Документите от "кашона на Дядо Коледа" за "Белене" били менте

БСП: Добрев – тотален некадърник, премиерът бил изгонил RWE
Обновена: 22 яну 2013 17:38 | 22 яну 2013 17:08,
283
Документите от "кашона на Дядо Коледа" за "Белене" били менте
ГЕРБ яхват машината на времето, смята Станишев. Снимка: БТА

Документите, които премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев показаха вчера и днес по казуса АЕЦ “Белене“, са селективни и има следи от фалшификация.

Обвинението беше хвърлено днес от лидера на БСП Сергей Станишев. Вчера Борисов показа документи, които Добрев бил намерил в кашон в МИЕТ, според които стратегическият германски инвеститор за втората ядрена централа RWE се оттегля от проекта още през 2008 година.

Левицата и ГЕРБ отдавна водят спор кой всъщност е виновен за оттеглянето на немската компания от проекта. БСП твърди, че сегашното правителство я е изгонило, а Борисов винаги е отричал тези нападки.

“Освен, че са селективни, има следи от явна фалшификация“, обясни днес Станишев. Той показа документ на Националната електрическа компания, който е с дата 08.02.2008 година, а започва с думите “С решение на НЕК от 29.09.2008 година“.

ГЕРБ яхват машината на времето, обобщи своето виждане за ситуацията Станишев.

Още по темата
 Червеният лидер цитира официални изявления на RWE от ноември 2008 година, в които се посочва желанието на компанията да продължи проекта и се заявява категорично, че АЕЦ “Белене“ е първокласна инвестиция.

По думите на Станишев ситуацията показва, че още от началото на мандата си ГЕРБ са имали намерение да спрат втората ядрена централа. Решението за това беше обявено през март миналата година след дълги колебания.

От БСП влязоха и в пореден задочен спор с кабинета за цената на АЕЦ “Белене“. Точната сума не е ясна и варира между 5 и 23 милиарда евро в зависимост дали по темата се изказва представител на опозицията или мнозинството.

Според Станишев през 2010 година от “Росатом“ са дали финална цена от 6,3 млрд. евро. По думите на червения лидер обаче тази цифра е завишена и с преговори е можело да падне.

Вчера покрай новооткритите в кашон документи премиерът обвини Станишев и бившия енергиен министър Румен Овчаров в лъжа и манипулация, защото говорят, че цената на “Белене“ е около 5 млрд. евро.

Борисов показа писмо от RWE, в което се споменава крайна цена от 10 млрд. евро и се говори за невъзможност на НЕК да финансира проекта.

“Очевидно около Коледа и Нова година Дядо Коледа донесе един кашон с документи в мазето на министерството на икономиката“, иронизира Овчаров. По негови думи обаче в цялата кореспонденция липсвали отговорите на НЕК до RWE.

“Дядо Коледа явно е занесъл този кашон в някое друго мазе”, предположи бившият енергиен министър.

Той обясни, че сумата, за която говори немската компания е само предположение и инвеститорът най-вероятно е бил стреснат от кризата и затова е предвидил оскъпяване, което обаче нямало да съществува.

Бившият министър обвини пряко Бойко Борисов за отказа на RWE от проекта. По думите на Овчаров немският инвеститор се е оттеглил след разговор с премиера.

Станишев категорично отхвърли и "манипулациите" на Борисов, че за "Белене" са давани държавни пари. По думите на експремиера проектът е заложен като извънбюджетно финансиране.

Според Станишев изказванията на Борисов по темата говорят или за тотална некомпетентност или за явна лъжа.

Друга тема, която засегна левицата, е кризата във ВМЗ-Сопот. Лидерът на БСП съобщи, че учениците, които се включиха в протеста на оръжейниците заради неизплатените заплати, са били заплашени с изключване от училище.

Депутатът от БСП Ангел Найденов видя заплаха от гражданско неподчинение. По негови думи гладът и мизерията са провокирали хората да протестират. Той беше категоричен, че социалистите няма да подкрепят изваждането на ВМЗ от забранителния списък за приватизация. Решението предстои да се гласува тази седмица в пленарна зала.

“Това е премахване на всякаква социална отговорност към работещите там“, заяви Найденов.

По негови думи правителство е свело решението за бъдещето на ВМЗ до избора фалит или прибързана приватизация.

По данни на Сметната палата 80 от 120 предприятия, управлявани от МИЕТ, са обявени в несъстоятелност, обясни Станишев.

Това означава, че министърът е тотален некадърник, заяви червеният лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
серГЕЙ се скъса да лъже по този проект.....на черното както винаги бяло ще каже.....то криза нямаше....то какво ли не....
17
1
 
2
 
! Отговори
Смърт за Тиквата преди 11 години
Няма ли кой да пусне един куршум в тиквата на Тиквата!?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лелелее политиците от всички партии, как сте омръзнали на хората с вашите безкрайни глупости, направо ще ви се доплаче!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напуснах БСП ,заради ХИТРО ПОДАРЕНИЯ МАНДАТ от Доган ,на Станишев !Защо БСП се продаде и прие МАНДАТА ,на А.Доган ...?Доган никога не можеше да направи -----КАБИНЕТ !
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това означава, че министърът е тотален некадърник, заяви червеният лидер.
13
1
 
4
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Не бъдете толкова взискателни и към БСП и към ГЕРБ. Били мошеници!Все пак имайте в предвид , че и едните и другите са комунисти.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези документи са автентични, колкото на Калина Илиева дипломата!
11
1
 
2
 
! Отговори
смехурко:)))))))) преди 11 години
Г-да от БСП г-н Станишев днес в комисията на обяд давана пряко видяхме всичко по Белене:)))))) дори и изказването на госта който Вие много добре познавате.Има документи който са ви пратили за 3 4 блок да не се спират да се удължи живота им 300,000,000 е струвало и да не се почва Белене с неизвестна цена>Кой лъже Офицялен зам.министър по енергетиката от Руска страна или Вие Изводите всеки сам да си направи Овчарчето което се облажило:) отказа ОФИЦЯЛЕН ДИСПУТ С професора:))))))))))))
10
0
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Ако сметнеш точно прогнозните проценти . По-скоро ще се избира между - ГЕРБ+Кунева и БСП+ТУРЦИ
9
0
 
2
 
! Отговори
PetyaM преди 11 години
Такъв дъжд от "документи" и "компромати" е очакван, както и взаимните обвинения в манипулиране на обществото. Но истината за АЕЦ Белене е извън политическите нападки и е много простичко обяснена от експертите на Инициативния комитет за нова ядрена централа, в който само допреди дни влизаха и 76 депутати от ГЕРБ.facebook/IstinataZaAecBelene
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев докато продължава да говори така , само бабките по селата ще му вярват.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко в Бе-геТОТО .....е МЕНТЕ !Маркови са само Бг-ДЕЦА и *** ----ЕСТЕСТВЕНИ, ОРИГИНАЛНИ ,НАТУРАЛНИ!
6
0
 
3
 
! Отговори
държавата на мафията преди 11 години
23 години ограбване, 23 години мафия !
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ГЕРБ спечелят изборите - коалиция с ДПС и КуневаАко БСП спечелят изборите - пак коалиция с ДПС и КуневаИзвод:Още 4 години Доган ще разпределя порциите.
4
4
 
1
 
! Отговори
Станислав Николаев преди 11 години
Няма край болшевишката наглост и безочие, повръща ми се от този съсел, на който българският език му е пети майчин език.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Б.Б......,е прав !Цели 22г.,А.Доган върти Блгария ,.........на пръста си !
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата партия БСП,стана -----МЕНТЕ!А.Доган ни прогони от БСП,като електорат !
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
23 години ни управляват менте политици!Вие какви документи искате?!