Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата

За въвеждането й е необходима Наредба за нормите на водопотребление
Обновена: 8 окт 2012 08:59 | 8 окт 2012 08:14, Петя Славова
197
Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата
Идеята за двутарифна система в ценообразуването на водата е на Нона Караджова. Снимка: Булфото

За да може в България да се прилага двутарифна система в ценообразуването на водата, са необходими няколко стъпки. Първо трябва да бъде разработена и приета, предвидената в Закона за водите, Наредба за нормите на водопотребление - не само за ползване на питейните води, а и за ползване на води във всички отрасли на икономиката. Това коментира  Росица Петрова, експерт в отдел "Използване на водите" в Министерството на околната среда  и водите /МОСВ/, пише БТА.

Идеята за въвеждане на две тарифи при плащането на цената на водата, в зависимост от потребените месечни количества е на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Тя представи идеята пред журналисти в края на миналата година, след като делегация на екоминистерството се върна от посещение в израелски град, където е възприета тази практика на ценообразуване и пестеливите семейства с месечно потребление до 3,5 куб. метра плащат водата по значително по-ниска цена.

Водещо при разработването на Наредбата за нормите на водопотребление е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След установяване на нормите за водопотребление ще бъдат въведени стимули за ползване на вода в рамките на тези норми, както и "санкции" за неефективно ползванена водите - като се въведе по-висока такса за водовземане, посочи експертът.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране следва да въведе различни цени на услугата за ползване на вода в рамките на нормата за водопотребление и за ползване на вода над нормата за водопотребление.

За въвеждане на двутарифната система е необходимо да се подготви и изменение в Закона за водите по отношение на заустването и пречистването на отпадъчни води, посочиха специалистите.

Европейското законодателство по водите изисква осигуряване на адекватен принос на всички водоползватели към възстановяване на разходите за водни услуги, включително всички видове водоснабдяване и заустването и пречистването на отпадъчните води. Целта е да се осигури пестеливо и ефективно използване и за опазване на наличните водни ресурси. Това изискване е и едно от предварителните условия за ползване на европейските фондове през следващия програмен период, отбелязаха още от МОСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
0
 
! Отговори
Идиоти! преди 11 години
Количеството на водата на планетата Земя е едно и също, но не и концентрацията и в различните части на атмосферата и хидросферата, между тях има постоянен преход на вода, който се описва като кръговрат на водата.
170
0
 
3
 
! Отговори
Възмутен! преди 11 години
Вий я вземете по-хубаво се разтърсете! Може някъде по света да плащат за въздух, природни изгледи, слънчева светлина и т.н. Та не е лошо да вземете челен опит.А ВЕ ЕЙ!!! ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ГНЕВА НА ТЪРПЕЛИВИТЕ, ПРЕВТАСАЛА, ПОДУТА ОТ ПРЕПИВАНЕ ГОСПОЖО!!!
169
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Къде е Израел къде сме ние ,те внасят вода ние изнасяме,е икакво иза какво да плащаме.Някакъв си град плащал повече,нас какво ни бръсне,или като жабата, защо не видяха колко пари плащат на хората си за заплати и пенсии. тия ако останат още малко и коричката от устата ни ще измъкнат.
168
0
 
2
 
! Отговори
ионела преди 11 години
До Анонимен Дяволски си прав,то вече е късно,много късно за осъзнаване!!!Аз просто недоумявам що за народ сме,толкова ли сме ***,че се оставихме така да ни мачкат десетилетия.Досега целия ми съзнателен живот преминава все през някакъв преход-преди към демокрация/която аз я разбирам другояче/,сега към уеднаквяване с правилата,нормите и пр. на ЕС......а всъщност бе преход към някакъв български тип капитализъм,който оттдавна е факт.Загубите по мрежата са калкулирани в цената,не го ли знаете?
167
1
 
3
 
! Отговори
виновница преди 11 години
Не сте прави,ь-ь,аз исках да кажа ъъъ,че тази система ъъ,е във ваш интерес.Щото ъ-ъ-,и аз не знам ъъъ,но ми казах,че ъъъне е демократично ъ-ъ- да потребявате, а да нямате избор как и колко да ъъъ плащате.Сега ,понеже ъъъ не знаете как,ние ъъъ ще определяме напълноъъъ честно колко ъ-ъ да ви суровакаме.Че то наближава и СУРВА.Ама какви глупости говорим,тя ъъъ СУРВА,не си е отивал от ъъъ три години, а моят ъъъ колега от финансите е главният ъъъ пазител на българската СЕРВА ъъъ грешка - ТРАДИЦИЯ.
166
0
 
6
 
! Отговори
Луд Гидия преди 11 години
КУЛТУРАТА НА ЕДИН НАРОД СЕ ИЗМЕРВА С КОЛИЧЕСТВОТО УПОТРЕБЕНА ВОДА. В.И. ЛЕНИН
165
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Е па оти вие от Герб не са баняте бе? Да не сте решили да доближите Тигаро и по мирис оти по тъпота сте го докарали?Или некъде във Винету сте го чели?
164
0
 
10
 
! Отговори
мтм преди 11 години
няма да се къпя,ще стоя на тъмно и ще фосфоресцирам с бактериите си ,няма и да ми е студено от дебелата кир. ще си стоя кротко и ще си брадясвам
163
0
 
18
 
! Отговори
soap преди 11 години
Какви 3 кубика ? Явно във властта е пълно със ***, които са свикнали да се къпят веднъж седмично !
162
0
 
9
 
! Отговори
Велес до 26 преди 11 години
цитирам те:-Двутарифната система означва нови водомери,само около 3-4 милиона,само по около 100-150 кинта бройката...А не е ли по добре да има преференциална цена за първите 10 кубика,друга за следващите 5 и по-висока за над 15 кубика месечноКато те чета,чета,изглеждаш на много умен!Та,поради тази причина,какво ще препоръчаш? Да си купим въжето или ще ни го даде Караджова?Наистина сме"матраял"няма да се озъбим,ами и идеи даваме как да ни ***! Па и колкото плюсове са ти чукнали?И те са..
161
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-жо министър, няма да се къпем, няма да пием вода, а бира, съвсем ще се омесим по мирис с онези другите с които пътуваме в метро и автобуси.
160
0
 
22
 
! Отговори
?? преди 11 години
Българите с двутарифна система за вода, *** - гратис.
159
1
 
3
 
! Отговори
Petkov преди 11 години
do K. 172:imam za vas edna optimistichna vest - predi 100 godini ne sme imali takav minister v BG i podoben plan na takav nesastestvuvast minister e bil savsem nerealen, kakto e i dnes. dogodina pak nyama da imame takav minister. ste imame samo majoritarni izbori i ste izberem dokazani bg spetzialisti s svetovno dobro dokazano kachestvo!
158
0
 
3
 
! Отговори
Kurnazlikov преди 11 години
bravo, bg komentator 1!ama kade sa bg ikonomistite,bg bankerite, bg finansistite, bg hydroinjenerite, bg BAN - uchenite, bg sanitarnite tehnitzi, kakvo pravi bg firma V i K s pechalbite ot skapo struvastata i dnes bg voda, kakvo stava s natrupanite bg levove ot 20% DDS varhu potreblenieto na bg vodata prez poslednite 20 godini?!?! ++++++++
157
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е че то сега сме си на двутарифна система.*** нищо не плащат.
156
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега разбрахте ли кой ни управлява? - ИзраееелПлана Ран-Ът от 1990год населението на БГ трябва да намалее до 4млн. душиДа се следи постоянно прага на оцеляване и народа да бъде държан постоянно под или около този праг.Който и да ни управлява ще трябва да следва "плана" .Кредити,Заплати, пенсии, безработица, приватизация, данъци, ток, вода , лекарства- всичко се контролира спрямо социалния минимум, за да даваме точен отчет там -11 министри в Израел.
155
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въвеждат всякакви *** промени и се оправдават, че ЕС ги искали от нас. Истината е друга - пълен провал на това правителство и четвърта национална катастрофа. На тези, които мислят, че преувеличавам,ще кажа: Когато дойдете на моето мнение, ще бъде безвъзвратно късно!
154
0
 
32
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Докога ли този народ ще търпи. Пролетно време изпускат язовирите за да няма наводнения а искат да ни сложал лимити на потребление! Това е кожодерство. След една година ще ни сложат и лимит на въздуха!
153
1
 
34
 
! Отговори
Баба Гица преди 11 години
3,5 кубика вода за месец на семейство ? Ами да-ако само я ползваме за пиене ...А за миене,къпане ,пране от къде ???
152
1
 
31
 
! Отговори
ИЗНЕРВЕН преди 11 години
Няма да мине, ще има бой по празните гербероглави!