Професионалните шофьори вече ще си сменят книжките на 5 г.

Това е поредният начин да се събират такси от хората, скочи опозицията
Обновена: 19 сеп 2012 14:50 | 19 сеп 2012 10:33,
64
Професионалните шофьори вече ще си сменят книжките на 5 г.
Снимка: архив, Булфото

Професионалните шофьори ще сменят книжките си на 5 години. Така хората, които изкарват хляба си с превоз на пътници и товари, ще сменят свидетелствата за управление на по-кратък период-  вместо на 10 години вече ще го правят на 5.

Решението беше одобрено от депутатите с промени в Закона за българските документи за самоличност. Промяната засяга водачите, които имат свидетелства за категория С и D, и влиза в сила от 19 януари 2013 г. година.

Управляващите обясниха, че промяната се налага заради синхронизиране на българското с европейското законодателство. Според опозицията това е поредният начин да се събират такси от хората.

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков директно призова шофьорите, чиито свидетелства изтичат скоро, да сменят документа преди януари, защото така все ще ползват по-дългия срок на валидност на документа от 10 години.

„В режим на изпълнение сме на една европейска директива. Всички от парламентарните комисии бяха съгласни, когато промяната беше представена в комисиите. Не може да има отстъпление от дикрективата на ЕС”, обясни категоричността на управляващите Вучков.

Това обаче не спря критиките на опозицията. „Нали психологичните прегледи за шофьорите са на 5 години. Ами какъв е проблемът тогава да ги караме да си сменят книжките”, попита бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

„Стана порочна практика всичко в тежест на българските граждани да оправдаваме с европейски директиви”, допълни тезата независимият депутат Георги Терзийски. Според него това е нова тежест за българските граждани, които имат достатъчно лутане в лабиринта на чиновническата администрация.

„Това касае упражняване на професията. Това е един дребен ход за събиране на такси. Защото хората се чудят как да работят, а ние се чудим как да им пречим”, допълни още Терзийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: смянашофьорски книжки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
16
 
! Отговори
състезател преди 11 години
Ейй густо ми стана като ви чета от Сидни Австралия, направо да не повярвам че споделяме една планета :D :D :DТе тука освен метро са прокопали тунели за коли под целия град за да може и с колата да влезеш и излезеш където искаш. На 2-3 км има излаз или вход. Да не кажа че има тунели под реките и залива.... освен мостовете можеш с колата и през тунелите под водата да минеш.... абе мани :D :D :D
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката как са ги щракнали хубаво без колани :)
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проф.***
6
2
 
8
 
! Отговори
До: Проф. Шофьор преди 11 години
Смятам, че освен стандартната процедура, трябва да минавате и през курсо за ограмотяване... и той да не е "Олеснен"...
5
2
 
6
 
! Отговори
Проф. шофьор преди 11 години
До 6Не мога да те коментирам! Явно пубертета те бъхти яко на секс!
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
****ка им!!!!!!!!!!!
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е поредната простотия!
2
1
 
6
 
! Отговори
KOSTOV преди 11 години
TAPACIII
1
13
 
16
 
! Отговори
Проф. шофьор преди 11 години
Съгласен но искаме олеснена процедура защото когато си изкарваш хляба с шофиране през повечето време си напът! Нямаш време да чакаш един ден за подаване на документи и половин ден за получаване на свидетелството!