Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка

В Мароко минималната заплата е 240 евро, съобщи Драгомир Стойнев
Обновена: 7 окт 2012 17:21 | 7 окт 2012 14:09, Елка Василева
735
Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка
Сравняват заплатите у нас вече с тези в Африка. Снимка: архив, Булфото

В България твърдо мога да заявя, че има експлоатация на работниците, каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев. Той участва в кръгла маса "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи", организирана от КНСБ.

Ние имаме възможно най-ниските заплащания не само в ЕС, а вече и в Африка. В Мароко минималната заплата е 240 евро, а в следващия член в ЕС- Република Хърватия - 450 евро, каза Драгомир Стойнев.

Той отбеляза сред причините за ниското заплащане у нас на труда прекалено голямата по думите му норма на печалба – 35-40 процента. В останалите развити държава тази норма е 18 процента. Там хората предпочитат да инвестират в своите работници, вместо да си купят яхти, да ходят на скъпи почивки и да си купят луксозни вили, каза Стойнев.

В отговор на въпрос Стойнев заяви, че противоречи на всички международни норми за една и съща работа в различни региони да се плаща различна заплата, при това регламентирано от държавата. Ако искаме да обезлюдяват конкретни региони, точно това трябва да направим, добави Стойнев.

По отношение на предложението на КНСБ за ръст на пенсиите от 1 януари с 10 на сто Стойнев напомни, че БСП е заявила още през август позицията си, че от 1 януари всички пенсии трябва да се увеличат с 11,2 процента. Настояваме майчинските да следват минималната работна заплата, което означава да станат 310 лева, както и за това всяка майка да получава детските от 35 лева, чийто размер също е необходимо да се увеличи, допълни Стойнев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
576
0
 
0
 
! Отговори
Къчо Карамасуров преди 7 години
ПАДЕНИЕТО Е КОМПЛЕКСНО С БЕЗПОДОБНАТА АПАТИЯ И СТРАХ ЗА РАБОТНОТО МЯСТО ,НИЩО ЧЕ СЕ УНИЖАВА...ДА РАБОТИ НА БЕЗЦЕНИЦА - СПОНСОРИРАЙКИ АЛЧНИЯ СИ РАБОТОДАТЕЛ !
575
0
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
В Мароко с 400 еври живееш два месеца, като бял човек - а живей в България с толкова два месеца ....!Да, живеят пенсионерите - в безизходица, не като бели хора ....!
574
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КрасимирОколо един милиард хора по света живеят с един долар на ден,ама не плащат отопление,пък и толкова "живеят".Ние - също...
573
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бойчо БорисовЗабравихте "Сомалийския" залив,който свали Милен Цветков от ефир-няма лошо,,ще станем пирати
572
1
 
0
 
! Отговори
Красимир преди 9 години
Около един милиард хора по света живеят с един долар на ден.
571
0
 
0
 
! Отговори
Ааааааа преди 9 години
До CrossFireАко в България няма минимална работна заплата ..............
570
1
 
0
 
! Отговори
до 620 преди 11 години
Има ли все още партия "БКП"? Защото това вече е различно от БСП? Аз не съм чула за таква партия днес. Какво предлагат?
569
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доходи-моходи,важното е кратутна да клъца.
568
0
 
0
 
! Отговори
до 678 преди 11 години
Ти ако успееш в Сумалия да ни превърнеш за тебе ще гласувам, ама по вероятно на Авганистан да станем
567
1
 
7
 
! Отговори
kitaeca преди 11 години
Не само в Африка и в Китай са по високи заплатите.
566
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чичо Сам е наш освободител каза борисов пред своите другари масони и още каза че ще му направи паметник от метала на цар освободител. - Нека руснаците да разберат че са с отрязани крака в България - му каза генерал Любен Гоцев.
565
1
 
26
 
! Отговори
Доволен преди 11 години
Доволен съм,че през последните години Боко нито веднъж не ми увелечи заплатата.Доволен съм обаче,че вдигна цените! Доволен съм че се увеличи битовата престъпност,че *** станаха нагли и нетърпими! Доволенсъм , че вече три години Бойко и Цецо правят фурор по всички медии,че ме гледат лошо и ми казват,че съм ***,че искам работа и нормални условия за живот! Доволен съм,че успях да се пенсионирам и въпреки че плащах осигуровки върху доход малко над 2000лв.сега ще ми подхвърлят някакви си 2%.
564
0
 
12
 
! Отговори
работещия беден преди 11 години
ЧЕСТИТ ВИ БЕЗКРЪВЕН ПРЕХОД, 23 години театър без край! аз съм роден след 90-та->... преди да почнете да плюете къде съм бил тогава.
563
0
 
15
 
! Отговори
Общинските далавери преди 11 години
Скандал с паметника на Цар Освободител - в склад за вторични суровини!Всичко се прави за пари - да могат тези отпуснати 1 200 000 лева да отидат в нечий джоб, а е и дадено на една пропадаща руска фирма да го прави. Реставраторите в Академията казват, че паметникът се нуждае от "измиване" и ако им дадат 50 хил. лева, ще се чудят какво да ги правят, защото за това ще са нужни не повече от 20 хиляди... Чудовищно е това, което се прави в момента с българското културно наследство!
562
4
 
34
 
! Отговори
Бойчо Борисов преди 11 години
Гласувайте пак за мен, за да превърнем заедно България в Сомалия на Балканите!! Благодаря
561
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко ви е ...Гласувайте по първосигналната система после плачете.Аз да попитам кво стана с дворците на Сокола , то не бяха бутания на скари , дувари ,чудеса.Е и...Някой открил топлата вода БКП да връщало парите.... кои пари бре... дето са вложени в Атака или Герб...Въртите сучите все хора с екс-партийни билети избирате . Това е истината.Ха сега скачайте и цъкайте минуси.
560
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мое да са ниски заплатите ама Бойко строи магистралите тука.Фъф Африка има ли кой да им ги построява питам ас
559
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червените пладнешки разбойници да върнат парите на България и да не ми обясняваткъде какви заплати взимат. АЗ ЗНАМ ЗАЩО ТУК СА НИСКИ И ТОВА НЕ Е, ЗАЩОТО ГЕРБ СА НА ВЛАСТ.
558
0
 
16
 
! Отговори
сами м преди 11 години
Трябва обратното - в тези райони заплатите да са по-високи, за да отидат там повече работници или специалисти и да има потребление и съответно икономика. Иняче ще станат безлюдни и хората от там ще се изсипят всичките в София. Софиянци днаят какво значи това.
557
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БКП-то връщайте парите акъл нещем