БСП иска президентско вето на промените в Закона за досиетата

Текстовете застрашавали живота на хора от разузнаването зад граница
Обновена: 19 дек 2012 17:38 | 19 дек 2012 17:34,
82
БСП иска президентско вето на промените в Закона за досиетата
Снимка: БулФото - архив

БСП иска вето от президента заради приетите промени в Закона за досиетата.

По предложение на ДСБ по време на второто четене на промените вчера парламентът разреши да бъдат проверявани за принадлежност към службите на Държавна сигурност лица, заемащи длъжност началник на отдел или началник на сектор в служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г.

Според левицата приетите текстове са равносилни на национално предателство. Ангел Найденов от „Коалиция за България” обясни, че с тази промяна ГЕРБ са напът да извършат престъпление.

Още по темата

„Защото става дума за действащи служители, включително зад граница, в рискови страни, в които цената е техният живот и животът на техните семейства, както и на хората, с които те са контактували. Няма по-грозно и гнусно посегателство спрямо хората, занимаващи се със защита на националната сигурност от предателството им”, допълни той.

Колегата му Румен Петков изчисли, че поне 70-80 са служителите на „Военна информация” и НРС, които в момента са зад граница.

„Сред тях вероятно има хора, които работят в много рискови държави, с много оперативни връзки”, коментира Петков. Според него това поставя под въпрос и контактите им на на място.

„Поставяме под съмнение техния живот днес. Кой ще носи отговорност за това? Кога и как те ще бъдат прибрани и дали въобще в рисковите държави ще се допусне такова извеждане или ще преживеем наново трагедията от Либия”, попита бившият МВР шеф.

Ангел Найденов обясни, че от името на Парламентарната група на „Коалиция за България” ще искат среща с президента Росен Плевнелиев, на която да присъстват и шефовете на НРС и на  „Военна информация”. „Ще настояваме за налагане на вето, най-вече в частта му за параграф 12. Ако не бъде наложено вето, това, което ще се случи, е, че България като държава ще извърши престъпление и предателство”, беше категоричен депутатът от левицата. 

От името на мнозинството отговори председателят на вътрешната комисия в парламента Красимир Ципов, който обясни че промените в Закона за досиетата ще засегнат по-малко от 50 служители на разузнавателните служби.

„Хубаво е БСП да каже с какви аргументи в последния момент в края на 2006 г. беше приета тази промяна за параграф 12 в закона. Кои точно хора от техните редици трябваше да бъдат прикрити по този начин? С какво са се занимавали тези хора назад във времето, когато са били назначавани именно от тях в тези служби?”, попита Ципов с намек дали те не са се занимавали с неща, които по никакъв начин не отговарят на позицията им в разузнавателните служби.

Юристът от ГЕРБ не пожела да даде повече подробности по темата заради класифицираната информация, която обхваща тези случаи. „Най-накрая след 23 години се опитахме да предизвикаме реформа в тези служби. Не смятам, че в 21-ви век, 23 години след началото на демократичните промени, в разузнавателните служби на България трябва да продължават да работят на отговорни ръководни позиции служители на Държавна сигурност”, допълни Ципов.

Той обясни, че преди две години са потърсили информация от ръководствата на службите за конкретния брой действащи служители в чужбина, които могат да бъдат засегнати от закона. „Преди дни получихме информация колко ще бъдат засегнати. Считам, че този брой е достатъчно малък, за да могат да се организират действия тези хора да бъдат изтеглени, да не бъде застрашен техният живот, да бъде осигурена специална закрила”, коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
1
 
! Отговори
viktoria35 преди 11 години
Те хубаво искат, а и в стила на Плевнелиев е да налага вето на законите, когато трябва и когато не трябва, но е нужно първо да се консултира с Борисов, така че от БСП се налага да почакат:)
72
1
 
3
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
Гадните комунисти като термити оглозгаха държавата.АЛЧНИ И НАГЛИ!!!Но, това е възможно само защото всички правителства след 90 та год.са завоалирано демократични, а в същност са комунистически.Най-вече настоящото на ХИТРЕЦА ОТ БАНКЯ.
71
3
 
8
 
! Отговори
знайко преди 11 години
Бившия началник на държавна сигурност Димитър Иванов-митьо гестапото е официялен представител на творчеството на Владимир Путин у нас и комай това е човека който коли и беси в милиционерската СКАТ и НФСБ!При тях дори и *** е от ДС та какво остава за отракани милиционери като С.Радев,В.Енчев,Г.Дражев,С.Солаков и прочие който си избраха за патриарх сатанинското изчадие Кирил което пък е на път да изтреби всички българи!БГ е в необявена война от 21.12.2001-случая индиго,а като Боко бе при Обам
70
6
 
13
 
! Отговори
@@@ преди 11 години
Време беше... Бившите слуги на комунистическия режим, подизпълнителите на КГБ, нямат място в днешния български шпионаж. А ко някой от тях е наистина толкова безценен и талантлив в занаята си, той би могъл да бъде използван и като работи от тук.
69
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом БСП/дс,кгб вият на умряло, значи нещата са добре. Колко и какво ще се разкрие не се знае, но пак добре.
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А не искат ли орден "Стара планина"? Трябва да ангажират и агент Гоце. Така ще са по-убедителни в благородната си кауза.
67
3
 
3
 
! Отговори
Граждански протест преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.На бедните хора не им достига много, на алчните - Всичко.Няма значение дали сТЕ се продали или са Ви купили - все ще трябва да си го отработите Като ***.Когато Ви набиват нещо в главата,обикновено Ви изкарват Акъла.И Важните Клечки са от дърво.Утре, утре, винаги Утре и така минава Животът за Теб.Търговците и ПолитициТЕ продават това което не са Направили,крадците и ПолитициТЕ - това което не е Тяхно,проститутките,ПолитициТЕ и ЖурналистиТЕ - това което Не Би Трябвало да Продават.Кой още Твърди,че светът не се крепи на Търговията? Лошо живеят тези, които Смятат, че ще живеят Винаги.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
66
11
 
8
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
ГРОБ СА ГНУСНИ БОЛНИ МОЗЪЦИ!!!Тези хора сте ги пратили да защитават бълг. интерес зад граница като в някои случаи с риск за живота им, сега искате да ги разкриете??!!!Ако искате да назначите свои хора-Калинки,просто ги върнете.Защо трябва да застрашавате живота им, *** ГЕРБАВИ ?!!!!!
65
2
 
5
 
! Отговори
Граждански протест преди 11 години
Еврокомисарят по цифровите технологии *** Крус настоява българският премиер Бойко Борисов да осигури медиен плурализъм в България, става ясно от писмо на комисаря, изпратено до министър-председателя на 12 октомври."Призовавам ви да предприемете адекватни мерки, за да гарантирате на българските граждани, че ще могат да се възползват от разнообразната и плуралистична медийна среда, която заслужават",казва Крус в писмото си.България е в опасност основна ценност като свободата на медиите, смята тя.По време на посещението си в България през септември еврокомисарят определи насилието на журналисти като неприемливо, а автоцензурата като притеснителна."Ценя много факта, че вие спонтанно признахте, че ситуацията с прозрачността на медийната собственост в България е незадоволителна и се съгласихте с мен за необходимостта от спешна реакция. Нетърпелива съм да разбера какви мерки възнамерявате да предприемете вие и правителството", казва още в писмото си *** Крус.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Агентите или сътрудниците на ДС не са толкова страшни ! Кой каквото могъл,направил и толкоз ! Виждате , че са страшни настоящите управници-наследници на комунисти или истински такива ! Да не ги изброяваме отново,че ни е втръснало от всички тях!!!
63
4
 
9
 
! Отговори
??? преди 11 години
Май закона застрашава хората притежаващи парите изнесени зад граница ????
62
0
 
4
 
! Отговори
Boss преди 11 години
До danТрябвало е да разстрелят и тебе (за да не цивриш по форумите и всичките ти до 9 то коляно)! Грешка направиха, че оставиха такива като вас живи! И ги направиха ДС агенти демек доносници и вие добре доносничехте против своите, за да запазите кожата, МИШКИ!
61
0
 
5
 
! Отговори
Boss преди 11 години
До АнонименНа Плевненлиев съветника по сигурността или съветничката (понеже информацията ми е за жена) е силно червена отвсякъде, дори и в момента членува в БСП, кадър на ДС,военно разузнаване и контраразузнаване...Но, въпросът ми е като има лустрация-тази лустрация е избирателна - щом се пазят и хората на червените-явно са и техни хора:просто неудобните за някои ще бъдат осветлени по неясни критерии. Против съм доносниците, но съм за разузнаването - няма държава без агентура.Значи няма държава
60
3
 
5
 
! Отговори
Boss преди 11 години
До шофьор на ГригорЕ, избирателно е: те всички са с червени книжки, всички са били доносници, а сега са национални предатели!Никоя държава не разкрива агентите си и дори те звучат престижно, само тук *** са на обратното мнение. Виж, за доносниците не трябва да има пощада!Но тези, които ще разсекретят,те едва ли са доносници! На ционистите им трябват имената на защитниците на националните ни интереси! Защото идеята на евреите е да нямаме държава. Ех, Хитлер, си е знаел работата!
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
държава от *** управлявна от мошеницивижте полските и чешките ръководителите са американски възпитаници но държат на народите сии се съобразяват само с интересите на народа сите ще контактуват и с марсианци ако това е от полза за нациятанашите ненастни предатели и пуделите драскачипостоянно търсят виновни - турци, руснаци, комунисти и ако от америка им напишат ще е виновен и лунохода виновни са българите че се оставят на такива *** да ги "управляват"
58
9
 
8
 
! Отговори
До 61 преди 11 години
Великия разузнавач Велизар Енчев системно е изнасилвал собствения си син което е и причината за самоубииството му!Ако имам власт първата ми антикризисна мярка ще е да отнема пенсиите на ДС-извратеняците и БКП-изчадията!Не виждате ли че те могат и без пенсии....
57
6
 
7
 
! Отговори
Путин разчита на ДС преди 11 години
Номер 57,голямата истина е че Владимир Путин продължава да разчита на служителите на бившата ДС в България като бившият ръководител на ДС Димитър Иванов е официялен представител на Путин за България!От личните си впечатления твърдя че Димитър Иванов коли и беси в милиционерската СКАТ и НФСБ където дори и *** е от ДС заедно със С.Солаков,Г.Дражев,В.Енчев,С.Радев и прочие милиционери
56
6
 
9
 
! Отговори
Паталогични тъпаци преди 11 години
БСП започнаха да дават наклон на ку*а и на Президента.Ей тия ***,защо продължават да си мислят,че държавата е тяхна и всеки да се съобразява с тях.
55
3
 
9
 
! Отговори
СМЕХУРКО:)))))) преди 11 години
БСП апропо беше БКП:)))))))))) преди това БРСДП:)))))))))))) искат о защото така ще се разкрият крадците и къде са парите на Бъллгария:)))))))))))))
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ванче Михайлов е истински българин-националист, а ,не като Волен назначен за "националист"от ДС/бкп...!Питайте го ,как се е хвърлял по килима на Путин за рожденния му ден....за да го подкрепят финансово!ПЪЛЕН РУСКИ ДУПЕДАВЕЦ!