Референдумът ще струва по-малко от 14 млн. лева

Сметките на Борисов и Дянков се разминаха с финалните изчисления
Обновена: 19 дек 2012 18:45 | 19 дек 2012 18:44,
80
Референдумът ще струва по-малко от 14 млн. лева
Снимка: архив Булфото

Референдумът за бъдещето на ядрената енергетика ще струва на държавата  13 805 000 лв. Днес правителството прие план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на националния референдум на 27 януари 2013 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

75 000 лв. ще бъдат дадени още тази година чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, а останалите 13 230 000 лв. са предвидени в бюджета за 2013 г. С тези средства ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на националното допитване.

Още по темата

В основната си част те са за възнаграждения на членовете на ЦИК, РИК и СИК и за логистично осигуряване на референдума.

Правителството прие и тарифата, по която ще се заплащат предаванията по БНТ и БНР и техните регионални центрове в рамките на информационно-разяснителната кампания.

Тя ще се отразява чрез клипове, хроники, диспути и други форми, договорени между генералните директори на БНТ и БНР и съответните инициативни комитети.

Финансирането на референдума, иницииран от БСП заради спирането на проекта АЕЦ “Белене“ от правителството, беше предмет на месеци дискусии. Сметките на политиците се различаваха в милиона, а предложенията за начините на финансиране се меняха с часове.

Премиерът Бойко Борисов неколкократно заявяваше, че допитването ще коства на държавата 30-40 милиона. Сметките на министър-председателя бяха подкрепени и от депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров, който е и член на комисията по енергетика в Народното събрание.

Според изчисленията на министъра на финансите Симеон Дянков, които той обяви при представянето на Бюджет 2013, референдумът трябваше да струва около 20-30 милиона лева. Тогава Дянков предложи допитването да се финансира от партийните субсидии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
ivelinovaiveta преди 11 години
Може да струва толкова, но ще си възвърнем разходите по БЕЛЕНЕ. А колко ще струва нереализирането на проекта?От стартирането на проекта до 2012 г. АЕЦ Белене струва близо 3,5 млрд. лв. 1,5 млрд. лв. вече инвестирани, от които 750 млн. лв. от ГЕРБ плюс иска на АСЕ по повод прекратяване на проекта в размер на 2 млрд. лв. Казано с други думи, България е платила цената за построяване на един блок от АЕЦ Белене. Всеки български гражданин е платил по над 500 лв., за да няма АЕЦ Белене. Отговорността за тяхното потенциално безвъзвратно изпаряване носи ГЕРБ със своето решение за спиране на проекта.
55
0
 
1
 
! Отговори
Mladinov преди 11 години
az ste glasuvam samo s sms - sam ste go platya. bg parlamentaristi moje da iskat s "Ferrari" da doida da glasuvam, ama nema kak da stane. vremeto mi e mnogo skapo - struva mnogo pari - ne iskam da si gubya vremeto izlishno. sms e personalno,sigurno, barzo i eftino sredstvo.
54
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
14 МИЛИОНА ЗА ЧАСТЕН ОБЕКТ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ И ЗА ПРИКРИВАНЕ НА ДАЛАВЕРИ.
53
0
 
0
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
67-ми,АЕЦ-Акую - Ако обявената от нас по-рано номинална стойност на четирите блока беше 20 млрд. долара, то сега е уточнена 18.7 млрд. долара", каза Суперфин. По негово мнение, след като приключи разработката на проекта, което е планирано за средата на 2013 г., е възможно и по-нататъшно намаляване на тези цифри.- 18,7 млрд. долара са около 26 млрд.лева или около 13 млрд.евро. Възможно е и намаление. Значи цена от 10 млрд. евро е близка до реалната. Турция ще си върне разходите от продажба на ток, включително и от бълъците в България...БНТ: " Панорама",08.04.2011г.- Борисов:" - Ако послушаме сините и се откажем от "Белене", отиваме на Арбитражен съд в Париж. 2017г. спира 5-и реактор на "Козлодуй" и Русия не удължава срока му (само тя има право), 2019-спира 6-и реактор, пак няма удължаване.- Токът поскъпва 18 пъти. - Икономиката загива. - Трябва да внасяме ток от Турция, а мен ще ме съдят за национално предателство."- ЕДИН ПЪТ И БОКО ДА Е ПРАВ!
52
0
 
0
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
67-ми,Цитирам...:Президентът Путин заяви, че Русия напълно ще финансира проекта за създаване на АЕЦ Акую в Турция."Инвестицията е доста сериозна - 20 млрд. долара. Ние ще финансираме изцяло този проект. Най-малко 25% от средствата ще бъдат вложени за създаването на работни места в Турция", заяви Путин в Истанбул след разговори с турския премиер Реджеп Ердоган.Първият блок на ядрената АЕЦ "Акую" ще бъде готов до края на 2019 г., а целият проект ще бъде завършен до 2022 г., заяви шефът на "Росатом" Сергей Кириенко.Първата турска АЕЦ Акую в Мерсин трябва да бъде построена до 2022 година.Междувременно стана ясно, че Турция няма намерение да се отказва от идеята си за изграждане на нови енергийни мощности и близо до българската граница край Резово - в град Инеада. Това се разбра при посещението на българския президент Росен Плевнелиев в Турция миналата седмица. Все още не е решено дали третата турска АЕЦ ще е точно до Резово, или на южния бряг на Черно море в азиатската му част - Акчакоджа. Говори се обаче, че зад проекта стои силно лоби.
51
0
 
0
 
! Отговори
Za 66 преди 11 години
Руската компания "Мечел" продава активи в Европа и бившия СССР, сред които и "Топлофикация - Русе", в която преди две години придоби 100% от собствеността. Целта е да се съберат средства за погасяване на натрупани дългове, съобщи московският в."Ведомости".
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
66 Румене болния ти мозък не може да проумее , че едно е производител на оборудване за каквото и било а съвсем друго е оператор на Ядрена Централа , втория освен че е инвеститор той е продавач на стоката от даденото производство . Руската фирма , която беше собственик на дяловете на ТЕЦ Русе ги продаде на загуба защото го е закъсала не само у нас , пак питам кой е инвеститора , такъв няма нито на изток нито на запад РВЕ се отегли още преди 3 години , те бяха сериозен инвеститор и знаеха какво пр
49
0
 
0
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
65-ТИ,ФИРМАТА Е ЕДНА...СЪЩАТА, КОЯТО ПРЕДИ СЕДМИЦА ПОДПИСА И ЗАПОЧВА ДА СТРОИ АТОМНА ЦЕНТРАЛА В ТУРЦИЯ С 4 РЕАКТОРА КАТО НАШИЯ СЪС...... 100% РУСКИ ПАРИ...
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
63 че коя руска фирма е искала да строи тази централа снейни средства лато неин бизнес проект ,ч е не разбрах ,а Румене
47
0
 
0
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
КИРЕЦ,ПРОПУСНАЛ СИ НАЙ-НОВОТО В ЕНЕРГЕТИКАТА... И РУСКАТА И АМЕРИКАНСКАТА...- ПРИ НОВИТЕ ЯДРЕНИ ТЕХНОЛОГИИ, "ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО ОТ ДНЕШНИТЕ РЕАКТОРИ Е "СВЕЖО ГОРИВА ЗА НОВИТЕ...НО...ЗА ДА ИМАШ ГОРИВА ЗА "НОВИТЕ" ТРЯБВА ДА ИМАШ "ДНЕШНИ" АЕЦ...
46
1
 
0
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
КИРЕЦ,АКО СИ ПРАВ ЗАЩО НЕ ОСТАВИХМЕ РУСНАЦИТЕ ДА Я ПОСТРОЯТ, ПА АКО ТОКА Е СКЪП - ДА ДУХАТ СУПАТА...А ДА - АМА НЕ...- Ако доклада на HSBC за Белене е верен и 2 реактора струват и 4,55 милиарда, (от които 1,39 милиарда вече са вложени), и за целият си жизнен цикал от 60 години,10.3 милиарда и Русия предлата 100% финансирате, с изплащане от печалбите (КАКТО Е ЮЖЕН ПОТОК)
45
0
 
0
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
52, 53, 58, Спроред консултанта HSBC усреднената цена на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.42 ст/кВч. (доклада стр.11 долу в ляво)- Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. Днес Козлодуй продава по 4,5 ст!!!
44
1
 
2
 
! Отговори
kireza преди 11 години
До АнонименЕто бъдещето - освен 20-те милиарда за построяването ще похарчим около 50 милиарда за съхраняване на отработеното гориво и над 100 милиарда за консервацията на централата!Ето това ще оставим на поколенията,ако няма катастрофа тип Фокушима,която е по-страшна и от Чернобил!!!
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еми това, че другият ще бъде поне два пъти по-скъп. Спри да разсъждаваш от днешна гледна точка, а мисли за след 10 години.
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До румен221Токът от Белене ще излиза по 20 ст/кв.ч.,кое му е евтиното?
41
1
 
0
 
! Отговори
* преди 11 години
А къщата на Риана 12 милиона ...
40
1
 
0
 
! Отговори
* преди 11 години
А 14 милиона струва целият сериал ''Великолепният век'' ...
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
понеже България е много богата ще хвърли 14 000 000лв на вятъра
38
0
 
5
 
! Отговори
Манила преди 11 години
Швейцарците са по-глупави от нас.2011 г.взеха решение за поетапно закриване на ядрените си мощности.Ние доживяхме да проведем референдум,да се дадат толкова много пари.Когато народът ни се огъва от немотия,когато хората гладуват,когато в контейнерите не остава вече храна за уличните животни.ГЕНОЦИД по български!
37
3
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
Американски експерти наскоро за пореден път са посетили България, за да подготвят възкръсването на спрения от правителството проект АЕЦ "Белене", съобщава "Стандарт".Нещо повече - в посолството на САЩ в София работи специалист, чиято единствена задача е да движи проекта за изграждане на Втора атомна, твърдят информирани източници на "Стандарт".Това става повече от месец преди насрочения за 27 януари 2013 г. национален референдум за развитие на ядрената енергетика в страната. В края на септември "Глобъл пауър консорциум" официално заяви пред парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм, готовност да финансира 100% от проекта "Белене". Офертата беше заявена от представителя на консорциума Самюел Реди.До края на януари компанията "Глобъл пауър консорциум" се очаква да получи сертификат за инвеститор "Клас А", твърдят източниците на "Стандарт". Това би могло да отприщи развитието на проекта за Втора атомна, коментират енергетици. Според обещанието на Самюел Реди след стартирането на проекта към консорциума ще се присъединят няколко големи световни компании, чиито имена дотогава ще се пазят в тайна. Реди заяви, че консорциумът не търси никакви финансови гаранции от страна на българското правителство по проекта "Белене".