Данък „Депозит“ мина в НС с размисли за бедните, богатите и лихварите

По-ляво решение от това няма, убедени са от ГЕРБ
Обновена: 26 окт 2012 09:12 | 25 окт 2012 15:26,
342
Данък „Депозит“ мина в НС с размисли за бедните, богатите и лихварите
Орешарски не одобри предложението на Дянков. Снимка: архив, Булфото

След бурни дебати парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС, с които се въвежда 10% данък върху лихвите по депозитите.

Опозицията категорично отказа да подкрепи промените.

„От три години, вече четвърта, ГЕРБ на убеждава че няма да вдига данъците. Това включване на лихвите в облагаемата основа на подоходния данък всъщност е поредното увеличаване на данъците”, коментира бившият финансов министър Пламен Орешарски от „Коалиция за България“.

Според неговите изчисления чисто икономически този данък няма да донесе ползи на бюджета, а по-скоро ще нанесе вреди на икономиката.

„Всеки начинаещ макроикономист знае, че по-малко спестявания означава по-малко инвестиции и по-малки възможности за икономически растеж”, коментира Орешарски.

И от ДПС обясниха, че няма да подкрепят готвената промяна с данъка върху лихвите по депозити.

„Този данък няма да свърши своята фискална роля, която му възлага ГЕРБ. Не е никаква тайна, че банките разполагат с достатъчно финансов инструментариум, при който както и да формулираме данъка, ще го заобиколят“, коментира Йордан Цонев.

Още по темата
Той прогнозира, че заложените 140 млн. лв. от въпросния данък ще се вземат от българските граждани, но те няма да влязат във фиска.

„Една част от тях ще влязат в бюджета, друга ще бъдат взети под формата на такси за новите финансови продукти на банките. По такъв начин ще бъде ощетен отново българският гражданин”, предположи Йордан Цонев и прогнозира, че българският народ ще накаже управляващите.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев призова всеки депутат, който говори по въпроса, да обяви дали има конфликт на интереси заради собствени влогове в банки.

Йордан Цонев го репликира веднага, че депутатите попълват данъчни декларации, които са публични и могат да бъдат видени на сайта на Сметната палата.

„Уверен съм, че няма депутат от ГЕРБ и от всички парламентарни групи, който да скърби за това, че ще му вземат 10 % от лихвите. Но когато на майка ми, която има 5 000 лв. влог, и  й вземат 10, 20 или 30 лв. на година, тя ще скърби. И вашата майка също”, обърна се към Красимир Велчев Цонев.

„Защото с тези 20 или 50 лв. тя ще купи на внуците си за Коледа подарък”, увери депутатите от името на майка си Йордан Цонев.

Павел Шопов от „Атака” определи предложението на финансовото министерство като данъчно мародерство.
 „Основният въпрос е дали това е доход или не е доход. Аз лично смятам, че това не са доходи, защото държавата вече е наложила данък върху тези пари”, коментира Шопов.
След като изслуша голяма част от аргументите на опозицията думата отново взе Красимир Велчев от ГЕРБ.

„Аз съм от тези вложители, които имат големи влогове. Този закон ще удари точно тези хора, които имат големи влогове. И затова е този отпор в обществото”, коментира той.

„И тези сълзи, които се проливат за бедните хора, за пенсионерите, е пълна демагогия”, отбеляза Велчев.

Според него е абсурдно твърдението, че налагането на данъка ще ощети бедните хора с влогове от 1 000 лв. Велчев посочи, че само 3,3 % от вложенията в банките са за такива суми. 

„ Под 1 % са хората, които имат влогове над 50 000 лв. Точно този закон ще наруши техните принципи и интереси. Така че точно богатите ще платят хиляда пъти повече от бедните. Искам добре да му чуят тези хора с 1 000 лв. ще плащат по 0,20 лв.,0,30 лв. на месец от този данък. Но ще получат около 15 лв. върху пенсията. Не цитирам майка ми, защото имам възможност да й помогна. С този закон, с моите вноски, аз ще помогна на другите майки, за които техните деца нямат възможност да се грижат”, обясни Красимир Велчев.

„Ако има по-социален закон от този, аз не виждам. И господин Орешарски като министър на финансите в едно социалистическо правителство трябва да свали шапка на господин Дянков. По-ляво решение от това няма“, отсече още депутатът от ГЕРБ.

Велчев се опита да обясни защо трябва да бъде въведен данък върху доходите от лихви с аргумента, че през последните години държавата ни станала на рентиери и лихвари.

„Защо човек трябва да си вложи парите в бизнеса, след като той може да ги вложи в банката, да не мисли за откриване на работни места и си има твърд процент, който ще си го взима”, продължи с разсъжденията на глас Велчев.

Председателят на групата на ГЕРБ обясни, че е продал бизнеса си е инвестирал парите в бизнеса на сина си. „Тази фирма не може да върне и след 50 години тези пари, които би взела от лихви. Но ние какво ще направим с младите хора, лихвари ли?”, попита риторично той.

Промените предвиждат доходите от лихви по влогове и депозити в банките да станат облагаеми от 1 януари 2013 г. Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата и ще се облага с окончателен данък в размер 10 на сто. Налогът ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата.

Безсрочните влогове, към които са и детските, няма да бъдат облагани с лихва. Тя ще се начислява само върху депозитите с уговорен срок, съобщи зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. 


От 15 на 7 процента се намалява ставката за хазартни игри, организирани онлайн, приеха още депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още по темата: НСлихвиданък депозит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
1
 
1
 
! Отговори
За ЧОВЕК, СТАТКОВ преди 11 години
ДОБРЕ Е ДА ИМА ТАВАН И НА ЗАПЛАТИТЕ, С КОЕТО ДА СЕ ГАРАНТИРА ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ.А КОГАТО НАМАЛИМ КОРУПЦИАТО И ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ.
294
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 11 години
дали да не направим масово теглене от банките?аз имам 100 000лв и ако хиляди като мене сторят същото - банките ще гръмнат!!!
293
0
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
В Народното събрание започна дискусия за размера на пенсиите и социалната политика на правителството, в която участва и министърът на труда и социалните грижи. В изказването си министър Тотю Младенов посочи, че са направени реформи в пенсионната система, които позволяват да се увеличават социалните плащания без да се увеличава дефицитът в системата на Държавното обществено осигуряване /ДОО/.Соцдепутатът Антон Кутев обвини Тотю Младенов в лъжа, заради твърдението му, че по времето на Тройната коалиция са откраднати милиони от социалната система. Последва отстраняване на Кутев от трибуната от страна на председателят на Народното събрание Цецка Цачева.Обвиненията в лъжа срещу Младенов продължиха от колеги на Кутев отляво. Според техните данни инфлацията е над 12%, а управляващите заблуждават, че е по-малко и приетото увеличение от април догодина с 9.5% не покрива поскъпването.Соцдепутатите обявиха, че пенсионната реформа на ГЕРБ ще бъде преразгледана и увеличението на пенсионната възраст ще бъде отменено.Ако БСП върне пенсионната възраст на предишното положение и ако както каза Масларова след това дадат шанс и на хора, недостигащи им 2 години до пенсия възраст или стаж да се пенсионират с някакъв процент намаление, ще гласувам с две ръце за тях!
292
0
 
5
 
! Отговори
Аня Димова преди 11 години
Германците са по богати от всякога след като новите данни за частно държани асети бяха разпространени тази седмица вече е ясно:Те държат повече от 4,5 трилиона Евро в спестовните си сметки.Това е кеш ,дялове и акции само за последната година .Бундесбанк коментира в вторник че стабилността на растеж на работни места е помогнал на Германците да заделят допълнително още 150 милиарда евро в последната година,което води до рекордните спестявания от 4,715 трилиона евро държанив в частни спестявания .Тази сума не включва изобщо спестовните сметки и асети на Германски граждани държани извън територията на Германия .Само наличносто злато държани от Германия в сградата на FED Ню Йорк в Манхатън възлиза на 490 метрични тона.омръзна ми престъпните *** на прехода и престъпни *** кат о ГЕРБ да изопачават фактите .
291
0
 
9
 
! Отговори
Dimitrov преди 11 години
ДОЛУ ГЕРБ, след като не можете да осигурите пари за пенсии на пенсионерите ,които са работили по 40 години и са си плащали осигуровките нямате място в парламента , проваляте се ГЕРБ !!! Вслушайте се в гласа на народа: почетете малко коментари където и да е...и се замислете!!!
290
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ЛЕЛЕ ОРЕШАРСКИ И ДЕНКУФ ЗАЕДНО...!
289
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....КУДЕ ПИТАМ ОТИДЕ ГОВОРИТЕЛКАТА НА БАЦЕ МОСТОВАКА РОДАТА...ДЕБЕЛАТА ПИНТА ...!
288
0
 
5
 
! Отговори
KarayJohny преди 11 години
Понеже не чух коментар като този , който ще прочетете по долу , считам за свой дълг да оставя предупреждението си за историята .Пиша това писмо за неспециалистите , защото , явно , специалистите са отчайващо непоправими.Когато един човек не е изконсумирал цялата си заплата и внесе , примерно , две хиляди лева в банката, тези пари не се слагат в кутийка, надписана с неговото име , а се връщат веднага в оборот , така , че следващият , който си получава заплатата , да може да спести и да внесе условно същите пари. Спестителите получават удостоверение , че са внесли по две хиляди лева : 2+2 = 4 - статистиката отчита четири хиляди лева , складирани на влог , макар , че хартиените пари са по малко .Така , при отчетни тридесет милиарда спестени пари , хартиеният им еквивалент е значително по малък. Когато се реши тази пари да се облагат с данък , това сигурно не се преподава в западните университети , българският спестител ще отиде до банката и ще поиска да си получи в брой внесените пари , за да си ги прибере в буркани . Понеже толкоз няма , държавата ще се принуди да пусне печатницата и тя ще натрака набързо хартиени печатни изделия с номинал тридесет милиарда лева . Всичко това се обобщава с една дума - ИНФЛАЦИЯ.
287
0
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Очаквайте данък върху пенсиите!
286
0
 
11
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Само не разбрах от бръщолевенията на Герберастите, какво общо има подигравката в увеличението на пенсиите с новия десятък върху спестяванията. Пенсиите какво общо имат с лихвите. Второ точно тия с влоговете за по 1 до 10 милиона дето би трябвало да ги заболи най-много няма да им вземат нищо, защото такъв вложител отива в банката и му се правят индивидулни условия, иначе си изтегля парите и банкера духа супата, за такива пари ще се намерят цели врати в закона, за дребните вложители няма прошка
285
0
 
6
 
! Отговори
Платен драскач преди 11 години
До Анонимен ей *** на Дянков скрий се бе тикво жалка
284
0
 
7
 
! Отговори
Аспарух преди 11 години
Хора не разбирате ли че ако няма реакция от обществото утре ще е по-лошо. Или явно всеки вече е махнал с ръка и гледа навън....жалко . Даже за измамите с компенсаторки имаше по-сериозен отзвук и действие, а сега ни обират и всички си мълчим
283
0
 
1
 
! Отговори
ad преди 11 години
Тва е Който не е взимал кредит - сега балтия :)
282
0
 
5
 
! Отговори
Аспарух преди 11 години
Лошото е че само си пишем тук, а няма общество което да излезе и да ги помете тия...***. Защо да чакаме догодина? За всички е ясно че тези олиг*френчета от герб си отиват, тоест тези месеци до изборите те ще правят само поразии. Предлагам да се определи дата и час и на оръжие....вече не се търпи тази гавра. Мястото е ясно - да запалим този *** парламент, а Дянков да бъде пребит с камъни
281
0
 
5
 
! Отговори
dsf преди 11 години
Проблема е че като се научат че става лесно, после ще посегнат и на други неща.
280
0
 
0
 
! Отговори
избирател преди 11 години
Всички ги обичам,но тези двамата най-много!
279
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще си истегля парите,но няма да ви финансирам повече.И не ни сравнявайте с Европа,защото вече ни сравнихте с Африка по стандарт на живот.Дори и там в някои страни са по-добре от нас.А когато направите заплатите и пенсиите европейски,тогава се равнявайте по тях.Защото сега само цените са ни европейски,та даже и надевропейски.Вие много добре знаете,че във Франция например,която е с много висок стандарт цената на бензина е почти колкото у нас.Няма да ми стигне мястото да изреждам други цени и стран
278
0
 
22
 
! Отговори
избирател преди 11 години
Ако Герб наистина са го закъсали толкова, че посягат на спестяванията на хората, значи нямат място в обществото като политическа сила. Глуповатите изхвърляния, че, видите ли - така било и на Запад няма да хванат "дикиш", защото събирането на данъци там няма нищо, ама нищо общо с правилата в България. Ако се въведе този данък, трябва да се приобщи данъчната ни система към цивилизованата. Това, от друга страна е напълно невъзможно. Облагането на лихвите в нашия случай се превръща в чиста кражба! Бат Бойкооо, влез в час, че ще ти намаляме поведението, май, както вървят нещата.
277
0
 
8
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 11 години
До Анонимен Дянков. Той поне работи за пари със спекулантите от Уолстрийт без да му пука за държавата, пък ти си мислиш че разбираш от нещо. Българинът е спестовен по манталитет. Спестява от всяка капка, но когато и тази капка бъде намалена по количество, а инфлацията расте ли расте, просто се обезсмисля каквото и да е било спестяване. Тук не говорим за големите играчи. Те са ясни. Изтеглянето на парите от банките ще има катастрофални последици за икономиката. Капиш?
276
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто е, тези пари лихви ли са, що са излязат ли от банката са обложени с ДДД 20% и без този данък 10 %.