Бедни, бедни Воденичаров, защо не си стоя в БАН?

Парламентът избра академика за министър на образованието
Обновена: 6 фев 2013 14:27 | 6 фев 2013 12:54,
125
Бедни, бедни Воденичаров, защо не си стоя в БАН?
Новият министър на образованието - Стефан Воденичаров. Снимка: Булфото Архив

Народното събрание освободи Сергей Игнатов като министър на образованието, младежта и науката и избра на негово място акад. Стефан Воденичаров. Новият министър беше избран с гласовете на ГЕРБ и на независимите депутати. Опозицията се обедини за втори път днес и не подкрепи кандидатурата на Воденичаров.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков представи кандидатурата на акад. Стефан Воденичаров, който е и председател на БАН.

До персоналните промени в кабинета се стигна, след като ексминистърът Сергей Игнатов подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов заради скандалите във Фонд ”Научни изследвания”. Във фонда бяха открити нарушения при отпускане на финансиране за научни проекти след проверка, назначена заради протести на учени.

Опозицията и ГЕРБ влязоха в остър спор, който в един момент излезе извън темата за образованието. Основна роля в този дебат извън темата имаха Красимир Велчев от ГЕРБ и лидерът на БСП Сергей Станишев, които се скараха от парламентарната трибуна за качествата на премиера Бойко Борисов, реакциите му по сигнали за корупция и традиционната тема за референдума за ядрената енергетика.

ДПС вече изрази категорична позиция, че няма да подкрепи промените в кабинета, заяви председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан. Той обаче допълни, че движението няма забележки около качествата на Воденичаров.

Не бих искал в края на мандата на това правителство в ушите ми да прозвучи фразата: "Бедни ми професоре, защо не си останахте в БАН?", перефразира Местан известната фраза ”Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин” в обръщението си към Воденичаров.

Председателят на ДПС се обърна към Дянков и обясни, че не е чул нито една дума защо си отива Сергей Игнатов. Вие дума не обелвате защо Сергей Игнатов си отива, допълни Местан. Той припомни, че именно министърът на финансите и вицепремиер Дянков е номинирал Игнатов за министър на мястото на избраната за градоначалник на София Йорданка Фандъкова. По думите на лидера на ДПС Игнатов се е провалил тотално и е един от най-слабите министри в историята. Местан нападна Дянков за политическата отговорност на ГЕРБ за проблемите пред българската наука, която по негови думи страда от липса на финансиране. Той обвини Игнатов, че е разпънал чадър над корупцията във Фонд ”Научни изследвания”. По думите на Местан трябва да бъде направено разследване от парламентарна анкетна комисия за нарушенията във фонда.

От вас ще се иска да изпълнявате политически задачи и те не винаги ще съответстват на вашата научна логика, заяви Алиосман Имамов от ДПС. Вие ще се сблъскате със страшно много ограничения като министър. Вие ще бъдете министър с празен портфейл, допълни той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев за пореден път определи рокадите в кабинета като кризисен пиар. Той беше категоричен, че няма време Воденичаров да навлезе в работата и реално до изборите няма да има време да се свърши нищо за българското образование. Станишев не пропусна да нападне и Симеон Дянков и цялостната политика на правителството в обръщението си към академика.

Не ви завиждам, че ще делите един кабинет със Симеон Дянков, каза лидерът на БСП от парламентарната на трубина на шефа на БАН. Той пожела на Воденичаров да има по-малко горчилка в себе си след месеците на поста министър.

Синята коалиция няма да подкрепи промяната, заяви синият депутат Веселин Методиев. По негови думи до изборите има твърде малко време и един нов министър няма да може да се заеме с работа по същество. Според Методиев сто дни са необходими, само за да се навлезе в позицията.

Иван Иванов от Синята коалицията пък нападна Воденичаров заради факта, че е бил част от комитета ”Белене” на БСП, който събра подписите за свикване на референдум за бъдещето на ядрената енергетика. По думите на Иванов Стефан Воденичаров е участвал в ”лъжите” на БСП за ядрената енергетика.

Снежана Дукова от ГЕРБ естествено защити номинацията на Воденичаров. Тя не пропусна да нападне опозицията, че желае да се върне на власт, когато никой не я иска. Дукова обясни, че неколкоратно са обявявани причините за освобождаването на Игнатов и няма нужда те да се повтарят. Тя призова всички представители на мнозинството да подкрепят кандидатурата на Воденичаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента гледам конференцията на Герб-защо ли ми напомня пленумите от преди 1990?
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво качествено образование чакате,щом законите се коват от тикви като Дукова.Да се смееш ли,да плачеш ли?
99
0
 
1
 
! Отговори
do107 преди 11 години
Взетите обшински жилища от госпожа Дукова са две или три.А нуждаещите да чакат.
98
0
 
3
 
! Отговори
съпартиец преди 11 години
Елате във "Връбница" и попитайте за тази персона депутат Дукова. Няма кмет и управляваща партия на които да не е била гореща фенка. Тя е идеалният наемник и клакьор. Затова няма кмет управлявал "Връбница" през последните 20 години, който да не и се е отблагодарил подобаващо. Попитайте я според какви критерии и "заслуги" получи общинско жилище за дъщеря си от предишния кмет -г-н Савов. За сегашните и заигравания с новата управа се носят легенди. Това е бай *** в рокля .
97
1
 
1
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До До обикновен ГЕРБ-ер;Само комунистическо изчадие може да напише такава воня ,като теб. От написаното личи колко ти е акъла.След ДЕВЕТИ такива като теб ни управляваха,затова сме на това дередже.Аман от простотия.
96
1
 
0
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До В Затвора;Aми защо се сърдим на англичаните?Какви ги вършат нашите и особено румънските *** там?
95
0
 
1
 
! Отговори
bogeo преди 11 години
Все пак не разбрах какво стана с председателстването на академика: двете ли длъжности ще съвместява или ще си подаде оставката като председател съгласно Устава на БАН, чл. 26. (1) т.2???
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ НЕГРАМОТНАТА НАЦИЯ В ЕВРОПА.КАК ДЕ СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН?????????ПОРАДИ ЩОСЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРИЧЕШ БЪЛГАРИН А БЪЛГАРИНО????
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще уморите старците тиквеници.Те не са за работа а за пенсия.
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков тоя от кои старци е?????Скапахте и образованието
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най необразования народ вЕвропа.Това до къде води при тоя народ.Народ ли е това или ***.Просто много срамна картинка.Докъде ни докараха от една от най образованите нации отпреди 25 г.
90
1
 
0
 
! Отговори
dedo ti преди 11 години
До до 76 E,ti da ne bi da iskash Rumianka Taulova da oglavi prosvetnoto........
89
2
 
3
 
! Отговори
dedo ti преди 11 години
Po-dobre vij avtobiografiqta na choveka!!! Do tozi moment obrazovatelnoto ministerstvo ne e imalo takuv ministur.Vsichki dosegashni bqha s politicheski protekcii i bez viziq za deistvitelni reformi.Taka che,vmesto da pishesh tuk,procheti CV-to na noviq ministur!
88
4
 
15
 
! Отговори
До обикновен ГЕРБ-ер преди 11 години
Уважаеми заблуден чоловеко. Не се превръщай в рядко *** като Бойко Борисов. Тая диария ще вони още 6 месеца и после историята ще я отмие. Бъдещите поколения ще имат за пример убиец на народа си. Ти си обикновен българин. Вразуми се.
87
8
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
"депуткините " в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ избра Воденичаров (академик от комунизма ) за "наука и младежта " - колко трагична е и ОПОЗИЦИЯТА и управляващите ! Има ли нещо умно в НАШЕТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ - ПРОСТАЦИ СА И УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ !!! ЖЕЛАЯ ХИТЛЕР ДА СЕ ВЪЗКРЕСИ И ДА оправи МОЯТА РОДИНА !!!ВЕЛИК Е БОТЕВ КАРАВЕЛОВ ЛЕВСКИ О ВЕЛИКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ ОТ ШИПКА !!!
86
5
 
11
 
! Отговори
оф преди 11 години
Моите уважения към титлата на учения, но не е възможно човек на подобна възраст и единствено с академичен опит да я наясно с въпросите на образованието. Пореден акт, който демонстрира, че иститска мисъл за образованието няма, а всичко е въпрос на политика.
85
6
 
9
 
! Отговори
Наближава преди 11 години
Наближава времето когато ГЕРБ-ите ще стоят по площадите, обляни с *** за назидание.
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оставете човека да се изкефи на трите си минути слава :)
83
0
 
10
 
! Отговори
смешна и жалка преди 11 години
Депутат Дукова пренесе цирка,който правеше в училище и в Парламента.То бива наколенки,но как не се чувства вече неудобно,всички и се смеят.Започна с господин Борисов ,после се ,,просълзи'' от изказването на господин Цветанов,после дойде ред да призове да се аплодира Росен Плевналиев,последва такова изказване и при назначаване на новата строителна министърка.Същите клишета ги ползваше някога и при назначаването на Патронев за кмет на Връбница.Обяви за ,,слънце''и сегашния кмет Младенов.
82
0
 
5
 
! Отговори
В Затвора преди 11 години
Държавата гние на макс, подобни ужасии вече са нещо обичайно, а от друга страна сме залети от емигранти, вижте какво става на нашата граница, над 2000 сирийци, араби, кюрди, сомалийци и всякаква *** крадат и рушат страната ни... Чети в7plus7. netТам ясно се вижда какво всъщност става...