професионалните шофьори да си плащат за услугата! Тия хора, които ще бъдат заети с преиздаването на книжките им нали и те семейства хранят! А и държавният бюджет може да се понапълни малко, че много хора се качиха на клона...
22
1
 
35
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Абе стига вече с този рекет над хората бе! Един професионален шофьор, за да започне работа като такъв му трябват най-малко 1000 лв - психологическа пригодност за шофьор, измислената професионална компетентност, която примерно ако е за автобус плащаш и вземаш, утре ако ще караш камион - друг такъв документ пък за камион, сега и на 5 години да сменят шофьорските книжки... В момента се властва само с изнудване под всякакви форми и с глоби хилядарки! Ама като мълчим така ще е!
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трътките в администрацията трябва да вземат заплати, иначе как ще седят на въртящите се столове и ще са цял ден във форумите и скайпа.
20
1
 
29
 
! Отговори
Желев преди 11 години
Колко ли главоболие ще ни докара втори мандат на ГЕРБ.
19
0
 
35
 
! Отговори
с. преди 11 години
Навремето и с регистрационните табели така се получи!ЕС и не знам какво си!Оказа се,че няма нищо такова!Просто някой трябваше да изкара едни милиони на гърба на хората!Нещастници скапани!
18
0
 
24
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 11 години
Какво значи професионалните шофьори? Как ще докажат, че ако имам C+E или D+E категории, съм професионален шофьор? Плюс това, тази професия при много от фирмите може да се заведе като технически сътрудник или нещо подобно, и да не влиза в категорията шофьор. Май само за логистичните и карго фирми ще важи. Пълна дискриминация от всякъде. Ако искат да са по ефективни, по-добре е на 5 години да проверяват водачите, дали знаят и помнят правилата за движение, а не да се сменя книжката, пълна лудост.
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ме радва как всеки път сравняват с Европа, ама доходите ни са африкански бе, като на страни от третия. Даже кво трети, от четвъртия свят. Дори в Китай имат по-високи заплати от нашите.
16
0
 
21
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Просто държавните рекетьори им трябват пари и си измислят какво ли не. Сметнете колко дава един човек за медицинско, такси и какво ли още не покрай това ...
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-голяма глупост няма как да измисли Тикван. Вместо да намерят начин да обуздаят джигитите по пътя или да проверяват психическото състояние на тези, от които зависи живота ни на пътя се чудят как да си напълнят гушките. Да не би банката, в която се превеждат таксите за издаване на лични документи е на път да фалира?
14
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една книжка, ако ще й на един месец да се сменя, шофьор не прави. Не знам защо занимават хората с глупости. Поне да имахме нормални доходи, а то глупост след глупост...
13
0
 
1
 
! Отговори
JORO BG преди 11 години
Psiho testa nee za 5 , a za 3 godini be ! p1rvo se svetni s isitinata i togava komentirai buhal !!!!
12
1
 
4
 
! Отговори
bolka преди 11 години
до 8 - не сте прав. За да бъде добър шофьор, не е необходимо да бъде и граматически безгрешен. Тази забележка нещо не върви с този случай.
11
1
 
34
 
! Отговори
Driver преди 11 години
ПРОДАЖНИЦИ СКАПАНИ кви евро дериктиви бе ,къде са ни евро заплатите бе ,каде е шенген бе , къв евро съюз бе като хората живееят все едно са от африка !
10
1
 
40
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
В Германия книжката ми е безсрочна,т.е. важи цял живот и не се сменя,освен,ако не е изгубиш или не е повредиш.За какво европейско законодателство става на въпрос не знам.Нека някой по-запознат да ми обясни.Същото беше и със смяната на номерата на колите уж ни задължавали от ЕС,а то се оказва,че в същият този ЕС хората си карат колите със старите регистрационни табели.Май няма да се оправим скоро.Много сме зле и все искаме на по-католици от папата да се правим.