България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си по сигурността

Плевнелиев постави пред Наполитано въпроса за отпадане на визите
10 окт 2012 17:34, Елка Василева
24
България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си по сигурността
Росен Плевнелиев и Джанет Наполитано. Снимка: БТА

Общите предизвикателства пред България и САЩ налагат двете страни да задълбочат сътрудничеството си в сферата на сигурността. Около тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев и секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано. “България цени високо подкрепата на американските служби за разкриването на извършителите на атентата на летище “Сарафово” и съм сигурен, че добрите ни отношения ще дадат нов стимул на двустранното партньорство в сферата на сигурността”, подчерта на срещата българският държавен глава, цитиран от прессекретариата му.
 
Росен Плевнелиев беше категоричен, че България ще завърши успешно реформата в съдебната система, което ще укрепи не само доверието на партньорите ни от ЕС и САЩ, но и ще отговори на големите очаквания на обществото за справедливост.

Държавният глава посочи още, че България вече има опит в създаването на прозрачна среда на взимането на решения при управлението на европейските фондове. “Не крием проблемите и с помощта на ЕС постигнахме много, за да превърнем България в уважаван партньор. Днес можем да бъдем пример за ефективното управление на европейските фондове за страните, кандидатстващи за членство в Съюза”, каза Росен Плевнелиев.
 
От своя страна Джанет Наполитано подчерта, че България е постигнала много за изграждането на ефективни управленски институции и служби за сигурност. САЩ имат интерес да задълбочат двустранното сътрудничество в тази сфера.

Наполитано приветства задълбочаването на сътрудничеството между България и САЩ в областта на киберсигурността. По думите й САЩ приемат страната ни като особено перспективен партньор в тази сфера, а българските служби са достоен партньор на Сикрет сървиз, Агенцията за борба с наркотиците, ФБР и другите американски служби.
 
Държавният глава запозна вътрешния секретар Наполитано с предприетите от българските власти действия за правно регламентиране на дейността на службите за сигурност. Той подчерта, че до края на годината страната ни ще бъде готова с очакваните от обществото законопроекти за работата на НРС, НСО и служба “Военна информация”. “Важното е, че тези закони се изработват след провеждането на широк обществен дебат и след постигането на консенсус между всички политически сили по основните принципи на законопроектите”, каза президентът.
 
България приема сигурността на доставките на енергоресурси като основен фактор за стабилността на своята икономика и затова всеки проект за диверсификация ще получи подкрепа, стана ясно още по време на срещата. Росен Плевнелиев беше категоричен, че усилията, които страната ни полага в тази насока, вече дават резултат и отбеляза напредъка в изграждането на интерконекторните връзки между България и съседните й държави. “В ход е проучването на залежи на природен газ в Черно море и това ни дава надежда, че скоро ще имаме увеличение на доставките на природен газ и от собствени източници”, добави Росен Плевнелиев.

Държавният глава отбеляза също така стремежа на българските власти да разрешат въпроса за енергийната си сигурност по един модерен и екологосъобразен начин, като в своите програми за развитие поставят акцент върху възобновяемите енергийни източници.
 
По време на срещата президентът Плевнелиев постави въпроса за премахването на визовия режим на САЩ за български граждани като най-ефективна мярка за укрепване и задълбочаване на двустранното икономическото партньорство. Обща беше оценката, че подписаното днес споразумение между България и САЩ за сътрудничество в борбата срещу престъпността и тероризма е реална стъпка за отпадането на визовите изисквания пред българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Angellina преди 11 години
Ей го на, дървеният човек Буратино, подлогата служеща вярно на американските интереси, добрият президент, избран по най-неконституционния и най-недемократичния начин! И той да ми говори за прозрачност и за категорични успешни реформи:)
19
1
 
4
 
! Отговори
Deneris преди 11 години
Не че България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си, а по-точното ще е че България ще изпълнява каквото от САЩ наредят. Сигурно комсомолецът Плевнелиев е на седмото небе от радост. Така бяма да се налага той да прави каквото и да било. Просто ще изпълнява нареждания.
18
1
 
3
 
! Отговори
didoo преди 11 години
Ако чакаме на Плевнелиев да направи така, че визите да отпаднат, то ще си останем с чакането. Прекалено е мек и не смее да повдигне този въпрос пред американците.
17
0
 
2
 
! Отговори
twin_peaks преди 11 години
Плевнелиев защо не се прибира при жена си, ами тръгнал с американката да се занимава. Той изобщо не е компетентен да изпълнява работата на длъжността, което заема! За мен той е просто една кукла на конци в ръцете на Бойко Борисов.
16
0
 
4
 
! Отговори
Ива Хикова преди 11 години
Браво на Плевнелиев, че е поставил за сетен път въпросът с визите! Благодарение на тях, магистралите и обновеното летище народът ще може да се евакуира по-скоростно в опитите си да сбъдне своята българска мечта в САЩ... Хубаво е да видиш как политически елит мисли за твоето спасение, понеже е неспособен да управи нещата в собствената ти страна.
15
0
 
4
 
! Отговори
aнонимен преди 11 години
Плевнелив,май не разбра,че от Американска страна му пращат за среща само чистачките
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зли,невъзпитани,необразовани и мразещи ФОРУМЦИ!А'е у лево нещастници!
13
1
 
5
 
! Отговори
Разбираме преди 11 години
Ако това безвизовото можеше да стане и преди ИЗБОРИРЕ , Подписали са се на всичко , което не е в Български интерес . Голяма прозрачност е , то се знае , само ще го гледаме.--Този лицемер , се крие зад Патриотите.--Костов се крие и плюе Руснаците , те си изнасят природни ресурси , заобикалят БГ и натрупаха пари , днес са стабилни инвеститори.--Борисов , Доган си водят открита Турска политика , и това се вижда , джамии и мюсолманизиране , Бълг. Интелигенция -ВЪН !
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А , 10 е друг , мен ме изхвърлиха , Не ми харесаха коментара ?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм 10. Някой се вмъкна с рекламна информация на английси , "ако искаме да банкрутираме " е как стана това ?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"подкрепата на американските служби за разкриването на извършителите на атентата"?***, те разкрити ли са вече?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да разберем, за какво става дума, напишете в търсачката на ютюб заглавието: Чорбаджията-олигарх и неговите роби!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудя се, ние държава в ЕС ли сме или протекторат на САЩ?!
7
0
 
7
 
! Отговори
Да да преди 11 години
Политиката на бълг . Правителство :" БЪЛГАРИЯ без БЪЛГАРИ "
6
1
 
8
 
! Отговори
кучето на Павлов преди 11 години
Ползата от премахването на визите е изцяло за САЩ.България без българи такава е политиката на кресливите "патриоти" на Дондуков 2.
5
0
 
8
 
! Отговори
йе стига преди 11 години
зад правителствена болница е ЕВРОПЕЙСКИЯ център на ЦРУ и ***,всичко се контролира,тия вече се оляха тотално
4
1
 
6
 
! Отговори
ДедоЦар преди 11 години
Вервайте ми.Рапорт даден - Рапорт приет.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди демокрацията рапортувахме на СССР, а сега рапортуваме на американците. И не само рапортуваме сега, ами се съветваме и изпълняваме нарежданията им, като чели сме им задължени с нещо.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЯ КАКВО РАПОРТУВА КАТО ПРЕД ДРУЖИННА РЪКОВОДИТЕЛКА- КАКВО ОБЩО ИМА НАШАТА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА С ДВУСТРАННИТЕ ОТНОШЕНИЯ ИЛИ ПРОСТО ДАВА ОТЧЕТ ЗА ПРЕД ХИЛЪРИТО, ЧЕ ЗАДАЧАТА ДА СЕ СТРОИ АМЕРИКАНСКА АЕЦ В БОЙЛГАРИЯ Е В ХОД? ТАКОВА СВАЛЯНЕ НА ГАЩИТЕ Е ПОЗОРНО ЗА ВСЯКА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България цени високо подкрепата на американските служби за разкриването на извършителите на атентата на летище Сарафово и съм сигурен, че добрите ни отношения ще дадат нов стимул на двустранното партньорство в сферата на сигурността, подчерта на срещата българският държавен глава.разкриването???????????????