Доверието в кабинета "Борисов" се срина! Само 18% го харесват

Рейтингът на министрите върви надолу, само Лили Павлова „лети“
Обновена: 9 окт 2012 20:28 | 9 окт 2012 15:38,
1122
Доверието в кабинета "Борисов" се срина! Само 18% го харесват
Доверието в Борисов и в кабинета спада. Снимка: Булфото

За първи път от мандата на настоящото правителство почти всеки втори българин (45%) декларира негативно отношение към дейността на кабинета. Привържениците му спадат до 18%. Това показват данните от социологическо проучване на „Алфа рисърч“ за обществените нагласи през месец септември.

Социолозите за първи път отчитат,че недоверието към премиера Борисов надхвърля  доверието  – 37%:32%.

Девет от дванадесетте ключови политики на правителството се определят като неуспешни.

Над  70 на сто са недоволните от икономическата, социалната, здравната и подоходната политиката.

От всички политики на кабинета само инфраструктурната печели симпатиите на мнозинството от българите (60%).
Лиляна Павлова е единственият министър еднозначно  определян от общественото мнение като успешен. От януари до септември тя трупа всяко тримесечие по десет процента ръст в одобрението  си и в момента е най-харесваният политик  на ГЕРБ.

Николай Младенов (6.9%) и Томислав Дончев (5.8%) са другите двама министри, които имат по-значим позитивен баланс  в оценките за дейността си, макар и на по-ниски нива.

Най-значим е спадът в личния рейтинг и съответно най-високо е неодобрението към  министрите,  чиито ресори засягат пряко преобладаващата  част от българските граждани  –  Симеон Дянков (спад  14%), Десислава Атанасова (спад  10%), Цветан Цветанов  (спад 7%), Тотю Младенов (спад  5%). 

За гражданите критичният фокус в дейността на кабинета е политиката по доходите, която 86% определят като неуспешна. Респективно Симеон Дянков и Тотю Младенов са министрите, които събират най-много слаби оценки. Десислава Атанасова и здравната политика е следващата „двойка”, при която е налице висока степен на съвпадение  между  негативна оценка  за водената политика и недоверие към ресорния министър.

Икономическата, селскостопанската и образователната политика са следващите три, от които българските граждани са най-недоволни. Министрите Мирослав Найденов, Делян Добрев и Сергей Игнатов успяват обаче да запазят по-добри лични позиции в обществените нагласи в сравнение с оценката за техните сектори и водените политики.

Интересен е и развоят в отношението към  една от ключовите фигури в правителството – вицепремиера Цветан Цветанов. За последните няколко месеца, през които беше извършен атентатът в Бургас, ескалира напрежението между вътрешния министър и представители на съдебната система, а полицаите започнаха протестни действия, негативните оценки  персонално за Цветан Цветанов нарастват по-силно, отколкото тези за сектора сигурност и вътрешен ред.

По всяка вероятност с наближаването на изборите отношението към вицепремиера  ще отразява във все по-голяма степен оценката на гражданите за личните му партийни и политически позиции, отколкото за сектора, който той пряко ръководи, отчитат социолозите.

Нараства и критичното за всяко българско правителство от последните петнадесет години усещане за политическо покровителство, корупция и влошаване на бизнес средата.

28% от пълнолетните българи смятат, че правилата в България дават шанс на всеки, който работи добре, да се развива. Наблюденията на  67% обаче сочат, че в икономиката  успяват само близки до властта кръгове и фирми – мнение, което се споделя не само от бизнеса и заетите в частния сектор, но и от  63% от държавната администраци.

Корупция (42%) и непрофесионализъм на хората на ръководни постове (40%) са двата фактора,  които анкетираните определят като основни за неуспехите на правителството в отделните  сектори на икономиката.

Един на всеки десет българи смята, че България се справя успешно с усвояването на еврофондовете. Всеки трети е на обратното мнение. Мнозинството заема междинна, неутрална позиция, като тук преобладават  по-младите възрастови групи от големите градове, симпатизанти на ГЕРБ.

Съвсем не неутрално обаче е отношението към приемането на еврото. След сътресенията в южната ни съседка и цялостните проблеми в еврозоната скептиците към въвеждането на единната европейска валута в България се увеличават.

Едва 11% смятат че е необходимо скорошното му въвеждане, 37% се изказват за неопределеното по-далечно бъдеще, а 52% са на мнение, че България не трябва да се ангажира с него.

За период от три години привържениците на АЕЦ „Белене“ спадат с една четвърт – от 77% на 52%. Категорични поддръжници на новия ядрен проект остават главно симпатизантите на БСП, националистическите партии и в по-малка степен – тези на ДПС.

Основните държавни институции също запазват негативния си образ в общественото мнение. Парламентът не съумява да компенсира нарастващата неудовлетвореност от правителството и остава най-критикуваната институция. Одобрението за дейността му се запазва на минималните 9%. Както и при кабинета, новото е в силният ръст на отрицателните оценки – от 45%  до 56%. Изключение от общата тенденция прави президентът Росен Плевнелиев, при който положителните оценки доминират значително над отрицателните (38% срещу 18%).
Социолозите отчитат още, че намалява желанието за участие в изборите  -  почти всеки втори българин се съмнява, че въобще би гласувал на следващите парламентарен вот.

За последните три месеца подкрепата за ГЕРБ спада от 22.3% до 21.4%. В селските райони управляващите отстъпват позиции на БСП и ДПС. В редица областни градове нараства конкуренцията на социалистите и „Движение България на гражданите”. Само в столицата ГЕРБ успява да удържи съществено предимство пред опонентите си.

Основната опозиционна сила БСП също търпи загуби от нарастващото разочарование сред българските избиратели. Нейната подкрепа спада от 18.4% през юни до 16.1% през септември.

„Движение България на гражданите” и лидерът му Меглена Кунева бележат лек ръст в подкрепата: от 5.5% до 6.4% за партията и от 27% до 29% за Меглена Кунева. Техните привърженици обаче са едни от най-несигурните във вота си. Така, въпреки декларираният ръст в подкрепата за партията, твърдото й ядро не надхвърля 170 000 души.  Мобилизирането на потенциала от гласоподаватели отвъд този праг е едно от основните предизвикателства пред новата формация.

ДПС запазва своите традиционни 5% в неизборна обстановка. В същите граници е и одобрението за Ахмед Доган.

Свиването на подкрепата за основните партии близо до техните твърди ядра освобождава електорални ниши, които подхранват роенето и въображението на  нови политически формации.

Всяка от тях разчита на съществуващи латентни нагласи в българското общество, но поради разпада на редица партии битката за избиратели се прехвърля вътре в рамките на самите ниши.

Усещането за електорална безизходица, намиращо израз в споделяната от мнозинството български граждани теза „правителството не работи добре, но не виждам негова алтернатива“ е благоприятна почва за конюнктурен и манипулируем вот, а резултатите от него – предпоставка за коалиционни комбинации, отклоняващи се от нормалната политическа логика, коментират социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
890
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
18% е силно завишен.Вече само най-приближените и облажили се от властта подкрепят правителството.А последната простотия с облагането на лихвите съвсем ще ги довърши.Явно много са го закъсали за да посегнат преди изборите и на лихвичките ни.
889
1
 
2
 
! Отговори
Digits преди 11 години
След дъжд качулка.
888
4
 
30
 
! Отговори
какво стана Тикво преди 11 години
Най после Герб умря Амин.Спете спокойно българи.
887
2
 
22
 
! Отговори
до 1041 преди 11 години
Народа мизерства, а ти хвалиш ББ? Неуравновесен мазохист!
886
29
 
3
 
! Отговори
георги антонов преди 11 години
Тия лъжи да ги разправят на зомбираните костовисти. Бойко, не се поддавай на костовите и комунистически лъжи. Работи за народа и догодина ще спечелиш изборите с 45%. Бойко натисни монополите и хората на Костов и се пази от новия посланик на САЩ, който идва по поръчка на мавъра за да ти попречат да спечелиш втори мандат. Костов крадеца взима всички мерки за да може пак да излъже тъпите си сини бабички и да влезе в Парламента.Бойко с теб сме.
885
3
 
31
 
! Отговори
Анти Герб преди 11 години
Сбогом Герб отиваш си завинаги и няма да ни липсваш.
884
1
 
13
 
! Отговори
пешо преди 11 години
независимо за кой гласуваме важно е мутро-милиционерската партиика да не влезе в парламента че там ли е още 4 години ще слушаме глупости и празни лакърдии.Ако се докажат кражби и престъпления срещу държавата и народа съд за гърбавите ***.Трябва следващото управление да е безкомпромисно за да се даде пример как не може случаиници да управляват.Мяма по лошо,некомпетентно,некадърно и бездарно управление от сегашното.
883
1
 
18
 
! Отговори
Тържествено Известие преди 11 години
Тържествено Известие почина партия Герб.Безкрайно щастлив е българския народ че се спомина това мракобесно управление.Всички българи сме щастливи от смърта на тази мутренска партия.Дано никога повече да не видим такова некадърно управление Амин.
882
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Али Баба и четиридесетте разбойника = Бойко Борисов и министрите му.
881
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извънредни парламентарни избори са НАЛОЖИТЕЛНИ още тази зима ! В противен случай до следващите такива няма да е останало нищо за унищожаване вече в България.Герб всичко ще са унищожили по нареждане на САЩ- земя, бизнес, ток, газ, народ, та дори може и във война да ни въвлекат. ИЗБОРИ!!!
880
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До :)))Просто селянче сте независимо къде родено.Слянин по дух и разбиране.
879
0
 
6
 
! Отговори
петко преди 11 години
До Анонимен какви кражби за 3 години да не би да има доказани такива май само герберските ви глави ги видяха и само си дрънкате на акерне.България е правова държава ако знаеш нещо сигнализирай прокуратурата.Затаяването на информация също е престъпление по НК.
878
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те да се чудят как да грабят бедния гражданин пък съвсем ще им падне рейтинга. Какво искат хората да си изтеглят спестяванията, да ги държат под дюшеците и да зачестят кражбите, убийствата и т.н. Просто правителство. Сега вече наистина сте изгубили изборите.
877
5
 
7
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Статистическите данни нямат значение, най-много ще се облажи ПРЪМОВА от цялата работа. Замислете се, след като Бойко е такъв ***, каква е опозицията му... И него да махнем няма кой да дойде. Този народ, пак ще избере да е управляван от крадци. Този народ дори не трябва да ходи до урните, тези 240 *** , не заслужават да си дадем гласът за тях.Българина избира медийните партии, не избира тези в които наистина членуват умни хора от народа.
876
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моля платените гербави коментатори да не се напъват - ББ и, Цветанов и Дянков НЕ ИСКАТ да спечелят следващите избори, за това и все по-безумно и нагло се държат.Те просто са си взели достатъчно / ББ напр. вече бил милиардер в евро/ и искат да се оттеглят да си харчат паричките на спокойствие...
875
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, ако наистина до вчера процентът одобрение е бил 18%, днес следобед е вече 10%.Дянков отново е заприказвал за данък върху лихвите по спестяванията. Честито!До изборите ГЕРБ ще имат 3,8% одобрение, без Станишев да си е мръднал пръста!
874
5
 
6
 
! Отговори
:))) преди 11 години
В селските райони управляващите отстъпват позиции на БСП и ДПС. Ей този ред казва всичко, ясно е кои гласуват за тия партии. Най-големите ***... Овцедушните гласуват за ГЕРБ, а останалите, които се смятат за умни, не гласуват и оставят *** и овце да им решат бъдещето. Това е България.... А има какви по-добри алтернативи, а съществува и шанса да не си продадеш гласа за 20 лева или за болни амбиции, защото членуваш в някоя младежка асоциация... Пази Боже, всяка една държава от такъв народ
873
1
 
2
 
! Отговори
ДО 1049 преди 11 години
Лелеее а виждаш ли ти,как и ти ще стойш с мен до тях?С тази разлика,че аз забогатях,а не като ВАС и теб да обеднях,докато мълчахте аз лекичко ВИ го наврях,ХАХАХАХ
872
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лелеее видя ли сега , Бойко ? Ето ти сега независимост от Газпром, няма газ, няма ток, цените се влияят от тези неща, народа обеднява, а трябва и да плащаме с години неустойките заради отказа ти от Белене...Аз ти казвах - Не слушай американците, те са измамници , ама ти - не, с тях сме! Еееми стои си с тях тогава...
871
3
 
29
 
! Отговори
Напуснал България преди 11 години
ГЕРБ си отива завинаги, спете спокойно деца.