Шефът на БАН поема образованието

Хаос в правителствения пресцентър, докато стане ясно кой ще е новият министър
Обновена: 30 яну 2013 15:20 | 30 яну 2013 11:24,
124
Шефът на БАН поема образованието
Стефан Воденичаров Снимка: Булфото

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров е предложен за министър на образованието и науката след оставката на Сергей Игнатов. Пълен хаос цареше днес в Министерския съвет, след като се оказа, че никой не може да каже със сигурност кой е предложен да поеме министерския пост. 

Информацията на няколко пъти беше променяна от правителствената пресслужба. В крайна сметка се оказа, че председателят на БАН Стефан Воденичаров ще бъде предложен за министър. 

Милена Дамянова остава зам.-министър на образованието, макар че първоначално от пресцентъра обявиха, че тя ще седне в стола на Игнатов, а Воденичаров ще оглави фонд „Научни изследвания“. 

После обявиха, че е обратното – Дамянова става шеф на научния фонд, а Воденичаров става министър.
При третото обявяване информацията доби окончателен вид – Воденичаров е предложен за просветен министър, Дамянова остава зам.-министър, а за момента правителството отказва коментар кой ще поеме фонд „Научни изследвания“. 

Воденичаров обясни, че ще излезе в неплатен отпуск от академията. Самият той уточни, че ще стои на поста само до парламентарните избори.  В плановете си за бъдеща работа той постави акцент върху работата по програма "Образование и наука". По негови думи българите сме бедни, защото произвеждаме малко. Воденичаров беше категоричен, че производителността не може да се вдигне без иновации и образование.

Още по темата
Акад. Стефан Воденичаров беше избран за председател за Българската академия на науките на 3 декември миналата година. Той е роден на 1 септември 1944 г. в София. Завършил е Техническия университет.  От 1991 г. е професор, от 2004 г. - член-кореспондент на БАН, а от 2012 г. е действителен член на академията. Ръководил е 207 научни проекта. Стефан Воденичаров е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски“.

Министерският пост остана вакантен, след като Сергей Игнатов хвърли оставка по настояване на премиера Бойко Борисов заради откритите нарушения във фонд „Научни изследвания“. 

Скандалът около научния фонд, който взе общо три оставки, избухна в края на миналата година, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.

Според обвиненията, които бяха отправени, някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов. Гюров беше обвинен, че срещу титлата "доктор на науките" ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев е получил проекти за хиляди левове.

Вчера Изпълнителният съвет на Фонд „Научни изследвания“ прие оставката на проф. дтн Рангел Гюров.

След проверката на Инспектората към Министерския съвет, която показа куп нарушения, пръв оставка хвърли управителят на фонда Христо Петров. В понеделник учени се срещнаха с премиера и се обявиха против ръководството на фонда и образователния министър Сергей Игнатов.

Игнатов също бе освободен. „За съжаление, министърът не ме чу,  когато му казах в петък, че въобще, като чуя думата корупция, не мога да я чувам, а камо ли да ми се говори от учени на площада. Помолих го да направи необходимите промени в този фонд, той реши да ме убеждава в обратното“, коментира Борисов пред представители на Американската търговска камара вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
zz преди 11 години
Podloga na partiq GROB!
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
zashto ne dopyskate direktori ot provinciata kvo neznaiat materiala kak se kradete v porochnite kragove.
89
0
 
0
 
! Отговори
до112 преди 11 години
Завидна логика.
88
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Грешка, голяма грешка от страна на г-н Воденичаров. Ще обере незаслужено само негативи.
87
1
 
3
 
! Отговори
do107 преди 11 години
Напълно Ви подкрепям.Трябва да се назначи директор или учител,и то хора от дълбоката провинция,които най-добре знаят какви са реалните,живите проблеми и кои са абсурдите и тъпизмите,спускани от МОН.Докато нач. и ср. образование не се оправят,забравете качествено висше.Друг е въпросът кой всъщност иска грамотни и мислещи граждани-май няма партия,която да има такъв интерес.След 4-5 години ще стане страшно-днешните ученици като цяло,като маса нямат никакви трудови навици и чувство за отговорност.
86
1
 
0
 
! Отговори
Бели коси и мъдрост преди 11 години
Само белите коси и мъдростта ще оправи страната ни.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
новият министър как ще постъпи с детската градина ф село Добринци община джебел където има само 4 малки дечица но осигурена работа за съпруга на общински съветник България толковали богата държава нека да ми отговори на въпроса ми тези райони станаха извор за благополучие за някои псевдо патриоти
84
1
 
10
 
! Отговори
силогизъм преди 11 години
Воденичаров е шеф на БАН и министър едновременно. Пряк началник му е Бойко Борисов. Следователно Бойко Борисов е началник на шефа на БАН, следователно той е шефа на БАН.
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Академикът е железен комунист! Затова Боко го харесва!
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не забрави да прочисти и правната дирекция на просветното министерство, че колко пакостят - няма други такива бездарници и пакостници!
81
0
 
5
 
! Отговори
вв преди 11 години
Чакам увеличението на единните разходни стандарти и увеличението на заплатата като учител ,дето проглушиха ушите на всички ,а защо ли не го виждам в заплатата си .
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първата му и най - важна задача трябва да е незабавното уволнение, придружено от щателно разследване на двете зам. - министърки Петя Ефтимова и Милена Дамянова! Пет минути след това трябва да предприеме същите мерки и по отношение на Ваня Грашкина - изпълнителен директор на НАЦИД! Основните мотиви - вредителство, корупция и пр. - каквото се сети още - няма да е грешно!
79
1
 
14
 
! Отговори
lll преди 11 години
Моите уважения към Воденичаров. Може наистина да е много умен човек, да патентовал много неща, да е добър ръководител, но какво разбира от образование. До кога ще ни слагат министри, които и един ден не са прекарали в училище. Министър на образованието трябва да стане някой директор или учител, който живее с проблемите на училището. Дори напуснали учители не са подходящи, децата се променят с всеки изминат ден, а проблемите на образованието се задълбочават.
78
0
 
8
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 11 години
Същият този Воденичаров краде активно от ФНИ, мълча като г..з по време на протестите срещу последната безобразна сесия, издаде заповед?!?! учените от БАН да говорsт по въпроса само с негово или на Ники Земетресението разрешение... А сега ще решава проблемите на същия този Фонд!!! Ама верно сме си страната на абсурдите! Понеже БАН е решил всичките си бакии, та ще поеме и тези на Бойковото управление по отношение наука и образование..Специалист по всичко....Имаше такъв филм.
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Редно е Воденичаров да подаде оставка като на директор на БАН, защото министърът контролира парите на БАН и излиза, че Воденичаров ще контролира себе си.
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ФАКТ-23г.Младите в Бе-ГЕТОТО ,всичко знаят ,НО НИЩО НЕ МОГАТ !
75
0
 
5
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 11 години
След Игнатов и приетата нАучна терминология, съобщението звучи така:"Пространствено-времево преместване на биологичен обект между два растителни вида от едно и също семейство с положителни екстремни повърхности"...Или с други думи- От трън-та на глог!!! Братя учЕни, да ни е честит новия министър!!!! Обръщение към него:г-т министър (от страна на поста) председател (от къде Академията)?? Честито! Бойко е велик стратег и демократ!
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕГАТИ СРАМЪТОпряха ,до бай Тошковите кадри ,....ТЕХНИТЕ СА..... ЗЛАТКИ И КАЛИНКИ !
73
1
 
0
 
! Отговори
Poaro преди 11 години
"Iztaknat uchen", koito agitira za Belene ! - ili *** :tozi iska da otrovi ekologichnoto prostranstvo!Znachi ne e nikakav uchen : iadrenite elektrotsentrali sa staromodna otjivelitsa !Vehce ima novi moderni, ekologichni, nachini za dobiv na elektroenergia !Taka, che nashiat "velik uchen" Vodenicharov da otiva po barzo v pensia i da ne vmirisva okolo sebe si!
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моите уважения към въпросния господин, но модерно образование с хора на преклонна възраст не се прави...