Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка

В Мароко минималната заплата е 240 евро, съобщи Драгомир Стойнев
Обновена: 7 окт 2012 17:21 | 7 окт 2012 14:09, Елка Василева
735
Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка
Сравняват заплатите у нас вече с тези в Африка. Снимка: архив, Булфото

В България твърдо мога да заявя, че има експлоатация на работниците, каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев. Той участва в кръгла маса "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи", организирана от КНСБ.

Ние имаме възможно най-ниските заплащания не само в ЕС, а вече и в Африка. В Мароко минималната заплата е 240 евро, а в следващия член в ЕС- Република Хърватия - 450 евро, каза Драгомир Стойнев.

Той отбеляза сред причините за ниското заплащане у нас на труда прекалено голямата по думите му норма на печалба – 35-40 процента. В останалите развити държава тази норма е 18 процента. Там хората предпочитат да инвестират в своите работници, вместо да си купят яхти, да ходят на скъпи почивки и да си купят луксозни вили, каза Стойнев.

В отговор на въпрос Стойнев заяви, че противоречи на всички международни норми за една и съща работа в различни региони да се плаща различна заплата, при това регламентирано от държавата. Ако искаме да обезлюдяват конкретни региони, точно това трябва да направим, добави Стойнев.

По отношение на предложението на КНСБ за ръст на пенсиите от 1 януари с 10 на сто Стойнев напомни, че БСП е заявила още през август позицията си, че от 1 януари всички пенсии трябва да се увеличат с 11,2 процента. Настояваме майчинските да следват минималната работна заплата, което означава да станат 310 лева, както и за това всяка майка да получава детските от 35 лева, чийто размер също е необходимо да се увеличи, допълни Стойнев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
13
 
! Отговори
До раята дето спи ! преди 11 години
Ашколсун Дянков ага, само бой по раята!!! Само това заслужаваме ние сме виновни за това което става в собствената ни държава ! НЕ ГО ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ! НА БУНТ !
255
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев"!Ще запомня това име. Най-после човек от "политическата класа" да каже истината. Да каже това, което всички знаем и говорим, а властимащите посрещат с мълчание равнозначно на презрение. Поне веднъж седмично ББ ни утешава, че сме отличници в ЕС, а Дянков хвали финансовата дисциплина и че гърците били по-зле. Норма на печалба 35-40%. А укритите данъци? Нали смешниците от ГЕРБ се бяха заели с тоя проблем. Резултат нулев. С кражбите печалбата става поне 50%. Къде се е чуло и видяло да се делят хората на държавен и частен сектор? Работодателите искат да има минимална заплата само в държавният сектор, а в частният да не съществува..... За да могат да издевателстват още повече над хората. Това е чудо. Няма друга такава държава.
254
2
 
4
 
! Отговори
Владимир Йосифов преди 11 години
Господа били ли сте в Европа ?На 500 км. от столицата цената за всяка услуга е различна, което означва и заплатата за изработването й .Когато пристигнете в чужбина ... слезте от рейса и говорете с хората... много ще се учудите как е организиран живота им ... и ако не ви е срам го напишете тук...
253
16
 
3
 
! Отговори
8 преди 11 години
всеки иска голяма заплата ,а никой не иска да работи.Проблема при пенсиите е че България е пълна с пенсионери,кой работил 15 години пенсионер,кой 20 също.Кой да ги издържа 40 години?И като знае че за него пенсия няма да има.
252
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименТоя Журналист-дето ги пише тея глупости да иде в Африка и да види-Глад ,Болести и Мизерия-и тогава да пише!!!***!!!!Ти пък кога беше в Африка бе "Кольо" ?Най зле сме и ставаме все по зле.Скоро в България ще останат само ***,полицаи пенсионери и таксиметрови шофьори.Всички други ще си тръгнат за да спасят себе си и семействата си.
251
0
 
3
 
! Отговори
Do327 преди 11 години
Ти добре ли си бе? Изън София къде е това?
250
0
 
9
 
! Отговори
Робите ! преди 11 години
Робите все още спят ! Да живее частника - експлоататор на живи души ! След нас и ПОТОП ДО ПЪЛНА РАЗРУХА !
249
0
 
15
 
! Отговори
милен преди 11 години
Евала за коментара пич най смисления коментар написан някога.Аз съм ходул в САЩ виждам колко са богати и се отчайвам.Толкова сме бедни на какво се дължи това.Щом се сравняваме с такива държави от третия свят просто накъде отиваме към гибел.
248
20
 
2
 
! Отговори
Do Thank you Gerb преди 11 години
Колкото до любимата ти Европа в момента съм Холандия тук средната работна заплата е 2300 евро след бруталните данъци остават НЕТО 1600 евро след като си плати човек квартирата (мизерна стая с общ санитарен възел) остават чисто 1000 евро а на фона цените в БГ с 1000лв се живее по добре от колкото в Холандия с 1000 евро. В момента в София средната заплата е 900лв (НЕТО) според статистките реално може и повече да е (кеш под масата) повечето хора имат имоти от комунизма и не плащат наем.
247
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Средната работна заплата в България е около 850 лв според официалната статистика. Публична тайна е, че 80% от народа официално е на 450 лв заплата, под масата взема поне 1000 лв.Тоест, реалната средната заплата е около 1100-1200 лв.
246
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Факт е,че всички сме недоволни от ГЕРБ.А парадокс е,че пак ще се гласува за Бойко.Няма такава държава!!!
245
6
 
8
 
! Отговори
турчин преди 11 години
Малко ви е булгаристански ***. Терминал 1 и навън да берете ягодки и гъбки и да идвате да похапвате после при нас чикен дюнерчета, щото ние бизнес развиваме в странство, не се гъзим по парниците. Ашколсун Дянков ага, само бой по раята!!!
244
5
 
0
 
! Отговори
Do Thank you Gerb преди 11 години
Извадил си интересна статистика но статистика в БГ не може да се направи на кой му пука колко е минималната заплата това само е само ствавка на базата на която се изчисляват помощи за майчинство, безработица и тн аз не познавам хора на минимална заплата може би има такива в някое село и то без трудов договор докато в тия страни дето изреди там е практика да се работи за 150-200 евро.
243
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
316:)) ***!На всички избори досега го обяснявахте и всеки път ГЕРБ ви биеха.
242
0
 
2
 
! Отговори
До 309 ! преди 11 години
Радвай се РОБЕЕ за да бъдеш свободен !
241
1
 
7
 
! Отговори
= преди 11 години
Като чета коментарите са шест против герб и един за.На изборите герб трябва да са с най много 12% а дефакто,като впрегнат машината си за избори пак ще съберат 45%.Това е парадокса.
240
7
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Българинът е непризнателен и неблагодарен- построиха му магистрали, спортни зали и комплекси, спряха пагубния за България газопровод и Белене, увеличение на заплати и пенсии му заложиха за догодина, а той- пак реве ли, реве
239
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мачкай Бойче!
238
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Мачкай Дянковпоздравления, колко "разум" в две думи.
237
0
 
12
 
! Отговори
pet преди 11 години
Защо със тези ниски заплати никои не инвестира тук?Защото тези над нас си искат процентите, а инвеститорите бягат.Но си обичаме нашите управници.