Договорихме ?3.99 млрд. цена за „Белене“, отсече Димитров

Заемите трябвало да се покриват от приходите от дейността на централата
Обновена: 23 яну 2013 09:09 | 23 яну 2013 09:08,
456
Договорихме ?3.99 млрд. цена за „Белене“, отсече Димитров
Петър Димитров. Снимка: Impact Press Group

Договорената и подписаната цена за проекта АЕЦ "Белене" е 3,997 млрд. евро, заяви пред Нова телевизия бившият икономически министър от кабинета "Станишев" Петър Димитров. Той обясни, че това не е била твърда цена и е подлежала на индексация.

"Така, ако централата беше заработила от 1 януари 2013 година, цената за изграждането й трябваше да бъде 5,13 млрд. евро с индексациите", заяви още Димитров. Премиерът Бойко Борисов поиска твърда цена и от руската компания "Атомстройекспорт" изчислиха, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще струва 6,3 млрд. евро.

Още по темата
Петър Димитров отхвърли твърденията на сегашния икономически министър Делян Добрев, че Националната електрическа компания (НЕК) не е имала средства за участие в проекта. И пресметна, че държавната компания е разполагала със заем от BNP Paribas в размер на 250 млн. евро, възможност за заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 600 млн. евро, както и 530 млн. евро от RWE, платени заради включването на компанията в проекта. Освен това от държавния бюджет са отпуснати още 300 млн. лева за АЕЦ "Белене".

По думите на Димитров останалите средства, необходими на НЕК за строеж на втората ядрена централа, трябва да дойдат от вътрешни средства на НЕК, както и допълнителни заеми, осигурени от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

"Към този момент "Белене" трябваше да работи и от приходите да се връщат заемите", заяви още Димитров.

Той отхвърли твърденията, че RWE са се отказали заради липсата на средства в НЕК. Отказът е бил заради липсата на държавна ангажираност към проекта.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
0
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До смеещ се с глас - какви различни цени бе! Това да не са ГЕРБ! Точно, конкретно с документи БСП заявяват цената е 3.997 млрд. с индексите през годините достига около 6 милиарда! ГЕРБ са толкова ошашавени, че вече не знаят от кой кашон какво да вадят ха ха ха!А самият Дянков вчера се обясняваше, че в тези 11 милиарда, дето ги тръбят влизали някакви рискове от допълнителни изисквания на ЕК, които били приети след Фукушима! Глупости на търкалета - че БСП и оракули ли трябва да са?
339
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 11 години
Lud po-lud nai-lud! Eeeeeeeeeeeeee stiga veche de!
338
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За второ АЕЦ треба силна икономика - не за народ като булгари - от крадци, мошеници и некадърници
337
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета коменатара на Йово Комунаниста и разбирам че *** са невероятно търпиТой щял да продава ток при положение че съседите вече строят мощности като луди.За да има силна икононмика има нужда да няма некадърни *** да дават акъл и да искат да крадатдокато рушат държавата.
336
1
 
0
 
! Отговори
Йово преди 11 години
Чета си коментарите и разбирам че този народ става все по глупав. Казват не на Ядрената Енергетика в България. Само, че явно турците са по глупави от нас щом ще строят 3 АЕц-а или румънците които ще разширяват своят или чехите но най вече французи, американци и китайци които строят не една или две(САЩ в момента строй няколко). За да има силна икономика е нужно собствена енергетика за да имаш евтина стока за износ. Затова българина да не завижда, че гражданите на онези държави са по богати.
335
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Росатом е предложила да финансира със собствени източници проекта! България няма да дава и лев за строежа, а от печалбите ще си изплаща парите на Инвеститора! С две думи РОСАТОМ ще си вземт парите от нас защотот много скоро няма да има на кой друг балък да продават Или казано още по ясно - хем ще дадем 22 милиарда хем всичките ще идат в Русия ето това искат платените форумни ***
334
0
 
0
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Росатом е предложила да финансира със собствени източници проекта! България няма да дава и лев за строежа, а от печалбите ще си изплаща парите на Инвеститора!
333
0
 
0
 
! Отговори
абе преди 11 години
Що не се скриеш някаде.
332
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и къде му е договора на тоя льохман
331
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Върви наистина голяма измама. За АЕЦ Белене са тези, които са се нагушили с тлъсти комисионни против нови блокове в АЕЦ Козлодуй, за скъп ток от Белене, за още по-скъп газ от Русия
330
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Върви наистина голяма измама. Против АЕЦ Белене са тези, които са се нагушили с тлъсти комисионни за нови блокове в АЕЦ Козлодуй, за скъп ток от тецовете, за още по-скъп ток от фотоволтаици и т.н.
329
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 11 години
То всичко вече е ясно.И глупаците вече разбраха, че АЕЦ Белене е една голяма измама за много, ама много пари.Пари които са потънали в обръчите от фирми до Овчаровци, Първановци,Станишевци. Имат дори наглостта да продължат да крадат-да продължим да строим.По интересно е обаче, че вече ги подкрепят Сидеров и Каракачанов. Да са живи и здрави! Ашколсум! Машала!-казват турците.
328
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 11 години
КАКВОТО И ДА ГОВОРИТЕ ВСИ4КО Е ЛЪЖА.........НО И ДА СТЕ СЕ НАГУШИЛИ НЕ ВИЖДАМ КОИ ЩЕ СЕДНЕ КАМОЛИ ЛЕГНЕ ДО ТАКОВА ИЗКОПАЕМО НО 4Е ДОКРАЯ НА ЖИВОТА СИ НЯМЯ ДА СПИШ СПОКОИНО АКО СИ ГУЗЕН И БОГ ВИЖДА ВСИ4КО АМА НИКОИ НЕ ЗНАЕ КАКВО ...
327
0
 
1
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
до 425 Сега разбрах, че наистина не ни трябва АЕЦ от такива разбирачи като теб!!! Извинявай, ама ще те цитирам малко: " да не говриме какво е надоло в недрата", "технологията не е кой знае колко сложна"... хахахахаха
326
1
 
0
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Истината е, че без АЕЦ Козлодуй оставаме без базови мощности. Истината е, че тока от АЕЦ Козлодуй за вътрешния пазар се изкупува на цени в пъти по-ниски от цените на международния пазар. Истината е, че без АЕЦ Козлодуй започваме да внасяме ток. Истината е, че ЕС ни нлага все по-строги изисквания към ТЕЦ, а ние не можем да ги изпълним. Истината е, че след 2017-та когато затваря 5-ти блок на Козлодуй и след 2019-та, когато затваря 6-то блок,оставаме без базови мощности и тока поскъпва яко.
325
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ети ви 2 реактора в Козлодуй !- Малко са.....Ето ви още 2 реактора в Белене! Пак са малко....На ви дваесет и пет реактора! А истината е ,че от АЕЦ Козлодуй ползваме само 30 % от електроенергията. Останалите 70 % са за износ ,през комисионерски фирми на БКП-БСП.
324
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такива като този на снимката ги вкарват в затвора за нанесени на държавата щети в собенно голями размери !
323
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
423 първо България е богата на геотермална енергия имаме повече от 2000 мин.извора а да не говриме какво е надоло в недрата , това ни е най-голямото богатство, технологията не е кой знае колко сложна , дълбок сондаж и турбина , никакви емисии на въгледоредн окис , никакви ядрени отпадъци , но след като не ти го предлагат руснаците не вярваш нали.
322
1
 
1
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Боко вън, щото още ако чака- само лихви ще плаща! Белене трябва да се продължи
321
0
 
0
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До RWE ГЕОТЕРМИЯТи на ясно ли си дали това би могло да компенсира мощностите на два реактора и колко би струвало,ама този път наистина на данъкоплатците?! Геотермални небивалици!!!!Няма почва за сравнение с АЕЦ,ама никаква...