Политически циркаджилък за „Белене“ в парламента

Депутатите създадоха анкетна комисия, която да разследва сагата по проекта
Обновена: 3 окт 2012 14:32 | 3 окт 2012 13:38,
138
Политически циркаджилък за „Белене“ в парламента
Сагата "Белене" ще нищи парламентът. Снимка: архив, Булфото

Генерална репетиция за дебатите по референдума произведоха днес депутатите в парламента.

Повече от три часа те разиграваха „политически циркаджилък”, както го определи независимият Георги Терзийски.

Повод за споровете стана внесено предложение от „Синята коалиция” за създаване на временна анкетна комисия, която трябва да проучи всички данни и обстоятелства за решения и действия по АЕЦ „Белене” от 2002 г. до месец март 2012 г.

Предложението на сините получи одобрението на 112 народни представители, 19 бяха против, а 8 гласуваха с „въздържал се”.

Единственият депутат на БСП, който подкрепи създаването на анкетния орган, беше Румен Овчаров. По време на дебатите в залата Овчаров уточни, че ще подкрепи формирането на временната комисия, защото тя ще проверява какво са направили и управляващите от ГЕРБ за „Белене”.

Вносителят на проекта Мартин Димитров от „Синята коалиция” обясни от трибуната, че никога до сега проектът „Белене” не е проверяван изцяло от 2002 година, когато по него започнаха да работят няколко правителства.

Той обясни, че анкетната комисия, оглавявана в началото на мандата на ГЕРБ от Стоян Мавродиев, е разгледала „малка част от безобразията” по „Белене”.

„Ако проектът се беше случил в този вид в Германия, там със сигурност щеше да има разследване и политически оставки. И вместо да търсят отговор, на нас ни предлагат референдум”, констатира Димитров.

Въпреки че получи подкрепата на управляващите, Мартин Димитров ги упрекна, че ако има 41-то Народно събрание грях по отношение на „Белене”, той е свързан с това, че е извадило част от истината, а не цялата истина за втората атомна централа.

„Извинявайте, колеги от ГЕРБ, но вие нямахте категорична позиция. Вашата позиция лъкатушеше ту така, ту така”, коментира той.

Червеният депутат Румен Овчаров пък обяви, че с две ръце ще подкрепи подобна идея, тъй като комисията ще трябва да проверява и ГЕРБ.

 „Един милиард и петстотин хиляди лева пропилени на вятъра, ето това са вашите заслуги”, обърна се към управляващите бившият министър на икономиката и енергетиката в тройната коалиция. „ Правете комисия, но след 10 месеца мандатът ви свършва. Но прокуратурата ще работи и след 10 месеца, имайте предвид всичко това”, продължи с тезата си за нанесените щети по проекта Овчаров.

Той заподозря, че активността на сините по темата с анкетната комисия се дължи на користни цели. „Истината е много проста. Господата сини искат да се включат в играта, от която вече очевидно отдавна са отвън. Вие обаче какво искате да направите? Осъзнахте, че направихте една огромна глупост. Разбрахте, че загубихте първия етап от битката за „Белене” още в момента, в който внесохме подписката. Разбрахте, че загубихте политическата и експертната дискусия през изминалите два месеца.  За това на бърза ръка разработихте кризисния PR с така наречения инвеститор”, обясни Румен Овчаров.

„Сега очаквам да чуя от вас, че този референдум сте го инициирали вие и искате да спасите атомната енергетика. Това е поредното нахалство от вас и очаквам да го чуя”, допълни още той.

Още по темата
Сметката, която Овчаров направи, е, че всеки българин е извадил от джоба си за „Белене” около хиляда лева.  „

"Вашите лъжи и политически демагогии са ясни и ще станат ясни на обществото, когато започнем да дебатираме референдума”, коментира от своя страна  Диан Червенкондев от ГЕРБ.

„Избирателите на БСП искат „Белене” да се строи. Аз ви питам какво искат избирателите на ГЕРБ? Вие с вашите решения напълно ги ошашавихте. „Белене“ първо се оказа гьол, после изключителен проект, после се оказа, че трябва да го спрем. В четвъртък  госпожа Цачева казва, че ще спре решението от март месец, в петък го внасяте, в понеделник го изнасяте. Аз, ако бях избирател на ГЕРБ, нямаше да мога да разбера какво искат неговите лидери”, репликира го обаче червеният Петър Курумбашев.

„Единственото, което разбирам, е, че всяко последно изказване на г-н Борисов е вярно, независимо дали противоречи на 360 или 180 градуса на предишното”, допълни още той.

 „Нека направим тази комисия и видим какви неща ще излязат от кутията „Белене“. Тогава ще бъде информиран и целият български народ”, отвърна Червенкондев.

Той заяви, че не омаловажава мнението на хората, участвали в подписката за референдум.

„А ако волята на народа е обратна? Референдумът не е само за избирателя на БСП. БСП може да иска Бузлуджа да стане космодрум, да, ама не. На референдума ще трябва да участват над 4,5 млн. души и тогава да кажат да или не. А не вие с вашите решения и 35 народни представители да решавате”, коментира Червенкондев.

Съпредседателят на „Синята коалиция” Иван Костов изрази надежда, че комисията ще успее да извади на светло хората, които са получили комисионни покрай проекта.

„За всички тези държавни поръчки, които са извън закона и се провеждат в нарушение на процедурите на закона, се взимат огромни комисионни. Това се е случвало и ние искаме да знаем какво точно се е случило. Народното събрание трябва да каже, както каза президентът, че НЕК е пощенска кутия на тези комисионни. Тя е табелата, зад която стоят зле прикритите нарушение на министър-председатели, на министри на икономиката и енергетиката. Трябва това нещо да се изясни и прокуратурата да не се правят, че не знаят как се взимат тези решения за стотици милиони евро, без да знае уж министърът”, каза Костов.

 Бившият премиер и лидер на левицата Сергей Станишев коментира, че с всички приказки по темата „Белене” се е получил един тюрлюгювеч, от който хората не могат нищо да разберат.

 „Синята коалиция” в момента обслужва много угоднически интересите на управляващите. Тук целта е да се обърка общественото мнение. Защо се предлага срокът на действие на комисията да е до края на март 2012 г.? Защото стана ясно, че са се водили разговори зад гърба на парламента, а господин Делян Добрев тържествено доведе инвеститори”, обясни Станишев.

Той беше категоричен, че не приема тезата, която ГЕРБ и други налагат - българинът е прост и не може да се ориентира в тази сложна тематика.

„След като вашите управляващи се ориентират, макар че не личи много, средно интелигентният българин прекрасно може да направи своя избор на базата на обективни данни и факти”, каза Станишев.

По отношение на темата с атомната енергетика лидерът на БСП не пропусна да жегне премира Бойко Борисов. „Притеснявам се, че държавата е на автопилот. Няма пилот в самолета”, коментира Станишев.

От „Атака” обясниха, че ще подкрепят създаването на въпросния парламентарен орган.

„Явно в „Белене” има голяма далавера, след като такъв патос се влага в темата. Искам да има такава комисия и да разследва такива комисионерски посегателства. Това го казва човек, на когото комисионерството е абсолютно непознато и никога не случвало се в неговото правителство”, иронизира изказването Костов Волен Сидеров.

Той обясни, че парламентът трябва да е последователен в действията си и затова предложи да се създадат още няколко анкетни комисии, които да разследват продажбата на „Нефтохим“, на БГА „Балкан“, които се случиха по време на управлението на Костов.

„Ще ви предложа пълен списък с анкетни комисии и се надявам в тях да участват депутатите на ГЕРБ, които с такъв плам се готвят да участват в тази комисия”, допълни Сидеров.

Заседанията на комисията ще бъдат излъчвани пряко по БНТ и БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб е на път да си присвои уникалното явление референдум, първият известен в демократичната ни история. Ще бъде направен с фанфари, лично под патронажа на президента, шумно рекламиран като ПЪРВИЯТ РЕФЕРЕНДУМ НАПРАВЕН ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО ИМЕННО НА ГЕРБ, и така ще остане в историята, това че е инициатива на БСП надали някой ще го помни, ще се запомни само кой го е провел! Лично Б.Б. благодари на другарите за подарената хубава инициатива. Да ни е честито !
91
1
 
0
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
След като вашите управляващи се ориентират, макар че не личи много, средно интелигентният българин прекрасно може да направи своя избор на базата на обективни данни и факти, каза Станишев. ---Хах. Герберите си хапнаха от пуйката, от бялото месо.
90
1
 
0
 
! Отговори
до Румен 221 преди 11 години
Ти къде изчезна? Все повече те харесвам и се радвам,че в опосканата ни татковина има хора като теб
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БКП при Тато не беше такъв лъжец и манипулатор както ГЕРБ. На отчайващо явна истина казват: "Не, това е лъжа". Тия простаци час по-скоро трябва да си вървят. .Те са срам за България и срам за всеки един от нас поотделно. /Това не се отнася за "герберите". Те срам нямат./
88
4
 
4
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
97-ми,ЦИТИРАМ ДОКЛАДА НА АНГЛИЧАНИТЕ, ПРОЧЕТЕН С РАЗБИРАНЕ...АКО НЯКОЙ ДРУГ ТВЪРДИ СЪЩОТО..., ЩЕ ТЕ ПОПИТАМ:- ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е ОБЕКТИВНА ИСТИНА...?
87
4
 
2
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
Абе ти нормален ли си и в същото време защо цитираш на Манчев думите?
86
3
 
9
 
! Отговори
афигу преди 11 години
Ако стане частен АЕЦ -тежко и горко на всички ни, деца и внуци. Няма да разрешат да си купите акции не разбрахте ли?
85
8
 
21
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ЗА МАЛЦИНАТА ОЩЕ НЕ РАЗБРАЛИ КОЛКО Е, ЦЕНАТА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ И ТОКА- До сега, за 1,39 милиарда, са произведени два и половина реактора за АЕЦ-Белене, чехския, готовия и втория полусглобен на 25% и почти цялото помощно обурудване и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория!!!- С разликата до 3,95 милиарда, само български министър, ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!- Спроред консултанта HSBC, крайната цена е 5,75 милиорда евро, а усреднената себестойност на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.42 ст/кВч. - Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. - Днес Козлодуй продава по 6,5 ст!!!ПРОСТО Е, но не и за корумпирани министри - Себестойността на ТОКА (средна за 60 години) от Белене е 2,4ст. (доклад на англичаните стр.11 долу в ляво), а ЦЕНАТА на Белене е 3,95 милиарда евро при подписването... Продажната цена в доклада е 7,5 ст. средно за 60 години)- АКО НЯКОЙ МИ КАЖЕ КАКВА ЩЕ Е ИНФЛАЦИЯТА ДО ЗАВЪРШВАНЕТО - ЩЕ МУ КАЖА "КРАЙНАТА ЦЕНА"...МИНИСТЪРЧЕТО ДОБРЕВ ЛЪГА В ПАРЛАМЕНТА, КАТО ДЪРТ САЦИАЛНО СЛАБ, КОГАТО КАЗА, ЧЕ ЦЕНТРАЛАТА СТРУВА 20 МИЛИАРДА- А ЗА ИСКАЩИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА ТВЪРДА ЦЕНА НА ПРОЕКТ КАТО АЕЦ-БЕЛЕНЕ - ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е ИНЖЕНЕРИНГОВ ПРОЕКТ... И... МОЖЕ БИ..., САМО МОЖЕ БИ..., ЩЕ ПОУМНЕЕТЕ... ТА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГОЛЯМ ИНДУСТРИАЛЕН ОБЕКТ НЕ Е ПОКУПКА НА ДЪНКИ ЗА 5 ЛВ. В КВАРТАЛЕН ДРИП-ШОП!!!
84
10
 
3
 
! Отговори
Петър Белоречки преди 11 години
Трабва да се зададе следния точен въпрос за референдума за АЕЦ-Белене: ЩЕ УЧАСТВАТЕ ЛИ СЪС ЗАКУПУВАНЕТО НА 2000 ЛВ.АКЦИИ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ, С КОИТО ЩЕ СТАНЕТЕ СЪАКЦИОНЕР ПРИ НЕЙНОТО СЪЗДАВАНЕ??? Не трябва да се допуска България да стане финансово зависима като Гърция и да плащат за АЕЦ Белене внуци и неродени правнуци. Всичко друго са бесове на ПЕС-ове и всякаква осталная ***....
83
2
 
11
 
! Отговори
от САЩ преди 11 години
26 октомври в САЩ е национален ден на тиквата!И хората уважават този ден, защото в една гладна година, след като изяли брашното, заделено да изкарат годината и като са нямали какво да ядат са се спасили като са яли супа от тиква, ядене с тиква, десерт с тиква. И така до новата реколта. След това всяка година го празнуват в последния петък на октомври.А ние не уважаваме достатъчно този плод и тъпите наричаме тикви...
82
3
 
20
 
! Отговори
ПФУ преди 11 години
ГЕРБАВИТЕ СЪВСЕМ СЕ ОЛЯХА. НЕ ЗНАЯТ ЗА КАКВО ДА ЛЪЖАТ ПО- НАПРЕД ЗАВАЛИИТЕ. ОПЛЕТОХА СЕ В СОБСТВЕНИЯ ХАОС, НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, АЛЧНОСТ И ПРОСТОТИЯ. КАКВО ДА ИСКАШ ОТ КУЛТУРТРЕГЕР ИЗПЪЛНЯВАЩ ДЛЪЖНОСТТА МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА.ТОЙ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ МУ Е ЗАД*НИКА, ТА ЩЕ УПРАВЛЯВА ИКОНОМИКАТА НА ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВАНА ПО ПРЕСТЪПЕН МАФИОТСКИ НАЧИН, ОТГОРЕ НА ВСИЧКОТО ДА ИЗГЛЕЖДА,ЧЕ ВСИЧКО Е ЛЕГЕ АРТИС.С МНОГО БИЕНЕ В ГЪРДИТЕ И "АРАЛАМБЕНЕ".
81
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако искаш една работа да НЕ се свърши създай комисия.Това е нашенски патент.
80
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Става все по ясно, че първият амбразурчик Р. Овч. ще е и първата жертва на мъртво роденото отроче АЕЦ Белене,...а вторият: Царя който като лош покерджия игра Ва-банк и даде съгласието си са "рестартирането" на градоманският проект !
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като ще говорим за пилоти и самолети,та с кой полет дойдоха тия инвеститори и кой пилот ги докара,че и за чия сметка и тя влиза ли в тая сметка.
78
3
 
35
 
! Отговори
киловатчас преди 11 години
По въпроса за Белене, Бойко и цялото му правителство изпаднаха в паника и се държат като стадо разбеснели се шимпанзета! Няма ден, през който Тиквата да не се изложи на световно ниво!Но с последното си изпълнение - да пита RWE кой ги е изгонил - направо счупи тъпометъра! Тоя човек, явно си е повярвал,че държавата му е бащиния и може да я излага пред света както си иска!! Не се срамувам,че съм българин, но се срамувам от човека , който в момента ни представя пред света..
77
12
 
9
 
! Отговори
стоян преди 11 години
до Румен221,това дето го пишеш са ПЪЛНИ ИЗМИШЛЬОТИНИ И ПРОСТОТИИ,БОЗА,АМА БОЗА ВКИСНАТА,когато видя договора с Атомстрой и оценката на HSBC в ЦИФРИ И РАЗЧЕТИ ТОГАВА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ИСТИНАТА,а ти *** си поредния червен шаман разтягащ локуми и лъжи,а когато пишеш за комисионните на Костов от ТЕЦ ,ако си честен,кажи за 10 милиарда евро какви комисионни е взел Р.Овч. и шайката около него,за фирма Фронтиер кажи колко парици прилапа от НЕК,няма да кажеш,но зад това име Румен221, дали не си ти Овчаров,а.
76
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ НИ Е ЯСНО ,ЧЕ ГРОБОКОПАЧИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СА *** И ***...КОЛКОТО И ДА СЕ СТАРАЕТЕ БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА БЪДЕ ЗАКРИТА....ВЪН ТИРАНИНА-СВОБОДА НА НАРОДА!!!!!
75
0
 
24
 
! Отговори
диди преди 11 години
E - досега бяха 40 мил. за референдум /ненужни разходи / , а след заплатите на тази комисия/ която не знам защо я има / - колко ли ще станат разходите --- и кой ще плаща ?
74
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОЛНИ ГЕРБЕРИ А ВАС КОГА ЩЕ ВИ РАЗСЛЕДВАТ??????ВРЕМЕТО НАБЛИЖАВА!!!!!!!!
73
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И Меркел изгони ТИКВУНА СПОМНЯТЕ ЛИ СИ?????