Борисов урежда срещи с опозицията на "джентълмена Лили"

"Цанков камък" къса живо месо на премиера, иска обяснения от БСП
9 ное 2012 20:06,
196
Борисов урежда срещи с опозицията на "джентълмена Лили"
Борисов и Павлова в сладки приказки по "Цанков камък". Снимка: архив БТА

Една от любимите теми на премиера Бойко Борисов - “Цанков камък“, е била отново център на обсъждане на заседанието на Министерския съвет, става ясно от стенограмата на заседанието.

Разговорът се води основно между него и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, но за малко се намесва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Причина за започването на темата става гласуването на точка от дневния ред за изграждането на вентилация и осветление на тунел на пътя край “Цанков камък“.

Електропроводът е необходим за захранване осветлението и вентилацията на тунела по новия път „Михалково-Девин” и без него не може да бъде въведен в експлоатация обект 2 – „Цанков камък”, обяснява Добрев.

От изказването на Лиляна Павлова става ясно, че въпросният тунел има осветление и вентилация, но то не е узаконено.

Там нищо няма узаконено, разказва Павлова.

Как няма нищо, Лили?, интересува се от своя страна Борисов.

“Проектът са го строили НЕК, въпреки че не е съгласуван с Пътната агенция, както би следвало, предвид, че това ще става републикански път, което построиха. Именно затова проектът е сгрешен“, разяснява Павлова начина, по които според нея е изградено съоръжението.

А какво казва този титан в строителството Михалевски по въпроса?, пита Борисов. Премиерът се заяжда с настоящия депутат от левицата и бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.

От думите на Борисов става ясно още, че с обсъждането на въпроса за “Цанков камък“ и искането на Павлова за още пари за строителството му, министърът “къса живо месо“ на премиера.

Той съветва Лиляна Павлова да разпита Михалевски как точно се строят пътища. Борисов я убеждава, че трябва да го покани да отидат двамата да разгледат строежа на “Цанков камък“.

“Обърни се към него – господин Михалевски, каня Ви в удобно за Вас време, защото ти си джентълмен, когато кажете да отидем да видим какво сте строили, как си строил ти, за да мога да се поуча от теб, титанът на строителството, искам да се поуча.

Ела да отидем да ми кажеше как се строи, примерно, защото ми трябва бързо да строя един тунел сега под Шипка и да ми дадеш акъл как мога да го построя без разрешения, без еди какво си, просто как го правите вие, как успявате, хора, и за толкова много пари?! Кажи – и аз искам за 200-300 милиона да направя един път километър и половина-два, примерно нещо такова“, обяснява Борисов на Павлова.

Той не за първи път я съветва да кани на различни места представители на опозицията. Преди месеци премиерът й беше препоръчал да се поразходи и с лидера на БСП Сергей Станишев. Такава разходка обаче все още не се е състояла.

От по-нататъшните изказвания на Павлова обаче става ясно, че явно не иска да води никъде Михалевски.

“В конкретният случай най-голямата отговорност носят строителите, чийто възложител е НЕК, тъй като НЕК, строейки „Цанков камък”, си възлага за един златен път за над 200 милиона. С толкова пари можехме да направим всички пътища в региона около Девин“, разказва Павлова.

Премиерът обаче явно много държи някой от бившото правителство да отиде на мястото, защото следва второ предложение, въпреки обясненията на министъра.

Тогава кани и господин Овчаров. Кажи – Вие, господин Овчаров, понеже сте от 20 години в парламента, били сте толкова пъти министър, елате и ни покажете как става тази работа. Кажи – моля Ви, имам нужда, аз съм младо момиче, сега се уча на строителство, как правите тунел без разрешения, на мен не ми дават, този Борисов е лош, не ми дава така да строя, отново сипе съвети за срещите й с опозицията.

В последствие премиерът достига до заключението, че бившият финансов министър Пламен Орешарски също трябва да бъде поканен на среща, защото Борисов недоумява как е отпускал такива суми за строежи.

Покани го и него и го питай – откъде ги извади тези пари? Покани и Делян Добрев, защото НЕК има 1 милиард задължения. Кажи – виж, тези хора, които са ги дали, вземи си ги сега, обяснява Борисов.

Тук все пак в разговора се намесва и Делян Добрев, който обяснява, че ако не били “1 милиард по „Цанков камък” и 1,5 милиарда по „Белене”“, НЕК щял да има 1 милиард лева в банковите сметки депозити.

"Разбрахте ме. Като чуя „Цанков камък” и ме заболява сърцето", завършва Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
17
 
! Отговори
До овцата 143 преди 11 години
Мадридският дядка дали нямаше нещо общо и с лидера на т.нар. ГЕРБ. ДПС не ги мисли-техните 30-35 депутата са си повече от сигурни
119
7
 
18
 
! Отговори
оферта до ОВЦЕТЕ преди 11 години
гласуваш за БСП и получаваш като бонус ортаците --> ДПС и мадридския дядка.
118
0
 
22
 
! Отговори
НН преди 11 години
Няма какво ББ да урежда срещи - трябва да урежда трудния живот на българите. Че след някой месец те ще го уредят както си знаят.
117
1
 
22
 
! Отговори
ТИТИ преди 11 години
вижда му се края на тая проста кратуна.
116
4
 
32
 
! Отговори
електорат преди 11 години
Че как няма да му се къса сърцето на премиера - като трябва да се плати нещо , което вече е договорено и построено и там вече никаква комисионна не свети! Ей затуй му капе кръв от сърцето, друго си е магистралката - строиш си на тройно по-скъпа цена от Европа, турчина безпрекословно ти плаща комисионката, щото и за него остава бая за крадене, след една година магистралката се скапва - ама какво по-хубаво от това - пак ще се делкат пари - този път за ремонт, пак комисионки и т.н.
115
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пиша в гугъла "Цанков камък".И чета "Хидровъзел Цанков камък е собственост на НЕК и строителството се финансира от австрийски банков консорциум.Ще се субсидира от австрийското правителство ,чрез изкупуване на зелена енергия".Строежът е започнат 2004г, когато Бойко е Главен секретар на МВР в правителството но НДСВ.Защо иска да пита нещо БСП не ми е ясно.И милиардите ,които размятат и те са пълна мъгла
114
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мдааа,добре е и да отрони някоя и друга сълза като чуе "Цанков камък".Пък после да си спомни той къде беше когато Царя обут с жълти ботуши откриваше началото на строежа му.Той в това Правителство ли беше или от луната наблюдаваше. "Станишев е виновен"-а тогава Премиер беше Симеон,нищо пак Станишев е виновен
113
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По - добре да построиш нещо без разрешение, от колкото да си подписал строително разрешение за продължаване на строителството на АЕЦ Белене като обект от национално значение и да го спреш при положение че толкова много пари и човешки труд са хвърлени. Строителното разрешително е подписано от топ строителя на България Лиляна Павлова. Този път който са построили е учебник за такива като Лиляна как се прави път. Не е узаконен защото го прави не Бойко Борисов...
112
1
 
28
 
! Отговори
до 124 преди 11 години
Поздравява шофьорите ,защото си купи собственна автобусна фирма ...А Цанков камък явно му пречи защото не е взел достатъчно от там...
111
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО ГО БОЛИ СЪРЦЕТО ВСЕКИ ПЪТ, КАТО СЕ СЕТИ ЗА СТАНИШЕВ- КОЛКО ОСТАВИ ТОЙ И КОЛКО ЩЕ ОСТАВИ БОЙКО СЛЕД СЕБЕ СИ. СРАВНЕНИЕТО Е ПРОСТО УБИЙСТВЕНО ! ЗА НАС !
110
2
 
27
 
! Отговори
олеле преди 11 години
Леле...Лиляно ти гониш Фидосова мари !!!
109
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко, ако Цанков Камък е фабрика за кражби - защо лично ряза лентата на откриването?
108
1
 
15
 
! Отговори
Месия- жена ти преди 11 години
Да ни цункаш Снежинка! От нас с Аделе! И да ни купите гобленарска ножичка, че нашата хич я няма!
107
1
 
35
 
! Отговори
klekcionera преди 11 години
Бетовен е куче, Моцарт е кутия шоколадови бонбони, Микеланджело, Рафаело, Леонардо са костенурки, Буда е бар. Славейков е площад, Тракия е недостроена магистрала, а Манхатън е коктейл. Витоша е кашкавал, Ботев и Левски са футболни отбори. Иван Вазов е театър, Балкан е завод, България е булевард.. а Бойко Борисов е вафла. ИНАЧЕ светът си е същият
106
5
 
29
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
Заседанията на това правителство ми приличат на селска кръчма, където са се събрали да убият времето.
105
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
108. Ти къде сравняваш Борисов със Сириеца , който нарече Ердоган, Османския Паша.Та нали през пролетта Борисов целуваше Ердоган като се върна от Турция , се изказа че ще пише в историята... Не сме го забравили. И Президента и министри бяха полетяли в друва посока , до 6 Ноември ??Какви "Българи " , няма що !Каква икономическа политика има -да се ликвидира 13% безработица , никаква?? Това си говори за пътища и това е ...
104
4
 
25
 
! Отговори
Guffaw WH CO WAD преди 11 години
ПоЗдраВяваме политикЪТ БиБи, Известен сред политическиТЕ среди в чужбина и у нас - с прякора Му Мonkey - с песента --Батальонът се строява-- С Обич и много ТИ ЗдраВе - Неформална Гражданска Организация "WAKE$HELP"CO & W.A.D.На Гражданина Б.Б. пожелаваме здраве и щастие.
103
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Борисов поздравява шофьорите в България с поредното повишение на горивата на фона на поевтиняващия петрол.Ние го поздравяваме с поредните милиони в банковата му сметка
102
11
 
37
 
! Отговори
гладен и безработен преди 11 години
ТИКВУНЯ, ГОСПОДИ, ЗАЩО НИ НАКАЗА С ТИКВУНЯ, ПРОСТАТА МУТРА !?
101
11
 
34
 
! Отговори
ДС мафията преди 11 години
Тиквата, на *** ибрикчията !