Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" не трябва да се строи!

Указанията за членовете на ГЕРБ ще бъдат да гласуват с "не" на референдума
Обновена: 6 яну 2013 19:57 | 6 яну 2013 12:05, Елка Василева
1218
Бойко Борисов:  АЕЦ "Белене" не трябва да се строи!
Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, заяви премиерът Бойко Борисов по TV7.

Той добави, че по тази тема са единомишленици със Сергей Станишев, който умишлено не е подписал договор, знаейки, че проектът е пагубен за България.

„Това е една от малкото теми, по които ние с бившия премиер сме единомишленици – че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи. Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, в който като във всеки договор ще има цена, обосновка и др. Той умишлено не го е подписвал години наред, за да не се случи“, посочи премиерът.

„За да няма никакви спекулации, никакви колебания, никакъв шанс този проект, който Станишев умишлено не е подписал, защото той самият е знаел, че проектът е пагубен с огромната си цена за България, за което му благодаря, че не го е подписал, за пред очите на партията си, прави сега така, че да е „да”, посочи Борисов.

Премиерът обясни, че извън референдума ГЕРБ е за изграждането на седми реактор в Козлодуй и удължаване живота на пети и шести реактор.

Указанията за членовете на ГЕРБ обаче ще бъдат на референдума да гласуват с "не" за изграждането на АЕЦ "Белене", каза Борисов.

От своя страна Диан Червенкондев (ГЕРБ, заместник-председател на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС) заяви, че най-важното е гражданите да гласуват на референдума. „Нашата задача е да направим този вот информиран. Хората да знаят какво да гласуват. Дали „ да” или „не”“, каза Червенкондев.

Явор Куюмджиев, председател на Националния съвет на БСП по енергетиката и енергийните ресурси, каза обаче, че политиците от ГЕРБ „направиха едно престъпление като спряха проекта „Белене” и още едно закононарушение, когато подмениха въпроса. Защото не трябва да забравяме, че референдумът беше иницииран от подписка, събрана от близо 800 000 български граждани под един друг въпрос. Този въпрос беше подменен под егидата ужким редакция“.

Политологът Огнян Минчев също изрази мнение, че не референдума трябва да се гласува с „не“. „Първо да кажем, че всички трябва да отидат да гласуват. Защо - защото някой от ваше има или от твое име иска да изхарчи едни двадесет милиарда лева и иска да ни ги плъзне и ние след това да ги връщаме. Иска да ги изхарчи тези двадесет милиарда лева за нещо, което категорично не ни трябва, нямаме нужда от него. Иска да ги изхарчи, за да може да ни продава скъп ток, да забогатява, да си купува партии, политици, да ни управлява и да ни язди докато сме живи ние, децата и внуците ни. Затова трябва да се отиде да се гласува с „не”“, каза Минчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само след 20 г. половината от автомобилите ще са на ток, влаковете, че са на ток и основната връзка между градовете. Градския транспорт в градовете също ще се електрифицира, тролейбуси, трамваи и елбуси. Петрола ще стане невъзможен за купуване и все по скъп. А само с вентилатори и фотоволтайци няма как да снабдяваме с ток цялата тази транспортна структура. Само пресметнете колко енергия харчим в момента от петрол, обърнете я в ток и ще видите, ще ни трябва поне още една АЕЦ като Белене.
348
6
 
6
 
! Отговори
точка преди 11 години
Да за 7 ми блок в КозлодуйНе за Белене
347
5
 
2
 
! Отговори
VAPROS ? преди 11 години
KOLKO DURJAVI V SVETA S NASELENIE 6 MILIONA-IMAT 2 ATOMNI CENTRALI ? AKO NIAKOI ZNAE DA NAPISHE IMETO....
346
1
 
11
 
! Отговори
НЕ НА ЛЪЖАТА преди 11 години
ДО ИЗВОРА ОТРОВЕН - НЕДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ НАРОДА. ТОЯ Е ОТ ГЕРБ И КАТО ТЯХ ЛЪЖЛИВ. ЛЪЖЛИВ КАТО БОЙКО КОЙТО ВИ ДОКАРА ЛЪЖЛИВ ГАЗ ОТ ГРУЗИЯ И АЗАРБЕЙДЖАН СЪС САМОЛЕТА, КОЙТО ВИ ДОКАРА ЛЪЖЛИВ ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ ОТ ГЪРЦИЯ И ИСКА ДА ОТРОВИ ЖИТНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ДОБРУДГА ЗА ДА УГОДИ НА ЯНКИТЕ И ОТРОВИТЕЛИТЕ ШЕВРОН! МНОГОКРАТНО ПО-СКЪПИЯ ТОК НА МУТРАФОНИТЕ КАТО ЦВЕТЕЛИНА, СКОРО ЩЕ ТРОВЯТ И МЕСТНИТЕ ВОДОИЗТОЧНИЦИ ЗА ДА ПИЕТЕ С ПАРИ ВОДАТА ОТ ИЗВОРА НА ЦВЕТЕЛИНА И БОЙКО! Бразилия наложи глоба на Chevron от 10 милиарда долара Бразилия, Бразилия /КРОСС/ Прокуратурата в Бразилияпоиска от американската петролна компания Chevron даизплати над 10 милиарда долара компенсация за щетите,които е причинила върху околната среда в страната,предаде сайта \\\\\\\"РБК\\\\\\\".През ноември тази година, един от петролните кладенци на Chevron край бреговете на Рио де Жанейро, започна да допуска течове, в резултат на което в океана ежедневнозапочнаха да се изливат между 200-300 барела петрол.Федералните прокурори поискаха също така компанията да прекрати незабавно дейността на дъщерната сикомпанията в Бразилия - Transocean.Цени на електроенергия при продажба от производителиАЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават часТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават часТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават часТец Марица изток 3 67,64 лв/мегават часТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават часТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час3. Цени на вятърни електрически централи:3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи:4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават часЦените са без ДДС Вижда се какви са цените на тока от американските ТЕЦ Сигнализирахте за неуместен коментар
345
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВагнерА ти гласувай внуците ти да плащат скъп ток от Турция и Гърция.
344
4
 
14
 
! Отговори
ЧНГ преди 11 години
Започна обрантото броене за герп!
343
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо Белене да насадим ТИКВИ
342
2
 
8
 
! Отговори
буааа преди 11 години
Ех, па тоя противния на първа страница. Вече като го видя тоя *** и ми се приси.а. Бива, бива простащина ама това неговото вече на нищо не прилича.
341
3
 
3
 
! Отговори
до 490 преди 11 години
герб-бсп не е коалиция, а мимикрия.
340
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко получава тлъсти комисионни да спре АЕЦ и да строи богаташки квартали в Несебър.
339
2
 
9
 
! Отговори
ГЕРБер преди 11 години
О*рахме са:)
338
8
 
1
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Ако искате и внуците на вашите деца да изплащат лихвите по кредита за АЕЦ Белене гласувайте с ДА.
337
0
 
1
 
! Отговори
Танев преди 11 години
Вижте едно интересно клипче afera.bg/mishena/34521.html
336
1
 
6
 
! Отговори
бОЙКО преди 11 години
когато дойде на власт имаше 1 година да направи референдум за АЕЦ БЕЛЕНЕ но се правише на луд . колко е важен Бойко спря АЕЦ БЕЛЕНЕ вся и всио *** *** *** *** методиева . Борисова .
335
10
 
0
 
! Отговори
Безпартиен преди 11 години
За съжаление ГЕРБ ще продължат да управляват в Коалиция !
334
0
 
8
 
! Отговори
боко тиквата преди 11 години
Не ми обръщайте внимание,мене ме "хапе коня"
333
4
 
15
 
! Отговори
писна ми преди 11 години
Повръща ми се от ГЕРБ.А на вас?
332
2
 
4
 
! Отговори
практично преди 11 години
да им дадем комисионните и да ни оставят на мира. По-евтино, а и по-бързо ще се оправим с нови хора. Аман от БКП-дейци. Да взимат и да се махат, че ос.раха всичко, що докоснаха.
331
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който е ЗА АЕЦ Белене да гласува с + . Който е против с -. А цъкайте сега.
330
1
 
8
 
! Отговори
BRATIA GALEVI преди 11 години
PLACHEM OT RADOST ,KATO CHETEM KOLKO HORA TUK ,MISLIAT KATO NAS ....DOLU GERB !!!