Документите от "кашона на Дядо Коледа" за "Белене" били менте

БСП: Добрев – тотален некадърник, премиерът бил изгонил RWE
Обновена: 22 яну 2013 17:38 | 22 яну 2013 17:08,
283
Документите от "кашона на Дядо Коледа" за "Белене" били менте
ГЕРБ яхват машината на времето, смята Станишев. Снимка: БТА

Документите, които премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев показаха вчера и днес по казуса АЕЦ “Белене“, са селективни и има следи от фалшификация.

Обвинението беше хвърлено днес от лидера на БСП Сергей Станишев. Вчера Борисов показа документи, които Добрев бил намерил в кашон в МИЕТ, според които стратегическият германски инвеститор за втората ядрена централа RWE се оттегля от проекта още през 2008 година.

Левицата и ГЕРБ отдавна водят спор кой всъщност е виновен за оттеглянето на немската компания от проекта. БСП твърди, че сегашното правителство я е изгонило, а Борисов винаги е отричал тези нападки.

“Освен, че са селективни, има следи от явна фалшификация“, обясни днес Станишев. Той показа документ на Националната електрическа компания, който е с дата 08.02.2008 година, а започва с думите “С решение на НЕК от 29.09.2008 година“.

ГЕРБ яхват машината на времето, обобщи своето виждане за ситуацията Станишев.

Още по темата
 Червеният лидер цитира официални изявления на RWE от ноември 2008 година, в които се посочва желанието на компанията да продължи проекта и се заявява категорично, че АЕЦ “Белене“ е първокласна инвестиция.

По думите на Станишев ситуацията показва, че още от началото на мандата си ГЕРБ са имали намерение да спрат втората ядрена централа. Решението за това беше обявено през март миналата година след дълги колебания.

От БСП влязоха и в пореден задочен спор с кабинета за цената на АЕЦ “Белене“. Точната сума не е ясна и варира между 5 и 23 милиарда евро в зависимост дали по темата се изказва представител на опозицията или мнозинството.

Според Станишев през 2010 година от “Росатом“ са дали финална цена от 6,3 млрд. евро. По думите на червения лидер обаче тази цифра е завишена и с преговори е можело да падне.

Вчера покрай новооткритите в кашон документи премиерът обвини Станишев и бившия енергиен министър Румен Овчаров в лъжа и манипулация, защото говорят, че цената на “Белене“ е около 5 млрд. евро.

Борисов показа писмо от RWE, в което се споменава крайна цена от 10 млрд. евро и се говори за невъзможност на НЕК да финансира проекта.

“Очевидно около Коледа и Нова година Дядо Коледа донесе един кашон с документи в мазето на министерството на икономиката“, иронизира Овчаров. По негови думи обаче в цялата кореспонденция липсвали отговорите на НЕК до RWE.

“Дядо Коледа явно е занесъл този кашон в някое друго мазе”, предположи бившият енергиен министър.

Той обясни, че сумата, за която говори немската компания е само предположение и инвеститорът най-вероятно е бил стреснат от кризата и затова е предвидил оскъпяване, което обаче нямало да съществува.

Бившият министър обвини пряко Бойко Борисов за отказа на RWE от проекта. По думите на Овчаров немският инвеститор се е оттеглил след разговор с премиера.

Станишев категорично отхвърли и "манипулациите" на Борисов, че за "Белене" са давани държавни пари. По думите на експремиера проектът е заложен като извънбюджетно финансиране.

Според Станишев изказванията на Борисов по темата говорят или за тотална некомпетентност или за явна лъжа.

Друга тема, която засегна левицата, е кризата във ВМЗ-Сопот. Лидерът на БСП съобщи, че учениците, които се включиха в протеста на оръжейниците заради неизплатените заплати, са били заплашени с изключване от училище.

Депутатът от БСП Ангел Найденов видя заплаха от гражданско неподчинение. По негови думи гладът и мизерията са провокирали хората да протестират. Той беше категоричен, че социалистите няма да подкрепят изваждането на ВМЗ от забранителния списък за приватизация. Решението предстои да се гласува тази седмица в пленарна зала.

“Това е премахване на всякаква социална отговорност към работещите там“, заяви Найденов.

По негови думи правителство е свело решението за бъдещето на ВМЗ до избора фалит или прибързана приватизация.

По данни на Сметната палата 80 от 120 предприятия, управлявани от МИЕТ, са обявени в несъстоятелност, обясни Станишев.

Това означава, че министърът е тотален некадърник, заяви червеният лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
1
 
0
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До бсп - Лъжци;Сутринта по ТВ-7 руски професор разби АЕЦ- Белене на пух и прах.Не трябва да се допускат *** до власта.
237
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименОблага от цялата работа имат десетина *** ,които изградиха комунизма за себе си.
236
1
 
0
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До Гюро Михаилов Защо не беше решен въпроса от СърГЕЙЧО?
235
1
 
1
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До НФБ;Защо не попиташ комунистите ; Защо загинаха 73 български войничета по време на съветската инвазия в Афганистан? Чети Игор Бунич и Ген.Лебед.Недей задава глупави въпроси.
234
0
 
1
 
! Отговори
АНТИЦИОНИСТ преди 11 години
До АнонименНЕ С КАМЪНИ Е НЕЗАКОННО НЕХУМАННО !!!ВСИЧКИ ВИДЯХМЕ КАКЪВ Е НОВИЯ ЕТАЛОН ЗА НЕНАКАЗУЕМА НЕИЗБЕЖНА САМООТБРАНА !1.ОБЕЗОРЪЖАВАШ ГО2.СЪБАРЯШ ГО НА ЗЕМЯТЯ3.НАМИРАШ ПОНЕ 15 - 20 СЪМИШЛЕНИЦИ4. РИТАШ ГО С ТОКОВЕТЕ ПО ГЛАВАТА ДОКАТО МЪРДА5.СЪБУВАШ МУ ПАНТАЛОНА ИГО Е...ЕШ ДОКАТО Е ОЩЕ ТОПЪЛТОВА Е НОВАТА НЕНАКАЗУЕМА ОТ ЗАКОНА САМООТБРАНА ДПС - STYLEг-н ЦАЦАРОВ КВО ПРАИМ СЕГА А, А, А, А, ...................
233
0
 
0
 
! Отговори
България ще бъде преди 11 години
Вече няма никакво съмнение - "гербер" значи "неокомуназ". То не беше далеч от ума, нали всички са си бивши партийни членове. Обаче тия новите, герберските комунази, са къде - къде по-лъжливи и крадливи от старите.
232
0
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Лъжа е, че нямало да има пари за пенсии, ако се строи БеленеНито един лев не е взет от данъкоплатците или от бюджета за Белене.
231
0
 
1
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
А по каква логика Делян Добрев трябва да решава за Белене!? Апсурд!
230
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как не ви е срам да призовавате ако срещнете ГЕРБАДЖИЯ да го заплювате ......С камъни трябва с КАМАНИ
229
1
 
0
 
! Отговори
бсп - Лъжци преди 11 години
Директорът на отдела за комуникации на руската компания Росатом Сергей Новиков заяви пред ИТАР ТАСС, че през 2010 година цената на проекта АЕЦ Белене е била точно 22 милиарда и 289 милиона евро и това е било известно.Според Новиков става дума за точни цифри това е стойността на централата,
228
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
300 милиона за мисията ни в Афганистан....що ни пратиха там КОМУНИСТИТЕ ?400 милиона изчезнал заем от банка ПАРИ БА...защо не ги върнаха комунистите ?.3 милиарда за интеграция на ромите но реално няма нищо налице защо си изпраха парите там комунистите ?дали няма пари или има нещо друго....БСП са пътници защото са национални предатели - платените им форумни драскачи - също
227
0
 
1
 
! Отговори
някой от народа преди 11 години
"Това означава, че министърът е тотален некадърник, заяви червеният лидер." Червеният лидер защо не вземе и да се гръмне!!!!!!!!!!! По некадърни, по ненаядни, по крадливи и по фанатизирани от червената *** не сме виждали- още си плащаме, заради тяхното управление.
226
0
 
1
 
! Отговори
АНТИЦИОНИСТ преди 11 години
МАЙ ОТВОРИХА НЕ КОЙТО ТРЯБВА КАШОН !ОТ НЕГО ИЗПЛУВА ЕДНА МНОГО ВАЖНА УЛИКА, НО УМИШЛЕНО "НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА" ОТ ПРОВЕРЯВАЩИТЕ !!!ИЗПЛУВА ИМЕТО НА БАНКАТА В КОЯТО СИ ДЪРЖАТ МРЪСНИТЕ ПАРИ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ОЛИГАРХИЯ !И ТАМ НЯМА ЧЕРВЕНИ, СИНИ, КАФЯВИ - ВСИЧКИ СА РАВНИ ЩОМ ОПИРА ДА СИ СКЪТАТ КРАДЕНОТО !ИНТЕРЕСНО ОТ ЧИИ МРЪСНИ ПАРИ Е ПОДАДЕН КРЕДИТА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ?ГОСПОДИН ЦАЦАРОВ НЯМА ЛИ ДА ИЗВЪРШИТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ПРОВЕРКА ИЛИ И ВИЕ ИМАТЕ ТАМ СМЕТКА ?!?ХАЙДЕ "ЧЕСТНИЯ" ПРОКУРОР !
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** ДОБРЕВ,Е НЕ САМО НЕКАДЪРНИК НО И МНОГО ***.ТОЯ НЕЩАСТЕН НЕДОУЧИЛ БОЯДЖИЯ НЕ СЕ ЛИ УСЕЩА ЧЕ МУТРАТА ГО ИЗПОЛЗВА ЗА СВОИТЕ СИ ЛЪЖИ.МЛАД ЧОВЕК,АТОЛКОВА Е ***.
224
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Дa" нa Белене не е рaвнознaчно нa "Не" зa ГЕРБ. Тук aе вземa решение, което ще определи животa ни в следвaщите десетки години. Дa се вземa по някaкви подобни съобрaжения е престъпнa тъпотa.
223
1
 
0
 
! Отговори
Некомпетентност преди 11 години
твоето име е ГЕРБ
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
смърт зa комунистите и отрочетaтa им
221
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До къде стигна другарю Станишев,до къде?От министър-председател до най-лъжливият политик в България.Доган като се избомби поне се покриваше за година две,ама ти си уникат.Никога не си направил нещо в полза на хората,не го правиш и сега,защото така са те учили, и по гръб да паднеш пак да не признаваш.Народа ще ти каже върви на май.... си и за това ще си виновен само ти.
220
1
 
1
 
! Отговори
гроб-ЛЪЖЦИ преди 11 години
Директорът на отдела за комуникации на руската компания Росатом Сергей Новиков заяви пред ИТАР ТАСС, че през 2010 година цената на проекта АЕЦ Белене е била точно 6 милиарда и 289 милиона евро и това е било известно.Според Новиков става дума за точни цифри това е стойността на централата, а другите разходи, свързани с инффраструктурата и енергомрежата, могат да бъдат раздувани до безкрай.Представителят на Росатом добавя, че руснаците били приели искането на България централата да се строи без държавни пари, тоест, те и РВЕ да поемат разходите, като след това възстановят инвестицията си
219
0
 
0
 
! Отговори
hes преди 11 години
До Icelander 3 пъти "да"? Ако те хванат, че гласуваш 3 пъти ще загазиш. Изхусни въздуха , стига с тоя бодряшки позитански оптимизъм. Иато Матросов на амбразурата си!