Тотю Младенов: Нито лев повече за майчинство

Министърът обясни, че това е важно за самите майки
Обновена: 19 ное 2012 11:59 | 17 ное 2012 11:48, Петя Славова
545
Тотю Младенов: Нито лев повече за майчинство
Снимка: БТА

Не може да има увеличение на майчинството, категоричен бе министърът на социалната политика Тотю Младенов пред Дарик.

Тези помощи остават 240 лв, тъй като не са обвързани с минималната работна заплата, която от 290 лв ще стане 310 лв.

Младенов обясни, че майчинските помощи за първата и втората година струват на министерството 400 млн лева. „Това е осигурителна вноска от 3.5 процента, която се плаща за временна неработоспособност и майчинство и тя се прави на база на разчети, колкото са приходите, толкова са и разходите”, обясни министърът и допълни, че затова в държавното обществено осигуряване не важи този принцип за минимална работна заплата. Т.е. приходите за майчинство не са се увеличили и затова сумата не може да се вдигне с нито лев.

Като втора причина, Тотю Младенов изтъкна, че в България майчинството е най-дълго в Европа, заедно с Швеция. Това са 410 дни, от които 45 дни преди раждане и изплащане на 90 процента от работната заплата. „Много съм горд, че въпреки тежката икономическа криза успяхме да запазим това дълго майчинство, а по отношение на втората година имаме 400 млн лева от държавното обществено осигуряване и 500 милиона идват от държавното обществен бюджет за т.нар. детски, които са повече от бюджета на нашето министерство", каза още той.

Тотю Младенов отбеляза, че подобна политика е важна за самите майки, които така по-бързо ще се върнат към пазара на труда. „Всички социални политики стават над 900 млн лева. – обобщи Младенов. „За последните 3 години ние открихме 150 услуги за деца, което струва 32 милиона лева. В момента правим общностни центрове за от 0 до 3 години. Над 2000 нови работни места за детски градини и детски ясли се предвижда в момента- обеща министърът и обясни, че с министерството на финансите търсят повече приходи за тези дейности.

От 1 януари 2013 г. се увеличава с 10 процента заплатите на работещите в социалната сфера. „Тези заплати много изостанаха – призна министърът. - От 160 милиона, сега ще са 176 милиона. Търсят се още около 5 % за увеличение. Засега 10 процента са гарантирани. Младенов изтъкна, че работещите в тази сфера се занимават с много тежки случаи.

Министърът коментира и факта, че има около 3500 спрени помощи за неходене на децата на училище. Направени са внезапни проверки из цялата страна. „Като не се взимат мерки в началото на този въпрос, идват и големият брой безработни, които са неграмотни. Това трябва да се спре”, категоричен бе министърът.

Той сравни увеличението на минималната работна заплата при това и предишното правителство. „В състояние на икономическа криза вдигнахме минималната работна заплата със 70 лв, а миналото правителство направи това с 80 лв. Но разликата е, че при управлението на тройната коалиция, инфлацията е била над 30 процента, а за периода на ГЕРБ – под 10 процента”, допълни Тотю Младенов.

Той също така обеща, че 85 процента от всички пенсии се увеличават от 1 април догодина с 9.8 процента. Тук са всички допълнителни пенсии – инвалидни, вдовишка добавка, наследствени пенсии. Минималната пенсия ще е 150 лв от 1 април. Министърът обяви, че едновременно се вдигат пенсиите и се намалява дефицита с 5 – 6 процента. „Мислим и за следващите поколения, за да може системата да е по-устойчива”, отбеляза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


545
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мен личнно не ме касае но само преди 5 години бях по майчинство.първото си дете родих 2005 година,после за мой,,ужас,, станах майка на близнаци.то не било 1,а 2 .двете ми майчинства се припокриха с 8 месеца.получавала съм за този период-180 лева,а после-220 лева.сега работя и благодаря на бога за това.месечният ми доход е десетократно по-голям.унизително е за 1 майка да получава за 3 деца мин.работна заплата,защото не може да започне работа и на половин ден -губи и майчинството.
354
3
 
27
 
! Отговори
я па я преди 11 години
Тотюююююююю......... Може ли да сте толкова смотани всичките ГЕРБерасти, бре???!!! :(((((((((((((((((( Значи, можете да наливате излишни милиони в тъпата Национална телевизия за да излъчва бездарните ни "футболисти" как се разхождат по терена, а за децата нямате пари, така ли бе?????????? Завършени *** сте ти и шефа ти и цялото ви герберастко котило, дето ни отровихте живота, а колко окрадохте от държавата - не е истина просто!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Махайте се по дяволите, беееееееееее!!! :(((((
353
3
 
12
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
За свещи, Тотко!За свещи да ги дадеш тези парици, твойта *** ***!P.S.Ако ме изтриеш ***, да ти ослепеят децата ДАНО!!!
352
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо "помощи"???Нали всеки месец се отдържа от заплатата за фонд "майчинство"...какви са тези поредни глупости!!!Или министъра е *** или журналистите пак недоразбрали...
351
3
 
26
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Това е първото управление в най-новата история, което е най-некадърното, без ясна позиция какво трябва да прави, яко тъпчещо джобовете си с тлъсти стотици милиони бонуси, без грам лев за нито една прослойка на обществото, лъжливо, нагло и разединяващо нацията! То насажда омраза и насъсква всеки срещу всеки, на фона на което дерибейства вече почти цял мандат!
350
3
 
20
 
! Отговори
Димов преди 11 години
Чиста демагогия - нормално за хора без идеи как се управлява държава! Няма да ви забравим на изборите !
349
3
 
15
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Не е вярно че българското майчинство е второ по дължина в Европа, то е доживотно. Но е за ***, българките не получават майчински, а и не раждат. Също така, когато му дойде времето, а вече е близко, съм решил да убивам еврейски деца. Това ще реши не само майчинските в България!
348
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дo Maйка БългаркаТотйо ,.уволнен си!
347
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"......Тотю М отбеляза, че подобна политика е важна за самите майки, които така по-бързо ще се върнат към пазара на труда........."имали в България пазар на труда и то за майки с малки деца..........
346
1
 
3
 
! Отговори
Ne bilgarin преди 11 години
Zatova bilgarite shte se topite a nie shte prodilqim da pravim deza......uraaaaa.
345
1
 
24
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Тотю раздава пари на несаществунащи фирми и учебни центрове за обучение на уж безработните. Дава пари на транспортни фирми на ГРОБ уж, че карат работници до измислени работодатели, а пади за майките НЯМА. Тотю помни, че и тебе майка те е раждала!!! Престанете да крадете от строителството и дайте парите на майките.
344
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а има толкова българки, които след гимназия, записаха висше - завършиха бакалавърска степен, магистърска, станаха на по 24, ожениха се на 26 родиха, на 29 второ дете и до 31 нито ден трудов стаж...
343
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
покрай сухото гори и мокрото , с право не искат да ги вдигат заради *** които за детските и майчинските живеят и само на тях карат , но така директно се удря и на бг популацията . освен ако не е умишлен геноцид
342
0
 
11
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТОТКО ШТА *БА...!
341
1
 
20
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....ВЕЧЕ Е ОПАСНО ЗА ЗДРАВЕТО ДА СИ БУЛГАРИН ...!
340
1
 
14
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...УВОЛНЕН Е МАЛКО...!
339
1
 
42
 
! Отговори
МАЙКА БЪЛГАРКА преди 11 години
Който иска да Уволним Тоз Тотю на изборите да сложи палеца!!! УВОЛНЕН СИ!!!
338
1
 
28
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ДАИТЕ ГЕРБ НА ГЛАДНИЯ НАРОД...ФИДОСКЯ С ЛИМОНШЕ У УСТАТА...!
337
2
 
3
 
! Отговори
fen преди 11 години
Абе до истина 446Що не се научиш да пишеш на кирилица и да не се оправдаваш че нямаш и не можеш да имаш?
336
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ЕЕЕЕХ КЕНЕДИ ШО МАФИЯТА ТЕ УТЕПА У ДАЛАС...!...С БОБИ КЕНЕДИ ТРЕАШЕ ДА ПОЕМЕТЕ ИЗМУЧЕНА БУЛГАРИЯ...!