АЕЦ „Белене“ - НЛО или с кого ще водим преговори?

ГЕРБ внася решение, което не отменя замразяването, иска 200 млн. евро гаранция
Обновена: 27 сеп 2012 14:53 | 27 сеп 2012 13:39,
217
АЕЦ „Белене“ - НЛО или с кого ще водим преговори?
Снимка: архив, Reuters

До края на деня депутати от ГЕРБ ще внесат в деловодството на парламента предложение, с което подкрепят провеждането на преговори за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадката в „Белене”.

Проекторешението, което беше раздадено на медиите, вече е подписано от председателя на парламента Цецка Цачева и от депутатите на ГЕРБ, които членуват в икономическата комисия на парламента.

Диан Червенкондев, който е един от вносителите на предложението, обясни, че с него не се отменя решението на парламента от 28 март, с което спряха строителството на АЕЦ „Белене”.

Проектът на ГЕРБ вече е изпратен и до другите парламентарни групи и при желание и те могат да се подпишат под него, обясни депутатът.

В препоръките, които депутатите правят към Министерския съвет, се разглежда възможността за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадката на „Белене” при определени условия.

Още по темата
Цената на сделката да бъде не по-малко от направените разходи от българска страна. Да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията между Националната електрическа компания, Атомстройекспрот, като се предлага да се поемат всички настоящи и бъдещи плащания и претенции към НЕК, в това число арбитражни производства.

Сред предложените от депутатите на ГЕРБ условия фигурира и гаранция в размер на 200 млн. евро, която потенциалният инвеститор трябва да преведе в полза на НЕК.

Страната ни задължава инвеститора да носи отговорност за ядрена вреда, управлението на отработеното ядрено гориво.

В друга от точките на проекта се предвижда държавата да няма ангажимент да изкупува произвежданата от централата електрическа енергия. Но трябва и да се договори възможност за придобиване от НЕК на дял от капитала на АЕЦ „Белене” по номинална стойност.

Червенкондев обясни, че министърът на икономиката и енергетиката ще бъде задължен да информира всеки месец Народното събрание за проявен интерес от страна на потенциални инвеститори и хода на преговорите с тях.

От десницата и левицата заявиха, че няма да подкрепят предложения проект на ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обясни, че днес е разговарял с министъра на икономиката Делян Добрев.

Костов е препоръчал на Добрев българското правителство да поиска официално становище от Американския департамент по енергетика за инвеститора Глобъл пауър консорциум. От министъра на енергетиката той получил уверение, че кандидатът ще бъде проверен.

„Защото информацията, която ние имаме е, че това е най-меко казано съмнителен или измамен инвеститор. Нашата информация ни кара дълбоко да се съмняваме в качествата на този инвеститор”, обясни пред медиите в парламента Костов.

Той допълни, че в никакъв случай не става въпрос за стратегически инвеститори и сините настояват това да стане ясно, преди да се предприемат каквито и да е действия от правителството или Народното събрание.

Според Костов, което и да било проекторешение на парламента за „Белене”, по същество ще означава ревизия на предишното решение на правителството и парламента за спиране на строежа на АЕЦ „Белене”.

„Това унищожава българската държавност в очите на всички останали сериозни страни от ЕС и НАТО, защото показва, че държавата се върти като ветропоказател”, допълни Костов.

 „Това е непредсказуема страна и с така държава не може да се водят сериозни междудържавни отношения. Вижте, никоя сериозна страна не води преговори с неидентифицирани летящи субекти. Никоя сериозна страна не залага авторитета си да прави подобно нещо. Каквито и да е условия да се поставят на такива субекти, е абсолютна щета за авторитета на страната, правителството и Народното събрание”, завърши позицията си Иван Костов.

От левицата определиха вчерашното изслушване на потенциалния кандидат по проекта „Белене” като кризисен PR.

„Това, което се случи, е абсолютен кризисен PR на Бойко Борисов и на ГЕРБ”, коментира Румен Овчаров.

„Те очевидно разбраха, че след внасянето на 800 000 подписа по темата „Белене”, темата енергетика и „Белене” ще станат решаващи за предстоящите парламентарни избори”, допълни той.

От името на БСП Овчаров обяви, че няма да подкрепят проекторешението на ГЕРБ.

„Ще внесем собствено решение, което ще бъде по-близко до конституционните правомощия на Народното събрание. Просто ще поискаме отмяна на предишното решение на НС, с което беше спрян проектът „Белене”, обясни Овчаров. Червените не се отказват и от идеята си за референдум.      
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 11 години
това е стратегически, военно значим ако щеш проект--------------------- A, сетихте се най-после! Е, затова трябва да е поне в ръцете на съюзници, а не в ръцете на руснаците, с които след 3-4 години ще воюваме.
154
1
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Г-н Петров, освен всичките зависимости и рискове за които трошим клавиатури от години и никой не ни обръща внимание, има още един.Европа изсипва милиарди всяка година под различни форми тук.Пари на еврпейския данакоплатец.Вярно,че са целеви,но вътрешното разпределение на бюджета си е наша работа.В един момент гражданите на ЕС ще кажат `стига`,ние даваме пари на Българите защото са бедни,а те подаръци правят на Кремъл.Тогава какво ще правим?
153
2
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Интересно е, че по една нелепа случайност Сам Реди твърди, че е работил в енегетиката в Чикаго последните 29 години, също като кръстника Мурат Балагула.Руската мафия е издънка на КГБ, също както нашата е издънка на ДС. И другарят Путин и другарят Борисов са тясно свързани с двете организации в частта им, която легализира мафията, като превзема държавата. Птимерно *** Холдинг купиха българската част на ЕОН, знаем колко близки са *** и ГЕРБ.
152
0
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
"Някъде през 1989-1990 в съветската преса се появи интервю със знакова фигура на руската мафия в Чикаго кръстника Мурат Балагула.Журналистката се интересуваше, защо г-н Балагула така настойчиво инвестира в регионалната енергетика. Отговорът беше приблизително следният: В началото на века се смяташе печелившо да инвестираш в хазарта, в проституцията и в шоубизнеса. После дойдоха наркотиците. Сега времената са други овладееш ли шалтера, в твои ръце е всеки бизнес /разбирай гореизброеното бм/, в ръцете ти е и икономиката и политиката."
151
1
 
8
 
! Отговори
до 174 преди 11 години
Нещо много по лошо.Искат да строят хранилища за ядрени отпадъци в България,да се приемат отпадъците и от Европа и Америка.Сам Реди,работи във фирма FRENUS-дейността на фирмата е такава.Понеже е частна ,на българска земя ще приема ядрените отпадъци и от света.От тая дейност в днешно време се печели много.При използване на ядрено гориво от Русия,те си поемат задължението за отпадъците,както е в Козлодуй.
150
4
 
2
 
! Отговори
към 177 преди 11 години
Ей талант, погледни малко по далеко от новинарски популизъм,Станишев,Овчаров те са виновни, а твоя възлюбен се е цункал с Американците и са си казали еми по добре ще е. Лобизъм и рушвети ще има винаги, колкото е по голям проекта толкова ще е по голям рушвета. Ама заразлика от сегашните БСП взимаха, крадяха и тн, но оставяха и за бизнеса и за народа, сега не е така. АЕЦ 100% чужда частна собственост, това не е магазин на Зара това е стратегически, военно значим ако щеш проект. В чужди ръце???
149
0
 
7
 
! Отговори
До 157 преди 11 години
На никого не се е опънал Бойко Методиев Борисов. След като неговата "дюнер-секюрити" катастрофално се провали на летище "Сарафово", както американците, така и по линия на ЕС са му казали, че до второ нареждане, България не трябва да се съгласява с версията на Нетаняху. Освен ако не събере такива доказателства за нея, че и български съд да му ги признае.
148
5
 
4
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Руснака идва у нас не да строи АЕЦ - това е само за парлама. Идва да строи хранилище за ядрени отпадъци и завод за преработката им. Именно в тази пазарна ниша има огромно търсене и малко предлагане в рамките на евросъюза. Като прибавим към това, че има директива ядрените отпадъци да не се изнасят извън ЕС, това прави бизнеса много печеливш. Повечето хора оприличиха руснака строител като добре облечен клошар и са прави, той се занимава със събиране на ядрени отпадъци и преработката им.
147
5
 
4
 
! Отговори
Въй майкооо преди 11 години
Овчаров и Станишев са подскочиха като опарени,щом разбраха че ще трябва да си връщат комисионните на Русия
146
1
 
5
 
! Отговори
каро преди 11 години
Вече сме в класиката .Имамеси български Хамлет."Да бъде или да не бъде..."Белене".Чудеса!Или водевил?Какво още може да ни изненада?Може би ...предстоящите избори?!
145
1
 
5
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО, ЗАЩО ТОГАВА ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ - ЧЕРНА ВОДА!!! (а икономиката ни дори не работи)- ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ТВЪРДЯХА, ЧЕ ИМАЛО ИЗЛИШЪК ОТ ТОК (е, свършиха мръсната работа на ГЕРБ и те от благодарност ги разтуриха)- БОКО КАЖИ СИ!!! ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!- Но ПИТАМ:- Защо е ВЪВЕДЕНА КВОТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА СВРЪХЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ТОКСАМО ОТ 23%...??? - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА В МАРИЦА-ИЗТОК СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори ПРОДАЖНАТА цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки (при себестойност 2,42 както казват англичаните), което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 ст...., е, които можем да си го позволим де...
144
2
 
6
 
! Отговори
Изроди преди 11 години
Защо *** мили искате, американци да строят проект атомен на територията на България, без грам Българско участие, на кой според вас ще продават ток през коя преносна мрежа ще излиза от кой ще сме принудени на купуваме ток, като се затвори АЕЦ Козлудуй. Защо се мръщехме *** русомрази като ни предлагаха да го построят за 6 млрд долара и да е Български, за чии мрънкахте, а сега същите тикви дето викаха 6 млрд е много викат То огромна инвестиция поне 20млрд лева. Наголете дупете и ние покрай вас.
143
9
 
1
 
! Отговори
EU citizen преди 11 години
Е, не е зле и този финт да им разиграем на руските ***.
142
0
 
6
 
! Отговори
Охо Бохо преди 11 години
"Така смърди, че не се трае" Малко цитатче от един знаков сериал.
141
1
 
12
 
! Отговори
ДО 170 преди 11 години
АЗ ПЪК НИКОГА НЕ СЪМ ВЯРВАЛ, ЧЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ *** ПРИ ГОТОВА ЛИЦЕНЗИРАНА ПЛОЩАДКА И ВСИЧКИ РАЗРЕШИТЕЛНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ДА ДРЪПНЕ ШАЛТЕРА.
140
1
 
16
 
! Отговори
телеманиак преди 11 години
Ха-ха-ха, а аз си мислех, че хитовия сериал "Гьолът" е свършил, пък то интересното тепърва предстояло!
139
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО ЩЕ ДА СА МАРСИАНЦИ- ТОВА СА ОГРОМНИ ИНВЕСТИЦИИ, КОИТО ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПО ВЕРЛИГАТА ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ- МНОГО БЪЛГАРСКИ ФИРМИ ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ СВЕЖИ ПАРИ, АДСКИ НЕОБХОДИМИ В МОМЕНТА
138
4
 
5
 
! Отговори
до 167 преди 11 години
Не разпространявай гнусни лъжи- това е един от най-мощните пенсионни фондове на американските военни- знаеш ли какви пенсии получават? А това, че има намесени евреи- къде ли ги няма ? Това е фонд на най-едрия еврейски катипал- какви джуджета като Галеви и Цветелинка? Тя се готви да е един от подизпълнителите, но това са дребни трохи.
137
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Във време на криза ,е номрмално всеки да се радва на каквато и да е била инвестиция ,без значение къде е в страната,а пък и този регион се нуждае ,но ми се струва ,че повечето блага ще се осетят главно в Плевен , а не толкова в самия град Белене или страната.
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Инвеститора идва у нас не да строи АЕЦ - това е само за парлама. Идва да строи хранилище за ядрени отпадъци и завод за преработката им. Именно в тази пазарна ниша има огромно търсене и малко предлагане в рамките на евросъюза. Като прибавим към това, че има директива ядрените отпадъци да не се изнасят извън ЕС, това прави бизнеса много печеливш. Повечето хора оприличиха инвеститора Реди като добре облечен клошар и са прави, той се занимава със събиране на ядрени отпадъци и преработката им.