Ще плащаме за софрата на Шварценегер, възмути се опозицията

Законова поправка скара ГЕРБ и БСП
Обновена: 28 ное 2012 19:15 | 28 ное 2012 19:15,
160
Ще плащаме за софрата на Шварценегер, възмути се опозицията
Премиерът Борисов и Арнолд Шварценегер Снимка: архив, Булфото

Спор между левицата и ГЕРБ породи вкарана между двете четения поправка в Закона за насърчаване на инвестициите. Въпросният текст, внесен от депутата на ГЕРБ Диан Червенкондев, предвижда който инвестира 1,5 млн.лв. в продукти, свързани с авторското право, да получава преференции по ред, определен от наредба, която ще бъде изготвена от министъра на културата и министъра на финансите.

Депутатите на БСП видяха във въпросната поправка лобистки текстове в полза на филмовата компания „Ню имидж”, която работи на територията на България. Според Румен Овчаров въпросната поправка в законопроекта е абсурдна и няма нищо общо нито с инвестиции, нито с работни места.

„Затова и колегите от министерството на икономиката стоят там (Овчаров посочи дъното на пленарната зала) и виновно мълчат. Защото ги правите съучастници в едно нещо, което няма никакво отношение към инвестициите”, коментира бившият икономически министър в правителството на тройната коалиция. 

„Добре, българското кино ще го стимулираме през този закон, защо не стимулираме българския театър. Защо не освободим разходите и за опера?”, попита Овчаров и добави шеговито : „Бихте ли ми казали защо ограничавате премиера да се снима само с Робърт Де Ниро и с Шварценегер? Ми онзи ден беше Дженифър Лопес тука, разходите които тя е направила тука са доста над 400 хил. лв. Защо не му дадем възможност да освободи и тези разходи? И да се снима с нея, много по-приятно щеше да бъде".

Овчаров се обърна лично към Диан Червенкондев, който вкара поправката. „Разбирам, че се чувствате велик и изключително полезен на цялата партия, вероятно и на цялата държава. Но в един момент балонът ще се спука и вие ще се стоварите на земята с онези си части, от които няма как да се спасите”, каза той. 

В отговор на посочените обвинения думата взе самият Червенкондев. „Принизихте цялото филмопроизводство, всички хора, които участват в производството на български и чуждестранни продукции, които са снимали през годините. Вие им казахте - нищо не правите. Вие никаква заетост и разходи не правите в страната. Пак казвам с това предложение даваме една възможност за стимулиране, без него няма такава възможност. Конкретиката ще бъде определена с наредба на Министерството на културата и Министерството на финансите”, обясни депутатът от ГЕРБ.

„Именно тук е мястото на тази промяна. Ние да насърчим, да дадем една възможност, било то на български или на чуждестранни инвеститори. Не само във филмопроизводството", допълни Диан Червенкондев.

Обясненията провокираха Йордан Цонев от ДПС. Пред колегите си в залата Цонев обясни, че „Ню Имидж” вече се ползва с достатъчно преференции в България.

„Колеги от ГЕРБ, убеден съм, че не знаете, че ДДС-то на тази компания се възстановява с наредба. Проверете и ще видите. Цялата индустрия, която работи тук, работи успешно”, заяви депутатът от ДПС. Йордан Цонев даде и друг жокер – на подвикване от залата той обясни, че това са сторили сегашното правителство и сегашният министър. „Не политизирам проблема и не искам да го вкарвам на лично основа. Проблемът е такъв. Няма нужда от преференции. Да си правят кино, добре са дошли. Да си водят звезди, пак са добре са дошли. Постигнали са нещо, България се рекламира пред света. Но още преференции не са нужни”, завърши Цонев.

В полза на аргументите срещу подобна поправка в закона се изказа и Петър Димитров от БСП.  Димитров обясни, че преференцията е хубава, когато става въпрос държавата да поема част от осигуровките на инвеститорите, които откриват работни места у нас. Димитров обаче обясни, че в бюджета на Министерството на икономиката за заложени 0 лв. за следващата година.

„Това е философията на закона – осигуровки. И изведнъж се появява предложението на г-н Червенкондев, който забравя за осигуровките и казва „материални разходи”. Материален разход е билетът на Шварценегер до България, материален разход е хотелът на Шварценегер, материален разход е ял, пил и се веселил и за всичко това българите трябва да бръкнем в нашия джоб”, допълни Петър Димитров.

Той посочи и друга слабост в предложението на Червенкондев. „Не казваме колко ще върнем, това ще го решава някой някъде другаде”, имайки предвид, че двама министри в правителството ще преценяват колко пари да се възстановяват.

„Толкова скандално предложение, между първо и второ четене, просто не мога да си представя.
Това е против философията на закона, то няма място и не може да присъства в закона между първо и второ четене.” „Ако вие сте българка, няма да допуснете гласуването на този текст”, обърна се към председателстваща заседанието Менда Стоянова Петър Димитров. Въпреки протестът на левицата текстът беше гласуван от залата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМИ на БСП 40 годишната СОФРА ?? *** абсолютно НЕградивна опозиция имаме.. не знам за какво им плащаме заплатите ... абсурдни са..
94
1
 
0
 
! Отговори
Коментар преди 11 години
Един милион лева и ставате български гражданин!Тотален смях. Пак много евтино продават България. Трябваше 1 млн. евро за обикновено гражданство, а за инвестиционно гражданство 100 млн.евро.
93
12
 
2
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Очаквайте в медиите скоро новата продукция на ГЕРБ - "От глупав по-глупав" .
92
3
 
15
 
! Отговори
режисьор преди 11 години
Спряха порнорежисьора Корумбашев и БСП полудя, още един спонсор загина. Другари не разбрахте ли, че единствения бизнес , който остана за вас е партизанлъка и мандрите.
91
9
 
15
 
! Отговори
Никола Колев преди 11 години
Не очаквайте логика от комунистите. Хеле пък от Овчаров...
90
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е да си комунист! Руши, пали, убивай...
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
georgi darvin e imal predvid teb kato e kazal 4e horata proizlizat ot maimunite *** you
88
5
 
4
 
! Отговори
акуд преди 11 години
не се учудя ако опозиция та заведе шварценегер на някой квартален оримак на щото там е евтино. *** така е като малката ти душичка е със селски манталитет
87
1
 
4
 
! Отговори
у Варна преди 11 години
едновременно се ремонтира опера, ама за над 4 и нещо милиона и едновременно се строи гуляму вила на оперетката директор даниела, бтв телевизия каза много за туй нещу, герб краде като бсп, ндсв,сдс, дпс, всичкуту власт у българско първо и единствено само краде,а народу българску у чужбинско избега, на кражби властови не издържа.и от рудина българско нищо не устана, само циганину асан е тук, а до него айше.
86
2
 
6
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
от статията разбрах, че ще има някакви преференции, че БСП е против, но така и не разбрах какви са преференциите за да си създам някакво мнение.
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦвЦв си е купил новите апартаменти с гаражите от фирма на ДПС на петорно по-ниски от пазарните цени!
84
8
 
2
 
! Отговори
ОБИЧАМ .... преди 11 години
..ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ И АМЕРИКАНСКИТЕ ФИЛМИ!АДСКИ МЕ КЕФЯТ!
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам кои са ГЕРБ,но в червените общини продължават да мачкат БСП!
82
1
 
15
 
! Отговори
морски преди 11 години
Това са ГЕРБ-далавери,задкулисни игри,кражби и смачкване на българина като личност.
81
6
 
5
 
! Отговори
честен комунист преди 11 години
до 118Това, че ГЕРБ крадат много повече, не значи, че трябва да се върна пак към БСП. По-скоро няма да гласувам за никой
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В кой форум сте бе?
79
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 11 години
daniivanov.blogspot/ haha mn iako
78
13
 
6
 
! Отговори
честен комунист преди 11 години
Членувах в БКП и вярвах( и още вярвам) в социалистическата и комунистическата идея. С;ед 89-та инстиктивно аз както и половин България припознавахме БСП като наследница на БКП и затова гласувахме за нея. Гласувах за БСП и през 97-*** въпреки хиперинфлацията която допуснаха. Глаувах за БСП и през 2005-та и бях доволен че взеха властта. Но след като видях какви нагли кражби заменки и корупция допуснаха с ДПС, реших - никога повече глас за БСП.
77
2
 
5
 
! Отговори
До 104 преди 11 години
Само думата БОЛШИНСТВО те издава кое обичаш и кое мразиш!
76
0
 
3
 
! Отговори
112 преди 11 години
Милиона теоретично ,но и да смяташ понякога се иска в тоя живот!