Тотю Младенов: Нито лев повече за майчинство

Министърът обясни, че това е важно за самите майки
Обновена: 19 ное 2012 11:59 | 17 ное 2012 11:48, Петя Славова
545
Тотю Младенов: Нито лев повече за майчинство
Снимка: БТА

Не може да има увеличение на майчинството, категоричен бе министърът на социалната политика Тотю Младенов пред Дарик.

Тези помощи остават 240 лв, тъй като не са обвързани с минималната работна заплата, която от 290 лв ще стане 310 лв.

Младенов обясни, че майчинските помощи за първата и втората година струват на министерството 400 млн лева. „Това е осигурителна вноска от 3.5 процента, която се плаща за временна неработоспособност и майчинство и тя се прави на база на разчети, колкото са приходите, толкова са и разходите”, обясни министърът и допълни, че затова в държавното обществено осигуряване не важи този принцип за минимална работна заплата. Т.е. приходите за майчинство не са се увеличили и затова сумата не може да се вдигне с нито лев.

Като втора причина, Тотю Младенов изтъкна, че в България майчинството е най-дълго в Европа, заедно с Швеция. Това са 410 дни, от които 45 дни преди раждане и изплащане на 90 процента от работната заплата. „Много съм горд, че въпреки тежката икономическа криза успяхме да запазим това дълго майчинство, а по отношение на втората година имаме 400 млн лева от държавното обществено осигуряване и 500 милиона идват от държавното обществен бюджет за т.нар. детски, които са повече от бюджета на нашето министерство", каза още той.

Тотю Младенов отбеляза, че подобна политика е важна за самите майки, които така по-бързо ще се върнат към пазара на труда. „Всички социални политики стават над 900 млн лева. – обобщи Младенов. „За последните 3 години ние открихме 150 услуги за деца, което струва 32 милиона лева. В момента правим общностни центрове за от 0 до 3 години. Над 2000 нови работни места за детски градини и детски ясли се предвижда в момента- обеща министърът и обясни, че с министерството на финансите търсят повече приходи за тези дейности.

От 1 януари 2013 г. се увеличава с 10 процента заплатите на работещите в социалната сфера. „Тези заплати много изостанаха – призна министърът. - От 160 милиона, сега ще са 176 милиона. Търсят се още около 5 % за увеличение. Засега 10 процента са гарантирани. Младенов изтъкна, че работещите в тази сфера се занимават с много тежки случаи.

Министърът коментира и факта, че има около 3500 спрени помощи за неходене на децата на училище. Направени са внезапни проверки из цялата страна. „Като не се взимат мерки в началото на този въпрос, идват и големият брой безработни, които са неграмотни. Това трябва да се спре”, категоричен бе министърът.

Той сравни увеличението на минималната работна заплата при това и предишното правителство. „В състояние на икономическа криза вдигнахме минималната работна заплата със 70 лв, а миналото правителство направи това с 80 лв. Но разликата е, че при управлението на тройната коалиция, инфлацията е била над 30 процента, а за периода на ГЕРБ – под 10 процента”, допълни Тотю Младенов.

Той също така обеща, че 85 процента от всички пенсии се увеличават от 1 април догодина с 9.8 процента. Тук са всички допълнителни пенсии – инвалидни, вдовишка добавка, наследствени пенсии. Минималната пенсия ще е 150 лв от 1 април. Министърът обяви, че едновременно се вдигат пенсиите и се намалява дефицита с 5 – 6 процента. „Мислим и за следващите поколения, за да може системата да е по-устойчива”, отбеляза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


545
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
С това им действие няма да останат хора в държавата.Не само сега растящите се ориентират на далеч но много и родители се запътват към по умни правителства.***
314
1
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
АЙДЕ ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ
313
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навремето бай Тошо бе решил проблема,по големи помощи до трето дете.При повече деца минимални детски.
312
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тотю,Тотю, майчинството не го плаща държавата.Всеки докато работи плаща данък майчинство.Той е % от брутната заплата.И мъжете на ако работят и на 65 години пак плащат.
311
0
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 11 години
герберастки нещастници
310
0
 
11
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТОТКО Е СОЦИАЛЕН ***....!
309
0
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Тотюууууу , ти си ненормалник като всички гербаджии. ГРЪМНИ СЕ !
308
0
 
20
 
! Отговори
богат преди 11 години
абе ненормалници как искате да има раждаемост със 12 лева надвишавам дохода при изчисление на БРУТНА заплата и в социалните ми викат че съм богата и детски не взимам не че са кой знае колко а на братята роми и детски и социални и прочие айде със здраве да си ходите и ухажвайте малцинствата че те са ви спасението импотентни нещастници
307
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mnogo pravilno postapva GERB,nito stotinka pove4e.KOy izdarji izdarji,koy ne izdarji,da e izdarjal
306
0
 
18
 
! Отговори
koko преди 11 години
Ако не крадяхте толкова , щеше да има за всички достатъчно пари. Кажи къде отиват парите за детски - в ш*баната ви партийна каса.
305
0
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
ГЕРБ просто не иска да се раждат деца в България! тези пари ако стигат за едно средно статистическо *** семейство, основен гласоподавател на партията ГЕРБ! То другите мислят и за децата си, че те имат нужда да живеят, не да ходят сополиви и да просят по улиците!
304
0
 
19
 
! Отговори
до 405 преди 11 години
абе *** -5 г. от трудовия ми стаж са майчински за отглеждане на двете ми деца,а да ви припомня ли ,че 1979г по искане на людмила живкова лекарствата за деца бяха безплатни,айде да не говоря,че двете ми баби живяха без да работят ,само защото са родили по 3 деца,но тогава е имало Мъже ,а не като тоя сметишляк от снимката барабар с кухата тиква
303
0
 
8
 
! Отговори
до 405 от 112 преди 11 години
Един от параметрите на гражданското общество е: Равнопоставеност на всички и за всичко пред законите!Потъпкването на параметрите на гражданското общество е пътя към авторитаризма, а то води до тоталитаризъм!
302
0
 
20
 
! Отговори
Една майка преди 11 години
Ало, Redordead, "цървулана" ще наричаш майка си, сестра си и жена си! Ние сме БЪЛГАРСКИ МАЙКИ, родили сме БЪЛГАРЧЕТА, за което заслучаваме всичкото уважение и признателност, на които е способна БЪЛГАРИЯ. Унизително е да си човек в тази държава. Ако това правителство остане на власт, до края на 2013 г моето семейство ще бъде поредното изгонено от България.
301
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Таман ще построят нови ясли и градини и децата ще свършат!!!
300
0
 
14
 
! Отговори
без коментар преди 11 години
До redordeadНа кой свят живееш ти? 720 лева за повечето хора са много пари,но дори и да не са много пари поне една почивка ще си организираш със семейството.Хората са си плащали осигуровки и затова трябва да им се полага увеличение.Ако нямаш какво да кажеш,тогава по-добре не говори,поне ще изглеждаш по-умен.
299
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 383ще им изчезне електората на управляващите,ако ударят *** ще им останат новоназначените некъдърници издържали тестове за лоялност към герб
298
1
 
13
 
! Отговори
veso преди 11 години
След такива гнусни новини ми идва да емигрирам...
297
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя майка не го е раждала. Гнусен слагач и супер некадърник.
296
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
davaite na *** be va6ta maika.ga kradohte kato svini i pravehte hoteli sega nqma.skapanqci