Дянков държи на новия данък: Ще го има!

„Богатите се дразнят, че се включваме в европейската банкова система“
Обновена: 12 окт 2012 14:43 | 12 окт 2012 10:02,
891
Дянков държи на новия данък: Ще го има!
Дянков твърд за данъка, Борисов засега не коментира. Снимка: архив, Impact Press Group

Данъкът върху лихвите по депозитите ще го има, заяви пред Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков. Той беше категоричен, че държи на него, а идеята била дошла от парламента.

След направен анализ вицепремиерът останал изненадан, че в България няма такъв данък.

Дянков отбеляза, че докато е бил в САЩ, там е плащал подобен налог.

„Всички останали 26 страни от ЕС имат данък върху лихвите. Защо? По една проста причина. Данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и капитала. В България на каквато и работна заплата да работиш, минимална работна заплата, висока работна заплата, се облага трудът задължително за всички. В капитала обаче има някои изключения. Това в най-голямото изключение. Един вид, ако си рентиер, ако държиш пари в банка, те работят за теб, създават повече пари, това не се облага“, коментира Дянков.

По думите му това имало два проблема. Първият е социалната справедливост.

Още по темата
„Защо, ако работиш на минимална работна заплата например, са решили още 2006-2007 година хората на Станишев, че това се облага. А, ако имаш много пари и си си ги сложил в банката, това не се облага. Това за мен е несправедливо“, аргументира се финансовият министър.

Той обясни, че данъкът върху лихвите по депозити до хиляда лева е доста нисък.

„Ако имаш 1000 лв. на депозит, на месец от този данък ще плащаш 0,30 лв. или около 4 лв. на година. Данъкът е доста нисък за тези нива. Ако, разбира се, имаш 20 млн. лв. на депозит, тогава ще плащаш 800 хил. лв. на година, но така и трябва, защото сега, пак казвам, богатите хора, тези, които държат пари и тук, и другото, което дразни една част от богатите хора, може би и в парламента, че по този начин ние се включваме в европейската банкова система. И ще налагаме този данък върху лихвите“, каза още Дянков.

Данъчните служби и в Германия, и в Швейцария, и в Лондон „ще събират за нас този данък върху лихвите и ще ни го пращат“, обясни вицепремиерът.

„Така че може би една част от говоренето е точно от хора, които си държат парите в Швейцария или в Лондон, или във Виена, и сега по този начин те вече ще трябва да плащат данъка“, смята Симеон Дянков.

Той е категоричен, че облагането на лихвите от депозитите на гражданите няма да разклати банковата система и увери, че хората, които вече са подписали договор за депозит с банка, няма да преподписват контракта. Промяната ще е в сила от първи януари 2013 година и няма да действа със стара дата.

Той допълни, че днес всички данъчни и бюджетни закони влизат в парламента и "всички ще видят, че са направени такива текстове, че да не може данъкът да се избягва".

Коментирайки Бюджет 2013 Дянков, заяви, че не е готов да даде повече пари на здравеопазването, тъй като според него е необходимо там да има повече реформи.

„Ако те покажат по-добро здравеопазване, тогава и ние ще им дадем повече пари. Големите реформи се правят в началото на мандата, но има някои малки стъпки, които могат и да се направят сега. Например малките общински болници в труднодостъпни региони – те не си изпълняват бюджетите”, обясни министър Дянков и допълни, че голяма част от здравните услуги, които предлагат, могат да минат към големите държавни болници в по-големите градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


891
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
33
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Щом говорите за справедливо облагане, то въведете и подоходното облагане, а не тези мижави 10% и за големите доходи! Прогресивно нарастващ данък, и него го има в много страни от ЕС, но защо не го виждате?
12
3
 
64
 
! Отговори
Винету джуниър преди 11 години
Не знам данъка на Дянкофф дали ще го има ама си мисля че герберастите в следващия парламент няма да ги има.
11
4
 
53
 
! Отговори
мм преди 11 години
>>Дянков държи на новия данък: Ще го има!Хора, дайде да направим така, че Дянков да го няма!Какъв трябва да си за да се обърнеш срещу собствения си народ? Този народ, който ти е гласувал доверие и ти изплаща заплата?
10
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хей *** и детские ли ще облагаш с данък само белене за цялата милиционерска пасмина и там няма да ви облагат а щше вои онождатмамицата ви ***
9
2
 
63
 
! Отговори
Филия с мас преди 11 години
Дянков вземи се гръмни ***. Нали съм си платил сатък общ доход?
8
8
 
79
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Щом целта са богатите, въведете минимален необлагаем праг 5000лв на човек, въведете приспадане на лихвите по кредити !Ако не ги въведете това означавате, че целта ви е да бръкнете в джоба на бедняка.Долу комунистите ! Долу ГЕРБ !Предателите заслужават само едно !
7
69
 
24
 
! Отговори
икономист преди 11 години
Това е най-подготвения финансов министър. Другото е пропаганда накомунистите. Те никога не са уважавали умните хора.
6
7
 
64
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Тези национални предатели е нужно да бъдат публично разстреляни пред целия народ за удоволствие на селяните.Мръсни комунистически мекерета.*** на еврейските маймуни от световен мащаб.
5
46
 
13
 
! Отговори
kulio преди 11 години
Дори данъка е нисък , трябва да пипа по смело , парите трябва да се извадят от банките.
4
6
 
87
 
! Отговори
Ало ало преди 11 години
Аз пък държа всички от ГЕРБ да ги няма! И даже да ги набухат в панделата за геноцида над 90% от населението.
3
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в аптеката : боко казва , два капута , аптекаря казва , виждам , какво ще искате сега
2
8
 
66
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Да му е. майката на тоя!
1
7
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дянков, признай поне, че фалирахте държавата и тогава няма да мрънкаме за този данък. Кажи с ДА или НЕ - фалирахте ли държавата?