Дянкова секира - въвеждат данък върху лихвите по влоговете

Силовите ведомства не получавали повече пари, категоричен е вицепремиерът
Обновена: 10 окт 2012 15:43 | 10 окт 2012 15:36,
1198
Дянкова секира - въвеждат данък върху лихвите по влоговете
Дянков разпредели "пицата" за тази година. Снимка: архив Булфото

Доходите от лихви по депозитите и влоговете ще бъдат извадени от обхвата на необлагаемите доходи. Това стана ясно от изказването на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, след като Министерският съвет прие бюджета за 2013 година. Той е приет във вида, в който е качен на сайта на Министерството на финансите преди две седмици.

Доходите от лихви по депозитите ще се облагат с 10% от първи януари следващата година. Дянков обясни, че не е справедливо тези доходи до този момент да не са облагат с данък.  Според него промяната в закона реално не се прави заради фискалния му ефект и не се очакват големи постъпления от това, а по-скоро да се премахне това несправедливо изключение.

“Някой, който работи за минимална работна заплата, плаща данък, а някой, който има голям капиталов доход и го държи в банка – не“, мотивира Дянков предложението.

По негови думи от тази година България е единствената държава в ЕС, където няма данък върху дохода от лихвите по депозитите и влоговете. До миналата година и в Румъния било така, но от тази година северната ни съседка приела промени в закона.

“Не върви да има такова изключение“, категоричен бе Дянков. Той обясни, че не се притеснява от разклащане на банковата система, защото банките разполагали с достатъчен финансов ресурс.

В бюджет 2013 са заложени сравнително малки данъчни промени, които целят основно да намалят административната тежест върху бизнеса, каза още вицепремиерът.

Дянков обясни, че данъчно задължените лица, чиито нетни приходи от продажби не надвишават 300 000 лева за предходната година, няма да правят авансови вноски за корпоративния данък.

Въвежда се единно платежно нареждане, което предвижда поредност на погасяване на данъчните задължения. По думите на Дянков в момента една фирма, в зависимост от големината и дали е регистрирана по ДДС, внася между 8 и 12 данъчни декларации месечно. С въвеждането на това единно нареждане ще се спестят около 6 млн. лева банкови трансакции.

Финансовият министър беше категоричен, че нетно увеличение на парите, които се отпускат на силовите ведомства – МВР, ДАНС и НСО, няма. Той обясни, че по-големите суми в разчетите идват от осигурителните вноски.

По думите на Дянков през всичките години на прехода те са се превеждали доста непрозрачно като субсидия от държавния бюджет към НОИ. Според финансовия министър с тези промени ще можем действително да видим колко ни струват силовите ведомства.

Дянков обясни, че е нормално всички министри искат повече пари, но е нормално и финансовият министър да казва колко могат да се отпуснат. По негови думи не са били удовлетворени желанията на всички за допълнителни средства.

Финансовият министър наблегна на факта, че парите за увеличение на заплатите на военните идват не толкова от допълнително отпуснатите средства от бюджета, колкото от спестовността и реформаторството на министъра на отбраната Аню Ангелов и екипа му.

Вицепремиерът обяви, че се дават допълнително над 34 млн. лева на Министерството на курлтурата, които ще отидат главно за общините – читалища, регионални музеи и т. н. “Главният археолог на държавата“, както културният министър министър Вежди Рашидов нарече колегата си Дянков, е заложил 8 млн. лева повече за археология.

91 милиона лева повече се отпускат за Министерство на здравеопазването, а 190 млн. лева повече ще се дадат на Здраваната каса. Дянков уточни, че реално парите са само с 90 млн. повече, а останалите 100 млн. лева предишната година са били превеждани по бюджета на Министерство на здравеопазването за различни лечения. От тази година обаче те се прехвърлят към бюджета на НЗОК.

Според финансовия министър голяма част от 90-те милиона лева, които ще влязат в МЗ, идват от добрата събираемост на НАП на здравни осигуровки.

Над 510 млн. лева повече се отпускат за изграждане на инфраструктура, като според думите на Дянков 400 млн. лева от тях идват от съфинансиране по европроекти. С тези пари ще бъдат финансирани основно изграждането на пътища, но и все повече проекти към Министерството на околната среда и водите.

Отпускат се още 200 млн. лева за фонд “Земеделие“ и Министерството на земеделието и храните. Тези пари идват основно от европейски проекти, категоричен бе Дянков и допълни, че средствата ще се използват и за финансиране на пренебрегнати в годините сектори.

Вицепремиерът акцентира и върху факта, че с увеличаването на минималната работна заплата от 290 на 310 лева тя е скочила със 70 лева за периода 2010-2013 година, което е два пъти повече в сравнение с предишния период  2005-2009 година.

На въпрос дали ще бъдат вдигнати парите за майчинство,  Дянков коментира, че предпочита да залага на вдигане на заплатите в различни сфери на администрацията, като по този начин се увлечиват и майчинските за първата година.

Финансовият министър даде пример със собственото си ведомство, където заплатите се били покачили с около 20% и съответно и майчинските на подчинените му за първата година са скочили с толкова.

Дянков за пореден път наблегна, че експертите му са действали много консервативно при изчисляването на растежа на Брутния вътрешен продукт за следващата година. В Бюджет 2013  е заложен растеж от 1,2%.

Вицепремиерът изтъкна, че според МВФ този ръст ще е 1,5 на сто, според Световната банка – 1,6 на сто, според Европейската комисия – 1,8%, а според Асоциацията на европейските търговски банки – 2,5%.

Финансовият министър отказа да коментира дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година. Той припомни, че не е привърженик на тази практика, но все пак допълни, че тези решения ще се взимат окончателно около Коледа. По негови думи най-вероятно ще има възможност да се отпуснат средства, но е възможно и те да бъдат пренасочени към други социални сфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1198
Още по темата: Симеон ДянковБюджет 2013
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
958
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВескоА когато ми вземат за поддръжка на сметка защо не го водят разход?
957
0
 
2
 
! Отговори
Дянков преди 11 години
Аз няма да се занимавам повече с вас!С изненада забелязах че след всички данъци които ви наложих все още ви остават някакви пари.Налагам закон с който работодателя директно да превежда заплатите на всички в хазната!
956
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tozi *** e nay smotaniyat finansist za vsicki vremena .zashto ne si namalyava ot zaplatata i ot zaplatite na drugite vav parlamenta .Ae nameknal i za detskite pari mafiyot mrusen .Obraha cyalata durjava milioni imat vav bankovite smetki
955
0
 
3
 
! Отговори
Salkamov преди 11 години
bravo, Dyankov! ti si naslednika na posta na K.Lagarde!
954
0
 
5
 
! Отговори
Бай Пешо преди 11 години
В България народът се дели на доволни и недоволни! Които днес могат да крадат са доволни и кои не могат недоволни.Познайте кой са доволни -близките до властта-от еврофондове, общински имоти(затова има битка кой да овладее местната власт) -от обществените поръчки и т.н. Затова някой имат по 6 апартамента!!!
953
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Европа си нямаха БКП-БСП и & производни на ДС и затова са добре със заплатите. Руснаците със закон забраниха КПСС и просперираха. Само ние още ги търпим тези търтей дето опоскаха държавата
952
1
 
10
 
! Отговори
народа преди 11 години
наистина вече ми писна от тези *** .Докога ще си играят с живота на хората .Нека сложат и данък на въздуха който дишаме .Така ще напълним хазната за да има тези да грабят с пълни шепи .Писна ми да се държат както и турчин не се е държал с поробеният български народ .Те направо ни карат на заколение .Питам се докога ще ги търпим .Докато не остане и един българин в тази държава .Такъв геноцит никой диктатор не е правил с народа си .Я най после махнете цв.цв.розовите очила и слезнете на земята .Ако това не го направите тежко и горко ви .Иде видовден да знаете .
951
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТО СИ ЛИЧИ КОЙ ИМА ФЛОГОВЕ И КОЙ НЕ БРАВО ДЯНКОВ ТЕ *** ТАКА СА НАУЧЕНИ ДА ЖИВЕЯТ ОТ ЛИХВИ И НАЕМИ А БАБА ПЕНА НА СЕЛО ДА СЕ ОПРАВЯ САМА АКО НЯМА ПАРИ ЗА ХЛЯБ НО НИЙЙЙЙ *** ШТЕ ИЙЙЙЙ ЗАШТИТАВАМЕ КИНТИТЕ ОТ ЛИХВИ СМЕЕЕЕЕХ
950
10
 
0
 
! Отговори
Веско преди 11 години
Всичко което е печалба се облага с данък печалба ... кво искате бе мрънкячи бездарни :)
949
3
 
0
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Нона,много красиво,Византииско име.Така се е казвала,маиката на един от великите Императори на Византия.
948
1
 
14
 
! Отговори
НОНА преди 11 години
ДЯНКОВ И ЦЯЛАТА МАФИЯ ДА СЕ ЗАТОЧАТ В ДИАРБЕКИР И ДА НЕ СА ВРЪЩАТ ПОВЕЧЕ ! ДА ВЗЕМАТ ОТ МИЛИОНЕРИТЕ А НЕ ОТ БЕДНИЯ НАРОД ! ТА АЗ СЪМ СИ ДЕПОЗИРАЛА ДЕТСКИТЕ НА ДЕЦАТА ЗА ДА ИМ БЪДАТ ОТ ПОЛЗА КОГАТО СЕ ЗАЖЕНЯТ ! А ТЕ СЕГА ЩЕ ГИ ОБЛАГАТ С ДАНЪК ! ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ !ТОВА Е НАЙ- НЕКАДЪРНОТО И ЖЕСТОКО ПРАВИТЕЛСТВО ! МАХАЙТЕ СЕ ! ИДЕТЕ В ДЪН ЗЕМЯ !
947
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С този данък тежестта отново ще понесат бедните. Богатите с големите депозити просто ще ги прехвърлят там където няма да бъдат облагани и никой няма да знае размера на депозитите им.
946
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От ден на ден в държавата България става по-зле! Трябва да се спасяваме, както го направиха милиони предимно млади българи!
945
0
 
4
 
! Отговори
Firkov преди 11 години
bravo, finminister!vzemai parite i byagai barzo! hubava e ideata! i bez drugo e nujno da higienizirame bg ministerstva, parlament i prezidentstvo. dokato trae remonta v sgradite, ste vi pratim da rabotite v pohodni uslovia v zastavata v Mochure. Sofia ima nujda ot generalno izchistvane na tzentralnata bg vlast.apropo da te pitam, finminister, kolko leva vkara v bg darjavnata kasa ot konfiskuvani narkotitzi, orajia, drugi darjavni nasilstveni vzemania chrez bg armia, bg mitnitza i bg policia?
944
0
 
1
 
! Отговори
сопол преди 11 години
а банката дето печата парите данък няма ли да плаща, те да не са каритас, че раздават пари така
943
1
 
12
 
! Отговори
сопол преди 11 години
абе умрялник, тия пари по влоговете от къде идват. заплата, печалба на фирма и т.н. значи данъка им е платен. на бойко амфетамините не са обложени, но той си купи направо банка с управител цветелинка. а на чуждите корпорации каква ще им е далаверата и един месец даже да си държат спечеленото от българия в бг банка. за 2 кутии цигари те арестуват те чакат хората да си завъртят парите у тая ***, ***
942
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По добре да плащаш данъци в държави, в които има смисъл! Тук парите се източват от корумпирани крадливи чиновници и политици.
941
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма какво да се коментира това поредно абсурдно решение. Препоръчвам на хората да се насочат към статията, че бъдеще в БГ няма, така че да бягат към чужбина.
940
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно много са я закъсали господата управляващи, щом прибягват до такава мярка!Да, в по-вечето страни от ЕС има такъв данък, но няма европейска страна с такова ниско жизнено равнище като БГ!
939
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С въвеждането на този данък фактически пада тайната на влоговете в банки! Може би това е целта на властта?!?!Защото приходи за бюджета едва ли ще постъпят.