БСП: ОП "Околна среда" пред провал, чакат ни милиони санкции

"Цветан Цветанов е най-големият екологичен бенефициент у нас"
11 окт 2012 17:39,
128
БСП: ОП "Околна среда" пред провал, чакат ни милиони санкции
Сергей Станишев (д) и Димчо Михалевски Снимка: БСП

Оперативна програма "Околна среда" е пред провал, предупреди лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той изтъкна, че предусетили какво ги чака, управляващите предприемат опасни действия, които могат да доведат до тежки санкции за България в размер на стотици милиони левове.   

Станишев подчерта, че темпът на изпълнение на програмата е отчайващ. От една страна, усвояването е бавно, а от друга страна, върви едно огромно надписване на договори, които се сключват набързо, без ясни критерии и без финансиране.

Така например по ос „Води” на програмата целият бюджет е 2 млрд. 512 млн.лв. за този програмен период. Прогнозата на правителството за подписване на договори към 31 декември 2013 г. е 5 млрд. и 40 млн.

„Това са необезпечени договори. Сключват 2,5 млрд.лв. необезпечени договори, които ще трябва да плаща следващото правителство, без реална възможност хората и най- вече общините да изпълнят тези договори в необходимите срокове. Това е безотговорно отношение към бюджета и към данъкоплатците”, коментира Станишев. По думите му разплащането на средствата е безкрайно бавно, заради което няма да може да се изпълни бюджетът, който е заложен за настоящия финансов период.

Според лидера на БСП изходът, който правителството е намерило, е практически да се ликвидира голяма част от тази ос на програмата – подготвя се преместването на над 700 млн. лв. от бюджета на тази програма по други направления.

Станишев отбеляза, че парите ще се похарчат за неща, които нямат нищо общо с програмата и с ангажиментите, които България има пред ЕС – средствата отиват предимно за МВР, както и за метровлакове и тролейбуси за общини, управлявани от ГЕРБ. „За какво го правят? За усвояване на средства с корупционни схеми и разпределяне между своите хора, свои фирми и свои представители на местно и на национално ниво”, заяви Станишев. Той подчерта още, че на практика се закриват 10 000 работни места.

„Оказва се, че Цветан Цветанов е най-големият екологичен бенефициент в България”, коментира Димчо Михалевски. Според него ГЕРБ се опитват да се спасяват като си създават алиби, че ще се работи по атмосферния въздух. Депутатът от левицата напомни, че по други програми обаче вече са купувани метровлакове и пожарни. Сега предстои да се купуват още пожарни, каквито обаче страната ни не произвежда и така на практика ще се налеят пари в чужда икономика, смята той.

„Доставката на оборудване и машини за 700млн. лв. в рамките на 6 месеца е заредена с огромна доза риск от корупция”, добави депутатът от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
герб=погребение преди 11 години
ТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ....!!!цитат от филма " капитан петко войвода"
73
5
 
6
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 11 години
"Цветан Цветанов е най-големият екологичен бенефициент у нас"ТАКА Е - ДРУГАРЯ ЦВ ЦВ Е ИКОЛОГ, РЕНТИЕР ДЕТО БАБАМУ МУ КУПИЛА АПАРТАМЕНТИТЕ...ТОЙ САМО БИЛ КОНСУЛТАНТ КАТО ДУГАН ЕФЕНДИКОНГРАЧУЛЕЙШАН
72
2
 
9
 
! Отговори
Т. Дончева преди 11 години
Нашия Станишко разбира само от червените пражки на Азер Меликов. С това недуразомение никога не може да спечелим избори. Не се хабете да пишете по форумите. Трябва нов лидер иначе сме до тук около 10 % на изборите.
71
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откога БКП започнаха да разбират от Европроекти?По тяхно време такива нямаше...
70
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Б ългарскиС оциалниП редатели
69
9
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
ГЕРБ-ГРОБ е най голямото зло, което сполетя България от нейното основаване.По голямо зло от турското робство.Такъв геноцид над българския народ не е виждан до сега.Долу народоубийствената групировка ГЕРБ.Да живее България!!!
68
5
 
12
 
! Отговори
do 97 преди 11 години
Кой ти каза това за *** махали? Аз съм от Варна и според протоколите на ОИК 95% от максуда гласуваха за Герп ! И аз не мога да повярвам, че има такива които да се връзват на най-бездарното и некадърно правителство, премиер, президент(гей) и министри, които сме имали!
67
4
 
12
 
! Отговори
do 94 преди 11 години
Точно Герб купиха *** поголовно във всички *** махали !
66
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 90Другарю, нещо много ти прескача пейсмейкъра от злоба.Да не вземе да дадеш фира, че няма кой да ни разсмива с нескопосани партийни писания.
65
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Четейки коментарите се убеждавам, че тия *** съвсем са изперкали от злоба.Конкуренция им правят само техните другари от Северна Корея. Другарката Кунева и тя събра политическите недоразумения под полата си. В крайна сметка ГЕРБ е единствената партия която в условията на световна криза не само обещава, но и прави максималното за България.
64
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като сме основен развъдник барабар със Северна Корея на СПИН - как да няма санкции
63
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ШАМПИОНИ ПО КРАДЕНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕ И НИЩОПРАВЕНЕ НА КРЕМЪЛСКИЯ ДРУГАР СПИНИШЕФ,КОИТО НЕ СА АМАТЬОРИ,КАТО ОХРАНИТЕЛИТЕ СИ,А СА КРАДЦИ НАДСВЕТОВНО РАВНИЩЕ И ЛИЦЕМЕРИ ПО--ДОБРИ И ОТ СВОЯ ВОЖД И УЧИТЕЛ СИФИ ЛЕНИН.
62
1
 
2
 
! Отговори
До истината преди 11 години
Сложи си памперси ,от напъване вече напълни гащите.
61
8
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
СТАНИШЕВ Е НАЙ ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА ЗА ЕКОЛОГИЯТА.
60
7
 
5
 
! Отговори
хе хе хе преди 11 години
на социалистите нервите не издържат или домашната ракия е дошла в по-вече.Другарю, пази сърцето до изборите, че много оредяхте......:)))))))))))))))))))
59
6
 
4
 
! Отговори
бай Димчо преди 11 години
като една истинка медуза се е разлял до ПЕСо,а той,като истински Г.Димитров, шеф на световните социалисти:))))))))))
58
8
 
3
 
! Отговори
монах681 преди 11 години
Ами Румен Петков замърсява околната среда като я окислява с орина на обществени места,особено след ракиджос - нал Румба))) в Плевен да ге пише в изтрезвителното)Проблема е още от там,затуй сега глоби.Кой каквото прави,на себе си го прави!
57
6
 
4
 
! Отговори
С.И.К преди 11 години
Оште един мандат за герб,и да изметеме тия мошеници,само знаят да прибират народна пара а уш заштитават интересите на бедните.Иначе инатсират референдум и когато,другите партий казват(криза е да поемем ние реферндума от партийната супсидия).Те казват не Дянков да го плати демек нийййй дънакоплаците.А техните приштявки пак на наш гръб СЪБУДИ СЕ БЪЛГАРИНО
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ШАМПИОНИ ПО КРАДЕНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕ И НИЩОПРАВЕНЕ НА КРЕМЪЛСКИЯ ДРУГАР СПИНИШЕФ,КОИТО НЕ СА АМАТЬОРИ,КАТО ОХРАНИТЕЛИТЕ СИ,А СА КРАДЦИ НАДСВЕТОВНО РАВНИЩЕ И ЛИЦЕМЕРИ ПО--ДОБРИ И ОТ СВОЯ ВОЖД И УЧИТЕЛ СИФИ ЛЕНИН.
55
6
 
8
 
! Отговори
чекист преди 11 години
Колеги...по кротко де. Станишев пропаднал политик!? Вие пили ли сте си хапчетата? Той е лидер на ПЕС или забравяте.Прочетете кадровото представяне при избирането му. ...Образован, комуникативен, с добра езикова култура, неподкупен...Прочетете също и това което са давали чуждите мисии за Борисов до своите правителства. Прочетете и направете разлика. Барозу не на шега каза, че Борисов вместо в Брюксел може да звъни вече на Позитано да му се решат проблемите. Повтарям...не беше шега!