Депутатите приеха Бюджет 2013 на първо четене в комисия

Дянков: Приходите са амбициозни, но винаги сме преизпълнявали бюджета
Обновена: 25 окт 2012 20:06 | 25 окт 2012 19:49, Елка Василева
38
Депутатите приеха Бюджет 2013 на първо четене в комисия
Симеон Дянков. Снимка: архив, Булфото

Проектобюджетът за 2013 година беше приет на първо четене днес на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по икономика.

Още по темата

В бюджетна комисия 12 народни представители гласуваха "за", а 4 "против". Същевременно в икономическата комисия 16 гласа бяха "за", 4 "против" и 1 "въздържал се".

"Има и нещо радостно в този бюджет - пицарията затваря, този път с подоходен прах в очите“, каза депутатът от „Коалиция за България“ и бивш икономически министър Петър Димитров.

"Когато г-н Дянков каза, че ще има ръст на доходите, аз се зарадвах. Помислих, че това ще е бюджет на разкаянието и ще се извиним на хората", допълни той.

"Фактически с Бюджет 2013 имаме нова стагнационна година - как ще достигнем Европа, как ще изпълним програмата 2020 и целите й", попита риторично Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК).

Той подчерта, че до този момент се говори единствено и само за изземваме, как да се увеличават приходите в държавната хазна, а никой не говори как да се развие икономиката. "Кой дава тези приходи, къде са проблемите на икономиката - никой не говори", посочи той.

"За съжаление имаме един бюджет на разширено потребление, но не на инвестиционно потребление! А то е финансирано с дефицити, което води до търговския дефицит, за който никой не говори, а той расте главоломно“, допълни Данев.

"Недостатък на Бюджет 2013 г. е, че няма буфери. Обяснимо е това, защото буфери се използват, когато има достатъчно налични ресурси”, посочи депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той допълни, че очаква прогнозата да не се сбъдне и дефицитът няма да бъде според заложения в бюджета. "Този бюджет фокусира управленските недостатъци на правителството на ГЕРБ за целия мандат" допълни той.

В защита на проектобюджета за следващата година финансовият министър Симеон Дянков коментира, че е възможно приходите да са доста "амбициозни", но до този момент правителството винаги е "преизпълнявало бюджета".

„За тази година в момента сме на излишък. За 9-месечието ще имаме излишък над 200 млн. лв. и за тази година дефицитът ни ще бъде под 1%, може би под 0,7-0,6% - наполовина от заложеното в бюджета", защити тезата си Дянков.

Заложените приходи в бюджета вероятно са надценени, а това крие реален риск от по-голям дефицит, коментира подуправителят на БНБ Калин Христов.

Още икономически новини от страната четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
prosti balgari che vi viarvat na vas i ostanalite koito 23 godini gi lajat mamiat i manipolirat po dolen nachin.
24
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 11 години
Тоя маймун прецаква хората и се хили .
23
1
 
2
 
! Отговори
Лисан преди 11 години
Дянков, може да си грозен, но за сметка на това си ***.
22
1
 
1
 
! Отговори
Shark преди 11 години
*** на бюджета, и на теб Дянковче и на цялото герберско правителство. Отивате си, затова крадете като за последно. Съд за всички от правителството на ББ.
21
2
 
1
 
! Отговори
Дяни преди 11 години
До Анонимен 25Въпросът Ви Господине относно разходната част,според БХК означава само едно РАСИЗЪМ !
20
1
 
4
 
! Отговори
Нема за кво преди 11 години
Еми ГЕРБ се накрадоха вече закво да се морят още да лъжат......
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙ МОЖЕ ДА ВЯРВА НА МЪЖ ЗОДИЯ БЛИЗНАК- НИКОЙ, ДОРИ И ТОЙ НЕ СИ ВЯРВА. ЕДНО ГОВОРИ, ДРУГО МИСЛИ, ТРЕТО ПРАВИ. ПОЗНАХТЕ ЛИ ЗА КОЙ ВИ ГОВОРЯ ?
18
1
 
6
 
! Отговори
Hints преди 11 години
Но е факт, че целта на ГЕРБ е да загубят изборите и да върнат майката -хранителка БСП обратно на сцената на цирка. Както уж Доган се изпусна и това вдигна хората да гласуват за Борисов и сие. Цирка се играе от комунистическата върхушка и партийките, които тя излъчва в продължение на 23 години на гърба на заблудения, ограбен, умишлено лумпенизиран български народ.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков преизпълни и следващата петилетка. Аман от мушеници, За мафия като българската 4 години мандат е прекалено много ареме, Работят първата година и след втората стават безразлични а третата и четвъртата крадът на поразия, 4 години за мафиоти е много дълго времеЖалко за народа
16
0
 
20
 
! Отговори
Дянков преди 11 години
Ако не сте вижда ли *** е сега гледаите - Дянков
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бюджет само с данъци не се пълни, държава само от данъци не се издържа, ДянкоооF...
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПАРИ НЯМА--ИЗСТИСКВАТ ОТ ВСЯКЪДЕ,А ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ РАСТЕ ЛАВИНООБРАЗНО..СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СИ УВЕЛИЧАВА ЗАПЛАТИТЕ А СЕГА ИДВА ВРЕМЕ И НА БОНУСИТЕ...ЛЕЛЕ МАЛЕ,КОЛКО СА ЖАЛКИ ***...ТАКОВА КРАДЕНЕ НЕ СЕ ПОМНИ ОТ ВАНЧО КОСТОВАТА ДАЛАВЕРИЗАЦИЯ....!!!)
13
0
 
9
 
! Отговори
Hints преди 11 години
Ще ви го обясня просто - прехода беше измислен от Поллитбюро със създаването на СДС като звено на комунистите за изпускане на парата на народа и безкръвна революция. С противопоставянето на населението едни на други - населението разединено на сини и червени докато върхушката единна в изпълнението на плана за обиране на България, обезценяване на работната сила и изтегляне на спестяванията чрез поредица от ценови шокове - 1991г. 1997,2001.
12
0
 
5
 
! Отговори
Дянкoff преди 11 години
Ъъъ, ааа, тоо, амии, еее, даа, разбирате, чее.
11
0
 
25
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
Днес Дянков се изказа самоуверено, че преизпълнил бюджета, значи пари за коледни пенсии ще има! Само да не стане така, че това да му е поредната шега, че те с Бойко се шегуват много напоследък, казват едно, мислят друго, то става трето!
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя фалирал финансист бълнува само за приходи. А защо не се сети,че за да има приходи,трябва да има икономика и инвестиции. Къде са те ,Дянков?
9
1
 
13
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Не, просто Герб явно вече си купи изборите и затова спокойно си прокарва и законите и антизаконите в действие, особено като се има в предвид, че няма кой да им поиска сметката за това- лаещите по форумите кучета не хапят!
8
0
 
10
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Аз съм сигурен в истиността на твърденията на Дянков за преизпълнени бюджети за всяка година от управлението на партията му. Това, което обаче герберите тактично не споменават е, че размера на бюджета отговаря на компетентността на правителството, тоест: Малко е, но толкова си можем.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ ВСЕ ПОВЕЧЕ СИ МИСЛЯ , ЧЕ БОЙКО НЕ ИСКА ДА СПЕЧЕЛИ ВТОРИ МАНДАТ- ТОЛКОВА АНТИСОЦИАЛНИ МЕРКИ В ИЗБОРНА ГОДИНА- ИЛИ СА МНОГО *** ,ИЛИ НЕ ИСКАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДНЕС ГЕРБ ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА