Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка

В Мароко минималната заплата е 240 евро, съобщи Драгомир Стойнев
Обновена: 7 окт 2012 17:21 | 7 окт 2012 14:09, Елка Василева
735
Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка
Сравняват заплатите у нас вече с тези в Африка. Снимка: архив, Булфото

В България твърдо мога да заявя, че има експлоатация на работниците, каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев. Той участва в кръгла маса "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи", организирана от КНСБ.

Ние имаме възможно най-ниските заплащания не само в ЕС, а вече и в Африка. В Мароко минималната заплата е 240 евро, а в следващия член в ЕС- Република Хърватия - 450 евро, каза Драгомир Стойнев.

Той отбеляза сред причините за ниското заплащане у нас на труда прекалено голямата по думите му норма на печалба – 35-40 процента. В останалите развити държава тази норма е 18 процента. Там хората предпочитат да инвестират в своите работници, вместо да си купят яхти, да ходят на скъпи почивки и да си купят луксозни вили, каза Стойнев.

В отговор на въпрос Стойнев заяви, че противоречи на всички международни норми за една и съща работа в различни региони да се плаща различна заплата, при това регламентирано от държавата. Ако искаме да обезлюдяват конкретни региони, точно това трябва да направим, добави Стойнев.

По отношение на предложението на КНСБ за ръст на пенсиите от 1 януари с 10 на сто Стойнев напомни, че БСП е заявила още през август позицията си, че от 1 януари всички пенсии трябва да се увеличат с 11,2 процента. Настояваме майчинските да следват минималната работна заплата, което означава да станат 310 лева, както и за това всяка майка да получава детските от 35 лева, чийто размер също е необходимо да се увеличи, допълни Стойнев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
28
 
! Отговори
Име преди 11 години
Защо само в Мароко... Нека да сравняват показателите и с Тунис или Египет...? :) В Тунис където мизерията е толкова голяма, взимат същите заплати като нашите... :)
15
1
 
35
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Аз съм тираджия . Дават доста пари ( 1250 лв на месец ) дотук добре . Но тази работа си е сисипи здраве . Две седмици карам денонощно(Гърция,Италия,Германия,Турция) една почивам . И така вече 5 години !
14
2
 
47
 
! Отговори
Def преди 11 години
Не може министри да канят чужди "инвеститори" с думите " Елате в БГ защото тука наще *** работят за малко пари, а и "кризата" да е повод за орязването на една камара бонуси, соц. придобивки, за намаляване на заплати, а голяма част от тях да не се спират от луксозният си начин на живот. В крайна сметка потреблението се свива и бумеранга се връща.
13
3
 
37
 
! Отговори
А така преди 11 години
Да ни е жив и здрав другаря Б.Борисов!
12
9
 
19
 
! Отговори
Doko преди 11 години
До 14/Защо пък евреите да са виновни. На бай *** все някой му е крив. То не бяха турците 500 години виновни, не бяха комунистите виновни. На кривата ракета космоса й е крив. Просто това си е ***-такъв екземпляр няма другаде-ненавистта, злобата и омразата ще го унищожат-друго не му й трябва.
11
4
 
56
 
! Отговори
Купувам-продавам ! преди 11 години
Ако и при това положение Боко спечели изборите, значи той отново ги е купил.
10
1
 
46
 
! Отговори
Махди преди 11 години
Да това са последиците от райската градина Боки и компания..Хубаво ни оправиха..Без коментар..Само си чешем езиците а промяна никаква..Дела трябват а не думе!
9
1
 
44
 
! Отговори
Десен преди 11 години
Хората отдавна ни говорят че трябва да имаме политика на доходите т.е. държавата да се намеси, но с този електорат от ЕГН-нета дето е зяпнал в захлас вожда коя поредна лентичка ще одреже и да му се кланят какъв строител на Бг, е така ще бъде. Ние сме срам за ЕС, защото там преди всичко се уважават човешките ценности и права. Ние сме загубили и двете щом като търпим всичко това което ни се излива върху главите.
8
2
 
26
 
! Отговори
Rad преди 11 години
Това ще винаги дереджето в бугаристан, докато управляват комунисти. Срам ме е, че съм се родил и живял в такава държава, но просто нямам друга алтернатива.
7
41
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
заплатите ги плаща работодателя, не ги плаща правителството.Ако утре правителството каже, че минималната заплата е 1000 лв, нали всички ще оревете орталъка, че ГЕРБ смазва малкия и дребния и големия бизнес ?
6
2
 
61
 
! Отговори
мадаазааааааааааа преди 11 години
Гарантирано от ГЕРБ ! Пак гласувайте за нас .
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
naistina cenite mnogo se vdignaha po skypi i ot Germania .
4
59
 
6
 
! Отговори
FRS преди 11 години
Че кво значение има минималната заплата. За нея работят само ***, които и без това живеят като неандерталци. Нищо лошо. Като еволюират с течение на времето станат човеци и работят не като маймуни, а произвеждат нещо може и да се повиши минималната заплата.
3
6
 
133
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди изборите ГЕРБ през 2009 г. обещаваха, че ще свалят безработицата и вдигнат заплатите, а след изборите Дянков замрази заплатите и пенсиите за 4 години и вдигна шоково цените. Безработицата е най-високата в ЕС след фалиралите Гърция и Испания.
2
3
 
83
 
! Отговори
Дянков преди 11 години
Честито, избиратели.
1
1
 
93
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ли го разбрахте?