Дянков държи на новия данък: Ще го има!

„Богатите се дразнят, че се включваме в европейската банкова система“
Обновена: 12 окт 2012 14:43 | 12 окт 2012 10:02,
891
Дянков държи на новия данък: Ще го има!
Дянков твърд за данъка, Борисов засега не коментира. Снимка: архив, Impact Press Group

Данъкът върху лихвите по депозитите ще го има, заяви пред Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков. Той беше категоричен, че държи на него, а идеята била дошла от парламента.

След направен анализ вицепремиерът останал изненадан, че в България няма такъв данък.

Дянков отбеляза, че докато е бил в САЩ, там е плащал подобен налог.

„Всички останали 26 страни от ЕС имат данък върху лихвите. Защо? По една проста причина. Данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и капитала. В България на каквато и работна заплата да работиш, минимална работна заплата, висока работна заплата, се облага трудът задължително за всички. В капитала обаче има някои изключения. Това в най-голямото изключение. Един вид, ако си рентиер, ако държиш пари в банка, те работят за теб, създават повече пари, това не се облага“, коментира Дянков.

По думите му това имало два проблема. Първият е социалната справедливост.

Още по темата
„Защо, ако работиш на минимална работна заплата например, са решили още 2006-2007 година хората на Станишев, че това се облага. А, ако имаш много пари и си си ги сложил в банката, това не се облага. Това за мен е несправедливо“, аргументира се финансовият министър.

Той обясни, че данъкът върху лихвите по депозити до хиляда лева е доста нисък.

„Ако имаш 1000 лв. на депозит, на месец от този данък ще плащаш 0,30 лв. или около 4 лв. на година. Данъкът е доста нисък за тези нива. Ако, разбира се, имаш 20 млн. лв. на депозит, тогава ще плащаш 800 хил. лв. на година, но така и трябва, защото сега, пак казвам, богатите хора, тези, които държат пари и тук, и другото, което дразни една част от богатите хора, може би и в парламента, че по този начин ние се включваме в европейската банкова система. И ще налагаме този данък върху лихвите“, каза още Дянков.

Данъчните служби и в Германия, и в Швейцария, и в Лондон „ще събират за нас този данък върху лихвите и ще ни го пращат“, обясни вицепремиерът.

„Така че може би една част от говоренето е точно от хора, които си държат парите в Швейцария или в Лондон, или във Виена, и сега по този начин те вече ще трябва да плащат данъка“, смята Симеон Дянков.

Той е категоричен, че облагането на лихвите от депозитите на гражданите няма да разклати банковата система и увери, че хората, които вече са подписали договор за депозит с банка, няма да преподписват контракта. Промяната ще е в сила от първи януари 2013 година и няма да действа със стара дата.

Той допълни, че днес всички данъчни и бюджетни закони влизат в парламента и "всички ще видят, че са направени такива текстове, че да не може данъкът да се избягва".

Коментирайки Бюджет 2013 Дянков, заяви, че не е готов да даде повече пари на здравеопазването, тъй като според него е необходимо там да има повече реформи.

„Ако те покажат по-добро здравеопазване, тогава и ние ще им дадем повече пари. Големите реформи се правят в началото на мандата, но има някои малки стъпки, които могат и да се направят сега. Например малките общински болници в труднодостъпни региони – те не си изпълняват бюджетите”, обясни министър Дянков и допълни, че голяма част от здравните услуги, които предлагат, могат да минат към големите държавни болници в по-големите градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


891
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
633
0
 
19
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
Дянков държи на новия данък Аз пък дължа Дянков да го няма наглост , наглост ама това е прекалено до кога ще има геноцид спрямо Българският народ ?
632
0
 
24
 
! Отговори
НН преди 11 години
Данъкът ще го има ли? А ГЕРБ ще го има ли?
631
1
 
6
 
! Отговори
do 782 преди 11 години
Съдейки по напсаното от теб съм сигурен, че никога не си си имал работа с данъчната администрация и не познаваш закона за облагане доходите на физическите лица :), та в тая връзка съм 100 % сигурен, че ти ще си от първите, които ще почнат да реват след влизането в сила на този данък
630
3
 
3
 
! Отговори
социалист преди 11 години
А данък милионер и лукс кога ще има. И 15% данък да плащат милионерите пак ще са добре, при положение че на запад им взимат данък 30-50%.Другаря Станишев голяма грешка направи с тоя плосък данък от 10% за всички. Много се разочаровах.Трябва и по-сурови наказания и затвор да има за укриващите данъци.Само така че се създаде култура, че първо се плащат данъци, а после се иска от държавата.
629
0
 
13
 
! Отговори
ЛЪЖА преди 11 години
Дянков ЛЪЖЕ много нагло за подобния данък в европейските държави. Навсякъде депозитите има МИНИМУМ, който НЕ СЕ облага - варира от 5 000 до 15 000 ЕВРО.ЗАЩО ВИЕ КАТО ЖУРНАЛИСТИ НЕ МУ ЗАДАДЕТЕ ТОЗИ ВЪПРОС?!!!!ЗАЩОТО НА ВСИЧКИ НИ Е ЯСЕН ОТГОВОРЪТ !!!
628
0
 
10
 
! Отговори
темида преди 11 години
А 0.1% най-богати българи дето притежават 85% от капитала и укриват доходи чрез офшорки и не плащат никакви данъци. За тях кога ще има закон да си плащат справедливият дял от 10% като всички нас. Стига Държавата е рекетирала малкия човечец, щото е по-лесно. Търсете си липсващите приходи в бюджета от имащите и олигарсите. Така или иначе повечето от тях дължат богатството си на приватизирано/крадено от държавата. Време е да си платат обратно на обществото. Милионите на ония свят не им трябват.
627
0
 
1
 
! Отговори
do 775 преди 11 години
Malko se zamisli kato pi6e6 ne6to be tapanar.Depozitite do 1000 leva predstavlqvat 85% ot koli4estvoto na vsi4ki depoziti.0,3% sa milionerski okolo 520 depozita za cqlata strana vklu4va6to i firmeni depoziti.A sega mi kaji s tozi danak koi 6te zagubi nai-mnogo."4ervenite milioner4eta"li hahahahahahahahahaaaaaaaaaaaa.6te im vzeme6 po tozi na4in parite hahahahahaaaa!!!!!
626
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Dqnkov na 10 4oveka rabote6ti,pensioneri i deca ve4e se pada po 1 slujitel na darjavna sofra.Sakrati palamenta na polovina,personala na ministerstva,komisii,podot4etni vedomstva,organizacii grabiteli i te uverqvam 4e v haznata 6te vlqzat ne 120 miliona,a pove4e ot miliard.Davam ti bezplatno tazi ideq s namerenieto da q priloji6 v nai-skoro vreme.
625
0
 
7
 
! Отговори
Незнаещ преди 11 години
Моля господин Дянков да изясни освен данък лихва,още какви данъци се плащат в Европа а у нас ги няма?С какви налози все още може да бъде изненадан и без това "богатия" българин-европеец?Господин Дянков прав сте в Европа сме,правилно е да се взема пример от развитите страни,нека бъдем като тях нАли....ама нАдали
624
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червените милионерчета голям рев му дръпнаха-ха стига де,няма да ви се размине,свикнали сте само да смучите.
623
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Националсоциалист,бЕгай бързо на детоксикация-във вашата комунистическа ядка са ви облъчили и спасение няма.спри да ходиш на завери,че си заприличал на сектант.
622
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тогава ГЕРБ да премахнат и задължителната пенсионна система или възрастта от 65 години и 70 години в бъдеще. ГЕРБ постоянно увеличават пенсионната възраст и хората измират и не могат да си вземат спестените пенсии и затова вече спестяват във влогове и депозити в банките за старини. Данък върху спестяванията и увеличаване на пенсионната възраст са конфискуване на спестяванията на хората.
621
1
 
23
 
! Отговори
typo преди 11 години
Тъпо, това ако мине и се приеме ще е чудо.И в двата случая Денков се излага за последно
620
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега тъкмо прочетох статия в същото днес.бг че инфлацията за тая година е 4.9%, т.е. тя е равна на лихвите. А данъка върху номиналната печалба ли ще е, или върху печалбата след като се приспадне инфлацията?
619
2
 
10
 
! Отговори
фем преди 11 години
Никакви данъци и никакви бюджети няма да ни спасят вече и не говоря буквално, разбира се!Ако отдавна се влагаха повече пари в образованието и културата, издънки като Дянков, Борисов, Рашидов и компания просто нямаше да ги има. Дет се вика, развитите държави влагат много пари в културата и образованието на своя народ, а по време на криза-влагат двойно повече. Нас изобщо ни няма на тоя хоризонт.Хайде, сбогом ...
618
3
 
0
 
! Отговори
данчо преди 11 години
Ще държи докато тоя зо него не му набие канчето.
617
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, така е! Време е да се обложат и помощите за болни и инвалиди!
616
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е ли редно и да се въведе данък върху пенсиите? От къде на къде няма да ги облагат? Дянков - спиш!
615
1
 
20
 
! Отговори
болен преди 11 години
След направен анализ вицепремиерът останал изненадан, че в България няма такъв данък. А българите останаха изненадани, че лекуваха детето му без здравни осигуровки, ама нейсе-нали е министър. Забравя се.
614
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ, *** поспри се малко, бе! Ще се поболееш!