Слабо вероятна е връзка на инцидента с Доган с мафията

Няма опасност за инвеститорите в България, уверява "Файненшъл таймс"
Обновена: 22 яну 2013 13:15 | 22 яну 2013 13:15, Елка Василева
37
Слабо вероятна е връзка на инцидента с Доган с мафията
Рискът от насилие в София не е висок, стига да не правите сделки с мафията, уверяват чужди инвеститори. Снимка: архив, Reuters

Видеоматериалът с нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган роди теории на конспирацията в България, където мнозинството от населението гледа на ДПС и Доган най-малкото с презрение, а нерядко и с омраза. Според някои инцидентът е постановка за покачване на рейтинга на ДПС заради наближаващите през юли парламентарни избори, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Тези конспиративни теории се отхвърлят от Димитър Бечев, ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външни отношения. Той посочва, че нападателят Октай Енимехмедов изглежда е действал сам от омраза към Доган и е бил обсебен от мисълта да стане известен, особено след като брат му триумфира в популярно телевизионно танцувално шоу през 2007 г. и се появи по "България търси талант" миналата година. По-важно от мотивите на нападателя е въздействието, което видеоматериалът ще окаже на репутацията на България, отбелязва вестникът.

Още по темата

"Това е ужасно за България, защото първата реакция на медиите е мигновено да свържат случилото се с етническа омраза", казва Бечев.

Някои правят връзки и с поръчковите убийства в България, свързани с организираната престъпност. Дори и при подобни убийства обаче физическата заплаха за обикновените българи и чуждестранните гости и инвеститори е била пренебрежимо малка, а за почти всички жертви се е говорело, че имат връзки с организираната престъпност, пише изданието.

Неназована представителка на чуждестранна инвестиционна агенция в региона заявява, че никога не е чула някой инвеститор да се страхува за живота си в България, всъщност общо взето там те се чувстват в по-голяма безопасност, отколкото на други места по света. Самият кореспондент на "Файненшъл таймс" посочва, че е живял в София повече от четири години и никога не е попадал дори на юмручна схватка, камо ли на вадене на оръжие.

Не само изглежда слабо вероятно инцидентът с Доган да е свързан с организираната престъпност, ами България е постигнала напредък в борбата с криминалните групировки, пише Файненшъл таймс".

"Имаше спад на убийствата, а сегашното правителство съумя да ограничи отвличанията. Дори в най-тежките времена не е имало нападения над чуждестранни бизнесмени. Инцидентът с Доган изпраща погрешен сигнал", казва Бечев.

Пожелалата анонимност представителка на чуждестранната инвестиционна агенция се съгласява с това. "Рискът от насилие в София не е висок, стига да не правите сделки с мафията. Но разбира се, инвесторите, които четат новините, може да се разтревожат, така че случилото се е лошо за имиджа на България", казва тя.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Милиардера Доган си е мафия ?Срам да се охранява толкова пъти от българския данъкоплатец , на който не мисли доброто с тазо етническа партия , целите са поставени от Анкара ( да пазят българскито малнцинство от българите )Какво се указа , малцинството опира да бъде спасявНо от негое СПАСИТЕЛИ
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kvo znaiat tia za balgaria ,darjavata na benia narod koito stava prestapnik ot mizeria v koiato 70 prosenta sa potencialni prestapnici 10 15 procenta bogatashi ostanalite totolni mizernici.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето това е български Националист!
22
0
 
0
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
ТАЗИ ТЕМА ТРЯБВА ДА Е В РАЗДЕЛ ИЗКУСТВО А НЕ В ПОЛИТИКА.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпреки че е бил много малък, помни как по време на възродителния процес въоръжени с калашници мъже позвънили на вратата и свалили баща му на земята. Тогава Метин получава името Метко, с което повечето му приятели и сега се обръщат към него.
20
0
 
0
 
! Отговори
тя преди 11 години
Големи *** са тези които говорят за "етническо напрежение". Не разбраха ли ,че деистващите лица са само турци! Еее *** ,ама дървени философи!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идва ред и на Тиквата
18
0
 
0
 
! Отговори
681 преди 11 години
Ako tova e postanovka v polza na dps,tya ne e za izborite,a da otkloni vnimanieto ot atentata v Burgas,zashtoto ne sa Hizbula poruchitelite,a po pokana na Dogan.Vijte izyavleniata mu predi atentata v Burgas mesec,dva po rano.Bih se radval naistina da otkriat koi stoi zad atentata v Burgas.I da ne zabravyame na Dogan podvizite,Bunovo,Kaolinovo,Zl.Pyasuci,Kurdjali,Varna.....
17
0
 
0
 
! Отговори
681 преди 11 години
Dogan zaslujava zatvor I tova ne samo bulgarite smyatat,a I bulg.myusyulmani I tui kato e trudno da stane poneje Dogan e hluzgav ot negovite reshavat da go splashat.Oktai,ako iskashe mojeshe da oburne drujkata na pishtova I da mu probie glavata,no momcheto ne go e napravilo.Vijte rusta mu,boksyur,prosto Dogan e na dve plesnici.Razturete Dps,tova e protiv konstituciata!!!!!!!A Oktai dano mine s uslovna I probacia
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Рискът от насилие в София не е висок, стига да не правите сделки с мафията........"Да се разбира: Не правете сделки с Бойко и няма проблеми.Да де ама за да правиш бизнес в Бг трябва ДА СИ СЕ ОТЧЕЛ на Бибитко иначе те полазватСлужби,данъчни,митници,бандитите ТАКА ЧЕ........
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дпс не са ли онези дето взривиха влакове и автобуси , може и еврейте да си ги взривили в бургас , турска му работа .
14
0
 
0
 
! Отговори
СС преди 11 години
Каква врьзка с мафията?ТОЙ е мафията в бьлгария!!!!!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че заглавието е малоумно, така е.А, че вероятността е малка, то е ясно, защото самия Доган е Мафията!
12
0
 
2
 
! Отговори
Chikatilo преди 11 години
Само аз ли не схващам какво се казва в заглавието на статията??????????????
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе Дугеня нема абсолютно ниаква връзка с ниакви мафии. Абсилютно никой у България нема никви връзки с никаква българска мафия. Не мой да има такова нящу. Никой, особено от политиците, нема нищо общо с мафията.Единственото общо е, че те са я създали и я ръководят.
10
0
 
0
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Приятели,За башибозушката постановка Кьоркюпек хаярсъз, давам оценки:- За сценарий Слаб 2- За постановка Отличен 4 (неспазения сценарий, скеча завърши с хепи енд)- За главна роля Среден 3- (момчето е малд артист)- За поддържаща роля Среден 3 (Сава показа сработеност в танца)- За масовката Слаб 2 ОБЩА ОЦЕНКА: 2,8 с минусИзводи:- Посредствен милиционерски сценарий- Посредствена старшинска постановка- Лоша игра на артиститеПравя номинация за ЗЛАТЕН ЗАБЕЛЕН БАНАН
9
0
 
0
 
! Отговори
6109 преди 11 години
Октай да бъде пуснат от ареста и да му се връчи орден "Стара планина". ДПС отдавна трябваше да бъде изметена от политическата сцена но на никой продажните "лидери" не му стискаше да направи нещо такова. И сега едно обикновено момче им показа че не са недосегаеми. Не е за съд а за награда и то стойностна. Съда е за посерковците биячи!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия не разбрах топлътъ вудъ ли се мъчат да изнамерят ?
7
0
 
0
 
! Отговори
Марин преди 11 години
КАСИМ ДАЛ Е ОТГОВОРЕН ЗА УБИСТВОТО НА :АХМЕД ЕМИН И СЕГА ИСКА ДА ПОЧИСТИ АХМЕД ДОГАН НО ЗАБРАВЯ ЧЕ РАЗВАЛИ ИМИДЖА НА БЪЛГАРИЯ С ТОЗИ ЦИРКТОЙ ДОРИ СЕ ГОРДЕЕ ЧЕ ГО ПОТКРЕПЯТ БОЙКО БОИСОВ И РЕДЖЕБ ЕРДОГАН.
6
0
 
0
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Чуждестранните инвеститори са в безопасност стига да инвестират съответните суми.