Парламентът си избра членове на ВСС

В новия състав влизат представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и РЗС
Обновена: 26 сеп 2012 15:04 | 26 сеп 2012 13:52,
38
Парламентът си избра членове на ВСС
Снимка: БТА

ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака” и РЗС вкараха свои представители в състава на новия Висш съдебен съвет. Това показа гласуването на кандидатурите в пленарната зала на парламента.

От квотата на ГЕРБ най-много гласове събра досегашният депутат на мнозинството и член на правната комисия Юлиана Колева.

Колева получи подкрепата на 171 депутати от присъстващите в залата. Срещу кандидатурата й не гласува нито един депутат и само шестима гласуваха с „въздържал се”. Другите кандидати на ГЕРБ, които заедно с нея получиха одобрението на залата, са Каролина Михайлова, Мария Кузманова, Светла Петкова и Соня Найденова. Изненадващо мнозинството не подкрепи кандидатурата на Бойко Рашков, която беше издигната от БСП. На негово място в новия състав на ВСС от квотата на левицата влизат Галина Карагьозова и Незабравка Стоева.

Още по темата
ДПС попълниха своята квота с кандидатурите на Васил Петров и Магдалена Проданова. Съдията Димитър Узунов, издигнат от РЗС и бивши членове на „Атака”, също влезе в новия състав на ВСС.

Следователят Ясен Тодоров, издигнат от „Атака”, също намери място сред новия висш орган на магистратите. Сините останаха без представител във ВСС, след като кандидатът на СДС Владислав Славов получи едва 18 гласа подкрепа. Първото заседание на новия Висш съдебен съвет трябва да се проведе на 3 октомври.

Най-отговорната задача пред него е изборът на нов главен прокурор. Това подчерта представляващият настоящия ВСС Анелия Мингова.  „Пожелавам им в аванс да имат сили да вземат много мъдри решения”, обясни Мингова.

Левият депутат Мая Манолова посочи, че по-скоро е разочарована, че публичното изслушване на кандидатите от парламента преди седмица не е оказало значение върху крайните резултати. „Кандидати, които се представиха блестящо, не бяха избрани и други, които имаха не особено убедителни изяви, в крайна сметка получиха подкрепа от депутатите от мнозинството”, коментира Манолова.

„Което говори за това, че изборът беше безпрецедентно публичен, но не беше прозрачен”, допълни още левият депутат. Тезата й беше подкрепена от Веселин Методиев от „Синята коалиция”. С уточнението, че ДСБ не е издигнала свои кандидати, Методиев обясни извън пленарната зала, че порокът на договаряне на партийни квоти при излъчването на ВСС не е бил преодолян.

„Беше създадена една процедура, в която се създаде за момент измамно усещане, че прозрачността ще доведе до нещо позитивно. Прозрачността се оказа едни маратон на изслушване от 16 часа в пленарната зала, за да затвърди през гласуване днес в пленарната зала същото това партийно квотиране. Идеята, че Андрешко ще излъже Брюксел, е много пагубна идея”, допълни Методиев

Избраната с безспорна подкрепа Юлиана Колева благодари на всички свои колеги и изрази надежда, че подкрепата се дължи на работата, която е вършила през тези три години в правната комисия на парламента. Относно избора на новия главен прокурор Колева изрази надежда новият ВСС да проведе открита, честна, състезателна и видима за всички прозрачна процедура. На въпроса дали е имало договорка за това как ще се попълни 11–членната квота на парламента във ВСС, Юлияна Колева обясни, че няма подобни наблюдения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Защо изобщо трябва да има във ВСС членове избрани от депутатите. Нали съдебната система трябва да е независима. Тези нагли депутати не искат да променят закона, за да си правят в съдебната система каквото си поискат. Тези 11 члена избрани от НС със сигурност ще ги слушкат и ще им изпълняват исканията. На това му викам порнография.
29
0
 
15
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Политиците от парламентарно представените партии чрез своите депутати от ПГ наистина създадха солидни предпоставки да се смята,че разпределението на членовете на ВСС от парламентарната квота беше предрешено. Все пак пробив настъпи: не бяха избрани Вл.Славов, Б.Рашков и Пелвска, но изборът на Св.Петкова много намирисва на отплата за изпълнената задача - оправдаването на тримата колеги-съдии от ВАС от състави, чиито шеф беше тя. Не смятам,че и активистите на ИПИ, ИРСП, Правен свят и Капитал - Хр.Иванов, Р.Босев, Веселинова и тяхна колежка от ИРПС стояха "мирни" : те положиха всички усилия "да командват парада" и техни хора да станат членове на ВСС. Заварката не стана ...
28
0
 
15
 
! Отговори
Маджаров преди 11 години
Политиците си направиха коалицията още преди изборите,вече ни е ясно на изборите кои каква роля ще играе, думите са излишни действията го показаха.
27
0
 
19
 
! Отговори
Е,нема що преди 11 години
все отбор юнаци- *** повсеместна!
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В тази статия има една хубава новина-че бойко Рашков и Владо Славов не влизат във ВСС. А останалото не е извненада за никого. Както е било и ще бъде, наши хора се назначават за да кадруват в наша полза.
25
0
 
16
 
! Отговори
ДО КУЧКАР преди 11 години
ЧЕ Я ЗЕМИШ, АМА ОНА Е НАУЧЕНА ДА ИДЕ МНОО СЛАДОЛЕД. ЧЕ ТЕ РАЗОРИ ИЛИ ЧЕ СКЪСА СИНДЖИРЯ.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алексей Петров - РЗС - член на ВСС. Аферим машала
23
1
 
24
 
! Отговори
кучкар преди 11 години
Абе тая манолова че я земем за куче у дома,много лае,ама не апе,така ем че ми обажда...ем нема да апе ората. :))))))))))))))е..верно че не е от сой...ама махленските най-убаво лаят,особено като им дадеш малко пръжолка и сланинка. ;)
22
0
 
18
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
Когато пряко избираме министър председателя(или рпезидента, ако станем президентска република), председателя на народното събрание и депутатите, полицейските шефове и магистратите, и с еподсигури подходяща законова уредба за свобода наслвото и медиите - можем да зпаочнем да говорим за демкрация..т оя комунистическо-капиталистическо-олигархичен фалш в моемнта не става и за дъержава то тип стан...
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе 20-ти, какво е това сини. Ти си се объркал нещо, такива отдавна няма.
20
8
 
17
 
! Отговори
до 11-ти преди 11 години
Драги, вземи слезни от облаците. Костов е също толкова червен колкото всички останали. Какво преподаваше той във ВМЕИ, а? Явно си останал единствена заблудена овца. Всички са едни и същи, а цвета няма значение, както дали ще кажеш комунист или капиталист те са едни.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Парламентът си избра членове на ВССВ новия състав влизат представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и РЗСбъдещото управление на следващите избори, вижте и запомнете и си спомнете когато минат изборите и после ще си говорим дали няма безпринципни коалицииИсторията на нашата малка и глупава страна е показвала че партиите които си издигат кандидати за ВСС после управляват, а след тях са тези които нямат
18
8
 
20
 
! Отговори
sk преди 11 години
сините са единствената опозиция. всички останали са различни версии на БКП
17
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това което направи Станишев в парламента е позор Никога несъмси позволявал обиди на бихмо казал *** *** В П_ТА *** ИНА ЦЯЛАТАТИ ПАРТИА БСП
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
циркаджииииииииии
15
2
 
22
 
! Отговори
виц преди 11 години
Цветанов и Дянков срещат премиера умислен и разтревожен. Питат:- Г-н премиер, проблеми ли имате?- Всъщност, да - отвръща той.- И какви са те?- Чудя се какво да избера: от една страна ме канят на мястото на Бербатов в "Юнайтед", от друга Илиана Раева - в нейния ансамбъл.- Че там какво?- Това, дето го мога - ленти и бухалки.Виц на деня Един известен политик починал. От БТВ не знаели как да кажат тъжната новина и нагърбили Чолаков с бойната задача. Той не се смутил и с типична усмивка на уста :-Днес над страната е облачно и мрачно. В центъра и около Народното събрание минус един, на Орландовци плюс един.
14
0
 
16
 
! Отговори
lusna istinata преди 11 години
Bsp e podloga,nestastnizi,nikva opoziziq,bokluzi
13
2
 
16
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
na typite komunisti da kaja,4e bez gerb i da se ose*at na mogat,a na gerb,4e se syuzi s bsp. Glasuvaite zatova za nazionalisti4eskite partii-NDP ili druga
12
7
 
15
 
! Отговори
Раличка преди 11 години
До 11 - "после пак Костов да ви е виновен"Че то, ако приемем за вярна тезата си, само около един процент от българите не са комунисти. Толкова е подкрепата за драгалевския командирник - под 1 %. :) Я се вземи в ръце и не истерясвай, другарЬО! :)))
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В предишни дни четохме за схемата 5/2/2/1/1, която после беше "опровергана", но реално се е реализирала ...