Курумбашев в подкрепа на зелената енергия

Таксата да достъп до мрежата щяла да налее милиони в четири предприятия
25 сеп 2012 17:28,
96
 Курумбашев в подкрепа на зелената енергия
Петър Курумбашев. Снимка: БСП

Таксата за достъп на производителите на зелена енергия до електрическата мрежа е въведена по абсолютно криминален начин, заяви депутатът от БСП Петър Курумбашев.

По негови думи това решение е взето от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, защото правителството е изтървало ситуацията с фотоволтаичните паркове. Според Курумбашев обаче таксата, която ще се събира, няма да облекчи потребители, а само ще налее пари в ЕРП-тата.

Според него това решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще налее над 200 милиона лева в 4 дружества – НЕК, ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ. Той изрази недоумение защо само производителите на зелена енергия ще плащат такса за достъп до мрежата.

“Защо ТЕЦ Марица или АЕЦ “Козлодуй“ няма да плаща? Защо ЕРП-тата са поискали такса точно от тези производители на електроенергия?“, зачуди се Курумбашев.

Той изрази и недоумение от факта, че таксата е различна за различните производители на зелена енергия.

Изказването му до голяма степен повтори позицията на представителите на сектора, които излязоха на протест срещу таксата, въведена от ДКЕВР.

Протестиращите настояват за отмяна на решението, според което от 18 септември производителите на зелена енергия трябва да плащат „цена за достъп“ до мрежата. Според тях това ще доведе до фалити в бранша.

От левицата се противопоставиха и срещу търговете на земя, които ще проведе Министерство на земеделието и храните. МЗХ се готви да продаде 154 хил. дка земеделски земи на търг с компенсаторни бонове.

Според социалистката Светла Бъчварова търгът е предизвикал съмнение за непрозрачност. По нейни думи се е създало усещането, че земеделските земи, които ще бъдат продадени, са “подарък за някого“. Тя се възмути и от начина, по който са определени цените на земите. Според нея тяхната стойност е трябвало да бъде определена от експерти на база пазара.

“Началната тръжна цена е далеч от реалността“, категорична беше Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
0
 
! Отговори
соте преди 11 години
чета по надолу и виждам че има грамотни хора все още в държавата -е що не излизате на площада да показвате грамотноста си -страх ли ви е аааа....еми тогава ще плащате ..а аз мисля че цените са ниски и добри...на който не му харесва на площада във гората или на самолета...апропо ...или на майната си...
81
0
 
1
 
! Отговори
hh преди 11 години
Как може да подадем жалба примерно. Има ли как да изискаме комисия да го провери тоя пимп? Неможе толкова нагло да си върши собствените далаверки...
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То , много ясно , че Курумбашев е лично заинтересован.Или има собственост във сектора , или лобира срещу тлъст бакшиш....
79
1
 
3
 
! Отговори
алабала преди 11 години
Прогнозата я прави ДКЕВР на база на подадени от ЕРП сключени договори за присъединяване. Не могат да се пресъединят изведнъж 800 кВ от някъде си без да са сключили договори за присъединяване.Да не се прави на ощипана ученичка Семерджиев и да е изненадан от собствената си престъпна немърливост да събере няколко цифри. Под страх от гнева на ББ не вдигна цената на тока с реалната стойност и сега прати ВЕИ на дръвника. А няма логика за тази измислена такса достъп. Камо ли диференцирана по този начин
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Фен на ИнвеститоритеВ АЕЦ с инвестиция 20 милярда работят 200 човека. Колко човека трябва да работят при инвестиция от 90 хиляди според теб.от тази година АУЕР регистрира всеки киловат произведена ВЕИ енергия и през 2013 ще имаме точно колко % е тя. Сега се работи само на заклинания, През 2013 г. ще лъсне истината за ВЕИ в БГ и ще трябва да плащаме за квоти на ТЕЦ-овете. Ами по добре тези пари да ги дадем за чист ток и да дишаме чист въздух отколкото за ***. Не те задължават има свещи.
77
0
 
2
 
! Отговори
Фен на Инвеститорите преди 11 години
До алабалаДобре де какво правят работниците в тези централи.На покрива на сградата в която работя има около 30kw PV и никой не се е качвал там от както я пуснаха в април 2012.Фирмата, която я монтира определи поддръжката:"веднъж годишно профилакт. и до 2 пъти почистване на панелите"Нека всеки да инвестира, но и да си носи рисковете и да не ме задължава да му изкупуваме стоката.Цифрите във ф-рата са на база на прогнози.Реалността: над 800MW нови PV пуснати само за 05-06.2012 над прогнозата
76
0
 
1
 
! Отговори
алабала преди 11 години
До 88В тези прословути 16% от използваната енергия (не само ел. а и такава за отопление и охлаждане) влизат всички ВЕИ.-ФЕЦ, ВЕЦ, ПАВЕЦ, ВяЕЦ, БиогазовиЕЦ, дърва за огрев(те са с най-голям относителен дял, да те светна), геотермални, соларни инсталации и др. Та % на фотоволтаиците, демек скъпите е само 2-3% от целия микс на Ел. енергията и колкото и да е скъп не може да влияе на крайната цена тока, както го представя популиста Семерджиев. Кучето е скрито в кюмюра и сертификатите за СО2 от 13г
75
0
 
0
 
! Отговори
алабала преди 11 години
До 88- Всеки който за собствена сметка е вложил пари и труд е инвеститор. Не си длъжен да потребяваш и съответно плащаш електричество.- това, че ти не си видял не значи, че няма. И аз не съм видял в АЕЦ някои да разбива атомите, ама в колко ли АЕЦ-а съм ходил.- В АЕЦ спират за рехабилитация само 1 път на година- В СОТ-а също работят хора- Сегашната сметка си гледам от м. август 2012 г. и там го пише.-А колко месечно се произвежда от ТЕЦ и АЕЦ и ВЕЦ тези с 0,6 лв/кВ са едва 2% от всички.
74
0
 
0
 
! Отговори
Фен на Инвеститорите преди 11 години
До алабалаУточниения:- Не говоря за земеделец а за ИНВЕСТИТОР чиято продукция съм ДЛЪЖЕН да ИЗЯМ!- До сега не съм видял нито един работник в работеща PV.- Подръжката е веднъж годишно профилактика и до 2 пъти почистване на панелите.- Охраната в повечето случаи е СОТ (поне аз не съм видял никъде 24h жива охрана).Може би преди 3 години да е 0,01125 (от къде е статистиката ти)Месечно в южна България само се призвеждат от малки (<5MW) PV централи 9млн kWh!!! и все по 0.50-0.60лв./kWh без ДДС!
73
0
 
4
 
! Отговори
Ал Капоне преди 11 години
Тоя Семерджиев-Кюмюрджиев така се е осрал, че сега се чуди кого да сложи на дръвника, за да си обърше *** с неговата перушина. *** на ББ. Готов е да съсипе цял един сектор за да не вдигне тока, щото ще изпищат бабичките и няма да гласуват за ББ, а началника хич не ги обича тези неща. Но по некое време ще свърши тоалетната хартия и ще трябва да вдигна тока с много. Ако е преди изборите ще падне ББ, ако е след тях ще е драстично, за да компенсира досегашното задържане. И тогава ще лъснат.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И пропускате заграбването на земеделска земя за без пари от наши хора...Цената й е уникално ниска, а земеделската земя е краен ресурс!!!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 84Колко скоро ще бъдат въведени тези безплатни енергии. 5-600 години или кога. До тогава ще си се тровим и ще плащаме за зелени и сини енергии като пичове иначе трябва да хващаме гората или на марс.
70
1
 
3
 
! Отговори
алабала преди 11 години
До 82- и при банките е така с добавена стойност, ама без тях -зле.- работни места за охрана и подръжка (преди това за строители)- И земеделеца в село Нечуй петльово не изнася стока за чужбина, ама му ядем картофите.ВЕИ товарят сметката със ЗАБЕЛЕЖИ 0.01125 лв/кВТч, а въглещарките с два пъти повече(виж си разбивките във месечната сметка) и им дишаме пушека. Ама едно куче (ВЕИ) като го нарочат за бясно и всичките тояги са на неговия гръб. Кафявата мафия дърпа конците и поръча музиката.
69
2
 
6
 
! Отговори
До 78 преди 11 години
Като се замисля, опазил ме господ от такива ИНВЕСТИТОРИ (като тези във ВЕИ)- Те не носят никаква добавена стойност в икономиката. - Не осигуряват никакви работни места (след построяването на мощността). - Не изнасят стока в чужбина.Единствено товарят сметкита за електроенергия на всички нас!Бих ги нарекъл "***" но не и инвеститори!
68
0
 
6
 
! Отговори
алабала преди 11 години
Няма лош инвеститор - има лоши правила и корумпирана управляваща класа.Когато се раздават разрешителни за ВЕИ не са изненадани от рушветите, а когато трябва да оправдават повишението на цените пред пенсионерите са много изненадани от многото присъединени киловати, за които са взели рушветите. Ама по добре е да се правят на улави и да играят играта на лошия инвеститор и бедния пенсионер, за да отклонят удара от себе си и да го насочат в грешната посока. Разделяй и владей, а те в розаво. ***
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей имало 1700 парка,те май и бензиностанциите на Петрол бяха толкова.Да ги правят на увеселителни такива и без това овцете не могат да пасят там.Пък нали ще има и електромобили,пък ще иде човек до парка да си зареди колата,ще се спусне с електровлакчето няколко пъти па белким му излезе по ефтино зарядката,с настроение ще продължи на някъде,какъв проблем,на друг пункт,ако зарежда ще трябва да дръпне от мрежата.Тоя Курумбашев какъв проблем вижда.Начален момент на турбина с батария не се прави
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 74 За да задържи ниски цените на тока, ББ 1. декапитализира Булгаргаз (ДКЕВР му наложи продажни цени по-ниски от покупните)2. декапитализира НЕК (с безумните начинания с Руснаците)3. декапитализира ЕРП-тата (като ги накара само ТЕ да плащат за зелена енергия)4. декапитализира ВЕИ сектора (като ги рекетира с такса достъп)И като не остана кого да декапитализира ще вдигне цената на тока до нормалното й равнище. Не може с ресурси(горива) на световни цени, да правиш продукт 2 пъти по евтин.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 74Като потребител можеш да настояваш да си купуваш ток само на свободен пазар. На регулиран пазар, като нашия, само можеш да се съгласяваш с цените и да гласуваш на избори кой да ги определя. За Нищо друго не можеш да настояваш, а и няма пред кого да настояваш впрочем.Както днес резнаха ВЕИ така утре ще резнат когото си искат. И за това избягаха всички инвеститори от БГ, за де не ги резне ББ. Само при Лукашенко и ББ го има това чудо.
64
1
 
0
 
! Отговори
алабала преди 11 години
До 741. До 2020 година трябва да сме достигнали 16% от потребяваната енергия да е от ВЕИза всички които мислят като Андрешко (български селски хитрец) и питат "ами защо не си траем до 2019 и за една две години да се озеленим евтино" ще им напомня, че има определен график по който трябва да се движим с тези проценти и не можем да се правим на дребни хитрци (европейците да плащат дебело, а ние накрая тънко). Затова е този график, за да може всички солидарно да изпитаме жилото и меда.
63
0
 
0
 
! Отговори
Един тъпак преди 11 години
Интерестно Какво работят тези 17000 работници на PV централите. Охранява се от СОТ, по спецификация панелите се почистват 2 пъти в година и това е max!.До сега не съм видял нито един човек в работеш PV парк.Едно уточнение. Аз също си направих покривен 30kW PV и знам как се потдържа. За съжаление успях да получа акт 16 на 15.07.2012 т.е. по новите ниски цени и въпреки това се изкупува за 5.5 години. Цената на изграждане е под 42кEUR общо с труд и т.н.т