Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" не трябва да се строи!

Указанията за членовете на ГЕРБ ще бъдат да гласуват с "не" на референдума
Обновена: 6 яну 2013 19:57 | 6 яну 2013 12:05, Елка Василева
1218
Бойко Борисов:  АЕЦ "Белене" не трябва да се строи!
Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, заяви премиерът Бойко Борисов по TV7.

Той добави, че по тази тема са единомишленици със Сергей Станишев, който умишлено не е подписал договор, знаейки, че проектът е пагубен за България.

„Това е една от малкото теми, по които ние с бившия премиер сме единомишленици – че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи. Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, в който като във всеки договор ще има цена, обосновка и др. Той умишлено не го е подписвал години наред, за да не се случи“, посочи премиерът.

„За да няма никакви спекулации, никакви колебания, никакъв шанс този проект, който Станишев умишлено не е подписал, защото той самият е знаел, че проектът е пагубен с огромната си цена за България, за което му благодаря, че не го е подписал, за пред очите на партията си, прави сега така, че да е „да”, посочи Борисов.

Премиерът обясни, че извън референдума ГЕРБ е за изграждането на седми реактор в Козлодуй и удължаване живота на пети и шести реактор.

Указанията за членовете на ГЕРБ обаче ще бъдат на референдума да гласуват с "не" за изграждането на АЕЦ "Белене", каза Борисов.

От своя страна Диан Червенкондев (ГЕРБ, заместник-председател на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС) заяви, че най-важното е гражданите да гласуват на референдума. „Нашата задача е да направим този вот информиран. Хората да знаят какво да гласуват. Дали „ да” или „не”“, каза Червенкондев.

Явор Куюмджиев, председател на Националния съвет на БСП по енергетиката и енергийните ресурси, каза обаче, че политиците от ГЕРБ „направиха едно престъпление като спряха проекта „Белене” и още едно закононарушение, когато подмениха въпроса. Защото не трябва да забравяме, че референдумът беше иницииран от подписка, събрана от близо 800 000 български граждани под един друг въпрос. Този въпрос беше подменен под егидата ужким редакция“.

Политологът Огнян Минчев също изрази мнение, че не референдума трябва да се гласува с „не“. „Първо да кажем, че всички трябва да отидат да гласуват. Защо - защото някой от ваше има или от твое име иска да изхарчи едни двадесет милиарда лева и иска да ни ги плъзне и ние след това да ги връщаме. Иска да ги изхарчи тези двадесет милиарда лева за нещо, което категорично не ни трябва, нямаме нужда от него. Иска да ги изхарчи, за да може да ни продава скъп ток, да забогатява, да си купува партии, политици, да ни управлява и да ни язди докато сме живи ние, децата и внуците ни. Затова трябва да се отиде да се гласува с „не”“, каза Минчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено, че нямаме нужда от нов АЕЦ. Хотелите и чалготеките не харчат чак толкова много ток, а останалата част от българската икономика и без друго е ликвидирана. Отказвайки се от ключови евтини енергоизточници, просто ще затвърдим, че искаме основните професии в БГ да са "сервитьорка", "барман", "певица" и "актьор". Интересна държава сме : )Сега ще ида да гласувам против "Белене". После ако поскъпне тока(а той ще поскъпне... с много повече от 30% само в следващите 3 години) ще ви се смея.
328
3
 
13
 
! Отговори
ДА НА БЕЛЕНЕ! преди 11 години
ДО КОМПЕТЕНТНИТЕ ПО ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА. ЗАЩО НЕ КАЗВАТЕ ЧЕ АЕЦ ФОКУШИМА ИЗДЪРЖА НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ОТ 9 СТЕПЕН ПО РИХТЕР НО НЕ ИЗДЪРХА НА ЦУНАМИТО. АКО РЕЗЕРВНИТЕ ГЕНЕРАТОРИ БЯХА НА ПО-ВИСОКО ОТ ЦУНАМИТО НЯМАШЕ ДА ГО ИМА ТОЯ ПРОБЛЕМ. НЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ОТ 9-ПО РИХТЕР А ЦУНАМИТО. ЛЪЖЕТЕ КАТО ГЕРБЕРИТЕ! В БЕЛЕНЕ ЦУНАМИТО МОЖЕ ДА Е ДО 1.5 МЕТРА И ЗЕМЕТРЪС ПО-СКОРО ЩЕ УНИЩОЖИ КЪЩИТЕ ВИ ОТКОЛКОТО АЕЦ! ДОЛНИ ГЕРБЕРСКИ ЛЪЖЦИ ИГРАЕТЕ СЪС СТАРХОВЕТЕ НА ХОРАТА! ГЛАСУВАНЕТО С ДА ЩЕ НИ ОСИГУРИ НИСКА ЦЕНА НА ТОКА ЗА МНОГО ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ, КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР И ПРИВЛИЧАНЕ НА ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ КОИТО ДА ИНВЕСТИРАТ В ПРОИЗВОДСТВОТО А НЕ САМО В ТЪРГОВИЯ И НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. ТРЯБВАТ ФАБРИКИ И ЗАВОДИ! ТЯХ ЩЕ ГИ ИМАМЕ КОГАТО ТОКА Е С НИСКА ЦЕНА А ТЯ ЩЕ Е ТАКАВА ПРИ НОВ АЕЦ В БЕЛЕНЕ А НЕ ОТ ВЕТРОГЕНЕРАТОРИТЕ НА ЦВЕТЕЛИНА И БОЙКО! ДНЕСКА ДУХА АМА УТРЕ НЕ ДУХА, СЕГА СВЕТИ АМА ВЕЧЕР? НЕ НА БОЙКО ЛЪЖЕЦА! НЕ НА ГЛУПАЦИТЕ И ГРАБИТЕЛИТЕ! Сигнализирахте за неуместен коментар
327
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аве БОЙКО като не искаш АЕЦ БЕЛЕНЕ ,ЩО НЕ НАПРАВИ ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ ПРЕДИ ДА спреш проекта а правиш референдум след като си го спрял тънки сметки си правиш ти Бойко .
326
1
 
7
 
! Отговори
до 460 преди 11 години
Верно, един нов блок в Козлодуй ще струва колкото нова централа с два блока в Белене - далавера отвсякъде! Ама за Уестингхаус.... хахах!
325
3
 
13
 
! Отговори
вас преди 11 години
ВАРНА СЪЩО МРАЗИ ГРОБ
324
0
 
11
 
! Отговори
jan преди 11 години
Всички политици са продажни. Едните получават от изток, другите от запад. Истината е по средата, че след като ни унищожиха икономиката, искат и енергетиката да я унищожат или подчинят.Била вредна - относително е. Няма да замърсяваме от Белене, а от турската под Царево, и ще им плащаме за мръсния ток. Била скъпа - 20 милиарда, а всяка година по 3.5 милиарда изядени от ***? Всичко е дезинформация и тънки сметки на наш гръб.
323
3
 
19
 
! Отговори
белене преди 11 години
СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ МРАЗИ ГЕРБ
322
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко какво говореше по панорама 2011 ! Национално предателство е да не се строи Белене! А сега изведнъж изглежда абсурдно да се строи ? Бойко Борисов за АЕЦ "Белене" - "Панорама" 08.04.2011 - изгледайте това видео в интернет
321
0
 
11
 
! Отговори
ПАНОРАМА преди 11 години
Кога да вярваме на Бойко? сега или тогава:youtube.ЦОМ/watch?v=QSE2grkfYOk&feature=youtu.beАми ако след месец пак размисли и се обърне?НЕ СЛУШАЙТЕ БОРИСОВ, СЛУШАЙТЕ БОРИСОВ!youtube.ЦОМ/watch?v=QSE2grkfYOk&feature=youtu.be
320
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aло полшa спят еврейските медии Бойко четеше смс и
319
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще гласувам с ДА защото не може нито герб нито една тиква да ми каже какво ще правя.Долу ГЕРБ и техните производни.
318
2
 
4
 
! Отговори
BRATIA GALEVI преди 11 години
NASHI FIRMI IMAT GOTOVNOST ZA UCHASTIE V PROEKTA.DOLU GERB....
317
1
 
14
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
ГРОБ ХУНТАТА НА БЕДНОСТТА
316
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Със тези младежи,цел ден по кафенетата не става нищо !!
315
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ако хората кажат ДА какво ще правите, ще строите ли или не. Ако не я строите защо го правите тоя референдум. И защо изобщо сменихте въпроса, то си беше ясно "Искате ли да се строй АЕЦ в Белене или не". Каква каша забъркахте, не е истина. до сега да я бяхте завършили.
314
2
 
14
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
ИЗРИТАЙ УРОДА ГЕРБ ОТ ВЛАСТТА
313
3
 
10
 
! Отговори
ред преди 11 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕ Я ИМА ГАРАНТИРАМ ВИ ПРОСТО ТИКВАТА ЛИЖЕ ТОПКИТЕ НА АМЕРИКА И НЕ СТРОЙ ДА ГО ТУПАТ ПО РАМОТО ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН ТУРЦИЯ И РУМЪНИЯ С КЕФ ГЛЕДАТ КАК СЕ ЧЕШЕМ ПО *** И СТРОЯТ ЩЕ ЗАЕМАТ ПАЗАРА И ТАЙНО СЕ НАДЯВАТ НИКОГА ДА НЕ СТРОИМ
312
2
 
14
 
! Отговори
н преди 11 години
ГЕРБ не трябва да управлява.
311
6
 
1
 
! Отговори
DO 448 преди 11 години
....I STE NAPULNI KOSHICHKATA NA OVCHAROV I KOMPANIA..........
310
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демек членовете на ГЕРП нямат право на мнение, директно им се казва как да гласуват.После пак някой друг виновен, че Винету за пет стинки акъл няма...