Атентатът срещу Доган - "приемливо убийство"

ДПС може да се разпадне след оттеглянето на Сокола
Обновена: 30 яну 2013 21:38 | 30 яну 2013 21:38,
115
Атентатът срещу Доган - "приемливо убийство"
Андрей Райчев. Снимка: Архив Булфото

Слизането на Ахмед Доган от лидерския пост е много опасен ход за ДПС, тъй като има реална опасност партията да се разпадне. Това заяви социологът Андрей Райчев по време на дискусия с участието на  социолози и политически анализатори относно актуалните политически събития в страната и чужбина.

Според Райчев оттеглянето на Доган се е наложило, защото омразата към личността му е достигнала много високи стойности.

По повод атентата срещу вече пожизнения лидер на ДПС социологът е категоричен, че сме станали свидетели на възникването на нова форма на насилие - приемливото убийство. Не истинско, физическо убийство, а символично такова.

Според него е смешно да се говори за инсценировка на случилото се на конференцията на ДПС, защото е абсурдно Доган да разиграва театри в момента, в който слиза от власт и прави най-силния доклад в новата история на политическа България.

Райчев нарече речта му много силно политическо завещание, съдържащо две послания към ДПС: не се бойте да бъдете в опозиция и отчетливо "анти Турция", особено анти ислям.

Ако има реално потърпевш от случилото се с Ахмед Доган, това е Касим Дал, чийто проект изцяло се е опирал върху сатанизирането на образа на Доган, смята социологът Кънчо Стойчев. А без "Сатана" присъствието на Дал в политическия живот губи смисъл.

Международният отзвук след конференцията на ДПС беше посочен като един от провалите на правителството в международен план. Стойчев отбеляза, че след тази конференция срещу позицията на страната са застанали и либерали, и социалисти от Европарламента.

По думите му за първи път най-големият провал на настоящето правителство няма да се окаже провал във вътрешните работи на страната, а провал във външната му политика.

Като доводи той посочи липсата на знакови заслуги при управлението на ГЕРБ, но за сметка на това посочи няколко провала освен конференцията на ДПС. Това са Шенген, атентатът в Бургас, отношението на България към Македония.

Референдумът е лична загуба на Бойко Борисов. „Няма значение колко са гласували, дали ще са 6 или 12 милиона - едното не прави другото два пъти по-демократично и 60:40 е резултат, който не търпи възражение”, коментира Кънчо Стойчев друга гореща тема от последните дни.

Той похвали социологическите агенции, които са изчислявали активността на изборите, че са проявили професионална смелост да излязат с категорична яснота без уговорки каква точно е била избирателната активност - под или над 20 %. По този начин са блокирали помисли на някои, които са се колебали 70 часа какви точно са резултатите, като очевидно визираше забавянето на обявяване на изборната активност от Централната избирателна комисия.

Анализаторите говориха и за новата обстановка в Европа и как се вписва страната ни в нея. Според Андрей Райчев през 2012 година категорично е взето решение за европейска федерация. По думите му в ядрото на нова Европа попадат страни, които са решили да споделят обща съдба, не общо светло бъдеще. И това решение е взето заради натиска на външните обстоятелства.

Според него политически кризата е свършила. Коловозите, по които светът ще върви в близките години, са вече излети.

България обаче не разбира новата ситуация, не е готова за нея. "Ние седим в предишния влак, а то има вече друг влак", метафорично обясни Андрей Райчев.

По думите му в тази ситуация България отново може да се окаже пред вратите на Европа. Според Райчев естественият лидер на Източна Европа е Полша и страната ни трябва да се сближи максимално с нея.

Въпросът за Европа на две скорости вече не стои пред нас, а зад нас, заяви от своя страна и социологът Кънчо Стойчев. Германия и Франция категорично са взели решение през 2012 година за Европа на две скорости, смята той. Федерална Европа ще се състои от тези страни-членки, които "изповядват" еврото в икономиката си. Той нарече това Европа на Европата.

Ние оставаме в периферията, а това означава по-малък контрол върху нас. Европа ще търпи по-големи безобразия у всички страни, оказали се извън ядрото,смята социологът. Стойчев прогнозира, че в една такава периферия спокойно нашата страна може да се нареди до държави като Турция и Украйна.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
бай Ганьо преди 11 години
Хаирсъзи....
70
0
 
1
 
! Отговори
miroslav преди 11 години
a bre ovek chuvash li kakvo govorish. kakuv anti-isliam te goni teb bre. ti bil lisi v turcia vuobshte
69
0
 
4
 
! Отговори
jojo преди 11 години
Умрял съм за ДПС
68
1
 
10
 
! Отговори
Коркмоз преди 11 години
ДПС ще се разпадне защото делегатите показаха на дело какви са правата и слободите им.ДПС ще се разпадне защото е грозно отношението към Октай и паравата ,който изправиха пред золума на делегатиет си.
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този всички го знаем кой е (и колко кинти къта в банките)!
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оди си опрай кривогледството (и буквалното)!
65
1
 
10
 
! Отговори
ЯЯ преди 11 години
Абсолютно е нагласено!За по-достоверно главният герой (Доганчоулу) не е информиран, за да е по-автенентична първата реакция!!! А иначе пращаме някой ММА боец с мухобойка и празен спрей срещу комари, турско производство!!! Егати и тъпите сценаристи!!!
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А.Райчев.....милионерът ,който ходи като клошар!Каквото каже все обратното става!
63
1
 
11
 
! Отговори
вегетарианец преди 11 години
Референдум за "свинско или телешко месо".Ама чакайте г-н Райчев аз не ям месо , а ме питате какво искам и от там правите извод ,че останалите вегетарианци обичат телешко.На това му казвам стъкмистика.
62
2
 
12
 
! Отговори
Алексий преди 11 години
Червения милионер Андрей Райчев е силно обезспокоен за целостта и жизнеспособността на ДПС ! За живота и здравето на Меди Доганов...
61
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обичайните "заподозрени" - другарите Райчев и Стойчев.От тях не се очаква никакъв положителен коментар, ако не уравлява БСП.
60
1
 
3
 
! Отговори
Ivkov преди 11 години
tosi theater za splashvane moje da idva ot harema mu?!
59
4
 
11
 
! Отговори
Mestanli преди 11 години
А кога ще арестуват поръчителите на този цирк?Когато по време на нападение срещу охранявано лице, охранителите не се намесват а си пасуват какво би помислил човек ? Как е възможно нападателят да пробяга 15 метра до охраняваното лице и охранителя изобщо да не реагира? Защо веднага управляващите почнаха да правят положителни коментари за похитителя и едва ли не го изкараха че е" идеалист", "чист" и "неопетнен" младеж ? Тука ясно се разбира че управляващите са вътре в играта и никога няма да разкрият поръчителите на това покушение! Те ще се стараят да изкарат атентатора идеалист които търси лична
58
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
егати и простотията! непрекъснато ни внушават, че резултат от 60 на 40 гласа било внушително, дори и при 20 % гласували! това не е вярно! все едно да кажеш, че при резултат 6 на 4 на футболен мач на първото полувреме, е пагубен за единия отбор! ами ако бяха гласували и останалите? не може да налагате мнението, че негласувалите също щяха да дадат този резултат! аз не гласувах по съвсем друга причина и не искам някакъв гъзолизец станишевски да налага собственото си мнение като общонародно!!!!
57
13
 
18
 
! Отговори
Х преди 11 години
ЗА 6 МЕСЕЦА МНОГО ЧЕРВЕНИ БАБИЧКИ ЩЕ ХВАНАТ ПЪТЯ КЪМ ОТВЪДНОТО А ОТ ДПС ЩЕ МИНАТ КЪМ КАСИМ ДОЛ .МЛАДИТЕ СА КЪМ ГЕРБ.ВТЯХ Е БЪДЕЩЕТО.
56
1
 
1
 
! Отговори
* преди 11 години
От няколко дни си мисля , че целта на нагласеният "атентат" е съвсем друга . Тя не е 5 мин. слава за Енимехмедов или Доган - целта е хората да си внушат я че политиците си правят кампанията по този начин . И после ще пушнат истинската жертва я а хората няма да реагират
55
20
 
5
 
! Отговори
Исмаил преди 11 години
Ще му се на Райчев(и др) да има разцепление на ДПС....ха.хаНяма по-сплотена партия.ДПС е 1
54
5
 
15
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Стойчеев Стойчев...личи ти от 100 метра че си ***, кво се прайш на неутрален!? ха ха
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
i da biaxa go ybili edin bolklyk po malko ot 2000 ostanaxa 1998
52
6
 
2
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
До ВВВ - Така е но са в ръцете на *** и национални предатели които не им пука за това,стига тяхната хранилка да е пълна.За това трябва националисти да са начело на държавата.