Фидосова ще намери решение? Не е сериозно!

Депутати мъдрят какво да правят с казуса „Марковска“
Обновена: 16 ное 2012 14:34 | 16 ное 2012 10:43,
244
Фидосова ще намери решение? Не е сериозно!
Венета Марковска не успя да положи клетва. Снимка: БТА

Депутати от опозицията взеха да предлагат решения по казуса „Марковска”, след като вчера се създаде правен прецедент след действията на президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава блокира полагането на клетва на Венета Марковска за конституционен съдия, като напусна тържествената церемония.

Президентът успя да спре клетвата, защото по Закона за Конституционния съд конституционните съдии не могат да положат клетва в отсъствието на президента, а ако не положат клетва, не могат да встъпят в длъжност. Той обаче беше атакуван, че е превишил правата си, като е бламирал решение на НС, тъй като Марковска беше избрана от парламента.

От името на десните Иван Костов поиска група депутати, специалисти по конституционно право, да предложат решение по казуса.

„Да се състави група от народни представители от всяка парламентарна група, които са специалисти по конституционно право, за да предложат решение на Народното събрание  на това, което вестниците пишат, че случаят „Марковска” прераства в институционална криза. Да не се превърне в институционална криза случаят „Марковска” и да не се парализира дейността на Конституционния съд”, предложи Костов.

Още по темата
„Това, което четох в медиите, че Искра Фидосова ще намери решение, не е сериозно. Тя каквито решение можа -  предложи, писа писма и т.н. Честно казано доверие в нея едва ли има, където и да било, даже от средите на парламентарната група на ГЕРБ. Затова е разумно да се обмисли такъв изход от ситуацията”, коментира Иван Костов.

Независимите депутати, които номинираха Венета Марковска, лансираха друга идея. 

„Госпожо председател, вие трябва да поискате втора дата, за да може госпожа Марковска да се закълне. Защото това ще стане прецедент”, поиска Тодор Великов.

Независимият депутат припомни случай от полагането на клетва на конституционен съдия през 2003 г., когато Евгени Танчев, съдия от квотата на президента, не се е заклел пред председателя на Народното събрание, а пред зам.-председателя на парламента.

„Вие разбирате ли в каква хипотеза сме, ако някой от тези четиримата (председателите на висшите съдилища или президента) не пожелае, защото не харесва някой от кандидатите? За това ви моля отново да напишете писмо, с което да се изиска госпожа Марковска да положи клетва като конституционен съдия”, предложи Великов.

„Писма не съм писала, няма и да пиша”, отговори му Цецка Цачева.

„Когато участниците в клетвата представляват колективни органи, те могат да бъдат заместени от свои заместници. Така, както се е случвало и в състава на това Народно събрание. При мое отсъствие г-н Лъчезар Иванов, в качеството му на зам.-председател, е представлявал Народното събрание“, отряза го шефката на парламента.

Тя добави, че вчера председателят на ВКС Лазар Груев е отсъствал, но го е замествал неговият първи
заместник-председател.

„Направете малко по-задълбочена справка с нормативната уредба и тогава излизайте с предложение да пиша писмо, на когото вие решите”, контрира предложението на независимия депутат Цачева.

Управляващите, към които вчера премиерът Бойко Борисов прехвърли топката, засега пазят мълчание за решението на въпроса.

По-късно днес в парламента ще дойде министърът на отбраната Диана Ковачева. Присъствието й е свързано с участие в парламентарния контрол. Министърът обаче отново ще трябва да отговаря на въпроса как да се излезе от ситуацията с Венета Марковски и да се отпуши работата на новия състав на Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do бай Вълчо от ХисаряБай Вълчо, аз работя в Белгия.Та, в Белгия около 1г. и 8месеца нямаше правителствоПовярвай ми , тогава аз лично съм бил най-добре.И тогава съм разбрал едно нещо: по-малко политици, по-малко грижи и разходи за тях.Защо ни са 240 кандидати /***/.?Кой нормален човек ще си остави бизнеса .та да се отдаде на ,, ползу роду,,.Едно време е било. Сега не трябва да е такаСпоред мен 80 избранници са достатъчни.Тези дето са избрали Венетчето,що не си върнат надниците
210
0
 
2
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Този коментар започвам с:НИКОГА ПОВЕЧЕ ПП герб.Тази политическа партия се подигра с държавата.Мой колега от Франция ми се обади по телефона и ме попита дали изнесеното от медиите е вярно.Вероятно в офиса са се е ..пръкнала добрата новина,, за Венета.Хайде сега Вие колеги от форума обяснете на французите /или някои други държави от EU/ защото аз не мога.Аз не съм политик.Обяснете и за Ат.Атанасов как е завършил в Симеоново и как може да стане конст.съдия.Е,те такова животно в EU-то няма.
209
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....АЙ МАИТЕ ТОЯ ВАМПИР...СКУКА...!
208
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...РОСАРИО ПРЕЗИДЕНТАРИО ЛОЬОЛА ФАБРИКАТО ТАРИКАТО ТИКВАРЕТО БАЦЕТИ БАРОНИ РИТАТО МАЧАЛЕ КОН ГУМЕНЕТИ САНДАЛЕТИ...!
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роска е най-увластена да реши проблемо.
206
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Допълнителни доходи за 5 мин. на ден. Гледате по 3 реклами на ден, оценявате ги и печелите по 9$ за всяка. Трябва само да имате paypal акаунт, за да ви преведат там парите. Регистрирайте се на този линк sumixs/?ref=1252829 и започнете да печелите допълнително сега!
205
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТРЕА ДА ПИШЕМЕ СПРЕТНАТО И У ТАКТ С МУЗИКАТА НА ПОЗАРНАТА КОМАНДА...ПОЗАРНАТА С Ж КАТО ЖЕНИ...ЗА *** СТАА ВААПРОС... !....С ПРИГОТВЕНИ САЛФЕТКИ И РЕЗЕРВНО РУЛО АРТИЯ.../ТОИЛЕТЕ ПАПИР /!...*** МОЛЯ ВИ СЕ УЛЕЗНАМЕ У ВЕЦЕА ЗА СЪДИИ....ЛЕЛЕ КОШМАРЕ...!....СЪДИИ И СЪДИИКИ ПО ТОИЛЕТНАТА ШЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ...НИКВА ХИГИЕНА....!
204
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ФИДОСКЯ Е БРЕМЕНА ГЕРОЯ НЕИЗВЕСТЕН....!
203
0
 
10
 
! Отговори
ТИКВЕНИК С ЛУК преди 11 години
Па тя Фидосова не може да намери решение на проблема с килограмите, та юридически проблеми ще решава. Излиза че Монтанския правен факултет е цяла академия за управление на държавата. За това сме на тоя хал, че такива ВИШИСТИ ни управлявят - завършили в Шумен, Монтатна или Нама"ната си.
202
0
 
3
 
! Отговори
Случаен преди 11 години
До nemo /до 127/Чл. 6, ал. 2 от ЗКС. "Президентът присъства", т.е. - той е длъжен. Все едно, че се кълнеш пред знамето на България. Нищо повече. един формален акт, който Президентът в този случай не изпълни. Нищо повече. А иначе е ясно защо - по нареждане.
201
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НИЕ СИ ПИШЕМЕ ШО СМЕ ПРОСТИ НЕУКИ БЕЗДЕЛНИЦИ ...ВИЕ ОТ ГЕРБ СТЕ КАЛИНКИТЕ СДИПЛОМИТЕ...ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ С НОЖИЦИТЕ ...ПРОФЕСОРИ И ДОКТУРИ СТУИШКУФЦИ ЗАЕДНО С ЖЕНЕРАЛО ДОКТУР БАЦЕ БАТМАНА НА ЦРУ И МОСАД...СПАСИТЕЛО НА НАЦИЯТА...!
200
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ЗАПОМНЕТЕ ЕДНО ПРОСТО НЕШТО:....СА Е МОМЕНТА ДА СЕ КОНТРОЛИРА ДЪРЖАВАТА ДЕНОНОШТНО...!...ШО СА *** ОТ ТУКА ДО БРУСЕЛ...!....И СИЧКО Е УЯЗВИМО...ИЗГНИЛО...ГОТОВО...!..../ФУЦНОСЯИСАИСЯСАИ СА*...!/* МИСЛИТЕ ЧЕ ТОВА Е БЕЗМИСЛИЦА...ТОЧНО ТАКА...!...КАТО ДЕИСТВИТЕЛНОСТТА...!
199
0
 
2
 
! Отговори
Случаен преди 11 години
До Анонимен /174/Това няма как да стане. Още на са му наредили.
198
0
 
1
 
! Отговори
Случаен преди 11 години
До АЗТочно това е Колега. Взехте ми думата от устата.
197
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"-...Марковска да положи клетва... предлага Великоз "а трябва ли да изядем цялото яйцеза да разберем , че то е развалено?
196
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роска, това дето го прочете ти ли си го беше написал?
195
0
 
12
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
/дребен шрифт/....ше полудеем у тая даржава...!
194
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ИЗДИРВА СЕ Венета Марковски.
193
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ТАЯ ГЛЕА СТРАШНО...МАЛЛЙЙЙ КВИ ВАМПАРИ СА НИ НА ГЛАВЪТА...!
192
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ЖОРНАЛЯТА НЕГРАМУТНА ЗЕМИ СА ФУЦНОСЯИСАИСЯСАИ СА...!