ГЕРБ скача на БСП с втори референдум

Не се дръжте като мушмороци, зове левицата
Обновена: 18 окт 2012 14:47 | 18 окт 2012 13:20,
227
ГЕРБ скача на БСП с втори референдум
Левицата за пореден път се възмути от действията на ГЕРБ. Снимка: БТА

ГЕРБ предлага нова инициатива за референдум с различен въпрос, заяви депутатът от управляващата партия Красимир Ципов. Той беше категоричен, че никой не се опитва да открадне референдума от българските граждани.

Вчера заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова съобщи пред медиите, че народните представители от групата започват инициатива по смисъла на закона за референдумите за допитване с въпрос "Да развиваме ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?".

ГЕРБ чрез правителството и Народното събрание ще се заеме с организирането на референдум и призоваваме всички граждани да гласуват на него, заяви депутатът Димитър Лазаров.

Управляващите приканиха БСП да отговори по какъв начин ще осигурят равен достъп до информация, по поставения от тях въпрос.

Още по темата
 „Всичките детайли са заложени в споразуменията за строителство на АЕЦ „Белене”. И искам да напомня, че тези споразумения са все още засекретени. По какъв начин българските граждани ще могат да получат реална информация или да вземат своето решение, ще отговарят на поставени въпрос в подписката на БСП?”, попита Красимир Ципов от ГЕРБ.

Не се дръжте като мушмороци, призова левицата политическите си опоненти от ГЕРБ. Повод за изказването е заседанието на правната комисия в Народното събрание този следобед.

На него депутатите от мнозинството и опозицията трябва да определят каква да е формулировката на въпроса за референдума.

Вчера БСП и ГЕРБ влязоха в остър спор за формулировката, който продължава и днес. Левицата настоява да се запази техният вариант: “Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на нова мощност на площадка “Белене““.

Мнозинството пък настоява за по-общ въпрос и заменянето на думата “атомна“ с “ядрена“. Точната формулировка, която те предлагат е:  Караницата премина през езикови спорове, обвинения в юридическа некомпетентност и лични нападки.

Натискът за подмяна на темата идва от едно посолство, което  се намира в един от най-хубавите квартали на София, близо до единствената правителствена болница в България, заяви от своя страна бившият енергиен министър и ляв депутат Румен Овчаров. Той очевидно визираше посолството на САЩ у нас, което се намира в квартал “Лозенец“, близо до едноименната болница.

След като обаче се сети, че кандидатства за виза в това посолство, Овчаров подметна с шеговит тон, че се отказва от думите си.

“ГЕРБ се страхува от истинския референдум, който задава истински спорния въпрос“, заяви депутатът от БСП Янаки Стоилов. Левицата вече седмици наред лансира тезата за страха на управляващите и опита им да подменят въпроса.

По думите на Стоилов спорният въпрос не е дали да се развива ядрената енергетика като цяло, а дали да се строи на площадка “Белене“.

Според левицата ГЕРБ иска да подмени въпроса за референдума, така че да не се окаже губещ в ситуацията.

„Народът ще си върне държавата и точно за това е днес борбата”, обясни Янаки Стоилов. Той не изключи и възможността за протести.

Колегата му Ангел Найденов беше далеч по-директен в призива към управляващите. „Уважаеми колеги, не се дръжте като мушмороци. Не се опитвайте чрез дребни хитрини или чрез профанизиране на инициативата да откраднете, да профанизирате, да смачкате инициативата за провеждане на референдум”, призова той.

„Не ние предлагаме два референдума, втори референдум предлагат от ГЕРБ”, допълни Ангел Найденов. И Мая Манолова, която е член на правната комисия, обясни, че групата на ГЕРБ иска да внесе искане за втори референдум по лесния начин - през задния вход.

„Това е поведение на феодали, които искат да забранят на българския народ самостоятелно да мислят”, коментира левият юрист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
IQ1.46,бравус!ТИТАН на мисълта!
177
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** започнаха да си изпускат нервите. Значи нещата вървят добре.
176
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На спинозните нещо им пари под краката.
175
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не искам никакви АЕЦ-и. Искам чиста природа.
174
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия на снимката много са се спекли. Взели са парите от руските си господари, а не са свършили работата си. А руснака не прощава.
173
0
 
1
 
! Отговори
Мухобойко преди 11 години
Изцепки след изцепки. Бил се скарал на тези дето само мрънкали за пари. Как им се скара ве - сигурно с некоя "ф"атка от самбото?Сигурен съм че само обикаля като суек около хората и после плямпа врели некипели пред БГ камерите, колко много е свършил. *** нема и как да е иначе - хората знаят езици и си говорят, обсъждат - нашия маркучодържач мое само да сумти и пръхти
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така са ме наскачали....
171
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕТИРИМА ПРЕСТЪПНИЦИ ЗА ЗАТВОРА ....
170
7
 
6
 
! Отговори
GreenWorld преди 11 години
Да запазим България чиста за децата и внуците си!"НЕ" на ядрената енергетика в България!
169
8
 
6
 
! Отговори
Чиста България преди 11 години
Ние не сме наследили земята от нашите деди, а смея взели назаем от внуците си.Повечето българи са против ядрената енергетика. Ядрената енергетика бе отменена в Япония след Фукушима, в Германия и прибалтийските страни без Фукушима, в Австрия и Швейцария след референдуми. Всеки трезво мислещ човек е против ядрената енергетика изобщо - няма значение дали това е Белене или нещо друго.Конкретно за Белене: Защо да се строи стара, скъпа и рискова АЕЦ на силно земетръсен терен?
168
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА ОТСТРАНИМ ГЕРБ И ДА ВЪРНЕМ БСП ЗАЩОТО ТЕ НЕ КРАДАТ ЧАК ТОЛКОВА МНОГО Е ПОГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЯМА!!!!!!
167
5
 
3
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 11 години
НОВА ИНИЦИАТИВА ЗНАЧИ ГРОБ ЗА ГЕРБ ! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ ,ЗАЩОТО ЩЕ ПОСЛЕДВАТЕ УЧИТЕЛИТЕ СИ ОТ СДС ,КОИТО СА ВЕЧЕ В НЕБИТИЕТО ! МОЛЯ , ОФИЦЕРИТЕ ОТ ДС , ОСЪЗНАЙТЕ ГИ , ЗА ДА НЕ ГИ ОСЪЗНАЕМ НИЕ , НАРОДА !
166
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички държави се отказват от атомните централи ние сега ще я почваме. Българите винаги бягат в обратната посока на останалия свят. Страна на ***.....
165
7
 
16
 
! Отговори
Даси преди 11 години
Изгони ГЕРБ, спаси България!
164
11
 
28
 
! Отговори
НН преди 11 години
Все повече се убеждавам, че трябва всички да скочим върху ГЕРБ и да им направим мечка
163
3
 
10
 
! Отговори
Иван преди 11 години
до Аня ДимоваАня, ти май не си разбрала, че няма да се облагат сумите, които стоят в банките, а само лихвите. Например ако внеса 100 лв., от които получавам 5 лв. лихва на година, никой няма да ми вземе 10 лв. от 100-те, а ще ми вземат данък 0,50 лв. от 5-те. Сега разбра ли го или още ще пишеш глупости? Сигнализирахте за неуместен коментар
162
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ами като ги виждаш че са по- напрегнати и са по-голяма нужда нареди са ще ти дадат да си похапнеш явно много ги обичаш.
161
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо няма референдум с ясен въпрос: колко да бъдат депутатите ни: 240, 120 или 100?
160
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия от снимката са много напрегнати нещо,май са по голяма нужда
159
12
 
29
 
! Отговори
ИВАН преди 11 години
ГЕРБ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ИСТИНСКИЯТ РЕФЕРЕНДУМ, ЗАТОВА СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ, ЗАЩОТО СИ ОТИВАТ, ПОСЛЕДЕН ВАЛС, КАКТО ПЕЕХА СДС ЕДНО ВРЕМЕ, АМА МАЙ СТАНА ОБРАТНО, ТЕ СИ ОТИДОХА, ТАКА И СЕГА С БОЙКО, МНОГО МУ ЗДРАВЕ И ПРАВ ПЪТ ПО МАГИСТРАЛАТА!!!!!